Slovenija

Slovenci ljubijo strast, kriminal in Facebook

Ljubljana, 23. 04. 2012 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Svetovni dan knjige je letos posvečen prevajanju, pa tudi promociji knjige. Podatki kažejo, da Slovenci vse manj zahajamo v knjižnico, za nakup knjig namenjamo manj denarja, branju pa – še posebej v starostni skupini od 15 do 24 let – posvečamo vse manj časa.

Na dan beremo približno 23 minut. (Foto: Thinkstock)
Na dan beremo približno 23 minut. (Foto: Thinkstock) FOTO: Thinkstock

Svetovni dan knjige in avtorskih pravic je letos posvečen prevajanju. Po besedah generalne sekretarke Unesca Irine Bokove je prevajanje korak k boljšemu razumevanju in prijateljstvu med ljudmi, priča o razsrediščenem človekovem izkustvu, njegovi raznolikosti in potrebi po dialogu. "Prevajanje je eno izmed vodilnih načel ustvarjalne raznolikosti, ki vsak posamezen jezik bogati prek njegovega stika z vsemi drugimi svetovnimi jeziki," je zapisala Bokova.

Svetovni dan knjige pa vsako leto znova opozori tudi na vlogo, ki jo ima knjiga v družbi. "Knjige so skozi zgodovino spreminjale svojo pojavnost vse od zvitkov do kodeksov, od rokopisov in tiska do tabličnih računalnikov. Knjige ne glede na format utelešajo vrednote in ideje, ki so vredne posredovanja prihodnjim generacijam," je še dodala Bokova.

Mladi »berejo« samo še Facebook

Ob svetovnem dnevu knjige je statistični urad postregel z nekaterimi podatki za leto 2010. V tem letu je bilo v Sloveniji izdanih 5621 knjig in brošur, kar je za približno 500 naslov manj kot leta 2009. Med izdanimi naslovi v letu 2010 so z 69 odstotki prevladovala izvirna dela, preostali delež zavzemajo prevodi.

V letu 2010 je bilo izdanih 1315 naslovov leposlovja, kar je 158 naslovov manj kot leto poprej. Med izdanimi leposlovnimi deli je bilo 40 odstotkov romanov, sledile so kratke zgodbe s 25 odstotki, pesniška dela z 20 odstotki in dramska dela z odstotkom in pol, 12 odstotkov so zavzela druga dela, mednje sodijo eseji, satire, parodije, pravljice, aforizmi in druge besedilne zvrsti.

Med izdanim prevedenim leposlovjem je bilo daleč največ prevodov iz angleščine, in sicer 375 naslovov. Sledili so prevodi iz nemščine; teh je bilo 67 naslovov; francoska književnost je bila zastopana s 40 naslovi, svetovna književnost, antologije, čitanke so bile zastopane z 39 naslovi, nekatere južnoslovanske književnosti s 26 naslovi, italijanska književnost je bila zastopana s 23 naslovi.

V letu 2009 je član gospodinjstva za nakup knjig porabil povprečno 17 evrov, še leta 2004 je bil ta znesek 23 evrov. Posameznik, star 10 ali več let, je za branje knjig v prostem času porabil ob delovnih dneh povprečno 23 minut, ob sobotah in nedeljah pa povprečno 22 minut, kažejo podatki statističnega urada po zadnji anketi iz obdobja med aprilom 2000 in marcem 2001.

Raziskave kažejo, da starejši kot smo, več knjig preberemo.
Raziskave kažejo, da starejši kot smo, več knjig preberemo. FOTO: Thinkstock

Zdaj naj bi bil ta čas še precej manjši pravijo poznavalci, ki dodajajo, da mladi »berejo« le še Facebook, oziroma prosti čas preživljajo pred računalnikom.

Hrvati si na leti privoščijo 3 knjige, Slovenci 12

Vsak prebivalec Slovenije si je v letu 2010 izposodil v splošnih knjižnicah v povprečju 12 enot knjižničnega gradiva. V preteklosti je bila statistika mnogo boljša. Tako je v letu 1998 Slovenec v knjižnico povprečno zašel 25-krat in si izposodil 65 enot gradiva, leta 1999 jo je obiskal 21-krat in si izposodil 40 enot gradiva, leta 2000 pa je število obiskov padlo na 18, vsak potencialni uporabnik pa si je izposodil povprečno 34 enot gradiva.

