Slovenija

Slovenci s patrijami v Afganistan

Ljubljana, 09. 04. 2010 15.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenija bo v Afganistan poslala nove vojake in strokovno osebje. Sodelovali bodo z Američani, pri delu pa bodo uporabljali lahka in srednja kolesna oklepna vozila svarun.

Slovenska vojska (SV) se pripravlja na prevzem skupine za mentorstvo in povezave (OMLT) v mednarodni operaciji Isafa. Število vojakov in strokovnjakov v Afganistanu naj ne bi preseglo 90 oseb. V SV bodo urili bataljon afganistanske vojske, naloge pa bo prevzel 14. kontingent Slovenske vojske. Slovenska vojska bo v Afganistanu opremljena tudi z oklepnimi vozili svarun.

oklepnik Svarun
oklepnik Svarun FOTO: POP TV

Po podatkih vojske 14. slovenski kontingent sestavljajo pripadniki iz različnih enot SV, ki se že intenzivno pripravljajo na spremenjen način delovanja v Afganistanu. Trenutno poteka usposabljanje iz individualnih veščin, pri čemer je poudarek na obnavljanju znanja iz oborožitve, prve pomoči, orientacije, prava o oboroženih spopadih, iz zaščite sil, seznanjanja s kulturo in območjem, obnavljajo pa tudi znanje s področja boja proti improviziranim ubojnim sredstvom in iz preživetja na bojišču.

Slovenska vojska-4
Slovenska vojska-4 FOTO: Dare Čekeliš

Nekateri pripadniki bodo opravljali naloge v poveljstvih Isafa, manjši del pripadnikov pa bo nadaljeval z mentorstvom bataljona za bojno podporo afganistanske vojske, kar pripadniki SV opravljajo že od jeseni 2006. V okviru kontingenta bo deloval tudi civilni funkcionalni strokovnjak s področja veterine.

V okviru slovenskega kontingenta bodo sodelovali tudi pripadniki ameriške vojske, ki bodo dopolnjevali mentorstvo nekaterih dolžnosti v poveljstvu in eni izmed petih čet afganistanskega bataljona. Slovenski vojaki bodo opremljeni z osebno opremo in oborožitvijo, uporabljali pa bodo lahka kolesna oklepna vozila 4 x 4 HMMWV, 6 x 6 valuk ter srednja kolesna oklepna vozila 8 x 8 svarun.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (34)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

