Slovenija

Slaba polovica vrnjena Cerkvi

Mozirje/Radovljica, 29. 01. 2007 08.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ljubljanska nadškofija je v postopku denacionalizacije do zdaj dobila povrnjenih dobrih 42 odstotkov površin.

Denacionalizacijski upravičenci (katoliška cerkev, njene ustanove, posamezni redi) ali njihovi pravni nasledniki so po statističnih podatkih o vrnjenem premoženju Rimskokatoliški cerkvi do 31. oktobra 2005 zahtevali vračilo premoženja v skupni vrednosti 233.222.136,00 evrov.

Predsednica komisije za denacionalizacijo pri mozirski upravni enoti Terezija Plaznik je pojasnila, da je ljubljanska nadškofija na občino Mozirje naslovila zahtevek za vračilo 11.257 hektarjev zemljišč, med katerimi je 6598 hektarjev gozdov in 4659 hektarjev kmetijskih zemljišč. Ostalih zemljišč pa je 1496 hektarjev.

Ljubljanska nadškofija je na občino Mozirje naslovila zahtevek za vračilo 11.257 hektarjev zemljišč, med katerimi je 6598 hektarjev gozdov
Ljubljanska nadškofija je na občino Mozirje naslovila zahtevek za vračilo 11.257 hektarjev zemljišč, med katerimi je 6598 hektarjev gozdov FOTO: POP TV

Upravna enota Mozirje je doslej odločala o 8843 hektarjev zemljišč, od tega se pravnomočne sodbe nanašajo na 5738 hektarjev zemljišč. 2270 hektarjev zemljišč so za reševanje odstopili ministrstvu za kulturo in ministrstvu za okolje in prostor, saj to zemljišče sodi med kulturno in naravno dediščino. Glede 3104 hektarjev zemljišč pa teče upravni spor, ki ga je sprožilo Gozdno gospodarstvo Nazarje, ki zahteva vrnitev vlaganj v gozdove.

Ljubljanska nadškofija je od celotnega zahtevka v višini 38.377,20 hektarjev vrnjenega dobila 16.153,14 hektarjev površin
Ljubljanska nadškofija je od celotnega zahtevka v višini 38.377,20 hektarjev vrnjenega dobila 16.153,14 hektarjev površin FOTO: E plus

Kot je dejala Plaznikova, so leta 2004 ljubljanski nadškofiji izdali sklep o prenosu nepremičnin v začasno uporabo, na katerega se je potem pritožilo Gozdno gospodarstvo Nazarje. Decembra lani pa je ta sklep upravno sodišče potrdilo, obstaja pa možnost pritožbe na vrhovno sodišče.

Obseg v naravi že vrnjenega premoženja Nadškofije Ljubljana od celotnega zahtevka v višini 38.377,20 hektarjev znaša 16.153,14 hektarjev kmetijskih in gozdnih površin oziroma dobrih 42 odstotkov. Preostalo premoženje bo po pravnomočnosti denacionalizacijskih postopkov in pravnomočnosti denacionalizacijskih odločb vrnjeno v naravi ali obliki obveznic Slovenske odškodninske družbe.

UE Radovljica: Postopno reševanje zadev

Doslej je UE Radovljica v denacionalizacijski zadevi Nadškofije Ljubljana izdala pet delnih odločb in en sklep o ustavitvi postopka. S pravnomočnimi delnimi odločbami je bilo nadškofiji v naravi v last in posest vrnjeno 2.274 hektarov zemljišč, ki ležijo izven območja Triglavskega narodnega parka in 3.410 hektarov zemljišč, ki ležijo znotraj parka. Za vrnjene gozdove bo Cerkev skrbela s pomočjo Gozdnega gospodarstva Bled, saj je družba Metropolitana, katere ustanoviteljica je Nadškofija Ljubljana, že prevzela lastništva omenjenega blejskega podjetja, ki skrbi za Pokljuške gozdove.

