Slovenija

Slovenci in Italijani reševali poškodovane

Bovec, 08. 10. 2011 16.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Enotna ugotovitev skupne reševalne vaje, ki so jo izvedli slovenski in italijanski gorski reševalci, je, da lahko sodelujejo na prijateljski ravni. A da bo sodelovanje preraslo prijateljski nivo, bo morala država zagotoviti formalne pogoje.

Gorsko reševanje
Gorsko reševanje FOTO: POP TV

Člani Gorske reševalne službe Bovec in italijanske Gorske reševalne službe Rajbl so v Trenti Na Logu izvedli prvo simulacijo skupnega helikopterskega reševanja v gorah. S prijateljsko pomočjo pri čezmejnem reševanju bodo nadaljevali, čeprav so ugotovili razlike v normativih za aktiviranje različnih reševalnih služb.

Za prvo simulacijo skupne reševalne vaje v gorah so bili danes idealni vremenski pogoji, zato so zastavljeno lahko v celoti izpeljali, je po zaključku povedal predstavnik občine Bovec, zadolžen za stike z javnostjo, Milan Štulc.

Reševalci so izvedli reševalno vajo, v kateri so reševali poškodovana v dveh navezah. Zato sta bili potrebni dve ekipi z dvema helikopterjema. Enega je prispevala Slovenska vojska, drugega pa italijanska reševalna služba Furlanije-Julijske krajine. Sodeloval pa je tudi Zdravstveni dom Tolmin s svojim reševalnim vozilom.

Gorsko reševanje
Gorsko reševanje FOTO: POP TV

Pri reševanju določene razlike

Reševalci so ugotovili, da so med obema reševalnima službama pri samem reševanju določene razlike, ki so specifične za slovensko in italijansko stran. Vendar pa jih razlike niso ovirale pri skupnem reševanju. "Delali so izredno hitro, čeprav je reševanje potekalo v Italijanom neznanem okolju," je povedal Štulc.

Reševalci so tako v praksi dokazali, da lahko sodelujejo, to pa bodo v prihodnosti poskušali še nadgraditi. Ob analizi po sami vaji so opozorili na nekatere razlike, zaradi katerih sta bila tehnika reševanja in delo slovenske in italijanske ekipe različna, vendar se med seboj niso ovirali. Zato bi morali poenotiti nekatera merila evropskih reševalnih služb, saj bi enotni pogoji alarmiranja in delovanja ekip pripomogli k sodelovanju in lažjemu usklajevanju ob večjih nesrečah, ko je dobrodošla pomoč reševalcev iz drugih držav.

Enotna ugotovitev današnje skupne reševalne vaje je, da bodo v prihodnje italijanski in slovenski reševalci lahko sodelovali na prijateljski osnovi, država in sosednja pokrajina pa morata zagotovili formalne pogoje, da bo tako sodelovanje lahko preraslo prijateljski nivo. Ravno na račun države je bilo danes slišati nekaj pripomb, saj ta na vaji ni zagotovila nobenega svojega predstavnika. Prav od države je namreč odvisno usklajevanje že omenjenih meril.
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

modrook
09. 10. 2011 14.20
je boljš da ni nobenga predstavnika države zrovn
Hugh_Mungus
09. 10. 2011 12.47
alelujaa
08. 10. 2011 19.40