Slovenija

'Skušal sem ga prepričati, naj tega ne počne, a želel si je umreti dostojno, brez bolečin, zato sem odnehal'

Ljubljana, 08. 01. 2015 12.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

"Izvedel je diagnozo: rak na pljučih v zadnjem stadiju, prestal zdravljenja, neznosne bolečine, težave z dihanjem ... želel si je dostojno umreti ..." Tako o svojem prijatelju, ki se je odločil za evtanazijo, pripoveduje sogovornik. Zdravniki na takšne želje naletijo pogosteje, kot bi si mislili.

Več videovsebin
  • Epilog: Smo zreli za uzakonitev evtanazije?
    02:33
    Epilog: Smo zreli za uzakonitev evtanazije?
  • Epilog: S strokovnjaki o možnostih evtanazije
    18:14
    Epilog: S strokovnjaki o možnostih evtanazije

Sumi evtanazije v ljubljanskem Kliničnem centru spet oživljajo razprave o tej občutljivi temi. Smrt, umiranje, trpljenje ob umiranju ... so teme, ki so še vedno pogosto tabu.

Za oddajo Epilog je zgodbo o svojem prijatelju, ki si je želel v miru umreti, povedal eden od naših gledalcv. Želel je ostati neimenovan, tudi zaradi svojega zdaj že pokojnega prijatelja. "Izvedel je diagnozo: rak na pljučih v zadnjem stadiju, prestal zdravljenja, neznosne bolečine, težave z dihanjem ... želel si je dostojno umreti. Poklical je organizacijo Dignitas v Zürichu, se registriral, začel postopke, plačal okrog 3000 evrov. Skušal sem ga prepričati, naj tega ne počne, a želel si je umreti dostojno, brez bolečin, zato sem odnehal ..."

Kaj je etično in kaj ni, kdo lahko odloča o življenju in smrti, predvsem pa, kaj si želijo umirajoči, kaj pripovedujejo svojci ... O tem so se v oddaji Epilog pogovarjali s štirimi zdravniki. Zelo iskreno pripovedujejo, kako se soočajo z željami svojcev, naj njihove bližnje s smrtjo odrešijo trpljenja, kako pogoste so te želje hudo bolnih, kako je na onkologiji, nevrologiji ... In te želje po odrešitvi s smrtjo niso redke, le govori se v Sloveniji o tem malo, tema je še vedno pogosto tabu.

Pred leti je pokojni predsednik komisije za medicinsko etiko dr. Jože Trontelj v intervjuju za Mladino povedal, da je opravil anonimno anketo med 55 družinskimi zdravniki in da jih je kar tretjina priznala, da so jih bolniki ali svojci že prosili za evtanazijo. Nihče od njih naj tej prošnji ne bi ustregel, je takrat povedal Trontelj.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (361)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

