Slovenija

FOTO: 'Omilimo trpljenje živali'

Ljubljana, 04. 10. 2008 08.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V Društvu za osvoboditev živali so ob svetovnem dnevu varstva živali pripravili shod, na katerem so opozorili na človekovo okrutnost do živali.

Danes obeležujemo svetovni dan varstva živali, ki so ga leta 1931 določili na kongresu ekologov. Ta datum so izbrali, ker na ta dan goduje sveti Frančišek Asiški, ki je zagovarjal odgovoren in ljubeč odnos človeka do okolja in živali.

Svetovni dan varstva živali
Svetovni dan varstva živali FOTO: Dare Čekeliš

Društvo za osvoboditev živali je danes na Prešernovem trgu pripravilo miroljuben shod v podporo živalim. "V Društvu za osvoboditev živali in njihove pravice s shodom želimo ponovno opozoriti na slab položaj vseh živali v naši družbi," je povedal predsednik društva Stanko Valpatič. Ob tem je spomnil, da v Sloveniji letno ubijemo 30 milijonov živali, večinoma v klavnicah, okoli 100.000 jih pobijejo lovci, več tisoč pa v krutih poskusih v laboratorijih. To Sloveniji po njegovem nikakor ne more biti v ponos.

Človekova okrutnost do živali je v današnjem času po besedah Valpatiča dosegla še neslutene razsežnosti, saj milijoni živali brezupno životarijo v hlevih za množično vzrejo, nekatere do smrti mučijo v poskusnih laboratorijih, divje živali pa so žrtve primitivnega, neusmiljenega lova, ki ga vedno več ljudi odklanja. "Takšno stanje je potrebno spremeniti in Društvo za osvoboditev živali in njihove pravice si prizadeva za to," je poudaril.

Kazen za mučenje

Najvišja predvidena kazen za mučenje živali za posameznika znaša od 200 do 800 evrov oziroma od 400 do 2.400 evrov za podjetnike, je povedal Matjaž Emeršič z Veterinarske uprave RS (Vurs).

Najvišja zagrožena kazen za tistega, ki surovo ravna z živaljo ali ji po nepotrebnem povzroča trpljenje, pa se po Kazenskem zakoniku, kot pravi Emeršič, kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do treh mesecev.

Svetovni dan varstva živali
Svetovni dan varstva živali FOTO: Dare Čekeliš

Kar se tiče zadostnosti višine kazni, na Vursu menijo, da je zavedanje odgovornosti pomembnejše kot izrečena globa, zato veliko truda vlagajo prav v ozaveščanje državljanov o dveh vrstah odgovornosti, ki jo imajo kot imetniki živali, to je o t.i. odgovornosti za dobro počutje živali in njihova dejanja.

"Pomen svetovnega dne živali je predvsem oznanjati velik pomen živali v človekovem življenju. Živali so prisotne na vseh področjih človekovega bivanja in delovanja, jih imamo za svoje družabnice, jih gojimo kot rejne živali in laboratorijske. Vsakršna uporaba živali in sobivanje človeka in živali pa se mora odvijati na način, ki ni nevaren za človeka in ne prizadene dobrobiti živali," meni Emeršič.

Da bi v slovenski javnosti utrdila takšen način razmišljanja, je Vurs poleti izvedla medijsko akcijo z naslovom "Moja žival, moja odgovornost", ki je bila v javnosti zelo dobro sprejeta. Kmalu načrtujejo še več podobnih akcij. Prva je na vrsti knjižica o odgovornem lastništvu psa, katere izid bo predvidoma v začetku prihodnjega leta.

Pri zaščiti živali se bodo v Vursu po besedah Emeršiča v prihodnjem letu osredotočili na pripravo zakonodaje na področju prevoza živali in spremembi pravilnika o zaščiti hišnih živali. Kmalu se obeta tudi razprava o spremembi evropske zakonodaje na področju zaščite živali pri zakolu in ubijanju zaradi zatiranja kužnih bolezni.

Vurs vse imetnike živali in vso ostalo javnost poziva, da se zavedajo svoje odgovornosti do živali skozi vse leto in ne samo 4. oktobra.

Svetovni dan varstva živali
Svetovni dan varstva živali FOTO: Dare Čekeliš

Türk: Humana in pravična družba

Predsednik republike Danilo Türk je ob svetovnem dnevu varstva živali voščil vsem članicam in članom Društva za osvoboditev živali in njihove pravice. Ob tem je izrekel zahvalo vsem, ki s številnimi aktivnostmi skrbijo za izvajanje zakona o zaščiti živali, in vsem tistim, ki so dejavni pri varstvu okolja in ohranjanju narave.

Kot je zapisal v pismu, se lahko samo družba, ki ima v celoti izostreno skrb za varovanje vsega živega, imenuje "humana in pravična družba". Kot je dejal, se tudi s pomočjo aktivnega delovanja civilne družbe Slovenija hitreje približuje temu cilju.

