Slovenija

'Slab tožilski izplen'

Ljubljana, 11. 07. 2007 15.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Obrazložitve tožilcev so večkrat neustrezno utemeljene. Očitno jih pišejo, ker je to zakonska obveza, ugotavlja Kovačič (SDS).

Pred bližnjimi parlamentarnimi počitnicami je delo preiskovalne komisije, ki ugotavlja razmere na državnem tožilstvu in morebitno odgovornost nosilcev javnih funkcij v obdobju 2000-2004, predstavil njen predsednik Dimitrij Kovačič (SDS). Po njegovih besedah stanje in delo na slovenskih tožilstvih v omenjenih štirih letih splošno gledano ni bilo zadovoljivo, o čemer priča številna dokumentacija, tej ugotovitvi pa pritrjujejo tudi izjave številnih prič pred komisijo.

Tožilstvo je kadrovsko podhranjeno, trdi predsednik parlamentarne komisije.
Tožilstvo je kadrovsko podhranjeno, trdi predsednik parlamentarne komisije. FOTO: POP TV
Generalna državna tožilka Barbara Brezigar je konec maja predsedniku državnega zbora Francetu Cukjatiju predstavila poročilo, v katerem je zapisano, da je bilo delo državnih tožilcev uspešno in da zaostankov ni, več pa bi bilo treba storiti na področju gospodarskega kriminala.

Kot je dejal Kovačič, se zaslišanja prič bližajo koncu, končno poročilo komisije pa naj bi začeli pripravljati jeseni. Kovačič verjame, da bo to poročilo podlaga za določene aktivnosti za izboljšavo stanja, tako na področju zakonodaje kot tudi znotraj samega tožilstva pri nadzoru ter izobraževanju in usposabljanju tožilcev.

Čeprav pri oceni dela tožilstev ne gre posploševati, saj se marsikje resno dela, pa splošno gledano stanje ni bilo tako, kot se pričakuje, je dejal Kovačič in na podlagi dosedanjega dela komisije navedel tudi nekatere razloge za to. Med njimi je omenil kadrovsko podhranjenost na tožilstvih, kar se je posebej kazalo na ljubljanskem, ter pomanjkljivo uvajanje specializacij tožilskega dela, da bi se posamezni tožilci specializirali za določena področja, zlasti glede gospodarskega kriminala in korupcije.

Razlogi so po Kovačičevih besedah tudi v slabostih informacijskega sistema glede evidence zadev, ki se vodijo na tožilstvih. Pomanjkljiva je tudi kazenska zakonodaja, saj prihaja do težav pri kvalifikaciji nekaterih kaznivih dejanj s področja gospodarskega kriminala.

Prav tako je delo komisije pokazalo na pomanjkljiv nadzor nad delom tožilcev. Pri tem ne gre toliko za nadzor nad kvantiteto dela, je pojasnil Kovačič. Več težav je po njegovih besedah pri nadzoru nad pravočasnostjo dela. Poleg tega so vsebinske odločitve tožilcev pogosto neustrezno obrazložene oziroma utemeljene. Tako se včasih zdi, da je obrazložitev napisana zgolj zato, ker je to zakonska obveza, meni Kovačič.

Opozoril je še, da je bil v tranzicijskih zadevah, ko je šlo za postopke v zvezi z lastninskim preoblikovanjem podjetij na podlagi prijav nekdanje SDK in Agencije za plačilni promet, izredno slab "izplen"; zelo malo prijav oškodovanja družbenega premoženja je doživelo končni obsodilni epilog.

Tudi o Popoviču in Železniku

Sicer pa je Kovačič spregovoril še o dveh odmevnejših primerih, koprskega župana Borisa Popoviča in nekdanjega tožilca Mirana Železnika, v pisarni katerega so po njegovem odhodu s tožilstva marca 2004 našli številne nerešene spise. Primer Železnik je po Kovačičevih besedah dokaz, da nadzor na ljubljanskem tožilstvu ni bil učinkovit. Ali je šlo zgolj za malomarnost ali morda tudi za povezave, pritiske in vplive, da se zadeve ne bi reševale, pa bo morda ugotovil kazenski postopek, ki še poteka.

Ob tem je Kovačič opozoril, da bi odkritje takšnega števila spisov zahtevalo takojšnje ukrepanje na tožilstvu in tudi izven njega, a je sprva vse potekalo zelo medlo in vtis je, da so ključni funkcionarji na tožilstvu v tistem času skušali stvar prikazati kot napako, a ne tako hudo, da bi bilo potrebno resnejše ukrepanje. Do tega je tako prišlo šele "kar nekaj mesecev kasneje, po državnozborskih volitvah, ko je postalo jasno, da je prišlo tudi do spremembe oblasti".

Tudi v primeru koprskega župana Borisa Popoviča se je po Kovačičevih besedah pokazalo, da je v kazenskih postopkih, sproženih zoper njega, prišlo do številnih zlorab. Pri tem je predsednik preiskovalne komisije omenil način novačenja prič, ki so jih z grožnjami in pritiski kriminalistov uporabili za obremenilno pričanje.

Tako bi lahko sklepali, da tudi koprsko tožilstvo predkazenskega postopka ni nadzorovalo in usmerjalo tako, da bi ta potekal zakonito, je dejal. Ob tem pa je dodal, da neposrednih dokazov za to, "ali je bilo tožilstvo v teh primerih premalo pozorno, ali pa je šlo celo za koordinirano delo", ni.

SORODNI ČLANKI

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mac4_m
28. 10. 2007 02.24
Gen.T V tem primeru bi bili že brez tožilcev, he ,he
DarthRevan
25. 10. 2007 20.50
mac4_m, odpoved delovnega razmerja v primeru, da ni dovolj obsodilnih sodb, tožilec dobi že zdaj, ne vem pa kakšen mora biti procent.
mac4_m
25. 10. 2007 20.47
Če bi imel ljudje po gradbiščih in tovarnah (za bedne mezde) tako 'storilnost' bi njihova podjetja že zdavnaj propadla. Tukaj pa za goro denarja učinek praktično ničen. Težko preganjat kriminalce, ko treba najprej vprašat politično oblast, pa kriminalne združbe kaj in kako 'ukrepati'. Predlagam začetek reševanja tega 'vozla'. Sprejet zakon, kjer bo sodelovanje sodnikov in tožilcev s kriminalnimi združbami, ali po napotkih politikov, namerno neukrepanje, izigravanje zakonov za neukrepanje, kaznovano z najmanj 30 leti zapora. Gre za huda kriminalna dejanja in tako morajo biti tretirana. Za 'neučinkovitost', recimo 0 obsodb na 10 primerov pa prekinitev delovnega razmerja. In seveda plače po učinku. Ničen učinek, minimalna plača v sloveniji. To bi bil začetek..Seveda v nekogaršnjih sanjah...:)