Slovenija

Slabe novice iz Bruslja: slabša gospodarska napoved za Slovenijo

Bruselj, 03. 05. 2013 11.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Evropska komisija v spomladanski gospodarski napovedi za Slovenijo napoveduje 5,3-odstotni primanjkljaj in dvoodstotni padec BDP. Spomladanska gospodarska napoved Bruslja je tako za Slovenijo slabša od zimske in občutno slabša od povprečja v evroobmočju.

Evro
Evro FOTO: Reuters

Slovenija bo letos imela 5,3-odstotni primanjkljaj in dvoodstotni padec bruto domačega proizvoda, prihodnje leto pa 4,9-odstotni primanjkljaj in 0,1-odstotni padec BDP, je napovedala Evropska komisija.

Spomladanska gospodarska napoved Bruslja je tako za Slovenijo slabša od zimske in občutno slabša od povprečja v evroobmočju. V februarski napovedi je Komisija Sloveniji za letos prav tako napovedala dvoodstotni padec BDP, a nekoliko nižji, 5,1-odstotni javnofinančni primanjkljaj. Za prihodnje leto pa ji je februarja napovedala 4,7-odstotni primanjkljaj in 0,7-odstotno rast, tako da je v novi napovedi obete za rast v prihodnjem letu občutno poslabšala.

Slovenija v družbi Cipra

Protesti na Cipru
Protesti na Cipru FOTO: Reuters

Padec BDP bo poleg Slovenije v prihodnjem letu v celotni EU imel le še Ciper, in sicer 3,9-odstotno skrčenje BDP; vse druge članice Unije bodo v letu 2014 imele rast. Recesijo v Sloveniji po navedbah komisije podaljšuje počasno razdolževanje podjetij in zamude pri reševanju bančne krize. "Nadaljnje odlašanje z zahtevanimi strukturnimi reformami bi dodatno poslabšalo obete za rast," opozarjajo v Bruslju.

Bruselj za Slovenijo napoveduje tudi višjo stopnjo brezposelnosti.
Bruselj za Slovenijo napoveduje tudi višjo stopnjo brezposelnosti. FOTO: Reuters

Problematičen je tudi primanjkljaj. Slovenija bi ga morala letos znižati pod tri odstotke BDP, sicer ji grozijo sankcije. Komisija je že februarja ocenila, da tega cilja zelo verjetno ne bo dosegla. V Bruslju so že večkrat nakazali, da si lahko nekatere države letos obetajo podaljšanje roka za odpravo presežnih primanjkljajev. Odločili bodo konec maja. Kot je danes dejal evropski komisar za denarne in gospodarske zadeve Olli Rehn, bo odločitev odvisna od reformne strategije slovenske vlade. To bo slovenska vlada opredelila v reformnem in proračunskem načrtu, ki ju mora poslati v Bruselj v začetku meseca. Komisar je tudi znova opozoril, da so razmere še obvladljive, če bo ukrepanje odločno in naglo. Zato je po njegovih besedah ključno, da Slovenija zelo hitro opredeli konkretne ukrepe za sanacijo bančnega sektorja in finančnega sistema ter za zagotovitev vzdržnosti javnih financ. Rehn te ukrepe pričakuje v reformnem in proračunskem načrtu Slovenije.

Še vedno strmo raste tudi javni dolg Slovenije, ki je leta 2008 znašal še 22 odstotkov BDP. Komisija napoveduje, da bo letos 61-odstoten, prihodnje leto pa 66,5-odstoten, kar je nad dovoljeno mejo, a še vedno precej pod povprečjem evroobmočja in EU. Komisija ob tem še ugotavlja, da ob neupoštevanju dodatnih ukrepov za krepitev bank ni večjih tveganj, da se projekcije ne bi uresničile, obenem pa izpostavlja, da so za krepitev bank potrebna občutna dodatna sredstva.

