Slovenija

Slabi delodajalci bodo razkriti

Ljubljana, 26. 07. 2011 11.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zavod za zaposlovanje mora posredovati seznam delodajalcev, ki kršijo delovne zakone, je odločila informacijska pooblaščenka. Seznam je okrnjen, saj še ni elektronske izmenjave podatkov z Dursom.

Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar je ugodila pritožbi novinarke Dela zoper odločitev zavoda za zaposlovanje. Novinarka je na podlagi zakona o dostopu do informacij javnega značaja zahtevala posredovanje podatkov tako iz evidence delodajalcev z negativnimi referencami na podlagi zakona o urejanju trga dela kot iz evidence na podlagi zakona o zaposlovanju in delu tujcev, vendar je informacijska pooblaščenca ugotovila, da zavod trenutno razpolaga samo z okrnjenimi podatki.

Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar je odločila, da mora Zavod za zaposlovanje posredovati seznam o pravnomočno zaključenih postopkih o prekrških zoper delodajalce v zvezi z ugotovljenimi kršitvami delovnopravne zakonodaje (simbolična fotografija).
Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar je odločila, da mora Zavod za zaposlovanje posredovati seznam o pravnomočno zaključenih postopkih o prekrških zoper delodajalce v zvezi z ugotovljenimi kršitvami delovnopravne zakonodaje (simbolična fotografija). FOTO: Reuters

Zavod namreč v evidencah na podlagi zakona o urejanju trga dela in zakona o zaposlovanju in delu tujcev še ne vodi podatkov o kršitvah delodajalcev na področju davčne zakonodaje, izplačanih plač ter poravnanih obveznih prispevkov za socialno varnost, ker še ni vzpostavljena elektronska izmenjava podatkov med njim in Davčno upravo (Durs).

Pirc Musarjeva obenem ni sledila navedbam zavoda, da gre pri zahtevanih podatkih, s katerimi razpolaga zavod, za podatke, ki predstavljajo izjemo od prosto dostopnih informacij javnega značaja. "V konkretnem primeru namreč ni podana nobena izmed zakonsko določenih izjem, zaradi katerih se dostop do teh podatkov lahko zavrne. V danem primeru so obenem izražene tudi okoliščine, ki so v prid interesu javnosti za razkritje," je sporočila informacijska pooblaščenka. "Ne samo organ, v zvezi z izvajanjem svojih nalog, tudi javnost in predvsem potencialni iskalci dela imajo pravico vedeti, ali je delodajalec, pri katerem se nameravajo zaposliti, kršil delovnopravno zakonodajo," meni.

Glede dostopa do podatkov o pravnomočno ugotovljenih kršitvah delodajalcev na področju delovnopravne zakonodaje po mnenju informacijske pooblaščenke tako prevlada pravica vedeti nad interesom delodajalcev, da se omeji dostop do podatkov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bingo 1
27. 07. 2011 10.17
Pridna pooblaščenka tako se pravilno dela samo do vseh delavcev ker za tabo še da sledijo inspektorji za delo in Durs ker imajo vse podatke---bingo x Ljubljana---
dukenukem
27. 07. 2011 00.31
še zmerom bo cel kup delodajalcev ostalo prikritih ,kršijo pa kolker se da ,vse ,v gradbeništvu firme ne kupujejo več niti osnovnih zaščitnih sredstev ,da ne omenjam kako so nastradali delavci, zaradi omejitve z zakonom, da se plača samo 20 nadur ,sedaj so primorani delati isto ali še več kot prej ,z razliko da dobijo plačanih 20 nadur ostale ure se pa zgubijo ,se dela zastonj ,barabija brez primere
punke
26. 07. 2011 22.48
a ta muserjeva njej se zdi da se samo tujim delavcem kratijo pravice?a dej no ženska malo poglej kako se šele Slovenskim delavcem kršijo delavne pravice!al pa se odsel na tuje če naših problemov ne vidiš.
moster
26. 07. 2011 21.36
muran
26. 07. 2011 19.43
Prav je, da se slabi delodajalci objavijo . Objavijo pa se naj tudi delojemalci, ki so lenuhi, simulanti, nergaci, tatovi .... Ali so taksni pametnejsi od nas, ki delamo posteno ? Na zalost tega nihce ne opazi, zato tudi uravnilovka. Ali pa se jim naj vpise v delavske knjizice .
idrca
26. 07. 2011 18.20
jaz ne verjamem da bodo dali seznam v javnost eno se govori drugo pa dela tak je pri nas v Sloveniji-žal
Igor__Zmaj
26. 07. 2011 16.06
Bl bo zanimiv videt, kje bojo delavci iskal dobre delodajalce. V sloveniji jih ne bo prav lahko najt, je država preveč požrešna da bi jim uspelo obstat.
Pravoslavka
26. 07. 2011 14.19
je že bil cajt....samo kaj ko se lopovi vedno znajdejo.....poštenjaki pa nastradajo
pika poka ježek
26. 07. 2011 14.11
Ja in kaj če pride delodajalec na črno listo slabih delodajalcev??? Bo potem iskalec zaposlitve lahko ohranil tistih nekaj €€ socialne pomoči, če zavrne zaposlitev pri delodajalcu s črne liste??? Verjetno ne. Sicer pa če delodajalec ne zmore plačati za plače svojih zaposlenih, je zrel za stečaj. Vsaj v normalni državi je tako ne pa v banana republiki Murgeljski slovenistan.
prognostik
26. 07. 2011 13.02
Skrajni čas,da pridejo ti podatki v javnost!
major1
26. 07. 2011 12.50
HAHAHAHA!!! Spet še ena potegavščina, saj se bodo sedaj oglasili tisti, ki bodo podpirali slabe podjetnike, češ, da jim to šđkoduje pri poslu.
krivulja
26. 07. 2011 12.20
Če bi imweli urejeno zkonodajo in regulativo ne bi tale gospa Musarjeva Nataša imela kaj delati!
Las Vegas
26. 07. 2011 11.59
In spet bo zacvetel črni trg, kako prikazati firmo v dobri luči s koverto pod mizo...