Na Upravni enoti Radovljica rešujejo eno denacionalizacijsko zahtevo Nadškofije Ljubljana, ki se nanaša na okoli 21.000 hektarov zemljišč, od katerih jih približno 5000 hektarov leži izven območja Triglavskega narodnega parka. Zahtevek v največjem obsegu zajema Pokljuške gozdove in območje med Bohinjem in Triglavom.

Doslej so na UE Radovljica rešili manj kot tretjino zahtevka, postopoma pa rešujejo tudi preostale dele. Cerkev med drugim zahteva vrnitev južne obale Bohinjskega jezera, slapa Savica, območje Malega Triglava in dela sedmerih jezer. Kot je povedala načelnica Upravne enote Radovljica Irena Jan, pa nimajo točnega podatka, na katera ozemlja in nepremičnine v naravi se zahtevek nanaša, saj so v njem navedene le parcelne številke po posameznih katastrskih občinah.

Od odločitve ustavnega sodišča, na katerega se je glede Blejskega otoka pritožila Cerkev, bo odvisno tudi kako bo z vrnitvijo ostalega dela zahtevka za 12.590 hektarov zemljišč v zaščitenem območju parka. Pri tem sta se denacionalizacijski upravičenec in UE Radovljica dogovorila, da se z reševanjem počaka do odločitve ustavnega sodišča.