Raste tudi brezposelnost v Sloveniji, čeprav je še vedno nižja od povprečja v evroobmočju in EU. Bruselj ji za letos napoveduje 10-odstotno, za prihodnje leto pa 10,3-odstotno brezposelnost. "Rastoča brezposelnost je eden od dejavnikov, ki najbolj prispevajo k vztrajno negativnemu trendu v potrošnji. Poleg tega vse večji delež nestalnih zaposlitev zmanjšuje stabilnost prihodkov," ugotavlja komisija.

V evroobmočju počasno okrevanje

V Bruslju opozarjajo predvsem na naraščajočo brezposelnost. Najvišjo brezposelnost imajo v Grčiji, Španiji in na Portugalskem.
V Bruslju opozarjajo predvsem na naraščajočo brezposelnost. Najvišjo brezposelnost imajo v Grčiji, Španiji in na Portugalskem. FOTO: Reuters

Evroobmočje bo letos imelo 0,4-odstotni padec bruto domačega proizvoda, v prihodnjem letu pa 1,2-odstotno rast, celotna EU pa letos 0,1-odstotni padec BDP, naslednje leto pa 1,4-odstotno rast, napoveduje Evropska komisija. Olli Rehn je ob tem izpostavil pomen boja proti brezposelnosti. "Storiti moramo vse za premostitev krize brezposelnosti v Evropi," je pozval. Bruselj evroobmočju za letos napoveduje 12,2-odstotno brezposelnost, prihodnje leto pa 12,1-odstotno, celotni EU pa letos in v naslednjem letu 11,1-odstotno brezposelnost.

Mešanica politik EU je osredotočena na vzdržno rast in ustvarjanje delovnih mest, fiskalna konsolidacija se nadaljuje, a s počasnejšim korakom, za zagon rasti je treba okrepiti strukturne reforme, je še poudaril Rehn.

Stanje javnih financ se v evroobmočju in EU na splošno izboljšuje. Komisija evroobmočju za letos napoveduje v povprečju 2,9-odstotni javnofinančni primanjkljaj, za naslednje leto pa 2,8-odstotnega, EU pa 3,4-odstotnega oziroma 3,2-odstotnega. Javni dolg bo v evroobmočju letos v povprečju znašal 95,5 odstotka BDP, prihodnje leto pa 96 odstotkov, v EU pa letos 89,8 odstotka BDP, naslednje leto pa 90,6 odstotka BDP, je napovedala Komisija.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (554)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