k_komet
10. 01. 2015 17.54
-1
Vsi, ki tukaj zagovarjate evtanzijo - v rezmislek. \"»Komisija za medicinsko etiko ne podpira evtanazije. Za to imamo več razlogov. Prvič, zdravnik v prvi vrsti skrbi, da ostane bolnik živ. Dogaja se, da kljub najboljši volji in znanju to ne uspe vedno. Drugič, povsod, kjer se te prakse uveljavljajo, so se pokazale zlorabe. Ko daš nekomu moč, da odloča, ali bo nekdo živel ali ne, so odločitve in zlorabe vse lažje. Iz Nizozemske, ki prednjači po evtanaziji, prihajajo šokantni podatki. Zlorab je več kot uradnih evtanazij. Vsakemu zagovorniku evtanazije bi priporočil v branje to poročilo. V razpravi so šli celo tako daleč, da so predlagali evtanazijo za vse otroke, ki se rodijo s hibami,« je povedal predsednik etične komisije Božidar Voljč, nekoč minister za zdravje. \"
k_komet
10. 01. 2015 16.28
+0
V enem samem oddelku v Kliničnem centru se zbere skupinica zdravnikov in kirurgov, ki javno zagovarjajo evtanazijo....eden se celo hvali s tem, kako je poklican da bi o tem odločal, ker vsak dan "gleda smrti v oči"....mi pa nič. Haaallllooooo...ali so res zatajili vsi družbeni mehanizmi???? K zdravniku grem, ali peljem svoje najdražje in najbližje, ker od njih pričakujem da jim bodo pomagali, jih zdravili (v okviru možnosti), ne pa da jih bodo pobijali...in se pri tem imeli še za nekaj več, ker "vsak dan gledajo smrti v oči"....pa to je dobesedno grozljivo kam smo prišli.
Grremlin
11. 01. 2015 08.33
+1
Če bi bilo medicini toliko do tega, da zdravijo, pacienti nebi čakali na opracije po več mesecev ali celo leto.
k_komet
10. 01. 2015 16.21
-3
Vprašanje vsem, ki ste do sedaj tako vneto zagovarjali evtanazijo. Kdo med vami je pripravljen dati smrtonosno enekcijo svojemu sinu, hčeri, ženi, očetu, materi,... če bi kateri izmed njih neozdravljivo zbolel in bi v posledici tudi fizično trpel, ali pa bi bil kot negiben priklenjen v posteljo, čeprav bi se vsega zavedal.
k_komet
10. 01. 2015 17.47
-1
zanimivo...minus mi je nekdo prilepil, da bi se pa javil kot nekdo, ki bi evtaniziral svoje drage, to pa ne....hinavci!
ženska2
10. 01. 2015 18.53
+1
Očitno je, da si zelo konflikten. Zmotno je tvoje mišljenje, da, četudi bi prišlo do usvojitve zakona, bi se sprožil plaz uporabljanja le-te. Pri vsaki stvari, k_omet, so zlorabe. Ko pride tako daleč, da ti neozdravljivo zboli najbližji, je še vedno in še vedno bo, na prvem mestu pomoč. Pomoč bolniku in svojcu. Zato je abotna tvoja trditev, da bi se jih kar povprek pobijalo, itd. Imaš zelo bolano fantazijo. Nismo hinavci, samo s takimi nesmiselnimi teorijami se nam ne splača ukvarjat. In, ja, jaz bi se sama odločila za evtanazijo, če bi bila neozdravljivo bolana. In, ja, jaz bi se strinjala s tem, če bi se moj najdražji sam odločil za evtanazijo. K_omet, to so zelo težke odločitve in stvar znotraj družine in nikakor ne predmet debate tukaj. In, ne, nisem ti jaz prilepila minusa.
k_komet
10. 01. 2015 19.05
-1
...:) a men pripisuješ da imam bolano domišlijo...ne...ima jo tist dohtar, ki namesto da bi spoštoval Hipokratovo prisego, javno izjavlja, da bi morali o moralno-etičnih in filozofskih vprašanjih odločati takšni kot je on, ki "...vsak dan zre smrti v oči"...in potem naj se ne bojim zlorab...huh, bi moral bit pa skrajno naiven. Drgač pa...tisti, ki me osebno poznajo, me ne bi uvrstili med kofliktne. Je pa res, da svoja stališča zagovarjam tudi takrat, ko misli večina drugače kot jaz.
ženska2
10. 01. 2015 19.12
Med zagovarjanjem svojih stališč in med vsiljevanjem le-teh obstaja ena drobna razlika, kajne k_omet?
k_komet
10. 01. 2015 19.22
-1
