Slovenija

'Slej kot prej bomo morali razumeti, da je zmanjkalo denarja'

Ljubljana, 17. 12. 2012 17.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zahteve protestnikov po izboljšanju socialnega položaja je možno realizirati le, če se bomo manj zadolževali, pravi Janša. Zahteve po pravni in pravični državi ne bi mogle biti bolj upravičene, a gre za strateško težavo, ki je vlada sama ne more rešiti, dodaja.

Vprašanje poslanke SD Majde Potrata se je nanašalo na demonstracije in protestne shode po državi. Spomnila je na zahteve ljudi in reakcije državnih institucij na proteste. Izjave s strani državnih institucij so letele na legitimnost in legalnost protestov, posamezniki pa so preusmerjali pozornost na izgrede, za katere so iskali politične motive, pravi poslanka. Predsednika vlade Janeza Janšo je vprašala, katere ukrepe po demonstracijah in protestih je vlada že sprejela in katere še načrtuje, zanimalo jo je tudi, kako odgovarja na zahteve protestnikov.

Janša odgovarja, da je zahteva po odstopu vlade legitimna pravica vsakega državljana, medtem ko je pravica do zamenjave vlade v rokah poslancev, pravica do zamenjave zakonodajne veje oblasti pa je v rokah ljudi. Glede socialnih zahtev protestnikov in njihovega nezadovoljstva pa je po njegovih besedah razlogov zanj veliko. Kot pravi, je Slovenija od leta 2008 "v nekem šoku", saj je zmanjkalo denarja, kar "bomo slej kot prej morali razumeti".

Janša stavi na manj zadolževanja

Četrta mariborska vstaja - 1
Četrta mariborska vstaja - 1 FOTO: Miro Majcen

Ponovil je, da vlada z ukrepi ne more izvajati politike varčevanja, ampak se trudi, da bi se čim manj zadolževali. Zahteve za izboljšanje socialnega položaja je tako mogoče realizirati le, če se bomo manj zadolževali, pravi Janša in dodaja, da kriza ne bo odpravljena čez noč.

Upravičene zahteve po pravni in pravični državi

Kar pa se tiče zahtev po pravni in pravični državi, pa te po njegovih besedah ne morejo biti bolj upravičene. Gre za strateški problem te družbe, na katerega so opozarjali že v opoziciji, je dejal premier, ki opozarja, da gre za problem, ki ga vlada sama ne more rešiti, ampak spremembe zahtevajo širšo podporo.

