Slovenija

Slovenci izdelali inovativne štruklje, vodo, jugurte ...

Ljubljana, 11. 02. 2015 15.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
10

Med najbolj inovativnimi slovenskimi živili so skutni štruklji iz tatarske ajde, ki jih izdelujejo popolnoma ročno, vitamin D v obliki pršila, ki poskrbi tudi za svež dah, in voda, ki jo polnijo v zaščitnih oblekah v posebni komori s filtriranim zrakom.

Po razpisu Inštituta za nutricionistiko so razglasili najbolj inovativna živila, proizvedena v Sloveniji. Med 52 so izbrali šest proizvodov, tri so predlagali potrošniki.

Po besedah vodje raziskovalne skupine na Inštitutu za nutricionistiko Igorja Pravsta so opazili, da slovenski proizvajalci na tržišča lansirajo zanimive proizvode, ki pa jih po preteku leta in pol umaknejo, verjetno, ker jih potrošniki niso prepoznali. Projekt je bil zato zasnovan predvsem zaradi spodbude proizvajalcev in zaradi boljše prepoznavnosti. Izbirali so predvsem zdrava živila, tudi zaradi želje povečanja javnega zdravja, je dodal.

Minister Dejan Židan je prepričan, da svet in zgodovino spreminjajo inovatorji. Poudaril je prednost inovativnih živil, ker lahko v Sloveniji konkuriramo samo zaradi posebnosti, količinsko pa težko kljubujemo velikim korporacijam. Med slovenskimi proizvodi si želi čim več tržnih uspešnic, na katere bi bili ponosni.

Nagrado je prejela voda z okusom Nula malina brez sladil, zanemarljivo količino sladkorja in nizko energijsko vrednostjo. Direktor kakovosti v Pivovarni Union Janez Kešnar je pojasnil, da jo pridobijo z aseptičnim polnjenjem, med katerim ni možnosti razvoja mikroorganizmov, delavci so v zaščitnih oblekah v komori s filtriranim zrakom. Od ideje do lansiranja na trg so pretekli štirje meseci, po Kešnarjevih besedah pa nameravajo marca na police poslati podobno pijačo, vendar še ni želel izdati okusa.

Nagrajeni so bili tudi skutni štruklji iz tatarske ajde podjetja Fine Culinar, ki predstavljajo posodobljeno tradicionalno slovensko jed. Njihov direktor Miro Cerkovnik je povedal, da so izdelani iz vrste ajde, ki jo je med hudo lakoto v 18. stoletju s Češke prinesel slovenski razsvetljenec Žiga Zois in je zelo hranljiva. Gre za manj rodno sorto, razmeroma neobčutljivo na vreme, in za nagrajene štruklje uporabljajo biološko pridelano v Sloveniji. Tudi vse druge sestavine, med katerimi so bela moka, skuta, kisla smetana in jajca, so slovenskega izvora. Zanimiva sta tudi podatka, da je celotna proizvodnja ročna, tudi narežejo jih ročno, in da dnevno proizvedejo kar 400 kilogramov tovrstnih štrukljev.

Direktor Valensa Jure Pavlič je pojasnil, da je nagrajeno prehransko dopolnilo Valens Vitamin D+ v inovativni obliki ustnega pršila, z uporabo katerega dobimo zelo pomemben vitamin, ki ga pozimi praviloma primanjkuje, in si hkrati osvežimo dah. Izdelek je primeren tudi za otroke nad enim letom starosti. S svojimi proizvodi prodirajo tudi v tujino, predvsem v Evropo, prodajajo pa tudi v Azijo, v Združene arabske emirate in na Japonsko.

Kruh iz 100-odstotne pirine moke je po pojasnilih proizvajalcev težko narediti, ker je lahko zbit, vendar so z dodatkom pirinega kislega testa dosegli mehkobo in dolgotrajno svežino. Zatrjujejo, da ga lahko jeste cel teden in ne bo plesniv, čeprav nima aditivov, za hrustljavost pa poskrbijo pirini kosmiči na vrhu. Recept so razvijali štiri mesece.

Nagrajena sta bila tudi koruzni toast proizvajalca Žito brez konzervansov ter jogurti MU Extra različnih okusov z zmerno količino sladkorja in veliko sadja.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kimg
12. 02. 2015 11.03
Meni so uni štruklji res dobri! Zgledajo sicer malo drugače zaradi te sorte ajde, ampak so zelo dobri. Pa tudi o Fine Culinar sem slišala res same dobre stvari. Bom poskusila še ostale njihove stvari, ki so ziher dobre!
batom@pinkponk.com
11. 02. 2015 21.17
Kaj je to "jugurt" ?
mimic
11. 02. 2015 19.41
-1
kaj ti nuca, ko se pa potem drug bohoti, pa gnar pobere 3 stran!!! ne splača se pri nas inovatirat, in delat! samo krast in lagat se mora, pa te nosjo po rokah!!!
kam51
11. 02. 2015 19.20
+4
Poznam firmo Fine Culinar. Vse kar je napisano, je resnica.
Sara Rebek
11. 02. 2015 17.54
+5
Ja, vse kar je v plastiki je super zdravo. Napišite še, da je superživilo. Plastika in hormonski motilci nas bodo uničili ampak so what
XYZ007
11. 02. 2015 17.43
+1
Valens Vitamin D+ vsebuje ksilitol, kateri se proizvaja iz ksilana. Ena najpogosteje uporabljenih surovin je koruza, uvožena s Kitajske (da, koruze, ki je lahko gensko spremenjena in zastrupljena). Najprej je potrebno ksilan s postopkom, imenovanim kislinska hidroliza, razbiti. Rezultat tega postopka sta ksiloza in ocetna kislina. Postopek hidrogenacije poteka pri višjih pritiskih in temperaturah, ki so od 70 stopinj Celzija navzgor. Hidrogenacija potrebuje katalizator in tako je mogoče uporabiti snov imenovano nikelj 'Raney', ki je zlitina niklja in aluminija v prahu. Ocetno kislino je potrebno odstraniti, saj varnostna opozorila o materialih pravijo, da je 'zelo nevarna v primeru stika s kožo (draži), stika z očmi (draži), zaužitja ali vdihavanja. Nevarna je v primeru stika s kožo (jedka, pronicajoča) ali stika z očmi (jedka). Nato je potrebno odstraniti hidrolizirano kislino in organske ostanke, kar storijo tako, da mešanico segrejejo in izparijo. Nastali sirup je brez ocetne kisline hidrolizirane kisline, nikelj-aluminijeve mešanice in drugih ostankov. Sirup kristalizirajo z dodajanjem etanola. Kristalni ksilitol nato v centrifugi ločijo od etanola in sorbitola, ki ostane v raztopini. In tako nastane ksilitol. In potem bomo s tem pršili po ustih..kdo je tu nor...
Sara Rebek
11. 02. 2015 17.53
+2
če si že pri tem...naj te potolažim da so tudi filter vrečke za čaj izdelane iz koruze. koruza pa večinoma gensko spremenjena.
XYZ007
11. 02. 2015 17.41
+6
NULAMalina je voda + 5 malin v eni plastenki ( uradna objava na njihovi strani ), kmalu pride pa NULA Malina Lite ( samo 4 maline )...sej ne vem kdo je tu bolj nor, tisti, ki to prodaja ali tisti, ki kupuje...