Črna kronika

Slamnata podjetja na udaru kriminalistov

Ljubljana, 27. 03. 2009 12.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kriminalisti, ki so pred kratkim razkrili gospodarsko kriminalno združbo, so sedaj podali še kazensko ovadbo zoper osem oseb. Po besedah policije med osumljenimi ni gradbenikov.

Po zadnji akciji, v kateri je policija razkrila kriminalno združbo, ki je organizirala fiktivne posle, so sedaj kriminalisti podali še kazensko ovadbo zoper osem oseb, ki so utemeljeno osumljene storitve 15 kaznivih dejanj in sicer zlorabe položaja ali pravic, ponarejanja poslovnih listin in pranja denarja. Prav tako kot v prejšnjih ovadbah naj bi šlo po besedah predstavnikov policije tudi v tem primeru za dejavnost tako imenovanega slamnatega podjetja, ki je gospodarskim družbam izstavljalo fiktivne račune.

Med družbami, ki so sodelovale, po besedah predstavnikov policije ni gradbenih podjetij.
Med družbami, ki so sodelovale, po besedah predstavnikov policije ni gradbenih podjetij. FOTO: Kanal A

Gradbena podjetja niso vpletena

O imenih ovadenih oseb in vpletenih družb tako na policiji kot tudi na Dursu ne želijo govoriti, predstavnik PU Ljubljana Vinko Stojnšek pa je za 24ur.com potrdil, da med družbami, katerim naj bi slamnato podjetje izstavljalo fiktivne račune, ni gradbenih podjetij.

Po besedah predstavnikov policije je bilo obravnavanih šest delujočih gospodarskih družb. Zoper odgovorne osebe vseh gospodarskih družb pa so bile podane kazenske ovadbe.

Milijon in pol

Na podlagi informacij urada za preprečevanje pranja denarja o sumljivih transakcijah iz sredine leta 2008 je stekel predkazenski postopek, ki ga je usmerjalo tudi tožistvo. "Iz prejete dokumentacije so bili izkazani razlogi za sum, da sta 22- in 28-letnik iz Ljubljane v letih 2007 in 2008 izdajala fiktivne račune gospodarskim družbam, na podlagi katerih so odgovorne osebe delujočih gospodarskih družb izvrševale nakazila na račun slamnate družbe, od koder pa je bil denar dvignjen v gotovini," so pojasnili predstavniki policije. Na račun slamnate družbe naj bi podjetja nakazala skupno milijon in pol evrov, vsa ta sredstva pa so nato pooblaščenci dvigovali z računa.

Na račun slamnate družbe naj bi podjetja nakazala skupno 1,5 milijona evrov.
Na račun slamnate družbe naj bi podjetja nakazala skupno 1,5 milijona evrov. FOTO: Reuters

V predkazenskem postopku je bilo opravljenih skupno preko 50 razgovorov in zaslišanj osumljencev, opravljenih je bilo 12 hišnih preiskav, pri tem pa zasežena večja količina dokumentacije in računalniški podatki. Na podlagi zbranih obvestil in pregleda dokumentacije je bil potrjen sum, da slamnate družbe za plačnike niso opravljale nobenih storitev, niti niso opravljale prometa blaga. Ugotovljeno je bilo, da gre dejansko za fiktivne račune in fiktivna nakazila.

Skupno že 68 ovadb

V letu 2009 so do danes policisti skupno podali kazenske ovadbe zoper 68 oseb, ki so utemeljeno osumljene storitve 83 kaznivih dejanj. Skupna protipravna premoženjska korist osumljencev je v teh primerih znašala okoli 8,5 milijona evrov.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

FolkloraS
28. 03. 2009 23.16
Se nebi čudil.
aloalo
28. 03. 2009 22.46
Kaj pa ce je cela Slovenija slamnata?
zupancicevajama@email.si
28. 03. 2009 15.59
Nic posebnega.Da odkrijes se vec taksnih podjetij ni treba biti velik strokovnjak. Samo volja je potrebna. Lahko bi zaceli npr z tem ko vprasate nezaposlenega od kje mu najnovejsi BMW?? Lepo Vas prosim.Kako ima lahko podjetje z 0 zaposlenimi prometa vec kakor 1.000.000,00€ prometa??, obicajno samo v mesecih od septembra do konec decembra?
Trenirka_SDS
28. 03. 2009 05.05
8 miljonov je pljunek v morje proti temu, ker pokradejo nadzorni sveti in "menedžerski" holdingi, ko se lotijo ubogih slovenskih podjetij.
Cofar
27. 03. 2009 22.10
Jz mislim, da so to drobtinice za folk. Preveč dnarja se obrne tle da bi tem ljudem kej dokazal kaj šele zaprl!!!
JAMAN
27. 03. 2009 17.51
No pa očitno policija tudi na tem področju nekaj naredi. Navezujem se na članek s čudnimi komentarji: Policija še vedno išče domnevnega bombaša!
odbogaposlan
27. 03. 2009 17.35
Pa novinarji, zvohajte kdo so ta podjetja, posamezniki. Al ste sm kopy vrajterji?
odbogaposlan
27. 03. 2009 17.34
Upam, da ne bo spet stran vržen davkoplačevalski denar....
miha-ibr
27. 03. 2009 15.43
revizija premoženja,pol se bo vse videlo!