Slovenija

Janša: Legitimnost referenduma ni vprašljiva

Ljubljana, 22. 06. 2008 08.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Po delnih, neuradnih podatkih so se volivci v 11 referendumskih območjih izrekli za pokrajino, le v predvideni Osrednjeslovenski in Južnoprimorski so glasovali proti.

Referendum o pokrajinah
Referendum o pokrajinah FOTO: Dare Čekeliš

V Sloveniji so se ob 19. uri zaprla volišča. Potekal je posvetovalni referendum o uvedbi pokrajin.

Državna volilna komisija (DVK) je na svoji spletni strani objavila, da je bila volilna udeležba do 19. ure 10,94-odstotna. DVK pa bo uradne izide glasovanja predvidoma ugotovila 8. julija.

Po delnih, neuradnih podatkih DVK so se volivci v 11 referendumskih območjih izrekli za pokrajino, le v predvideni Osrednjeslovenski in Južnoprimorski so glasovali proti.

Svoj glas oddali tudi politiki

Predsednik republike Danilo Türk je v izjavi za medije, potem ko je oddal svoj glas, dejal, da je predlog o razdelitvi Slovenije na pokrajine rezultat dolgih dogovarjanj. "Vidim pa, da je še precej razlik glede samega referenduma in samega predloga, tako da bo verjetno potrebna še nadaljnja razprava," je dodal.

Janša: Še posebej sem vesel izida v Ljubljani

Poziv Zorana Jankovića, naj zaradi nizke volilne udeležbe odstopi s položaja, je Janša komentiral z besedami, da je Jankovića srečal danes dopoldne, ko so polagali temeljni kamen za pravoslavni pastoralni center v Ljubljani. "Očitno je bil tudi zaradi tega malo dobre volje in govori takšne stvari," je dejal. Po njegovem je sicer takšen poziv brezpredmeten, saj so za jesen razpisane volitve.

Prvi podatki kažejo, da so volivke in volivci v veliki večini podprli predlog pokrajin, je v komentarju izidov referenduma dejal Janez Janša. Premier je še posebej vesel izida v Ljubljani, kjer je večina podprla predlog, da Ljubljana dobi status pokrajine.

Po besedah premierja podrobnejše analize neuradnih izidov kažejo, da se je najvišja "pokrajinska identiteta" izrazila v tistih prihodnjih pokrajinah, ki jim nekateri najbolj nasprotujejo, to so Koroška, Posavje, Vzhodna Štajerska, Savinjsko-šaleška in nekatere druge.

Kot je pojasnil, bo vlada zdaj izide podrobneje analizirala, "še posebej na ljubljanskem področju", nato pa bo pripravila posodobljen zemljevid pokrajin. "Glede na to, da je zagotovo v vsaj desetih izmed 13 predlogov pokrajin podpora predlogu velika, bo to relativno enostavno. Mislim, da ne bom pretiraval, če rečem, da smo takšen predlog sposobni pripraviti v nekaj dneh in ga poslati v parlamentarno proceduro," je dejal Janša. Ob tem je tudi napovedal, da bo Osrednjeslovenska pokrajina, ki na referendumu ni dobila podpore, v novem posodobljenem zemljevidu razdeljena v dve pokrajini, kar je tudi predlog tamkajšnjih občin.

Premier je ob tem še napovedal, da bo vlada pri pripravi novega zemljevida v celoti spoštovala rezultate izglasovane na referendumu, enako pa pričakuje, da bo ravnal tudi državni zbor. "Če bi namreč ponovno prišlo do blokade kljub tem zelo jasnim znakom in glasovanjem, potem smo pred tem, da je pokrajinski projekt v veliki nevarnosti," je ocenil Janša.

Na vprašanje, ali imajo izidi referenduma zaradi nizke volilne udeležbe kaj manjšo legitimnost, je premier odgovoril, da legitimnost referenduma ni vprašljiva. Po njegovem ne bi bila vprašljiva niti, če bi bila volilna udeležba za pol nižja. "Slovenska ustava namreč ne določa kvoruma, zato na njem odločajo tisti, ki nanj pridejo," je dejal.

