Slovenija

Podražitev sladkanih pijač: del denarja naj gre za preventivo

Ljubljana, 22. 03. 2013 10.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Eden od ukrepov, da bi zaščitili potrošnika, je obdavčitev sladkih in sladkanih brezalkoholnih pijač, s čimer se strinja tudi parlamentarni odbor za zdravstvo. Nasprotniki pa menijo, da je zakon namenjen zgolj polnjenju državne blagajne.

Parlamentarni odbor za zdravstvo je razpravljal o problematiki obdavčitve sladkih in sladkanih brezalkoholnih pijač z vidika zdravstva. Na sejo je bila povabljena tudi Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS), ki je proučila predlog zakona o davku na sladkor in sladila v brezalkoholnih pijačah. Na osnovi ugotovitev na ZPS sprejetje zakona podpirajo, saj številne raziskave, ki potekajo v državah, ki tovrstne obdavčitve že imajo, kažejo, da sistem deluje in ljudje kupujejo manj takih izdelkov. ZPS predlaga, da se polovica sredstev, zbranih iz predlagane višje obdavčitve, nameni za akcije ozaveščanja, spodbujanja in subvencioniranja zdravega načina življenja.

ZPS predlaga, da se polovico sredstev, zbranih iz predlagane višje obdavčitve, nameni za akcije ozaveščanja, spodbujanja in subvencioniranja zdravega načina življenja.
ZPS predlaga, da se polovico sredstev, zbranih iz predlagane višje obdavčitve, nameni za akcije ozaveščanja, spodbujanja in subvencioniranja zdravega načina življenja. FOTO: Thinkstock

Na ZPS poudarjajo, da na potrošnikovo izbiro živil in pijač vplivajo številni faktorji, kot so znanje, oglaševanje, informiranje in ozaveščanje potrošnikov ter dostopnost in kupna moč. In prav nižja kupna moč ter prenizka ozaveščenost potrošnikov praviloma vodita v manj zdrave izbire živil in pijač. Zato je poleg uvedbe predlaganega zakona treba izboljšati tudi izobraževanje in ozaveščanje potrošnikov o potencialnih nevarnostih za njihovo zdravje ob uživanju (pre)sladkih pijač in na splošno ob nezdravem prehranjevanju.

Skrb vzbujajoči so predvsem podatki o debelosti in uživanju sladkanih pijač pri mladostnikih, saj se v tem Slovenija uvršča v vrh držav EU. To je javnozdravstveni problem kot tudi velika obremenitev za zdravstveno blagajno. Brez ustreznega ukrepanja se bodo bremena kroničnih bolezni v prihodnosti še povečala, opozarjajo na ministrstvu za zdravje.

ZPS že od leta 2009 dejavno podpira pobudo za uvedbo dajatev na "nezdrava" živila in pijače. Prepričani so, da z uvedbo predlaganega davka lahko dosežemo vrsto pozitivnih učinkov, torej ne zajezimo le kratkoročnega zmanjšanja uživanja tovrstnih pijač, pri katerem so po aktualnih raziskavah naši mladostniki v samem evropskem vrhu, ampak dolgoročno vplivamo na oblikovanje bolj zdravih prehranjevalnih navad. Te pa so najboljša preventiva pred boleznimi sodobnega časa, kot so debelost otrok, sladkorne bolezni, bolezni srca in ožilja.

Odbor za zdravstvo podpira višji davek

Z njihovim predlogom se strinjajo tudi člani odbora, ki podpirajo zakon o davku na sladke pijače, hkrati pa vladi predlagajo, da ob vložitvi zakona v postopek zagotovi delno namensko porabo teh sredstev za preventivne programe.

Na GZS opozarjajo, da je predlagani zakon davčno nedodelan. Opozarjajo, da bi takšen zakon lahko v zelo kratkem času prizadel panogo, kar bi se poznalo z izgubo nekaj tisoč delovnih mest, in to v regijah, ki so že zdaj v nezavidljivem položaju.

Predlog zakona, ki ga je pripravilo ministrstvo za finance, predvideva uvedbo davka na sladkor in sladila v brezalkoholnih pijačah. Davek na kilogram sladkorja v pijači bi znašal en evro, za maksimalno zakonsko dovoljeno vrednost sladila v pijači pa 20 centov. Ukrep naj bi v proračun letno prinesel od 14 do 16 milijonov evrov.

Prvi mož Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije Samo Fakin podpira takšen zakon, meni pa, da je 10-odstotna obdavčitev morda še prenizka. Opozoril je, da so nekatere druge države sladkor obdavčile tudi v drugih oblikah, kot so slaščice itd. Meni, da bi bilo morda treba prepovedati tudi oglaševanje sladkorja.