porka.malorka
12. 04. 2010 10.11
jakat hahahhahha mater si smešen In neverjetno naiven Pejt raje na hamburger te so zdravi saj majo slike olimpijcev na škatlah hahaahaha Zda so okupatorji kateri cilj jim je podjarnmit v sužnje lasniški odnos. Ja cilj jim je izčrpat državo in podjarmit ljudi. Nikar ne verjemi da jim je mar za ljudstvo. Če bi jim blo bi že zdavnaj šli v sudan,somalijo.... Sam tam ni nič kar bi jih zanimal a ne
Tonček Balonček
10. 04. 2010 22.18
Nekam veliko teroristov je v Afganistanu ter Iraku, preveri vsaj število pobitih ljudi! Saj tudi nemšlka vopjska pri nas ni bila okupatorska, borili so se, skupaj z domačimi domoljubi in osveščenimi ljudmi, proti komunizmu, za združeno Evropo, napredek in podobne svetle cikje. Pa saj nobena vojska nikamor ne pride s cilji pobijati in osvajati, vedno prinaša napredek, svobodo in sproščenost, kaj ti to res ni jasno?! Vojska ni le orožje ter sila, vedno jo spremlja še arzenal propagande ter manipoulacije. Potem je tudi manj žrtev!
mihakra
10. 04. 2010 10.59
@Tonček Balonček Ja res, nekaj miličnikov in teritorialcev je premagalo JLA. Vendar pa JLA v Slovenijo ni poslala vseh svojih zmogljivosti. Jugoslovanski generali so ocenjevali, da bi z uporabo atilerije, zračnih enot, ter pehote lahko zavzeli v 24 urah vse strateške točke v Sloveniji ! Vendar pa JLA v sloveniji nima svojih interesov...ni srbskih manjšin, zato so se taki vojni odpovedali in pustili osamosvojitev. Tonček Balonček...da ne boš več govoril neresnic, poglej si naslednji video na youtube z naslovom: The Death Of Yugoslavia [3/6] - Wars Of Independence [2/5] Poslušaj generala Vasilijevića ob 04:00 !!! Kar pa se tiče Iraka in Afganistana. Koalicijska vojska ni ravno okupatorska. Ne borijo se proti narodu, ampak proti skrajnim islamistom in teroristom. Ne vem od kje ti informacije da se borijo proti nedolžnemu narodu. Oglej si tale video in poglej mnenje Afganistancev o vojni: Ross Kemp Return to Afghanistan E04 Pt4
Tonček Balonček
10. 04. 2010 08.58
Kaj se zgodi z vojsko, smo videli pred slabimi 20 leti! Jih plačuješ leta in leta, ko jih pa rabiš, prestopijo na drugo stran.... se ne grejo več! Naša vojska je v tujini pod tujim poveljstvom, v tujem jeziku, njihovi šefi so pa okupatorji. Takšne vojsek dejansko ne potrebujemo. Še JLA, sedmo največjo armado na svetu, kot so se hvalili, smo premagali z nekaj milikčniki in teritorialci. Naroda ne more nihče premagati, pa če ima še takšno vojsko. Američani so do zdaj povsod pogoreli, pa bodo tudi v Iraku in Afganistanu!
CerealGuy
09. 04. 2010 20.53
Saj zdaj ste vsi proti vojski, jo hočete ukinit, itd. Vendar ko bo se kaj zgodilo, pa boste vsi želeli da nekdo drug za vašo svobodo dela, trpi ali celo umre. Zdaj ko pa je mir v SLO, pa je škoda denarja ne?
mihakra
09. 04. 2010 20.29
Če bi bili vsi vrtnarji....to so pač iluzije. Malo preštudiraj zgodovino...narod vrtarjev ne bo dolgo obstal. Žal ne. Preveč resničnostnih šovov in mehiških nadaljevank imamo zgleda.Vsem ki pa se kar ustrašijo ob besedi vojska in mednarodna misija pa privošičim en dan vojaškega drila,, da zmigajo svojo rit z udobnih sedalnikov pred računalniki...tam je pač lahko trositi nebuloze.
malipandit@email.si
09. 04. 2010 20.16
tocno zato pa svet ni miren ker obstajajo eni vojacki ki vsepovsod nevarnost vidijo, ce pa bili vsi vrtnarji pa bil bil svet precej lepsi in mirnejsi
rageinblack
09. 04. 2010 20.15
Ma kaj se lahko kdo kam pritoži prosim??? Kaj obstaja še kakšna ustanova na tem svetju, ki zagovarja pravico?!?! Ker to ni prav..vendar nobenega ne boli, samo za profit se gre... in meni gre to na bruhanje.
mihakra
09. 04. 2010 20.11
Res ne razumem ljudi ki prepričujejo vse naokoli kako da je vojska nepotrebna in da bi bilo bolje če bi šli vojaki recimo pobirat smeti. Res nevem v kakšnih iluzijah svetovnega miru živite?...svet niti zdaleč ni miren in prijazen kraj. Kako lahko je pozabiti dogajanja ob osamosvojitvi. Takrat nas je rešila slovenska vojska. Jaz sem Slovenec in sem ponosen na našo vojsko.