Premier je tudi prepričan, da rezultati referenduma ne bi bili nič drugačni tudi, če bi bila udeležba 80 odstotna. "Takšno je pač razpoloženje med volivci," je dejal in dodal: "Sklicevati se na udeležbo in graditi politične argumente na podlagi udeležbe, je zato nekoliko nenavadno."

Janša na volišču
Janša na volišču FOTO: POP TV

Žagar: Zdaj se bo lažje osredotočiti na vsebino

Minister za lokalno samoupravo Ivan Žagar je po referendumu ocenil, da so najvišji rezultati v tistih okoljih, ki iz razvojnega vidika najbolj potrebujejo pokrajine. "Verjamem, da se bo mogoče po tem referendumu bistveno lažje osredotočiti na vsebinski del," je pojasnil minister. Pokrajinska zakonodaja je po njegovih besedah v vsebinskem delu v celoti pripravljena.

"Pričakujem, da bo, podobno kot na vladni ravni, tudi DZ upošteval referendumsko voljo in bo odločitev poslancev lažja, ker Slovenija iz razvojnega vidika potrebuje pokrajine," je dejal Žagar. Ob tem je dodal, "da se lahko zgodba samo ponovi", če se gre v ponovno usklajevanje vsebinske zakonodaje v celoti, kjer gre za več kot 50 zakonov.

Janković po referendumu pozval Janšo k odstopu

Vlada si ni zaslužila, da je bila kaznovana z nizko udeležbo za vse, kar je dobrega storila za napredek pri pripravi pokrajinske zakonodaje, je prve podatke o izidih današnjega referenduma o pokrajinah ocenil predsednik SD Borut Pahor. "S to zares veliko napako je vlada naredila več škode kot koristi temu projektu," meni Pahor.

Ljubljanski župan Zoran Janković je pozval Janšo, naj s 1. julijem, po koncu slovenskega predsedovanja EU, odstopi in do volitev vodi tehnično vlado. Po Jankovićevih besedah je predsednik vlade "vrgel stran štiri milijone evrov", ki bi jih lahko veliko bolj koristno porabil v druge namene. "Zdaj je čas, da predsednik vlade razmisli o svojem odstopu in dejansko dostopi," je dejal Janković in dodal, da je "ponovno naredil škodo državi, ko se je nekaj trmasto odločil, da bo preverjal tisto, kar ni potrebno". Rezultat v Sloveniji je po županovih besedah dovolj jasen, saj očitno tudi volivci SDS in ostalih strank koalicije niso šli na referendum, ker bi jih bilo več.

Po njegovem mnenju je treba počakati novo vlado, ki bo strokovno pripravila razdelitev Slovenije na pokrajine, predstavila SWOT analizo tudi glede števila pokrajin, kaj državljani pri posameznih rešitvah dobijo in koliko to stane. Šele potem na gre vlada iskat soglasje v parlament, je dejal.

Bajuk: Nizka udeležba zaradi lepega vremena

Predsednik NSi Andrej Bajuk je glede izjave ljubljanskega župana odgovoril, da bi moral Janković premisliti, kaj pomeni to, da nekdo v demokratični družbi poziva k bojkotu. "On sam mora premisliti, ali je za demokratično družbo ali ne," je dejal.

Bajuk je na vprašanje, kako komentira prve neuradne izide, odgovoril, da bo zadovoljen z vsakim izidom. Kot je dejal, so zato tudi podprli referendum, saj menijo, da mora vlada prisluhniti ljudem.

Nizko volilno udeležbo na referendumu med drugim pripisuje tudi lepemu vremenu. "Danes je prvi poletni dan, je lepo vreme in marsikdo je z družino odšel na sprehod ali izlet. Poleg tega je šlo pri referendumu za posvetovalni referendum, za katerega je normalno, da je volilna udeležba nekoliko nižja," je dejal Bajuk in ocenil, da bo referendum kljub temu povsem legitimen in ga bo treba spoštovati.