Predlagani davek ni novost v evropskem prostoru

Nižja kupna moč ter prenizka ozaveščenost potrošnikov praviloma vodita v manj zdrave izbire živil in pijač.
Nižja kupna moč ter prenizka ozaveščenost potrošnikov praviloma vodita v manj zdrave izbire živil in pijač. FOTO: Thinkstock

Na ZPS poudarjajo, da predlagani davek ni novost v evropskem prostoru, konec koncev takšno obdavčitev predlaga tudi Bela knjiga Evropske komisije glede prehrane, prekomerne teže in s tem povezanimi tveganji, ki je bila sprejeta za obdobje od 2007 do 2013. Danska je na primer že uvedla višje davke na pijače z dodanim sladkorjem in slaščičarske izdelke, tudi Francija, Madžarska, Finska, Norveška in ZDA ter Hrvaška so obdavčile pijače z dodanim sladkorjem. Slovaška je izbrala drugačen pristop: z ukrepi neposrednega subvencioniranja sadja in zelenjave ter krompirja želi spodbuditi bolj zdravo prehranjevanje. Belgija, Irska, Romunija in Švedska pa so začele postopke za obdavčitev "nezdravih živil".

Se boste pridružili pobudi?

Greenpeace v Sloveniji v okviru pobude Ura Zemlje, ki bo v soboto, 23. marca, slovenski javnosti ponuja izziv, da če se vsaj 250 ljudi zaveže, da bo od zdaj en opravek tedensko namesto z avtomobilom opravilo peš, s kolesom ali javnim prevozom, bodo v Greenpeaceu na dan Zemlje, 22. aprila, pred svojo pisarno servisirali kolesa, kolesarjem pa bodo postregli z limonado.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (150)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TROIKA
23. 03. 2013 20.50
+1
že zdaj je sok dražji od piva......ko bojo imeli otroci izlet v šoli......bo vsak imel s sabo šestorčka...... ...cukr.....si pa kar vtaknite nekam.....
Perun55
23. 03. 2013 15.24
Dobro. Pa dajmo naraven pomarancni sok, pa not tri veeeliiike zlice sladkorja, because * you, that\'s why (upam da vsi problizno veste kaj tale fraza pomeni v prenesenem pomenu).
Buena Vita
23. 03. 2013 12.45
+2
dejte se pripravite avstrijci in talijani,slovencio bodo zopet polnili vaše butege
Buena Vita
23. 03. 2013 12.44
+1
6 0 LET SMO SLOVENSKI POTROŠNIKI ČEZ MEJO NOSILI NOVCE ZA ŠPEŽO, MAFIJSKI NEVESTI NOVO SPOROČILO,.,,;;;DANES ZJUTRAJ JE V TRSTU ŽE PRED OSMO URO BILO POLNO LJUBLJANČANOV,TEGA NISEM VIDELA 8 LET,TOREJ MAFIJO,,,,,,,SVOJ DENAR BO SLOVENSKI ČLOVEK ZOPET NESEL DRUGAM
LOPOVIGOTOVISTE
23. 03. 2013 11.44
+7
PAMETJAKOVIČI PREVARANTSKI !! .. PA KAJ MA KOGA BRIGATI KAJ BOM JAZ JEDEL IN KAJ PIL? TO JE MOJA SVOBODNA ODLOČITEV KAJ BOM JEDEL IN KAJ PIL!! JAZ ZDRAVSTVENO ZAVAROVANJE PLAČAM VSAK MESEC, IN SEDAJ BOM ŠE PLAČAL VIŠJI DAVEK DA NEBI ZBOLEL IN KORISTIL TISTEGA KAR IMAM PLAČANO?? SAMO MOLZLI BI NAS KOT KRAVE !! TO JE EDINI NAMEN TEGA ZAKONA!! NAJ SE RAJŠI VPRAŠAJO ZAKAJ IMAMO NADPOVPREČNO PREKO 400 SAMOMOROV LETNO, A TO JIH PA NIČ NE SKRBI? MAR JIM JE ZA LJUDI!!
F1 F1 F1 !!!
23. 03. 2013 10.46
+4
v kako zabiti državi živimo pa saj ni res.... tukaj berem o podražitvi sladkih pijač nakar že lep čas v času ki je namenjen za reklame na veloko oglašujejo znano ameriško gazirano pijačo ki zmaguje z vsebnostjo sladkorja... še preprostejša rešitev ki nebo nikogar nič koštala... ukinte že enkrat ta cuker iz prodajnih polic pa bo zdravje populacije bistveno boljši... sam pol se določeni nebodo morali okoristit na bolezen nekoga in smo spet na začetku... vse je DENAR!!!!!
donat323
23. 03. 2013 09.35
+3
sok 2 deci, 1,70 , pivo 1,90, in pol boš sok pil
LOPOVIGOTOVISTE
23. 03. 2013 11.46
+2
raca123.123.
23. 03. 2013 07.41
+2