...ja...vsekakor...samo idejo legaliziranega uboja ne propagiram jaz, pač pa takšni kot tist dohtar in njegovi sledilci...:) Veš, pravilo je, da argumentira nekaj novega tisti, ki to ponuja. če je njegov edini argument, da kot zdravnik vsak dan zre smrti v oči...oprosti, me to pač ne prepriča. Še manj pa me prepriča, ko spotoma zreklamira še Švico, kjer te pospravjop za borih 7.000 €; in to legalno. Nekako sem dobil občutek, da bi že naslednji dan po legalizaciji ta isti gospod imel koncesijo za "uspavanje" in bi se reklamiral nekako v stilu..."Zakaj v Švico...ko pa lahko zrete smrti v oči kar na sončni strani Alp...in to za pol cene...".
ženska2
10. 01. 2015 19.45
Mislim, da pretiravaš. Ljudje so v takšnih stvareh, kot je npr. evtanazija, zelo občutljivi. Precej časa bo potrebno, da bo pri nas (če bo) dovoljena. Čudno, da ne veš, da je bilo pred parimi leti že precej govora o evtanaziji. In ni se zgodilo-nič. Torej je tvoj strah o "legaliziranem uboju" popolnoma odveč. Precej je drugih stvari, ki se trenutno dogajajo v Sloveniji in širše, katerih je strah mene. Ampak to je že druga zgodba. Lepo pozdravljen.
k_komet
10. 01. 2015 19.55
eeehhh...kaj jaz vem in kaj ne, zagotovo ni nekaj, kar bi bilo primerno za ta medij. Si pa mal kontradiktorna...trenutno o evtanaziji še pošteno in korektno debatirat nismo začeli, v Kliničnem centru pa v relativno kratkem času sum za kar 4 (štiri) evtanazije...in to na katerem odeelku...ja lej ga šmetna...ravno nda oddelku na katerem deluje dohtar, ki javno pripagira evtanazijo...in prav, da je nekaj več od nas ostalih...skoraj od boga poklican...da vsak dan gleda smrti v oči....in pol se še najdejo ženske na kvadrat, ki tistim v majnšini očitajio, da vsiljujejo svoje mnenje...halo...pa mal preber komentarje...majnšina nas je, ki se branimo pred večino, ki bi evtanizirala starostnike in bolne po hitrejšem postopku kot veterinarji pse...in mimgrede...na nizozemskem je evtanizija legalizirana...rezultat...zlorab več kot prej...še več...zdaj predlgajo (izvajalci) celo, da bi se evtaniziralo otroke, ki imajo kakšne prirojene napke (Downov sindrom - naprimer)...tko da mal boljk previdno s predalčkanjem moje malenkosti...morda pa vem vseen mal več, ki si misliš...
ženska2
10. 01. 2015 20.29
K_omet, o sebi imaš neverjetno visoko mnenje, ki pa je, po mojem mnenju, (ne)upravičeno. Na Nizozemskem, ki je bila prva država na svetu, ki je legalizirala evtanazijo, je s pomočjo le-te umrlo slabe tri(3) odstotke vseh. Ni nekakšen boom, kajne? Zlorabe so in vedno se bodo dogajale, tako kot pri vseh drugih stvareh. Torej tudi veš, da bo najbrž (na Nizozemskem) sprejeto, da lahko osebna mobilna enota zdravnikov evtanazijo opravlja kar na domu. K_omet, sum še ne pomeni, da se je to tudi zgodilo.
k_komet
10. 01. 2015 20.40
Glede suma...se strinjam. Počakajmo na uradne rezultate. Glede mobilne enote...vem za te ideje. Kar se pa 3 odstotkov tiče...hhhmmm...tle pa več ne delim tvojega mnenja. Meni se zdi 3 odstotke ogromno...resno. Pa dvomim, da sem edini, ki tako misli. Kar se samopodobe tiče (mnenje o samem sebi)...ma ja...mam kar solidno. A si pomislila, da iman za kaj takega tudi povsem realno podlago.
k_komet
10. 01. 2015 20.57
Ker je naša ženska na kvadrat izjemno spretno manipulira s sicer točnimi podatki, poglejmo kaj predstavljajo ti 3 procenti. Samo v letu 2013 je bilo uradno izvedenih 1807 evtanazij. Od leta uzakonitve dalje, pa že krepko preko 5.000. Točnih podatkov za leto 2014, še nimam, po zadnjih znanih podatkih, pa bo vrjetno še višje kot v letu 2013. S takšno dinamiko (posbej če ideje o evtanizaciji otrok, rojenih s kakšno prirojeno napako, ter s takoimenovano mobilno skupino za evtanizacijo) realizirajo, nekateri pričakujejo drastično povečanje evtaniziranih in napovedujejo, da bi lahko število evtaniziranih na letni ravni doseglo 3.000 ali več. Zdaj pa naj si vsak ustvari mnenje o tem, ali je 3 procente mala ali velika številka.