Kresalova: Vlada se je posvetovala sama s sabo

Katarina Kresal
Katarina Kresal FOTO: Dare Čekeliš

V LDS nizko volilno udeležbo ocenjujejo kot "izjemno pomembno lekcijo tej vladi", je po neuradnih rezultatih referenduma zapisala predsednica LDS Katarina Kresal. "Za ceno lastnega uspeha na volitvah je bila vladajoča koalicija pripravljena ogroziti uspeh Slovenije v prihodnje. Tega ji javnost jeseni ne bo oprostila." "Volivci so vladi z nizko volilno udeležbo jasno dali vedeti, naj jih vprašajo kaj bolj pametnega," meni Kresalova. Po njenem se namreč volivci zavedajo pomena odločitev o skupnih, splošnih interesih, "zato hočejo, da njihova beseda res nekaj velja".

Jelinčič: Referenduma se nisem udeležil

Volivci so z nizko volilno udeležbo pokazali, da so proti pokrajinam in prav je tako, je dejal predsednik SNS Zmago Jelinčič. "Državljani nočejo, da bi se Slovenija delila, temveč želijo razvoj na drugačen način. Rezultat je "klofuta organizatorjem referenduma," meni. Po njegovem pokrajin ne bo. Meni tudi, da pet odstotkov slovenske populacije ne more odločati o tem, kaj se bo v državi dogajalo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (497)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
25. 06. 2008 10.24
HVALA PRAŠEK imaš svetel preblisk,ja bitna je Slovenija,ne pa taki ki po njej serjejo sicer pa ljudje razmišljajo z svojo glavo,ločijo laž od resnice,vsekakor je resnica težja in grša,pove dejansko stanje laž, z lažjo pa zadeve olepšaš,tud grda baba verjame če ji rečeš,dons si pa lepa,hjako pa dvigne glavo k ogledalu......................................?
mac4_m
24. 06. 2008 22.28
legitimnost ni sporna vendar je bil referendum brca v prazno kot praktično vsi dosedanji...
Prvo Borec
24. 06. 2008 12.18
manjakranjc Tic Tac Tic Tac LOL
manjakranjc@hotmail.com
24. 06. 2008 12.05
Podajate si to žogico, kot da bi imela levica in desnica drugčane poglede na pokrajine. Iste imajo in gre le za čast, kdo bo tisti jack, ki jh bo izpeljal. Vse ostalo je farsa za rajo. Ponovno, legitimnost ni vprašljiva. Tisti, ki kričijo o majhni udeležbi so večinoma bojkotirali in pač prepustili svoj glas drugemu; svoje dolžnosti niso izpolnili. Žalostno pa je, da Kresalova, ki je pravnica ne razume tega. Žal je tiste verzel večja, kot sem jo sprva ocenila. M.K
Prvo Borec
24. 06. 2008 12.02
Ne hvalim se, ampak pravim, da ne bom šel na neumne referendume. Dolžnost vsakega politika je da poskrbi za blagostanje vseh državljanov Slovenije in jo bo izpolnjena ta dolžnost, potem pa lahko rečeš, da je to moja dolžnost, da grem na neumne referendume.
pahor?ek
24. 06. 2008 11.44
čebelica.007, tukaj se ne morem nikakor strinjati s tabo, kakor tudi ne z nikomer, ki zagovarja stališče, da je denar uporabljen za demokracijo vstran vržen denar. Referendum je vzvod, ki nam državljanom omogoča, da aktivno soodločamo pri pomembnih stvareh kot pokrajine nedvomno so. Zato to ni vtran vržen denar. Preberi si post, kjer sem preračunal koliko stane mesečno referendum enega volivca.
Prvo Borec
24. 06. 2008 11.38
prašek mene se najdu med 90 % Slovencev
Prvo Borec
24. 06. 2008 08.41
pahorček tudi trop orangutanov vas lahko nadomesti, ne se bat. Vi ste že zgodovina in najslabši režim v Sloveniji se bo imenoval Janšivizem
pahor?ek
24. 06. 2008 08.38