albundy
06. 05. 2013 06.54
+2
ven,ven iz te merklove evrope!evropa nč dobra....
sime sime
05. 05. 2013 23.40
+1
včasih so romi tko brskali sedaj pa moderni evropejec...kok je fajn tale evropa res morm si 5 zastav obeset na bajto...
BNAM2707
05. 05. 2013 18.19
+3
Blagostanje ali blagosranje?
albundy
06. 05. 2013 06.55
+2
BNAM2707
05. 05. 2013 18.06
+2
Ko so ukinili SDK,sem napisal članek,ki takrat za mnoge ni bil razumljiv.Danes je to več kot razumljivo vsakemu. Prav tako sem napisal zanimiv članek,ko je Slovenija dosegla 8 milijardno zadolžite,Mn ogi so se mi smejali,danes se smejium jaz,pa ne zato,ker se država potaplja ampak zato,ker sem takrat pravilno razmišljal.Takrat je bil čas,da se potegne ročna zavora.
-HONDA-
05. 05. 2013 10.53
+2
tako ja zakurit to euro zastavo jajca !!! slovenija gre v .....
Huey
04. 05. 2013 22.33
+14
No dragi moji, Slovenija s tem pufom ni samo torpedirana, je še zbrisana, upepeljena in zažgana. Zakaj? Zato ker nas je politika, JU in JS spravila na beraško palico. Leta 91 smo imeli 60 000 javnih uslužbencev, ni bilo interneta, ni bilo računalnikov...pa je sistem deloval in točno seje vedelo kdo pije in kdo plača. No dandanes...v moderni dobi neta in računalnikov kot listja...pa imamo PREKO 200 000 javnih uslužbencev (po nekaterih ocenah 250 000) in sistem ne deluje, država je v razsulu, sodstvo, tožilstvo, policija...preganjajo reveža ki v Lidlu poje sendvič, milijarde pa puhte skozi okno. No dragi moji, za tako razširjen prebogat in TOTALNO NEEFEKTIVEN JU/JS, delavecšenkuje 3/4 svoje plače prek davkov! Smo najbolj obdavčen narod na Zemlji...in ko se bodo tile pufi začeli vračat...jih bo vračal spet taisti delaveciz gospodarstva, ki že sedaj nima za pet dek zemfa! Če pa pogledamo mal tja kamor se davki stekajo....pa vidimo vsak delavnik TOTALNO NABITE forume odosmih do štirih popoldan, kravice na FARMWILLu so redno hranjene, Smrkci na FB poklikani..igrice naufajo kot nore....in tak JS/JU vi delavci plačujete. Seveda ima svoj lonček poleg tudi politika ki si v vseh letih ni upala niti ošvrkniti ta nedotakljiv aparat...ampak ga je samo filala in filala...delavcu pa jemala. Tako dragi moji, toliko da veste kdo vas je pahnil pred vrata Karitasa in RKja. Pa še to...sama EU po sebi sploh ni problem, če bi imeli pol manjši ali pa vsaj pol efektivnejši državni aparat bi vse lepo teklo, davki pobrani (normalni davki, ne ta legalni rop ki ga mamo sedaj) in delavci bi podprli JS/JU! In kot sem že večkrat napisal...sledi zanimiv fenomen ko se boste v JU/JS med sabo požrli, kajti delavcu ste pobrali vse. Te posojene milijarde bodo skopnele čez noč in prava veselica se šele začne! Večina v JU/JS je prepričana da denarza vaše plače raste na drevesih...kot dolgoletni delavec v realnem sektorju vam zagotavljam da temu ni tako in vam hkrati izrekam v imenu vseh tistih parih revežev ki vas še futramo, dobrodošlico v realnem svetu. Ptički so vam odpeli. Prihaja čas ko boste lahko svoje sposobnosti pokazali v gospodarcu kajti prej ko slej bo pol nesposobnega aparata ukinjenega!
albundy
06. 05. 2013 06.56
-2
a,se res ne da na kratko in jedrnato napisat....tole brati,na pol zadremam že
ONniON
04. 05. 2013 16.37
+5
češka je v dobrem gospodarskem položaju , slovenija zgleduj se !
Macay
04. 05. 2013 09.34
+21
To so realne ocene, dejansko stanje je še veliko hujše.. Pejovnikov del FDV - ja je uničil komplet Slovensko gospodarstvo, ki ga praktično ni več..T Imamo še samo Javno upravo, Kulturnike na desetine tisočev povampirjenih družboslovcev
cirenij
04. 05. 2013 08.47
-3