ženska2
10. 01. 2015 20.58
Ne. Po tvojih odgovorih bi težko sodila o tem.
k_komet
10. 01. 2015 21.01
ženska na kvadrat...tvoj IQ mora bit pa zlo visok, da na podlagi teh nekaj kratkih prispevkov sklepaš, kolk je moja samopodoba realna...:) No moje čestitke za tvojo samopodobo. Očitno imaš ti o sebi mnogo večje (boljše) mnenje kot jaz o sebi...;)
ženska2
10. 01. 2015 21.05
Ne. Imam pa visoko razvit čut za etiko in moralo.
k_komet
10. 01. 2015 21.11
A dej no...tko mimogrede...nekateri teoretiki etike in morale menijo, da je manipuliranje s sicer točnimi podatki, ki navajojo neinformirane ali manj informirane k napačnim zaključkom, etično nesprejemljivo. Priznaj...ko rečeš3 procenti...pri tem pa ne poveš, da ti trije procenti predstavljajo skoraj 2.000 življenj (na letnem nivoju) povsem realnih ljudi, da je to manipulacijo s statističnim podatkom *na najvišji ravni* za opravičilo svojih idej...;)
ženska2
10. 01. 2015 21.29
Imam občutek, da si učenec g. Jožeta Trontelja. Ali pa enostavno samo prebiraš novinarske članke. Ljudje so mnogo bolj informirani, kot ti misliš. Ali ostale ceniš premalo, ali sebe preveč. To je zdaj vprašanje :)
k_komet
10. 01. 2015 21.38
Malo za šalo, malo zares. Ostanimo pri podatku števila evtanazij na Nizozemskem ob polovico nižjih cenah kot v Švici. Torej po osebi cca 3.000 evrov. "Prodajalci" dostojne smrti so tako samo v letu 2013 zaslužili 5,420.000 evrov.......ni kaj...definitivno se evtanazija splača in je več kot očitno dejavnost prihodnosti...
k_komet
10. 01. 2015 21.45
ženska...:) Ma, sej jaz mam načeloma o ljudeh dobro mnenje. Tudi glede informiranosti (posebej ko gre za mlajšo generacijo) Tudi tebe štejem v to skupini, zato pa sem malce jezen nate. Tiste, ki so dobro informirani je itak težko manipulirat. Problem so tisti, ki niso informirani ali pa so premalo. In tisti del populacije, si definitivno poskušala s tistimi 3 procenti manipulirat. To pa je tisto, kar ni etično. O tem govorim.
k_komet
10. 01. 2015 21.53
Ženska...tale medij je več kot neprimeren za nadaljno debato med nama, čeprav bi si vrjetno (po do sedaj zapisanem) imela marsikaj za povedat. Če želiš nadaljevati debata, nekako pusti svoj email naslov, pa lahko tam nadaljujeva, ne da bi druge obremenjevala z najinimi samopodobami...:) čeprav imaš nekatera zanimiva stališča, pa se s tabo še zmeraj ne strinjam. Tolk na kratko.
ženska2
10. 01. 2015 21.56
Razumem, k_omet :).Ne jezi se name. Mimogrede, nisem imela (hote) nobenega namena manipulacije.Lepo pozdravljen in lahko noč.
asa19
10. 01. 2015 13.51
+3
Zavisi iz katerega zornega kota gledaš-gledamo če imaš samo trplenje in si odvisen od drugih je pametno ,da se to uveljeavi ... Ampak kaj je trplenje a se šteje med to tudi to da polovica slovencev živi na robu življenja - trplenja in ne vidijo izhoda in bi lahko tudi takrat odločali ker ne vidijo smisla življenja:(((((((((((((((((((
anyssa
10. 01. 2015 09.45
+0
Če izhajamo iz dejstva, da človek sam nima pravice odločati o svojem življenju in smrti, potem tudi ne bi smeli imeti zdravnikov ali globalno celo medicine kot vede. Saj ko si bolan, in greš k zdravniku, recimo, s tem odločaš o podaljševanju svojega življenja, ki bi mogoče bilo sicer krajše. Po tej logiki bi torej lahko vrgli zdravljenje kot podaljševanje življenja in evtanazijo kot skrajševanje v isti koš: torej odločanje o življenju. Tako je vsako poseganje v življenje(razen spočetja) neke vrste "zločin.
periot22
09. 01. 2015 20.00
+13
Vsak človek naj ima pravico umreti tako kot si želi!!!!!!!!!
k_komet