hinko.murovec, dolgo te ni bilo na spregled, ali pa se meni samo zdi tako...No, saj je vseeno! Vedno, ko odpreš usta, usekaš totalno mimo. Iz vsebine komentarjev, ki jih je podala opozicija - Pahor (SD), Golobič (Zares) - lahko razberemo nervozo in neskončen bes do tega, da je referendum uspel, predvsem pa do vodilne stranke, Janševe SDS. Na misel mi prihaja članek, ki je Pahorja označil kot milni mehurček, ki bo kmalu počil. Še kako prav je imel ta avtor vidimo šele sedaj. V neposrednem času pred volitvami pa bo prav gotovo ta milni mehurček dosegel svoj vrhunec in samo še vprašanje časa je, ko se bo razpočil.
hinko.murovec@siol.net
24. 06. 2008 08.13
Dober dan ,morda je legitimen referendum. Sigurno pa ni legitimen JJ in njegova vlada. LP
Prvo Borec
24. 06. 2008 08.10
TFerarri tudi na volitve leta 2004 niso šli, pa je Janša prevzel prestol. Te napake pa ne bomo več napravili !! Zakaj bi moral skakati po diktirki enega bedaka ?? Če mu s tem rezultatom nismo lepo pokazali, da ga imamo poln kufer, potem pa res ne vemo. Dali smo samo znak levim strankam, da lahko napadajo in tepejo Janšo, mi se pa bomo smejali in jih podpirali. Saj ni važen rezultat referenduma, ampak obisk le njega.
TFerarri
24. 06. 2008 07.59
Strinjam se v diskusiji s tabo prvoborec, samo mi je razmišljanje praška dosti bolj razumno in bliže moji osebni ideologiji.
Prvo Borec
24. 06. 2008 07.50
prašek dobro jutro se reče. lep slovenski pozdrav. To si lahko vsak misli po svoje, ampak to je samo uvertura v padec janševe vlade.
Prvo Borec
24. 06. 2008 06.52
civitasstain ne , temu se reče, DOSTI VAS IMAMO. TO JE PUNT. Da boste desničarji zapravljali še moj čas za vse neumnosti. Še učenci v OŠ bolj vedo, kako se deli Slovenija.
civitasstain@gmail.com
24. 06. 2008 06.46
Ne it na referendum, pa ga kritizirat, kaže samo nezrelost državljanov!
Prvo Borec
24. 06. 2008 06.32
nonac kako si sploh upaš napisati ""Ma tvoja resnica ni in nikdar ne bo resnica in volja vseh "slovenskih državljanov in državljank", ker nas večina prav dobro ve, da tudi tisočkrat izrečena laž nikdar ne bo resnica "" po 11 % prisotnosti državljanov Slovenije na posvetovalnem referundumu. Če Ti to ni zadosti, potem Ti tudi zdravniki več ne pomagajo. Sedaj , ko so slučajno delali anketo v Grosupljem je pa dobra anketa,ali kaj ?? Spoštovanje do referendumov in do predlagateljev sej pokazala in dokazala, da je zadnji čas, da greste desničarji v upokojitev brez "penzije". Če še ne veš tega, so tako državljansko nepokorščino pokazali leta 2004 in je LDS izgubila in še takrat, so nekateri levičarji rekli : No, pa pustimo Janši, da vidimo, pa se sedaj mečejo po tleh, ker so verjeli hinavskemu Janši. Takrat je komaj zmagal za 1 % in če DESUS, ne bi bil "pi-čka, potem sploh ne bi moral sestaviti vlade. Verjeti sinu od domobranca se ne sme, kar se je tudi pokazalo. Ne vem, kaj pričakuješ jeseni, če Ti pa to ni dosti povedalo, da je Slovenija partizanska država, Ti pa ne morem pomagati.
albertinum@excite.com
24. 06. 2008 02.09
Ne vem, zakaj Janša hoče referendume, če pa jih ne upošteva. Videli smo, kako se je zgodilo z referendumom o nedeljskem delu, kjer je Janša gladko ravnal proti volji ljudstva. Janša je pač hotel 4 milijone evrov vreden alibi na stroške davkoplačevalcev za svoje neumne ideje o 133, pardon, 13 pokrajinah. Račun se pač Janši ni izšel in ljudstvo mu je pokazalo, kaj si misli o njegovih neumnih idejah. Naslednja priložnost, da mu ljudstvo pokaža, kaj si misli, pa bo že septembra. Za takrat hranim dom perignon, ko bomo Slovenci praznovali konec diktature.