boli mene za sok, jaz pijem pir pa vino !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! kdo pa še ne pa bo sedaj začel !!!!!!!!!!!!! tu mate, jejte od tega vsi !!!!!!!!!!!!!!!
lepota in zdravje
23. 03. 2013 06.46
+4
TROIKA
22. 03. 2013 21.52
+11
a na drek u rit, bo tud davek?.....
Uporabnik565636
22. 03. 2013 21.05
+17
Na sladkorno bolezen in debelost vpliva tudi stres. Kako bodo pa zmanjsali tega? Z davkom?
novaroza
22. 03. 2013 20.44
+6
Zakaj raje ne zvišajo davek nan pijačo in hrano, ki vsebuje umetna sladila in številne E-je, pa spodbujevalce okusa, umetne arome in barvila? A bodo dvignili davek tudi na presladke jogurte, pa bombone(ki vsebujejo aspartam) in čokolade? Dejte mal razmišljat vi na vladi. Ne slepo sledit EU odredbam.
njofra47
22. 03. 2013 20.30
+6
"ZPS povdarja da predlagani davek ni novost v evropskem prostoru". Zanimivo je da je evropskem prostoru še kaj drugih "novosti". Med drugim tudi nekoliko drugačne plače in prav nič ne bi bilo narobe ko bi kakšno takšno "novost" uvedli tudi pri nas, mislim da bi bili potrošniki zelo zadovoljni.
srecnii
22. 03. 2013 19.15
+6
Pijem samo vodo
njofra47
22. 03. 2013 19.17
+13
Ne razglašaj tega tako javno. Jim boš dal idejo............
Karletto
22. 03. 2013 18.02
Business must go on. Ne vem, kakšno preventivo bi oni delali, saj je debelinkota veliko težje shujšati.
njofra47
22. 03. 2013 17.42
+12
Stališče Zveze potrošnikov Slovenije je prav zanimivo, ker bi pričakoval da predstavljajo večinsko mnenje realnih potrošnikov. Pojasnilo predstavnikov ZPS kako so pridobili mnenje slovenskih potrošnikov, da ga lahko legitimno predstavljajo bi bilo zelo zanimivo. Da lahko takšna zveza z lahkoto v sedanjem času, ko slovenski potrošniki, katerih interese naj bi predstavljali, komaj preživijo s svojimi dohodki, podpira nek dodatni davek, je milo rečeno vprašljivo. Pa da ne bo pomote, sem seveda za zdravo prehranjevanje in za osveščanje potrošnikov, vendar pa bi si ZPS morala prizadevati za to na ljudem bolj prijazen način. Če je seveda namen njenega obstoja zares korist potrošnika, ne pa kaj drugega.
unatm
22. 03. 2013 18.00
+4
na FB poglej komentarje pod njihovo objavo na to temo. so čisto pobrukani.
Adolph
22. 03. 2013 16.51
+11
Ja, od tega davka si bo Slovenija res opomogla . .. . .
unatm
22. 03. 2013 17.55
+2
pa od davka na bančne transakcije, pa pri štromu smo še nekaj dobili, pa.... kr seštevaj ...
Uporabnik565636
22. 03. 2013 21.08
+2
Ze, samo sestevek je za drzavo je premalo, za posameznika pa prevec.
Jimi1
23. 03. 2013 09.23
+2
KontraVolta
22. 03. 2013 16.41
+7
Ja pa se salame pa prsut obdavcite ker je to luksuz. Seveda tudi kozmetiko, zdravila in biolosko pridelano hrano
SilverBullet
22. 03. 2013 16.13
-3
Finska je z davki uspešno prevzgojila velik odstotek srčnožilnih bolezni v manjši odstotek, vpričo česa je evidentno nenavadno, da so sploh prišli na tako butasto idejo. Seveda so ob tem trpele osnovne pravice in svoboščine, predvsem prodajalcev junk hrane in profiterjev. Finska se je tako prelevila v fašistično državo z visoko stopnjo represije in nesvobode. Medtem pa ostale države, med njimi tudi Slovenija, ohranjajo visoko stopnjo standardov svobode z drugačnim razmerjem davkov (ker davki so pač fakt, sprijaznimo se), recimo precej manj na mastno hrano, alkohol in cigarete, pa več na bencin, plače in drugo. Še hvala Bogu, da imamo tako politiko, ki razume potrebe ljudstva. V času krize ljudstvu prav pride še kaka igralnica, tega politika sicer še ne doume povsem. Pa še kaj se najde.
Skrivnost_85
22. 03. 2013 15.45
+8
Brez cukra se daleč pride, na vsako embalažo etiketo TO JE DREK! pol bo pa vse vredu.