Kljub nekaj slabši statistiki v zadnjih letih, pa Slovenci še vedno preberemo nekaj več kot naši sosedje Hrvati. Rezultati raziskave o kupovanju in branju knjig na Hrvaškem, ki jo je januarja izvedla agencija za raziskave trga GFK Hrvatska, namreč 69 odstotkov vprašanih v zadnjih treh mesecih ni kupilo niti ene knjige. 51 odstotkov teh, ki knjige niso kupili, kot razlog navaja, da jih knjige enostavno ne zanimajo, prav tako jih nič ne more prepričati, da bi jih kupili. Sicer pa po rezultatih raziskave, naši južni sosednje  povprečno preberejo tri knjige letno.

In kaj Slovenci beremo, če že zaidemo v knjižnico? Na prvih mestih najdemo naslove knjig za predpisano domače branje, kot sta Antigona ali Zločin in kazen, nato pa se tja do stotega mesta razvršča lahkotno branje v obliki ljubezenskih in kriminalnih romanov, pa mladinska literatura in pravljice. Med priljubljenim čtivom so še priročnik za bodoče voznike, kuharske knjige ali priročniki o hujšanju.

Strokovnjake skrbi podatek, da branje radikalno upada v starosti od 15 do 24 let, torej pri mladih, ki knjigo potrebujejo za razvijanje jezikovne spretnosti, boljši učni uspeh in karierne možnosti za naprej, pa tudi za razvoj kritičnega mišljenja.

Akcije, ki naj bi to spremenile, zato niso redke. Javna agencija za knjigo na primer pripravlja nacionalno kampanjo za promocijo branja, s katero želijo s pomočjo znanih Slovencev prepričati srednješolsko mladino, da so knjige del globaliziranega sveta zabave in da je branje v prostem času lahko prav tako zanimivo kot gledanje televizije ali spletno klepetanje.

Če je kdo mislil, da bodo pomagale tablice, se je motil

Precej upov v večjo priljubljenost branja in knjig so predvsem na drugi strani luže, kjer imajo prav tako težave s priljubljenostjo knjig med mladimi, polagali v razvoj tabličnih računalnikov. Ti so zdaj gotovo dejstvo, a želenega učinka ne dosegajo, saj se uporabniki tablic bolj kot z branjem e-knjig, ukvarjajo z brskanjem po internetu in z zabavo s številnimi aplikacijami, ki jih tablice ponujajo.

E-knjige vse bolj nadomeščajo klasične, tiskane na papir.
E-knjige vse bolj nadomeščajo klasične, tiskane na papir. FOTO: POP TV

Strokovnjak za e-knjige Mike Shatzkin pravi, da je nova tehnologija še posebej uporabna predvsem za tiste, ki že imajo izoblikovano ljubezen do knjig. "Vsak, ki ima e-čitalnik, tablični računalnik ali pametni mobilnik, ima ob tem dobesedno na dosegu prstov tudi knjižnico z milijoni knjig."

So pa opazili, da so se izboljšale bralne navade ljudi, ki so si kupili e-čitalnik. Ti naj bi zdaj na leto prebrali več del kot prej.

Knjiga praznuje tudi v Sloveniji

Svetovni dan knjige in avtorskih pravic je organizacija Unesco sicer razglasila leta 1995. 23. april je datum smrti Miguela de Cervantesa in Williama Shakespeara.

Slovenija je ena redkih držav, ki svetovni dan knjige v sklopu Slovenskih dnevov knjige praznuje več dni. Ljubljana pa je bila že tudi nosilka Unescove titule svetovna prestolnica knjige, ki jo je lani predala Buenos Airesu, zdaj pa jo je prevzel Erevan. Prva svetovna prestolnica knjige je bil sicer leta 2001 Madrid, sledili so mu Aleksandrija, New Delhi, Antwerpen, Montreal, Torino, Bogota, Amsterdam in Bejrut.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

