FIT 24UR

Slabost, driska in bruhanje se lahko pojavijo tudi nekaj dni po obroku

Ljubljana, 07. 04. 2015 09.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
14

Večina se bo vsaj enkrat v življenju zastrupila s hrano. Čeprav sta najbolj znani salmonela in E.coli pa nista največkrat krivi za bruhanje, drisko, slabost po obroku. Najbolj je treba biti previden z jajci in perutnino.

Za varno hrano lahko veliko naredimo sami, če upoštevamo pet temeljnih ukrepov:

- Skrbimo za čistočo (umivanje rok, kuhinjskih površin in opreme).
- Ločujemo kuhana in surova živila.
- Hrano ustrezno toplotno obdelamo.
- Hrano hranimo pri ustrezni temperaturi (pod 5 ali nad 60 ºC).
- Za pripravo hrane uporabljamo varno vodo in surovine.

Večina bo vsaj enkrat v življenju zbolela zaradi bolezni, ki je posledica uživanja neustrezne vode ali hrane. Zato je tako zelo pomembno, da uživamo hrano, ki ni okužena z nevarnimi povzročitelji bolezni, kot so virusi, bakterije in paraziti, s strupi ali kemikalijami.

Med bakterijskimi povzročitelji črevesnih nalezljivih bolezni so pri nas po pogostnosti na prvem mestu kampilobaktri, sledijo okužbe z bacilom Clostridium difficile, salmonelami in patogenimi E.coli. Po besedah Eve Grilc z Nacionalnega inštituta za javno zdravje v Sloveniji letno obravnavajo skoraj 20.000 bolnikov s črevesno-nalezljivimi boleznimi, med njimi so tudi zastrupitve s hrano. Pri okoli 14.000 niso iskali povzročiteljev drisk, okoli 300 je zbolelo zaradi salmonele, pri 960 je zbolelo zaradi kampilobaktrov, 197 je okužb z E.coli. 220 je okužb z norovirusi, 1460 z rotavirusi, kar pa ni nujno povezano s hrano, saj se lahko prenašajo tudi drugače. Točne številke, koliko je zastrupitev s hrano, torej ni, naj bi pa jih bi bilo vsaj petkrat več kot je prijavljenih.

Hrana se lahko onesnaži kadar koli med pridelavo na kmetiji, pri zakolu ali žetvi, med obdelavo, skladiščenjem, prevozom in razdeljevanju.
Hrana se lahko onesnaži kadar koli med pridelavo na kmetiji, pri zakolu ali žetvi, med obdelavo, skladiščenjem, prevozom in razdeljevanju. FOTO: Thinkstock

Kampilobaktri so bakterije podobne salmonelam, ki so lahko tudi v črevesju živali, predvsem pri perutnini, lahko tudi v surovem mleku ali vodi, če so v njej fekalije. Povzročajo drisko. Clostridium difficile je eden od pomembnih okužb, ki se pojavljajo v bolnišnicah. Bakterija se rada naseli v črevesju, kjer je porušena črevesna flora, predvsem pri bolnikih z oslabljenim imunskim sistemom, ki so zaužili veliko antibiotikov, so imeli kemoterapijo ali kronično bolezen. Okužbo spremlja driska, lahko tudi krvava, lahko se pojavi hudo vnetje, zaradi katerega se lahko predre črevesje. Salmonelo spremlja vročina, driska, bruhanje, zato je nevarnost izsušitve, tudi ker so lahko težave tudi cel teden. Tudi E.coli povzročajo drisko.

Največkrat so zastrupitve s perutnino, jajci in jajčnimi jedmi, tudi z mesom na žaru, pri čemer lahko zbolimo še tri dni po zaužitju hrane. Pri kampilobaktrih je tri do pet dni, pri salmoneli od dva do tri dni. Živila je treba pravilno hraniti, jih po potrebi toplotno obdelati. "S hrano se lahko prenaša več kot 200 bolezni. Samo zaradi driske vsako leto umre milijon in pol otrok. Zato je pomembno, da uporabniki že v izhodišču za pripravo hrane uporabljajo varno vodo in živila," je opozoril vodja slovenskega Urada za sodelovanje s Svetovno zdravstveno organizacijo Marijan Ivanuša. Neustrezna hrana lahko povzroči akutno bolezen, kronične težave, v nekaterih primerih celo smrt. Prisotnost strupov ali težkih kovin lahko med drugim povzročata nevrološke motnje in raka. Posledice uživanja nevarne hrane so praviloma hujše pri dojenčkih, nosečnicah, bolnih in ostarelih.