Poslanka SD je predsedniku vlade očitala, da njegov sleherni nastop v ljudeh vzbudi prepričanje, da niso slišani. Janša odgovarja, da o tem zelo dvomi. "Če pogledamo drugi krog predsedniških volitev, je večina slišala sporočilo," je dejal.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (385)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Terezinka
18. 12. 2012 14.34
+2
Mi razumemo, da denarja ni dovolj za vse. Zahtevamo pa, da se ne špara samo naljudeh. Zahtevamo, da se špara tudi pri politikih in njihovih pomagačih, da se špara na bankah, elektro podjetjih, zavarovalnicah, agencijah, železnici in nadzornih svetih vseh teh zgubašev, ko bodo znižali privilegije, odpravnine in nagrade vsem tem in sebi bomo lažje sprejeli šparanje v bolnicah, vrtcih, šolah. Ko se bo odpravil privilegij v menzah priviligirancev bomo razumeli, da ni za otroke
olyca
18. 12. 2012 11.22
+5
»Bojim se, da ta vlada samo nadaljuje politiko Pahorjeve vlade 'gospodinjskega šparanja' brez prave proračunske in gospodarske politike. Jemljejo, kar se jim najde pri roki, pa če gre za otroke, brezposelne, vzgojitelje, učitelje, policiste, vojake… Vsi so enako nepomembni. Ker gre za politiko 'iz roke v usta in naprej', dejanja prehitevajo misli in zato je njihova ubeseditev nemogoča,« opaža strokovnjak za komuniciranje dr. Dejan Verčič s Fakultete za družbene vede. Od tod po njegovem navidezni cinizem v komuniciranju, ki v resnici to sploh ni: »Vladni komunikatorji nikogar ne zavajajo, ker da bi to lahko počeli, bi morali najprej vedeti in razumeti, kaj vlada počne. Pa ne. Saj še ministrom ni jasno, kaj delajo in kaj se dogaja!« Dobro komuniciranje po Verčičevih besedah predpostavlja, da so pred besedami misli in da jim sledijo dejanja. Mogoče se kdo celo sprašuje, ali ni neumen, ker ne razume, za kaj gre; pa ni, ker tu res ni kaj razumeti: vlada improvizira, njeni komunikatorji pa igrajo jazz.
new_wind
18. 12. 2012 11.13
+3
john......ob neznanem kraju ,ob neznanem času si od neznane osebe prejel neznano količino denarja..... ti je to neznano?
new_wind
18. 12. 2012 11.08
+4
bog jim pomagaj ,saj tudi cerkev ne zna z denarjem
lodz68
18. 12. 2012 15.33
o,ja pa še kako znajo....... teh 800 miljonov sigurno ne manjka njim.....
new_wind
18. 12. 2012 11.08
+2
bog jim pomagaj ,saj tudi cerkev ne zna z denarjem
usi-glih
18. 12. 2012 11.07
+2
hahaha admin a je gohenak že na delu , se ne sme slišati /prebrati resnica ?
olyca
18. 12. 2012 10.54
+5
Kakšen gospodar, takšno je stanje, tako je tudi pri denarju Anša, a veš, preveč ste kradli in predolgo ljudem prodajali meglo in to te bo pokvarjenec tudi odneslo s priskledniki vred. Jokati pa ne doma, pojdi raje k Merklci te bo ona skrila pod kiklo, čeprav nosi hlače.
MsPikapiki
18. 12. 2012 10.18
+4
Danes se bo v intervjuju na nacionalki lepo zahvalil našim prednikom,ki so 50 let ustvarjali, da lahko on prodaja in polni svoj žep. Pa tudi nam, ki ga živimo, saj sam ni ustvaril nič dodane vrednosti in ima država od njega samo izgubo. Včeraj smo izvedeli, da smo zafrustrirani, danes bo morda ugotovil kakšno drugo zmerljivko. To so njegove zahvale.
new_wind
18. 12. 2012 11.07
+3
vetlan
18. 12. 2012 08.33
+5
Smo že zdavnaj ugotovili in tudi vemo kako (zmanjkalo denarja)
meta37
18. 12. 2012 08.08
+12
In zakaj je zmanjkalo denarja? ODGOVOR JE PREPROST, LE MALO GLOBLJE V BANČNI SISTEM JE TREBA POGLEDAT! Banke živijo od obresti! Ta denar ne obstaja... To je namišljen denar! Malo si poglejte zeitgeist adendum dragi politiki, pa vam bo takoj jasno! Zakaj in kdaj se je Amerika v zgodovina rešla krize???? Ker je narodu uspelo zapret centralno banko! In sedaj so zopet tik pred tem! Denarja je v začetni fazi v obtoku dovolj za vse! Vsak potrebuje toliko za preživetje.... Zmanjka ga zaradi inflacije, delnic, davkov, dividend, obresti, politike itd... JE DOVOLJ JASEN ODGOVOR MAJSTER JANŠA???
suxi
18. 12. 2012 06.58
+24