"Samo če bomo delovali skupaj, lahko resnično omilimo trpljenje živali po vsem svetu. Najbližji korak k temu je podpora mednarodne deklaracije za blaginjo živali," pa so zapisali pri Svetovni organizaciji za varstvo živali (WSPA).

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (50)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bnika33_LLJ
17. 11. 2008 16.06
simfian3 pa kaki 1000€, sej žival ni cena! S takimi človeka v zapor(Strogo kaznovati)!
bnika33_LLJ
17. 11. 2008 16.05
Po eni strani nas živali ohranjajo žive! Ne razumem ljudi, ki žival kar tako ubijajo za zabavo ali pa nekateri otroci da bi potem bili večji frajerji, počasi bo treba malo razmišljati!
bnika33_LLJ
17. 11. 2008 16.01
PREPREČIMO UBIJANJE!
simfan3
12. 11. 2008 16.45
1000 E za vsak prekršek ,ker so živali tudi bitja
ZaZaZuu
12. 11. 2008 13.21
kazni bi morali zvisati oz. bi vsaj morali biti bolj strogi pri dodelevanju kazni. ljudje najdejo tisoc in en razlog zakaj so zival mucili ali ubili, sodnik pa jim seveda verjame, in tako jih vecina odnese brez kazni, in mogoce dobijo kaksen opomin. morali se bomo aceti zavedati da so zivali ziva bitja in jih zaceti spostovati. tako kot imamo ljudje pravico do zivljenja ga imajo tudi zivali.
Unknown.For.You
20. 10. 2008 22.11
jst sm zadnč dobila po gmailu en totalno ŠOKANTEN video,ka ga nism mogla gledat do konca..in sicer se gre o oderanju rakunov..ja prv ste prebral..totalno mučenje živali..ŽIVE jih ODEREJO!!!in pol jih pustijo da tm brez kožuha umirajo počas..res ne priporočam tega za gledanje,sam mogoče bi pa mogl to vidt da bi se še BL ZAVEDAL KOK S TEM ŽVALI TRPIJO!Tuki je link posnetka..tistim s slabim želodcem ODSVETUJEM gledanje.. :s :s :s :@ :@
brokkoli
08. 10. 2008 13.58
-1
srulj, da se divjad čedalje bolj približuje naseljem ni kriva sama. Krivo je krčenje njihovega življenjskega prostora, ki pa ne vpliva bistveno na njihovo populacijo. Za divjad bo že narava sama poskrbela, da je bo na določenem prostoru toliko kolikor jo mora biti. Predvsem pa je človek začel opuščati košnjo travnikov in obdelovalnih površin. Zato se gozdovi in podrast razraščajo proi naseljem. Tako dobi divjad prosto pot čedalje bližje naseljem, saj jo primamljajo dišave človekovih smeti! Lovec ni in nikoli ne bo tisti, ki bo ustvarjal ravnovesje v naravi! Narejenih je že nešteto študij, ki so dokazale, da lovci kvečjemu ravnovesju škodijo. Narava že ve kaj počne, bodi brez skrbi. Če je določene populacije divjih živali preveč, narava poskrbi, da se zredči - z boleznimi...
srulj
07. 10. 2008 09.10
Glede ravnanja po klavnicah res ni humano. Ko se spomnem kaj vse počnejo z ubogimi živalmi tam not bi najraje postal vegeterjanec. Ampak ne morem, zato sem omejil, da jem samo piščančje meso. Država bi se lahko malo vmešala tam not oz. tisti ki so pristojni za to. Ampak očitno jih to ne skrbi, imajo očitno veliko več butastega dela za počet. Eni ko ne veste zakaj obstajajo lovci. Ali veste koliko pridelka uničijo npr. divji prašiči?!? V zelo kratkem cajtu ti uničijo cel nasad koruze. Lovci ne pobijajo živali, ampak jih morajo omejiti. Saj se mi smili srnin mladič, ko ga mora ker jager ustreliti. Pa moj oče je lovec in sem ga vprašal kak se mu ne smili. Povedal mi je, da mladič itak bolj težko preživi zimo že zaradi naravnih planilcev ali pa zaradi drugih faktorjev. Ampak gre se zaradi mučenja živali, večina tega je v klavnicah in tam pač kjer se bavijo z izdelavo krznenih plaščev...IN tam je potrebno nekaj naredit!
brokkoli
06. 10. 2008 11.09
-1
palhi, naravno ravnovesje, ti že samo ime pove, da se narava sama \"uravnovesi\"! Človek se nima kaj umešavati v naravo na tak način, t.j. z lovom. So minili časi, ko je človek še lovil za preživetje, pa ne glede, lov ni bil nikoli izključnega pomena za preživetje! Danes obstaja že nešteto dokazov o škodljivosti industrijskih farm. Dokler pa bo človek na jedilniku vsak dan imel meso (v vseh oblikah) in se pri tem niti enkrat ne bo vprašal ali je to prav, bo Zemlja počasi umirala... Bolj pa v prispevku zgoraj bode v oči samohvala VURSa, ki resnici na ljubo v vseh letih samostojnosti ni naredila kaj več kot rešil pse pri Močivnikovi ter natisnil tistih nekaj plakatov...