EU tudi samo fintira. Še naši desni in levi se ne znajo dogovorit in izračunat, kako je dejansko stanje. Edini namen Nemčije pa je podjarmljenje majhnih narodov. Že videno. Če smo tako na dnu bi nam lahko pomagali z nizko obrestno mero. Tako jo pa nabijajo v nebo. Tu ni logike združene Evrope, ki naj bi delovala solidarno. Če je le možno ven iz tega d......ka. Nobenih lastnih pravic več. Vso zakonodajo in življenje je diktirano z žegnom naših drago preplačanih EU pos..r.a. cev.
Buena Vita
04. 05. 2013 14.57
+2
dej ne bluzi zombo,kdo tesili v nemčijo po kredite,delaj-dela je vedno preveč,rok je premalo
wolfterier
05. 05. 2013 16.41
+1
Sedanja vlada se zadolžuje v USA,kot nekoč maršal,ne pa v Nemčiji.
hotchilipoper
04. 05. 2013 07.49
+14
Bruselj laže,sploh ni tako slabo,če si lahko v NLB regrese talajo hahahaha
zemljemerec
04. 05. 2013 07.47
+6
Le kako to, da so v EU tako dobro seznanjeni, če naši politiki in analitiki sploh ne vedo kakšna je točna računica in bilanca od ukinitve SDK dalje.
kordiljere
04. 05. 2013 05.23
+3
Jimi1 - razlika je ta,da je Ciper ze dobil denar,Slovenija pa se ne.
kordiljere
04. 05. 2013 05.20
-1
Dama z rudecimi licki bo ze vse postimala. Za Janezom se Vam bo pa se kolcalo.
Jimi1
04. 05. 2013 08.59
+0
Janez pa je namerno uničeval gospodarstvo, povpraševanje, razvojno rast, pa vse kar prinaša oz ustvarja materialna sredstva in obpogojih povpraševanja tudi denar.....JS/JU sta za vse vlade do danes nedotakljiva, samo gospodarstvo pa za 76000 zaposlenih dol, ko se JS/JU dvigne zaposlovanje za 10 000 . A to ni en malo z zdravo kmečko pametjo skregano, če ne že nič drugega ?
wolfterier
04. 05. 2013 22.57
+2
Thor-1st
05. 05. 2013 06.04
+2
Jimi1, tudi JaJo je delno kriv, največ pa so krivi Pahorijanci, katerih državna sekretarka Alenka Plagiatoršek je napravila za8 mrd € pufov. Spomin peša, a ne?!
SLOVENIASTAN
03. 05. 2013 23.14
+3
Groza ne , bi bil Tito ziv bi poslal eno tankovsko divizijo na severno mejo pa rekl ja gospodje dragi kaj pa se greste mi ne rabmo nobne pomoci , super nam gre , pa cao miki :)
wolfterier
04. 05. 2013 22.58
+1
ONniON
03. 05. 2013 22.18
+3
Naj omenim podatke za Češko Republiko , rast za 2013 je 0% javni dolg 45 % -bdpja , Proračunski primanjkjaj : 4,3 % , stopnja brezposelnosti : 6,8% , na lestvici konkurenčnosti so na 39.mestu , Slovenija ima nažalost najslabše rezultate v srednji in vzhodni evropi
Jimi1
03. 05. 2013 23.17
+4
Maj mi nekdo razloži, po čemu smo kaj boljši od npr. Cipra ?
wizeman
03. 05. 2013 23.45
+0
Me prav zanima, kako bi bil zadovoljen z življenjem na češkem...
Jimi1
04. 05. 2013 09.00
+5
Imel bi službo, z plačo pa precej večjo kupno moč kot pa v Sloveniji.
ONniON
04. 05. 2013 16.35
+3
albundy
06. 05. 2013 06.58
slovaška tud ni slaba,res v fabrki imajo 30€ manjšp plačo ko mi tle,sam mi se tresemo,kdaj bojo zaprli firmo,oni so priskrbljeni...
kure bedne
03. 05. 2013 20.21
+13
To je pa samo zato, ker imamo vedno nesposobne vlade. Ki samo gledajo na svoje žepe.
Huey
03. 05. 2013 20.14
+13
EU je še najmanjši problem! Mar EU izropa delavnemu človeku 3/4 njegove plače prek davkov?
mbslo
03. 05. 2013 20.03
+4
Čim prej referendum o izstopu iz EU!
albundy
06. 05. 2013 06.59
sprint
03. 05. 2013 18.29
-7
Naj gre k vragu dan ko smo tako nepremišljeno rinili v EU. In še bolj tisti dan ko smo tako nepremišljeno prevzeli EURO. Pravzaprav narobe beseda "smo". Pravilno bo "so". Ta združba in valuta najširšemu občestvu RS ni prinesla nič dobrega, ampak je nesramno obogatila 20% mandeljcev v RS, ki so vedeli zakaj rinejo tja. Največja izdaja Slovenstva do sedaj. Kar, kar. Prišel bo čas, ko se bo tudi o tem sodilo in razsodilo. Ljudstvo smo začeli gledati in bomo zadeve vzeli v svoje roke.
wehrmacht39
03. 05. 2013 18.46
+2
kak so,vsi so imeli pravico glasovati,samo ka se narodu j/// kak se bo izslo,potem pa samo vsi tecnarite.volit bi sel
Huey
03. 05. 2013 18.19
+10
Tole sedaj je še zadnji žebelj iz strani pijavk (JU/JS) v trugo dehidrirane, izropane in razčlovečene slovenije!