nonac
24. 06. 2008 01.02
Prvoborec, nestrpno pričakujem rezultate jesenskih volitev, ko vas bo ponovno udarilo po buči. Tipičen predstavnik zaplankanih samovšečnih trobil levice, ki nikoli niso in ne bodo samostojno razmišljali in ki ste uporabni samo za filanje (njihovega) medijskega prostora. Zakaj vedno znova nadlegujete Slovence in jih venomer vlečete kakor vam paše. Ma tvoja resnica ni in nikdar ne bo resnica in volja vseh "slovenskih državljanov in državljank", ker nas večina prav dobro ve, da tudi tisočkrat izrečena laž nikdar ne bo resnica . In takšni ( ker si drznejo samostojno razmišljati) so in vam bodo vedno trn v peti, proti katerim brezobzirno uporabljate vsa sredstva! Še to, slovenski državljani smo že tudi večkrat dokazali, da na naših prostorih ne želimo ponovno komunistov (kaj praviš?), kateri so dokazano naredili največ zla in gorja (ne samo)slovenskemu narodu v celotni njegovi zgodovini. Celo na osamosvojitev smo morali čakati, dokler komunistična gospoda ni blagohotno "sestopila" z oblasti in se prelevila, pa še takrat (kakor dandanes) je bilo njihovo "negativno" mnenje zelo cenjeno in spoštovano. Kučan misli....,aha, torej ni druge ...še Tošev Politbarometer poglejmo...in je slika popolna. Ma saj vsi vemo, da ta vlada dela dobro, .......,samo kaj, ko pa ni leva! Pozdrav!
masle
23. 06. 2008 23.07
Sicer je res, da je JJ komedijo absurda glede pokrajin prignal čez rob. Potrebno pa je priznati, da bi se tudi Kresalova in Pahor lahko pošteno posula s pepelom in priznala, da je debilna vizija 14 pokrajin nastala pod vladavino LDS in ob podpori SD. Ko smo nekateri že takrat ponoreli je ministrica, pred Žagarjem, prostodušno priznala, da je takšen predlog strokovno slab, vendar ga hoče politika. KATERA, vas sprašujem. Tudi Bajuk klobasa da na mikro nivoju hočejo ljudje pokrajino v vsaki dolini. To je laž in njegov privid! Pokrajine v smislu njene zamišljene vsebine si ne zaslužijo niti Korošci niti Prekmurci. Naši politiki nimajo jajc, da bi volivcem govorili odgovorno in naravnost. Naša Koroška je več kot 70% v Avstriji in le močna pokrajina (Koroška z zahodno štajersko) lahko krepi odnose s Slovenci v zamejstvu in skrbi za naš narod. Če tega ne razumemo, si lastne države ne zaslužimo. Enako velja za Prekmurje v povezavi s vzhodnoštajersko in skrbjo za Porabskimi Slovenci. Sicer pa se ob modri politiki o teh zadevah sploh ne bi smelo pisati, temveč predvsem na tem področju delati. zato ne pozabite, en janšev konj je bil imenovan za državnega sekretarja za Slovence v zamejstvu. Ali menite, da so mu bile te stvari jasne? Torej največ 5 + 1 pokrajina. Pa bomo vsi sodelovali. Mogoče še komentar na izjavo župana Osilnice: kaj naj mi počnemo v osrednjeslovenski pokrajini. Mirne duše se lahko vprašate g. župan "kaj potem sploh počnete v Sloveniji". Pokrajina ni refleksija komunalnih lokalnih problemov, kot si to zamišlja tudi g. Čelan iz "ptujsko-ormoškega " skrpucala.
starasablja
23. 06. 2008 21.42
To je bila moja prva neudeležba in morda ne zadnja na referendumih.Res imamo prfektno vlado, ministre in poslance. Povsej verjetnosti se jim kisajo možgani ! O pokrajinah se pogovarjajo, razmišljajo cela 4.leta.To nas bo sret peljalo ali pa bo treba vrniti doktorate.