Amili
06. 10. 2008 03.20
Pri proizvodnji 1 kilograma govedine nastane toliko toplogrednih plinov, kot če bi vozili avto neprenehoma tri ure. Za 1 kg govedine je potrebnih min. 15 kubičnih metrov vode, za 1 kg žita pa do 3 kubične metre vode. Vedno več je dokazov, da uživanje mesa in z njim povezana živinoreja uničuje Zemljo. Podatki so katastrofalni, organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) trdi, da živoreja proizvaja več toplogrednih plinov kot celoten transportni sektor in je poleg tega eden največjih razlogov za kisel dež, onesnaženje vode, erozijo zemlje ter uničevanje Amazonskega gozda.
salamin
05. 10. 2008 13.07
sploh pa nisem vedu da se vegiji zdaj imenujejo društvo za z........
salamin
05. 10. 2008 13.04
palhi pa ljudje tudi
cobalt
05. 10. 2008 11.49
@palhi: Seveda povzroča živinoreja onesnaževanje. Nekatere farme imajo po več deset tisoč glav živine, ki proizvajajo velike količine odpadkov, plinov, da ne govorim o tem, da spijejo polovico pitne vode v ZDA. Onesnažujejo reke, jezera, močvirja itd. Seveda to ni edini vir onesnaževanja, je pa najmanj znan med ljudmi. T.i. klavne pištole ne uporabljajo povsod, saj je to dražje od rezila. Oglej si malo http://www.petatv.com/ pa boš videl, kakšne kršitve osnovnih pravic živih bitij se dogajajo po svetu.
Uroš Palhartinger
05. 10. 2008 10.13
+1
V Nemčiji so se divji prašiči v lanskem letu namnožili za 300%... Kako torej doseči naravno ravnovesje brez lova???
Uroš Palhartinger
05. 10. 2008 10.11
+1
cobalt, ja poznam Stargate Atlantis, v 10. delu pete sezone je na Atlantisu razneslo zvezdna vrata :)))
Uroš Palhartinger
05. 10. 2008 10.08
Muslimani poznajo obredni zakol živali, ki ga imenujejo HELAL... Smisel tega zakola je, da živali prerežejo vrat z čimbolj ostrim nožem, ravno zato da živali prizadenejo čim manj bolečine... Pri zakolu žival skoraj ne čuti bolečine, z izgubljanjem krvi pa hitro tone v omotičnost, iz nje v nezavest, nato pa nastopi smrt... Seveda živali v sodobnem času pred zakolom omamijo s strelom iz klavne pištole...
Uroš Palhartinger
05. 10. 2008 10.01
cobalt@, onesnaževanja ne povzroča živinoreja, temveč preveč ljudi na svetu... Kmalu nas bo 7x preveč... Zemlja lahko prenese brez škode za ekosisteme maksimalno 1.000.000.000 ljudi, toliko nas je bilo leta 1804... Tudi takrat je bila žvinoreja...
ivanz
05. 10. 2008 01.53
@supreme: uuu, kok si me zatru, o ne! dej, ko si tok kul, a greva na hamburger skupi ali te je strah, da bos dobil prevec holesterola v mozgane?
supreme@mail386.com
05. 10. 2008 01.10
morisslo@..........ti si pa mau motena oseba, a ne ? Preber še enkrat kva človek napiše al pa ti očitno šolanje v tujini ne pomaga.........
ivanz
05. 10. 2008 00.57
@due: samo nekaj, da ti povem debil zabiti. delavec z 500 evri na mesec si ze ne bo privoscil krznenega plasca, usnjenih cevljev, krokodilje torbice in ne vem katerega sranja se. malo pazi, preden komu solis pamet z izobrazbo, ocitno si nerazgledan do te mere, da dlje od svojega gobca ne vidis. mocno obzaljujem, da ne delajo mesa iz vegan-kapitalistov, kot si to ti, za najmanj 60% bi zmanjsali proizvodnjo govedine. sramota, da obstajajo ljudje kot si to ti, ki bi pijavke redili z svojo krvjo, da ja ne bi umrle, delavce pa poslali na cesto, kdo jih pa rabi? po moje tisti, ki imajo tovarne cez pa krznarne, a ne? trenutno sem na studiju v tujini, tako, da mi ne bos cez izobrazbo govoril, jasno? ostali pa, ki ste teba osebka podprli, vidi se, da ste samo ovce, ampak ni panike, ovce so dobre za golaz. delajte po 12 ur v pisarni in igrajte pesjanso na racunalnikih in glejte porn strani, ker vam ocitno zene ne dajo, poginili boste itak brez imetja, laznih prijateljev in ostalega. uzivajte avtomati, jast grem na horsburgerja!