Slovenija

Slovenci imamo radi kupone, še posebej za nakup počitnic

Ljubljana, 23. 05. 2013 14.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vedno več ljudi se odloča za nakup počitnic prek spletnih kuponov, ki vabijo s svojimi obljubljenimi popusti. Zveza potrošnikov ugotavlja, da gre res za nekoliko ugodnejše ponudbe, a žal ne, ko gre za termine med šolskimi počitnicami.

Ko smo slovenske turistične agencije povprašali, ali so se kaj prilagodile krizi in praznim denarnicam potrošnikov, so večinoma vse zatrdile, da so poskušale cene oklestiti, kakor se je le dalo. Prav tako jim omogočajo nakupe na obroke in popuste za gotovinska plačila. A očitno to še vedno ni dovolj, saj se vedno več potrošnikov odloča, da si kratek oddih ali kar celotne počitnice kupi prek t. i. kuponov.

"Če ugotovite, da kupona ne morete izkoristiti, lahko odstopite od pogodbe v 14 dneh po nakupu, ponudnik skupinskih spletnih nakupov pa vam mora vrniti denar za opravljeni nakup," svetujejo na ZPS.
"Če ugotovite, da kupona ne morete izkoristiti, lahko odstopite od pogodbe v 14 dneh po nakupu, ponudnik skupinskih spletnih nakupov pa vam mora vrniti denar za opravljeni nakup," svetujejo na ZPS. FOTO: Thinkstock

In te ponudbe turističnih aranžmajev s "super popusti" so pod drobnogled vzeli na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS), kjer ugotavljajo, da gre praviloma res za ugodnejše cene, vendar ne v počitniških terminih oziroma na vrhuncu turistične sezone.

Na ZPS ugotavljajo, da je v Sloveniji vedno več spletnih portalov, ki ponujajo skupinske spletne nakupe po cenah, ki naj bi vključevale izjemno visoke popuste. Na ZPS so preverili, kako ugodne so v resnici te ponudbe in na kaj mora biti potrošnik pozoren pred nakupom kupona.

Slovenci imamo radi kupone

Zadnji rezultati Trženjskega monitorja (april 2013) kažejo, da je vsak četrti spletni nakupovalec v zadnjem letu kupil vsaj en tovrsten kupon, to je blizu 100.000 potrošnikov v populaciji od 18 do 65 let. Največ kuponov je bilo kupljenih za potovanja in počitnice (42 odstotkov), za razne izdelke (30 odstotkov), gostinske storitve (27 odstotkov), druge storitve (25 odstotkov) ter za kozmetične storitve (21 odstotkov). Da je tovrstna ponudba za potrošnike zanimiva, kaže pestra ponudba predvsem počitnic na Hrvaškem ter krajših oddihov v Sloveniji. Nekaj ponudb seže tudi prek slovenskih in hrvaških meja, zadnje čase so priljubljene predvsem počitnice v Italiji, Grčiji in Španiji.

Ne pozabite preveriti, kaj vse je vključeno v ugodno ceno, da vas ne bodo pričakali zajetni dodatni stroški.
Ne pozabite preveriti, kaj vse je vključeno v ugodno ceno, da vas ne bodo pričakali zajetni dodatni stroški. FOTO: Thinkstock

Na ZPS so ugotovili, da so cene praviloma nižje kot pri klasičnih agencijah, res pa je tudi, da številne ponudbe vključujejo le namestitev, vse drugo pa je odvisno od potrošnikove izbire. Torej lahko tudi potrošniki sami dokaj preprosto poiščejo prosto sobo ali apartma, ob tem pa ne bodo vezani na nakup kupona, časovne omejitve ipd. "Verjetno bodo morali nekoliko več brskati po spletu in iskati primerne ponudbe, vendar se bo lahko vloženi čas na koncu obrestoval," še poudarjajo na ZPS.

Pred nakupom kupona bodite pozorni

Vzemite si čas, naj vas ugodna ponudba ne premami v hipu, opozarjajo na ZPS. Preverite ceno. Na spletnih mestih, kjer ponujajo najem sob/apartmajev, povprašajte ponudnika neposredno. Preverite termin. Je apartma takrat, ko ga želite najeti, še na voljo? Ne kupite kupona, preden ne preverite, ali je želeni termin še prost. Številne ponudbe sploh ne veljajo med šolskimi počitnicami ali bo zahtevano doplačilo. Takoj po nakupu pa rezervirajte tudi termin. Preverite kategorijo namestitve. Naj vas ne zavedejo lepe fotografije. Zahtevajte informacijo, koliko "zvezdic" ima oglaševani apartma, soba, studio. Preverite ponudnika. Danes na spletu ni težko najti mnenj drugih gostov: najboljša in najslabša vzemite z rezervo, druge pa upoštevajte. Poleg spletnih forumov preverite še spletni mesti tripadvisor in booking. Dodatni stroški. Preverite, ali so v ceno vključeni parkiranje, stroški čiščenja apartmaja, stroški rezervacije, je potrebno doplačilo za otroke? Ti "dodatki" lahko ponudbo precej podražijo. Stroški transferjev. Preverite lokacijo namestitve, še posebej oddaljenost od letališča in oddaljenost od obale.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

babsy4
24. 05. 2013 10.34
+1
Očitno se ZPS ne zaveda, da živi od privatnikov, tudi takšnih, ki prodajajo kupone. P.S. Če nekomu dober gre, ga je pač potrebno pohodit! Država in njeni angeli so ZAKON za kaj takšnega!
vzhod
24. 05. 2013 08.30
ja zato imamo radi ker se v evropi cedita mleko in med
minimalisch
23. 05. 2013 23.35
+4
Glede teh strani s kupni je to smrť za dolocene branže in izkoriscanje privatnikov...zelijo storitev, ki je vredna xy zmanjsat za vsaj 50%, ce ne vec nato tí vzamejo od 20-30% od od prodanih kupónov, njih ne zanima koliko imas tí kot privatnik se dejanskih stroskov...
kitzbil
23. 05. 2013 20.52
-20
kuponi, prvič slišm ??
dajno
23. 05. 2013 23.26
+7
Davorin Hergamas
23. 05. 2013 16.09
+5
spet se delajo pametne vsevedi na zps!bi radi da nekdo da ugodnejše ponudbe v najboljše prodajanih terminih??????vsi bi si jih želeli,a ni logike.zato bodite rajši tiho.ste tako bolj pametni videt
Sloncek_boncek
23. 05. 2013 21.20
+5
ZPS pove tisto, kar potrošniki hočejo slišati, ker se financirajo od naročnikov/potrošnikov .. dobim ošpice ko slišim za ZPS
Ata_Smrk
23. 05. 2013 22.38
-2
Tudi ata. Nekoc zelel prijavo hude zivilske anomalije, pa me odpravijo s clanarino. Raje daruje ata kam drugam, ne pa tem pijavkam. Bruh.
Roman Golob 1
23. 05. 2013 15.40
-1
če dobim kupon bom dal komentar