Poleg pokljuških gozdov je eno bolj perečih denacionalizacijskih vprašanj na Gorenjskem tudi vračanje Blejskega otoka Cerkvi. Blejska rimskokatoliška župnija se je ob podpori ljubljanske nadškofije lanskega marca pritožila na odločitev vrhovnega sodišča, ki je ugodilo pritožbi ministrstva za kulturo in zavrnilo denacionalizacijski zahtevek za vrnitev Blejskega otoka v last in posest Cerkvi.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (83)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jantal@mail386.com
05. 07. 2007 20.43
Jes jim ne bi dal ničesar. Cerkev ima drugačno poslanstvo. Saj mislim da je tako. Če se pa motim, potem jim ne dam niti eura več, saj imajo vsega preveč in kako naj jes berač pol dajem najbogatejšemu pri nas. Bog nam pomagaj in obvarji take cerkve.
soul@hitri.com
30. 01. 2007 13.46
bravo mkoc. lepo si to napisu.Edini problem v nasi drzavi je ta , da je vecina politikov tako zelo globoko vernih , da bi za cerkveno podporo nardil use in se vec .... ucasih zagrizeni komunisti , dons se pa delajo ene demokrate .... smeh
mkoc@email.si
30. 01. 2007 12.15
...prav tako, kot tisti, ki kratkovidno dajajo v isti koš ateizem in skrajnje levičarstvo (komuniste, socialiste ipd.). Kulturno dediščino, etnologijo in zgodovino pa v isti koš z religijo. Halo? Eni očitno razen biblije v življenju niste prebrali nobene druge knjige (večina Velikih Katoličanov, ki jih poznam še biblije ni...). Ne zato, ker bi jaz to želel temveč, ker to sami očitno razkazujete z izjavami in nastopi. Religija mora biti popolnoma ločena od države. Religijsko "izobraževanje" le dovoljeno izvajati nad polnoletnimi člani verskih skupnosti. Nobenega vpliva religije na zakonodajalca! Nobenega posiljevanja ateističnih državljanov z verskimi nazori ali ideali! Davki enako za vse! Prispevke za religiozne skupnosti pa lahko zbira le taka skupnost in sicer izključno od svojih pripadnikov! To ni nobeno "rdečkarstvo" - to so minimalne zahteve, ki jih kot državljan pričakujem, da mi država zagotovi. Sodobna, demokratična država na pragu 21. stoletja. Mar nam bodo o življenih odločale iracionalne, v pajčevino zavite mumije iz vatikana ??? Še enkrat apeliram: tisti, ki v resnici ne verjamete v nadnaravno in sorodne otročarije - pošljite cerkev in religijo nekam in sami sebi priznajte, da ste ateisti. Ter nehajte podpirati nazadnjaštvo.
peter.repovz@krka.si
30. 01. 2007 11.50
O, Bog! Samo, da ni njegovo! Mat so rdeči nam sprali možgane! Al bo šla hosta v Rim, budale, ki bivate na slovenskih tleh? Če bi šlo bogastvo v Moskvo, bi bilo pa dobro? Koliko denarja je šlo za"razvoj" svetovnim komunističnim samodržcem - to je blo pa OK? Gradove so vse požgali, tiste, ki so mislili s svojo glavo, kaj imeli, pa pobili, izgnali! Raja ničvredna je cerkve in državo vzdževala, kar je še lepega, je v cerkvah ostalo!
janez105@gmail.com
30. 01. 2007 11.48
Seveda mkoc, seveda...ccccc
mkoc@email.si
30. 01. 2007 11.41
@janez105 s takimi neumnimi pripombami le razkazuješ skromne razsežnosti lastnih... :)
janez105@gmail.com
30. 01. 2007 11.37
mkoc, a ti ne verjameš v nadnaravno? Revček, očitno je to res preveč za tvoje male možgančke, hihihihi :)
mkoc@email.si
30. 01. 2007 11.25
Nič jim dat, še vzet je treba tisto, kar so dobili in vrniti VSEM slovenskem ljudstvu! Tale vatikanski anahronizem (podobno kot vse druge religije) pa čimprej izkoreniti (NE s prisilnimi ali nasilnimi sredstvi temveč z izobraževanjem in informiranjem, predvsem mlajših), saj le zaglupljuje človeštvo. Če je 57 odstotkov Slovencev res katoličanov, to bi pomenilo, da 57 odstotkov Slovencev na začetku 21. stoletja še vedno verjame v nadnaravno, kar pa bi pomenilo, da je 57 odstotkov Slovencev umno zaostalih. V to pa iskreno DVOMIM. Vsi, ki se imate za katoličane (ali kako drugače religiozne - vprašajte se enkrat iskreno: ali res verjamete v te otročarije? Če ugotovite, da ne, pošljite cerkev v tisto deželo in zaživite, kot normalni, sodobni ljudje.
ernest83
30. 01. 2007 00.04
