Slovenija

Skušali bodo podreti svetovni rekord

Ljubljana, 06. 06. 2009 18.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Janez Usenik
Komentarji
14

Ljubljanske mlekarne bodo predstavile najdaljši sladoled na svetu, dolg 35 metrov. Sladoledarji niso vedeli, kako naj sladoled ohranijo hladen, zato so na pomoč priskočili znanstveniki.

Ljubljanske mlekarne bodo predstavile najdaljši sladoled na svetu, dolg 35 metrov. Sladoledarji niso vedeli, kako naj sladoled ohranijo hladen, zato so na pomoč priskočili znanstveniki.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
07. 06. 2009 18.12
Lagoy, malo učenja ti ne bi škodovalo! Lastnosti snovi obravnava tudi likovna, besedna in še kakšna umetnost, da ne omenjam znanosti! Za elektro kemijo verjetno še nisi slišal (a), za fizikalno pa verjetno še manj! Končno je vs ev fiziki, tudi spreemmba snovi je v osnovi fizikalni proces, ampak o tem ne bi razpredal....Kemija še zdaleč ni osrednja znanost, pravzaprav ni nobena!! =snova vsega je seveda filozofija! Kemični hladilniki so pač tisti, kjer se kakšna sol raztapla in se medij ohlaja pa eš tam gre za fizikalni proces! Brez zveze!
Lagoya
07. 06. 2009 13.13
Kemija zagotovo obravnava tudi lastnosti snovi, a hlajenje sladoleda je povsem fizikalni proces. Tako ali tako je vsa materija taka ali drugačna kemična snov. Novinar trdi, da gre za "kemični hladilnik", obenem preizkušajo sladoled, ki bi lahko postal nevaren le ob prisotnosti kemične reakcije. Fizikalni procesi, bi ga lahko ogrozili le če bi se mu nanj prilepil jezik, ker bi bil premrzel. Obrnite zadevo in poglejte segrevanje. "Kemični" grelci so vsi, kjer poteka kemična reakcija (oksidacija ali karkoli drugega), ne-kemični pa vsi kjer reakcije ni (električni, mikrovalovi, infra...). Če recimo čaj pogrejemo tako, da ga postavimo v skledo vroče vode, to zagotovo ni kemični grelec, zato oblaganje sladoleda z mrzlo snovjo ne more biti kemičnii hladilnik. Kemija je zagotovo osrednja znanost, a fizika temeljna kar se tiče preučevanja snovi.
Tonček Balonček
07. 06. 2009 13.03
Za hlajenje sladoleda ne potrebujemo nobenih znanstvenikov, dovolj bi bila že gasilaka brigtda ali par fantov iz Messerja ali nekoč prej iz Litostroja, kjer imajo jeklenke z dioksidom! Čemu ta fama o znanosti, če je pa vs eenostavno, ti postopki so znai še iz časov pred rojstvom Jožefa Stefana, sorry!
GSG-9
07. 06. 2009 10.14
Samo ena napača, prvi fante je Sodelavec, drugi gospod je pa Mag. Tomaž Ogrin.
Janez Usenik
07. 06. 2009 09.59
Lagoya: Žal se SSKJ ne strinja z vami. Naj kopiram iz SSKJ razlago: kémičen -čna -o prid. (ẹ́) nanašajoč se na lastnosti in spremembe snovi: Torej tudi na fizikalne lastnosti. Mimogrede, kje je kemija v kemičnem svinčniku? Glede razmerja med kemijo in fiziko pa še citat iz Wikipedije pod gelsom kemija: "Kemija je tudi fizikalna znanost, ki preučuje zgradbo atomov, molekul, kristalov in drugih oblik snovi...Kemijo pogosto imenujemo "osrednja" znanost, ker povezuje druge naravoslovne znanosti, na primer astronomijo, fiziko, ekologijo, biologijo in geologijo." Preden ima človek pogum, da kritizira druge, je dobro, da preveri omejitve lastnega znanja,
Lagoya
07. 06. 2009 09.12
janus13.. rečeno je bilo, da gre za "kemični hladilnik". To bi bilo res, če bi bilo ohlajanje posledica kemične reakcije. Saj res ne gre za znanstven članek, ampak pri 90% člankov ki se ukvarjajo z znanostjo novinarji prodajajo bučke. Kar spomnite se "mankajočega člena med opicami in človekom" (UUU, senzacija) čeprav je šlo za prednika opic. Naj prek študenta zaposlijo enega malo bolj naravoslovno usmerjenega gimnazijca in bo stvar urejena.
Tonček Balonček
07. 06. 2009 07.59
Jaz s eukvarjam z molekularno kulinariko in suhi led dobim tako, da ventil od gasilnega aparata za CO2 prekrijejem z večjo cunjo, odprem ventil in na cunji se dela suhi led. Imeti je treba pa rokavice...
Janez Usenik
07. 06. 2009 07.58
Spoštovani, imate čisto prav, ko pravite, da gre pri ohlajanju s CO2 za fizikalno, ne kemično reakcijo, toda pri pregledu prispvka nisem niti enkrat zasledil besed, da bi šlo za kemično reakcijo. Povedano je le, da so rešitev našli kemiki. To je pa čisto res. Poznavanje fizikalnih lastnosti snovi, kot je ledišče in tališče, so namreč sestavni del kemije.
Hochstapler
06. 06. 2009 23.06
Jaz sem bil strugar s častnim nazivom doktor na vseh Jugoslovanskih univerzah, pa tudi maršal JLA, zato se malo spoznam na te stvari. Pri ohranjanju zamrznjenosti sladoleda s pomočjo CO2 ne gre za kemično reakcijo, temveč za fizikalen pojav - spreminjanje agregatnega stanja iz tekočine v plin, za kar se porablja toplota iz okolice, torej tudi iz sladoleda. Tekoči dušik je pa še učinkovitejši, saj je še bolj mrzel od tekočega ogljikovega dioksida.
gordo
06. 06. 2009 22.02
Feels_good_man
06. 06. 2009 21.46
To smo enkrat bili še v gimnaziji na jožefu štefanu pa smo naredili sladoled s tekočim dušikom :D no upam da jim uspe narest 35 metrskega
Lagoya
06. 06. 2009 21.38
Kakšna kemija, novinarji polpismeni. Ne razumem kako ima lahko nekdo, ki naj bi bil univerzitetno izobražen, manjše znanje kot osnovnošolec. Kje vidiš pri ohlajenem CO2 kakšno kemično reakcijo? Aja to je POP TV, tukaj prodajo več buč kot katerikoli kmet v Prekmurju.
Shark87
06. 06. 2009 20.46
lepo. Mi je kr cukr padu :D
proofreader
06. 06. 2009 20.23
Pa naj še kdo reče da od naših raziskovalcev ni nobene koristi.