PNP
09. 04. 2010 20.08
Naša prisotnost v Afganistanu je morda bolj upravičena kot sami mislite. Svet je poleg nacionalnih držav razdeljen v širše skupine oz. civilizacije. In kot najbrž veste je zahodna (katere del smo mi) v vojni z islamsko. To vojno pa je začel islam, ne Zahod in to že davno pred ameriškim napadom na Afganistan.
nefretete
09. 04. 2010 19.39
Tonček Balonček naši fantje končno služijo kot vojščaki v misiji svetovnega miru, Tale je srhljivo dobra.
Tonček Balonček
09. 04. 2010 19.00
A bodo patrijew natankali v Sloveniji ali v Afganistanu? Veseli smo, da nas branijo pre temi teroristi, najbolje, če likvidirajo mladino, bolje preventiva kot kurativa! Večina jih bo zerasla v teroriste, ekstremiste, islamiste, takih ne maramo, še sem lahko pridejo! Hvala oblastem za tako modro daljnovidnost!
Tonček Balonček
09. 04. 2010 18.52
Mi, pošteni Slobvenci, smo ponosni, da naši fantje končno služijo kot vojščaki v misiji svetovnega miru, pod domačim poveljstvom, v domačem jeziku, kar je bila vizija pokojnega dr. Pučnika. TZakaj bi jedli makarone ter klobase ter poslušali povelja v italjanskem, nemškem ali srbohrvaškem jeziku (JLA, ta proslula združma v službi komunajzarjev). Šele zlom komunizma in svobodne volitve so nam omogočile, da kot dejavni člen sodelujemo preventivno, da teroriste zatremo takorekoč že v zibelkah, s patriami bo to še varneje!!!! Bravo naši, ponosen sem na našo vojsko, luč miru, ki se širi po vsem svetu! Uresničujejo se sanje. *** JLA
CerealGuy
09. 04. 2010 18.42
Kak ste smešni, res. Eni pišete kak bo ko boko dobili krste nazaj. Naj vas opomnim, vsaj vojak je postal vojak prostovoljno, noben ni imel pištole na glavi in bil prisiljen v to. Vsak, ki postane vojak se zaveda da lahko umre, in se pač s tem sprijazni drugače ne bi bil vojak. Isto lahko nekdo umre ki se sredi lepega popoldneva sprehodi čez cesto in ga povozi pijan voznik. Kaj se denara tiče, priznano da je veliko, vendar naš denar gre tud za bedarije kot je naprimer da vabimo tega Dalnekajnekaj v Dvorano Tabor, ampak to seveda ni omembe vredno. Če vas toliko skrbi kako bodo vojaki v Afganistanu umirali, potem bi morali toliko bolj podpirat takšne stvari, saj so varnejši z njimi kot pa brez. Razn tega, nekdo je omenil tisto "Očistimo slovenijo", bedak si.
HC85
09. 04. 2010 18.23
Garfield7497 09.04.2010, 17:01 2 KAM GRE NAŠ DENARRR BOLANOOO Še 1 x....."HVALA" vsem, ki ste obkrožil DA za nato..... To je zasluga za vse.....zardi tega smo zavezani dajt toliko denarja 1,5-2%...... Kaj pa dobimo nazaj.....VARNOST???......pred KOM pa??? Če malo pretiram, saj pa niti na severu Avstrije nevejo, da obstajamo.....
HC85
09. 04. 2010 18.20
malipandit 09.04.2010, 16:30 11 ne ne, najboljsa fora je to da so z denarjem ki ga itak nezakonito jemljejo lastnim drzavljam ki komaj shajajo iz meseca v mesec, kupujejo patrije ki jih potem uporabljajo v vojni ki prinasa koristi samo ameriskim preprodajalcem orozja ter mamil. To je ze zdavnaj nacrtovano, da bodo te patrije sluzili ameriskim interesom, nam pa pripada obljuba da nas bodo branili pred turki. Daj malo več ODRASLOSTI v "prispevkih"......za to sra.nje so krivi VSI , kis so obkrožili DA za NATO........s tem smo se ZAVEZALI, da bomo djali 1,5-2 BDP za OBOROŽITEV.....zdaj ni važno, če kupimo 100 patrij in 10 000 pušk, žal je važna ta ZAVEZA....... "HVALA" vsem, ki ste obkžili DA za NATO..... pfuj
zahod.west
09. 04. 2010 18.15
viliboh
09. 04. 2010 18.12
Več koristi bi bilo,če bi sedemnajstega šli pobirat naše smeti,samo druge rokavičke bi dobili
alterego
09. 04. 2010 17.51
"Slovenci s patrijami v Afganistan" ja, bi šli s patrijami, če bi jih kaj imeli, oborženih seveda!! no, saj v članku potem lepo piše, da so šli z valuki in svaruni
trlbabalan
09. 04. 2010 17.44