Ne, nikakor ni "kaj te briga kako je dobila". Tudi fašistom oz. tistim, ki so sodelovali z njimi, se ne bo nič vrnilo. Tudi če so to čist legalno dobili, sej večinoma najbrž tudi so. V zakonu je tudi, da se ne vrača tisto kar je še fevdalnega izvora. To, da se je odvzemalo fevdalno premoženje se je pa začelo že v kraljevini, agrarna reforma pa te scene. Pa se noben aristokrat ni nikdar pojavil, da bi rad kaj nazaj. Še za Karađorđeviče je dokaj jasno, da ne bodo dobili nič nazaj. Ampak cerkev je bila takrat bolj ali manj izvzeta iz tega, danes pa spet. Zakaj. Ker je ustavno sodišče reklo tako. ampak...to je kopirano: Ustavni sodnik, doktor Janez Šinkovec je v svojem odklonilnem ločenem mnenju zapisal, da je Rimskokatoliška cerkev pridobila ozemlje na Slovenskem preko salzburških in briksenških škofov ter oglejskih patriarhov od takratnih cesarjev kot nagrado za nasilno pokristjanjevanje in germanizacijo Slovencev. Ustavni sodnik, doktor Šinkovec zato zatrjuje, da bi bilo možno upoštevanje posebne vloge Rimskokatoliške cerkve v družbenem življenju mnogo bolj s cerkvenim davkom kot pa z vračanjem premoženja pridobljenega na fevdalni način ali s posebnimi tržnimi odškodninami.
mark avrelij
29. 01. 2007 23.47
Dej streznte se. Isti folk, k najedate proti RKC ste pa prej vneto navijal za mušejo. Sej nč ne rečem, ampak davščine ni oproščena sam RKC.
neti
29. 01. 2007 23.13
Super, 57odstotkov slovencev naj plačuje še cerkveni-katoliški davek. Civilni pogrebi so tudi možni. Kaj in kdaj pa cerkev daje pa še nisem zasledila, bolj jemlje. Naj dobi vse, kar misli, sama vzdržuje imetje, župnike, nune in ostale znotraj zidov, samo naj plačuje tudi davščine kakor ostale institucije, ne da je samo na tej točki ločena od države, nato pa zopet najeda del proračuna ljudi kateri nimajo nič z njo!
victoriosus
29. 01. 2007 22.26
Ko Cerkev daje, smo vsi tiho. Ko pa prejema, bi jo radi spustili na nivo študentskega servisa? Glede dajanja denarja.... tudi mene moti, sploh pri pogrebih. Takrat pa je Cerkev neka nadustanova, ane? 57 je katoličanov v Sloveniji, naj vas spomnim. In vrniti je treba, kar je bilo odvzeto. Pa četudi zaklenejo Blejski otok (kar, btw, je daleč od resnice!). Kako je to Cerkev dobila? Kaj te briga! Njihovo je!
neti
29. 01. 2007 20.19
ernest,saj mene tudi boli če parazitirajo na mojem bruto OD, pa saj že plačujemo zdr. zavarovanja, obnove cerkev, no renovacije pod krinko spomeniškega varsva, pa naj JOKER pove kaj še........ Glede vračanja v naravi, pa zamudnine zaradi postopka vračanja.......ta vreča ne bo nikoli "sita"
ernest83
29. 01. 2007 19.53
Mene ne boli če kdo da svojega jurja. Boli me pa, če da našega jurja. Državnega, če hočeš. Pa ne samo jurja, cel blejski otok pa še marsikaj. In nihče, ki je s poštenim delom zaslužil, da je pokupil pol Slovenije, je ni podaril cerkvi. To sem stoprocenten.
Vegos
29. 01. 2007 19.40
Ljudje so v splošnem pač krdelo ov(a)c, ki se ne znajo, nočejo, ali pa so prelene, da bi se same odločale. In zato rabijo pastirje. In če so ti pastirji z malo več žavbami namazani, bojo logično svoje ovce okrog prinašali. Oglašale v kritiko se bodo pa le črne ovce.
neti
29. 01. 2007 19.32
joker, da ne boš glasen Ernestu in meni, za jurja; bom naštela vozni park naslednega župnika; ............. čakam kje me boš lovil, pa gremo v BS - LJ
mkrajner@siol.net
29. 01. 2007 19.26
Ja kje je pa cerkev dobila vse to premoženje ki ji je blo baje odvzeto?Z delom sigurno ne jest še nisem vidu farja ki bi kej fizično delu.
neti
29. 01. 2007 19.14
joker, pa se lahko marsikateri podanik žjoče za jurja ki ga je daroval, ko vidi Gospoda, da se vozi po svoji fari s M CLK, leder, frštekarija do plafona.......pa še in še Pa mu ga ukradejo, ker pusti ključe notri, da se muzika sliši po okolici........Zavarovalnica zavrne, ker Gospd ni naredil vsega za varnost svoje imovine.......... Kupuje oblačila za svoje "nečake", ko cela fara ve..... Okolica LJ. Lahko nadaljujem........:) lp, joker
vatre
29. 01. 2007 19.10
ernest83, sem pa mislil, da si veliko prispeval, ko toliko bolečine prihaja od tebe. Kdor ni nič dal naj ne joka nad tem, kar so drugi dali. Ali se ti ne zdi to pošteno ?
neti
29. 01. 2007 18.48
joker, oprosti, ne meni osebno, resnično nisem tako mislila, vendar so kraji kjer sem bila, sem obiskovala, sem doživljala, vendar neobremenjeno, da hodim po odtujeni ali nekoč vrnjeni zemlji (tam ostanejo spomini in slike za moje otroka(e) mene ne bo več bom našla druge) . Žal bo kler naredil tudi zaprta (privatna) zemljišča, brez obveznosti do države. ? Dobro loviš besede, bom drugič previdnejša, lp