JANEZ! jaz razumem,da ni denarja, razumem, da ga je zmanjkalo...JANEZ moj,ne razumem pa KAKO ga je zmanjkalo.?KAKO?? Vsak dan, vstajam ob šesti, grem v službo delam minimalno do tretje ure, popoldan poskrbim za otroke in njihove dejavnosti, zvečer samo še "padem dol" in jutri ista zgodba, pojutrišnjem zopet..do danes..Ti pa meni poveš, da je zmanjkalo, KAKO JANEZ, KAKO? Kaj ste pa počeli ljubi moj JANEZ, saj vem ti nisi nič kriv, krivi so oni, oni pa povedo" mi nismo nič krivi, krivi so oni", ampak vsi VI in ONI ste na oblasti zadnjih dvajset let. JAZ in meni podobni hodimo v službe zadnjih dvajset let in delamo, kar VI in ONI ukažejo...pa je zmanjkalo..KAKO JANEZ, KAKO?? POVEJTE, PRIZNAJTE, da ste nesposobni tako ONI kot VI, odidite in nam pustite živeti, saj ste dovolj nabrali "beri nakradli"....za nas, ki delamo žal ni ostalo nič...MAR NE JANEZ. JANEZ mi razumemo, da je zmanjkalo, KAJ PA VI JANEZ? VI RAZUMETE?? Lepo prosim odidite, vse vam bo odpuščeno,samo pustite nam, da se znajdemo sami, MI LJUDJE. PROSIM, PROSIM!! Zaposlen sem v javnem sektorju, JANEZ, in sram me je, da sem nekako povezan z vami, ampak JANEZ, jaz DELAM! ŽE 20 LET DELAM!! PA VI??
malaraja
18. 12. 2012 08.40
+7
Če ga je zmanjkalo, naj ga prinesejo nazaj. Preveč so kradli. In še kar kradejo. Samo zdaj so šli čez mejo in jih bomo odnesli. In poiskali denar. Interpol imajo pa tudi v Avstraliji. Če bi slučajno kdo hotel kam pobegnit.
gruber74
18. 12. 2012 09.04
-8
Če imaš tukaj čas pisat,potem že nisi tako utrujen in delaven kot govoriš
dule100
18. 12. 2012 09.09
+0
malaraja Saj ni treba v Avstralijo ! Kar v Murglje je treba. Tam so pijavke, ki že 60 let pijejo kri Slovencem !
Ataaufbix
18. 12. 2012 02.44
+13
Denarja ni zmanjkalo! Le narobe je razdeljan! Preveč ga dobi RKC in njeni sateliti, ki ga po ustavi sploh ne bi smeli dobiti NIČ! Jaz, ki sem ateist, se držim 7. božje zapovedi, RKC pa se je brezsramno ne drži!
pkorosec
18. 12. 2012 00.42
+15
zame je to dokaz, da je krambergerjev umor bil naročen s strani države. Ne verjamem, da je takrat dejansko kdo izmed folka vzel puško in vstrelil I. Krambergerja, ki ni imel nobene politične funkcije in so bili takratni časi skorajda zlati napram današnjim, kjer imamo na oblasti dejansko že ena in isto faco zadnjih 20 let ( v opoziciji ali koalicij ni vazno) in ko vidimo, da ni koraka naprej, dokler ta samodržec ....
borzojoj
18. 12. 2012 03.11
-12
O Krambergerjevem umoru pa boš moral vprašati na sodišče in tožilstvo ! Mislim, da ta vlada, s tem nima nič. Poskušaj malo bolj pobrskati po spominu, mogoče pa ti le kaj kapne!
vetlan
18. 12. 2012 08.42
+1
Kramberger je bil na poti samo Janši, počasi boste dojeli to
usi-glih
18. 12. 2012 11.00
+1
drži samo janši oz pučniku je bil napoti, zato pa je potem postal njegfov prijatel igor šef istrabenza in zato so se s krkovičem v šiški.
prpa24
18. 12. 2012 00.41
+4
"Zahteve po pravni in pravični državi so strateški problem, ki ga vlada sama ne more rešiti." je dejal Janša. Da bi bil bolj pameten je vmes vrinil stavek "da zahteve ne bi mogle biti bolj upravičene". To pa je bila edina pametna izjava, ki jo je dal prvi ministrant vlade v parlamentu. Vse drugo je sama demagogija, zavajanje, spreobračanje, preusmerjanje pozornosti, kazanje s prstom na druge. Cvetke so tiste, da je Slovenija "v nekem šoku", o drugem krogu predsedniških volitev, o nepotizmu,.. da je zahteve za izboljšanje socialnega položaja mogoče realizirati le, če se bomo manj zadolževali!  O delu, gospodarstvu, ki bi reševalo krizo niti besede. Namesto tega ponavlja svoje želje po sprejemu strategije o nadaljnji privatizaciji s pomočjo holdinga in slabe banke,.. Tisto o postopkih privatizacije, v katere bo lahko vključena tudi opozicija prek svojih nadzornih teles, pa je že posmehovanje, poniževanje oziroma podkupovanje opozicije!  Sramota. Sprevrženost! Vlada naj pripravi svoj odstop in razpis predčasnih volitev. To bodo zahteve peticij, referendumov! Tako bo ljudstvo izvedlo nadzor nad razpolaganjem in upravljanjem s preostalo družbeno lastnino, ki jo je država obdržala in vlada vzela za svoje privatizirano podjetje,
borzojoj
18. 12. 2012 02.59
-8
prpa24 Sramota in sprevrženost - dobro si se ocenil. O ekonomiji države pojma nimaš, kaj šele o vladanju države. Res si bogi s svojim izražanjem. Si pa strokovnjak za žaljenje in poniževanje. Če bomo takole počeli med seboj, nas bo ne le Evropa pač pa tudi svet izpljunil. KJE SO TISTI MOJI OLIKANI in SRČNI SLOVENCI ? TEH SLOVENCEV, kot si ti prpa24 in še nekateri, KI PIŠEJO TU GOR ...... TAKIH SLOVENCEV JAZ NE POZNAM.