simona_semenic
23. 04. 2012 20.26
+2
Moj črni tintnik Moj črni tintnik se sprehaja v fraku. Kakor megla. Vsa dežela zastrta, gluha. Na senu leži melanholični maček. Cvili s svojo zlato violino! Da, da, da. A A A A A A Srečko Kosovel
katja.katjusa
23. 04. 2012 20.19
+2
Zlati oblaki žarijo, žarijo, plavajo sredi mrzle modrine, ah, še trenutek in ugasnijo. Tiha je vas sredi doline. V kraški kuhinji topli smo zbrani, čutimo v dušah: sonce odhaja, kot zakopani, smrti vdani. Tiha žalost si duše osvaja. Vzkrikneš, pa se odmev ti povrne od hribov rjavih, od modrih gora. Kdo te je slišal? In srce pregrne žalost oktobrskega polja. (Srečko Kosovel: Oktober)
SimonaHamer
23. 04. 2012 19.41
+4
Tale pesem Tale pesem je nevarna: nikar je ne puščajte na dosegu malih otrok, ali pa takih odraslih, ki bi jo pogoltnili kar célo, potem pa bi prišlo do nezaželenih stranskih učinkov. Če v javnosti naletite na samotno, neznano pesem, se z njo nikar ne spogledujte sami. Pošljite jo (najbolje v zapečatenem paketu) v najbližjo učno ustanovo, kjer jo bodo strokovnjaki onesposobili. Še najpreprostejša pesem lahko uniči vašo neprizadetost človeških čustev. Vse pesmi morajo biti opremljene z opozorilom vlade: Besede vas lahko resno prizadenejo. Elma Mitchell (Prevod: Matej Krajnc)
Tadej Skof
23. 04. 2012 11.15
+3
za to je vse kriva država!
Tadej Skof
23. 04. 2012 11.14
+3
gnila država!
LKOHOL
23. 04. 2012 09.50
-1
Ali veste da vecji del delavcev v javnem sektorju dajejo boljsa zdravila in zdravsveno sokrbo in hitrejso,tudi ko se nepocutijo dobro jih posiljajo v teme 3000 ali cates in lasko terme oz tolice zdravilisca ko pa vas domov posiljajo in se zoba vam ne popravijo pa ce ze ces eno leto ko vam se bolj zgnije v zdravilisca vas poslejo pa v soco Lj ki je objekt za samoumore:)) bres bazenov in dostopa saj vozi en avtobus parkirisca pa za stranke ni!!!:)Sedaj kje je tukaj pravica in gdo unicuje drzavo kdo pripada klanu lopovov zakaj en policist dobi 800 evrov mesecne place in delovna socijalna delovka pa 1500 evrov za nekasno svetovanje ki ga niti ne opravlja zakaj je v vseh pisarnah in vodilnih delovnih mest vse vec mariborcanov z govoreco ljubljanscino in zakaj so sindikati ucikoviti ko zajamejo varcevalni ukrepi lopove oz te ki nas kradejo in si delijo nas denar za njihovo dobro in dela zasedajo njihovi ,ockati,otroci,babice,mamice,strici,sorodniki,prijatelji,veze,ko pa v drzavi inteligentni in primirno solnai za dolocene funkcije morajo delatai do smrti kod smetarji in nikoli ne napredovati in vedno biti izboceni ali okradeni.....Zakaj vecina delavcev lahko vporablja svoje delovno mesto po delovnem casu in to kod nekasno moc ali dobroto do svojih sorodnikov in klanov.....Zakaj ni konkurecnosti v sloveniji zakaj pametni in boljsi delavci ne dobijo dela ali nemorejo napredovati ali prevzeti in izboljsati zasluziti vec za vse!!!!!!!!
alteran
23. 04. 2012 08.52
+8
Osebno če rečem ne berem več veliko na žalost ker ne najdem dosti časa ampak še vedno rad berem! Toda niti v sanjah mi pa nebi prišlo na pamet, da bi tiskano knjigo zamenjal za elektronsko vezje na katerega lahko naložim katerokoli knjigo skoraj. Knjiga ima neko sentimentalno vrednost in je ne more tablica zamenjati za nič na svetu pa naj si gre to za katerokoli zvrst. Samo primer vam dam, da bi pri maši se berila brala iz tablic namesto iz pravega Svetega Pisma. Je pa res, da so knjige tudi precej drage zaradi tega si marsikdo v današnjih časih ne kupi. Če bi bile cenejše, bi tudi ljudje rajši brali!
katja.katjusa
23. 04. 2012 21.20
No, sama sem se morala ugrizniti v jezik ;-) Berem navadne in e-knjige. Prve vonjam v tišini doma, druge nosim na dopust, poti, v trolo ... Navadiš se osupljivo hitro ... Klasične in e-knjige pri meni živijo v sožitju.