Škodljivi učinki na zdravje ljudi zaradi hrane, ki ni varna, so lahko kratkoročni ali dolgoročni, lahko se izrazijo šele pri potomcih. Nekatere kemikalije se namreč nalagajo v telesnih tkivih, kjer zakasnjeno škodljivo delujejo na zdravje. Ada Hočevar (Nijz)

Po besedah namestnice direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje Ade Hočevar je varnost živil za javno zdravje in za vsakega posameznika izrednega pomena od rojstva do pozne starosti. Bolezni, ki se prenašajo s hrano, so najbolj pogosto rezultat uživanja živil, ki vsebujejo patogene mikroorganizme ali kemikalije. Škodljivi učinki hrane se izrazijo šele pri potomcih, saj se lahko nekatere kemikalije nalagajo v telesu in zakasnjeno vplivajo na zdravje. "Najbolj pogosta klinična slika bolezni, ki se prenašajo s hrano, vključuje bolečine v trebuhu, bruhanje, drisko, pogosto pa se lahko izrazi tudi z drugimi simptomi. Običajno gre za kratkotrajne bolezni brez trajnih posledic. Vse pomembnejši pa so vplivi prehranjevalnih navad in premalo gibanja na razvoj kroničnih bolezni - bolezni srca in žilja, sladkorne bolezni in različnih vrst raka," je poudarila.

Anketa Arhiv
Ste se že kdaj zastrupili s hrano?
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

janezpodre
07. 04. 2015 19.44
+6
Ktere bakterije so pa v vinu, da kozlaš, če ga preveč spiješ?????
kmg
07. 04. 2015 11.23
+6
malo manj se nažirajte z jajci in mesom, pa bo bolje...
Samson80
07. 04. 2015 11.54
+4
admin zakaj brišeš komentar - s čim kršim pravila ??
Samson80
07. 04. 2015 11.54
+3
lol ljudje so se zastrupili tudi ko so jedli zelenjavo, sadje in še posebej velikokrat s kalčki (E.coli) ker jih niso umivali. oz. si kuharji niso umivali rok(ta bakterija je narovno prisotna v črevesju)
Lex11
07. 04. 2015 12.29
+1
a ti ločiš med ZASTRUPITVIJO in OKUŽBO?
murderdoll
07. 04. 2015 10.52
+5
Noro in ne nora virusi. Ce napisete salmonela pa kampilobakter, potem napisite tudi klostridij..
ČrniSokol
07. 04. 2015 10.13
+2
Sara Rebek
07. 04. 2015 10.12
+5
mehiška restavracija. Še tako hude zastrupitve še nisem imel.
Samson80
07. 04. 2015 10.26
+6
pravila so taka - ne jej tam kjer ne zaupaš, da pripravljajo svežo hrano. Če je npr. polna gostilna in skoraj vsi naenkrat naročijo hrano in v 10 minutah leti ven hrana ena za drugo za celo gostilno , hrana ni sveža ampak je stara, pogreta, postana narejena od Chef Mike( to se reče za mikrovalovno). Jaz počakam tudi 30-40 minut samo da dobim svežo in okusno hrano in ne da naročiš in še pira ne natočiš v kozarec in že imaš hrano na mizi
Lex11
07. 04. 2015 10.50
-2
In kakšen strup je bil v hrani,da si se ZASTRUPIL?
Samson80
07. 04. 2015 10.55
+4
lex11- saj ni bil strup notri :-D če je hrana pogreta, postana, stara dva dni se lahko zastrupiš - če bi ti pojedel hrano ki se je cel dan pojsala na pultu v kuhinji bi se zastrupil zaradi bakterij ki so se razmnožile
Lex11
07. 04. 2015 12.27
-5
S tako hrano se lahko samo OKUŽIŠ,ne pa zastrupiš! Zastrupiš se lahko samo s hrano,ki vsebuje strup (strupene gobe,strupeno ribo,kemikalije...).
murderdoll
07. 04. 2015 16.07
+2
Niti ne. Okuzba je ko pojes same mikroorganizme, ki potem Z razlicnimi virulentnimi dejavniki skodijo gostitelju, intoksikacija je pa ko se dejansko 'zastrupis' s toksinom, ki ga proizvajajo bakterije - botulin, tetanus, enterotoksini ipd :) v sloveniji ni ravno ustreznega izrazoslovja - v anglescini je to elegantno loceno z venomous, poisonous ipd; zastrupitev je res povezana z zauzitvijo recimo gob, vsekakor pa ni res ta se lahko s hrano samo okuzis :)
Lex11
07. 04. 2015 16.49
-3
Imaš prav,kasneje lahko preko okužbe pride do zastrupitve,vendar samo v primeru,če se bakterije razmnožijo do te mere,da v telo izločijo dovolj strupa. Direktno pa se z bakterijo ne moreš zastrupiti. V večini primerov telesu nič ne škodi,če poješ okuženo hrano,ker vse bakterije in viruse imnuski uniči že zdavnaj prej,preden pridejo v kri. Če ima nekdo dober imunski sistem,lahko poje cel krožnik okužene hrane,pa ni rečeno da bo imel probleme. Po drugi strani pa bo imel probleme VSAK,ki bo pojedel zeleno mušnico,ker se bo direktno zastrupil...