prpa24
18. 12. 2012 12.49
@enci_jan Ti pa si ekspert za ocenjevanje vladanja in ekonomije države? Evropa nas je že izpljunila ter nas skoraj potopila in tisti, ki se je hvalil s svetilniki nas je v tej poplavi pripeljal na čeri, kjer smo nasedli. Ne vem kakšne in koga ti poznaš, me ne zanima. Olikanih in srčnih Slovencev pa v tej vladi ni, sami nesposobni demagogi.
prpa24
18. 12. 2012 00.38
+6
Prvi ministrant vlade ne sliši glasov ulice in se na vprašanja poslancev izgovarja: -pravica vsakega državljana po zahtevi za odstop vlade je legitimna , medtem ko je  -pravica do zamenjave vlade v rokah poslancev,  -pravica do zamenjave zakonodajne veje oblasti pa je v rokah ljudi. In spet hoče, da mu narod ploska, ker je odkril toplo vodo. O ponujenem odstopu vlade pa niti besedice! Pa takšen mož besede! O pravici v naši državi pa je govoril pred tem in priznal, da je  strateški problem, ki ga vlada sama ne more rešiti. Demagog, ki si v izvršilni veji oblasti s pravico briše rit, ki ima v rokah poslušni pevski zbor poslancev zakonodajne veje oblasti, ki bi si rad (tako kot si je tožilstvo) podredil še sodno vejo oblasti.  In ta bi rad, da bi ga vsi častili, oboževali, kakor člani njegove stranke in kakor k bogu molili k njemu, da se spremeni ustavo Slovenijo in vanjo zapiše, da je on nenadomestljiv, da zanj ni alternative, da je nesmrten. Odstopi Janša in se pojdi zdravit.
borzojoj
18. 12. 2012 02.56
-7
prpa24 Si pa res bogi s tvojim izražanjem. Žaliti znaš, vse drugo je za tebe "španska vas". Zdravljenje pa bi tudi tebi prav prišlo. Le pohiti, dokler ni prepozno.
prpa24
18. 12. 2012 00.35
+7
"Zahteve po pravni in pravični državi so strateški problem, ki ga vlada sama ne more rešiti." je dejal prvi minister. Pa kaj misli, da je odkril toplo vodo, ko nam je to povedal? Tepec. Najbrž si misli, da si tudi zato zasluži nagrado za inovacije? Bedak. Janša! To, da ta vlada ne more (beri ne zna, noče) rešiti problemov nam je že znano, zato ulica, stroka, vsi razen tvojih kanarčkov zahtevajo odstop!! Ponudil si predčasne volitve, priznal, da ne morete, kaj še čakaš: Odstopi.  Najlepše darilo, ki bi ga dal ljudstvu, bi bilo, da ob 1. obletnici vlade, 28.1.2013. vlada odstopi!
borzojoj
18. 12. 2012 02.54
-8
prpa24 Si pa res bogi s tvojim izražanjem. Žaliti znaš, vse drugo je za tebe "španska vas"
prpa24
18. 12. 2012 00.17
+3
Tale STA/M.M. je pa res mojster poročanja. Vprašanja poslancev razdeli na novico o vprašanjih opozicije, vprašanja koalicije pa da v drugo novico! Ha, ha, ha. Je lažji nadzor odzivov in navodil za strankine jurišnike na spletu.
borzojoj
18. 12. 2012 02.47
-5
prpa24
18. 12. 2012 12.57
Jaz ne. Vidim pa, da tebe resno ogrožajo!
izbriši mi profil admin
17. 12. 2012 23.38
+10
Ma dej JJ pospravi se v luknjo z Jankovičem in ostalimi kradljivci --- denarja je 38 milijard na offshore računih - tko da - mislim da je jasno, kaj mora narod storit !!!¨tudi ti veš, kaj mora narod storit !!!!!!!!!!!
borzojoj
18. 12. 2012 02.46
-5
Na čigavih računih to. Če vse to veš, potem podaj kazensko ovadbo in ne tukaj jokat!
piki_jakob
17. 12. 2012 23.29
-2
sporočilo so slišali pri jutranji maši, pred volitvami
borzojoj
18. 12. 2012 02.33
-3
Sramuj se svoje izjave verski nestrpnež . Verska opredelitev je ustavna pravica vsakega človeka in brez vsake foušarije greš lahko tudi ti k jutranji maši - te ne bo nihče ven zapodil, edini pogoj pa je, da bo treba zjutraj malo bolj zgodaj vstat, kot si navajen. j
usi-glih
17. 12. 2012 23.01
+3
In zato smo krivi delavci v gospodarstvu ane Janša ??
borzojoj
18. 12. 2012 02.39
-1
Krivi ste delno sami, krivi so vaši nesposobni direktorji in menedžerji, ki ste jih drago plačevali za slabo opravljeno delo. Kaj so počele vaše uprave in kaj vaši nadzorni sveti. Ste jih kdaj vprašali o rezultatih vašega podjetja ?
usi-glih
18. 12. 2012 10.57
+1
kdo za hudiča jih je pa nastavljal . A sedaj smo mi v privatnem sektorju krivi da je Janez Janša nastavil vodilne v MIP-u, Istra Benzu, Pivovarni Laško , Merkurju , Mariborski nadškofiji. Vegradu itd in ostalo lopovščino