09. 01. 2015 20.09
+1
Načeloma da, s pristavkom, vendar na način s katerim ne obremenjuje drugih.
k_komet
09. 01. 2015 19.57
+4
Na srečo, ali pa na žalost, imam že toliko življenjskih izkušenj, da vem kako se v današnji družbi ne zgodi ali dogaja nič, če ni v ozadju denar. Pravtako na srečo, ali pa tudi na žalost, tudi moje znanje in izobrazba vendarle omogočajo tudi neko širino razumevanja družbe. Prav zato sem kar malce neprijetno presenečen, kako agresivna je postala propaganda v korist evtanazije. Nasprotnih argumentov skoraj ni slišati, ali pa se jih zreducira na marginalne pomisleke. Če namerno pustimo ob strani vse moralno-etične pomisleke. Če namerno zanemarimo vsa filozofska vprašanja ki so vezana na to temo in ostanemo samo pri tem, kar je v dandanašnji družbi na nek sprijen način, praktično vodilna agenda in generator družbenega funkcioniranja, nam torej ostane samo še vprašanje, kaj potem v resnici stoji za tako agresivno propagando evtanazije? Odgovor je žal dokaj preprost. Za tako agresivno propagando stoji denar. Lajšanje bolečin in vse kar pravzaprav sodi v paket takoimenovane paliativne oskrbe je namreč izjemno drago. Poleg tega pa po drugi strani posameznikom in kemo-farmaciji ne prinaša dovolj dobička. Pravtako od takšnega posameznika, ki je neozdravljivo bolan, na dolgi rok ne moremo več računati kot na potencialnega potrošnika. Zato so ti ljudje za te multinacionalke in korporacije le drugotnega pomena. Z družbenega vidika, bolje z vidika države, ki je zmeraj bolj v rokah velikega kapitala, pa ti nesrečniki tudi predstavljajo zgolj in samo breme in strošek. Pravzaprav se z vsako evtanazijo država na nek perverzen način celo dezinvestira, oziroma prihrani. Da je perverznost takšne agresivne popularizacije evtanazije še večja, pa se na drugi strani že pojavljajo posamezniki, ki nam v imenu neke zlagane skrbi za dostojanstveno umiranje in smrt, ponujajo svoje storitve. Jasno, nikakor brezplačno. Cene so pravzaprav kar visoke. Tako imajo dvojno korist. Na eni strani odpadejo stroški za paliativno oskrbo, na drugi pa s tem še dodatno zaslužijo. Evtanazijo je zato potrebno poimenovati s tistim imenom, ki se za tem pojmom v bistvu skriva. Evtanazija je ne/legaliziran (odvisno od družbenega okolja) umor s soglasjem žrtve, včasih pa tudi brez njegove vednosti.
ženska2
09. 01. 2015 20.27
+3
k_omet, tole tvoje razmišljanje je pa popolnoma napačno.Na tako absurden način mešati paliativo, evtanazijo in denar. Skrajno negativno razmišljanje.
Loreal3
09. 01. 2015 20.34
+0
Bravo k_komet, odlično napisano in zadetek v polno.
k_komet
09. 01. 2015 20.43
-1
ženska2...brez zamere...a pričakuješ tud ti kak % od vsakega, ki bo s pomočjo inekcije dostojno umrl???...sam vprašam...ker če ni tega v ozadju, potem me prosim razsvetli z argumenti, v katerem delu točno, jaz to popolnoma napačno razmišljam!
ženska2
09. 01. 2015 22.24
+3
K_omet, žal, nekateri ljudje nimajo morale. Pa brez zamere. To je odgovor na prvi del tvojega zapisa. Še enkrat ti bom ponovila, ker očitno malo slabše dojemaš. Ampak nič hudega. Sem za evtanazijo ali po domače, za pomoč pri smrti, prvenstveno pri starostnikih. Pa ne iz razloga, ki bi ga tvoj um, k_omet, takoj postavil na prvo mesto. Ampak zato, ker ravno pri tej populaciji umiranje zna biti zelo boleče. Tako za bolnika kot za svojce.To se lahko naredi na dva načina. Ali to naredi lečeči zdravnik ali pa tako, da se ne podaljšuje življenja z raznimi infuzijami, zdravili ali operacijami. Tukaj ima paliativa pomembno vlogo. Ne vem, kaj je tako dostojnega v umiranju, posledično tudi trpljenju, 80-letnika (primerjalno) po možganski kapi. Ki je obsojen na nemočno ležanje v postelji, v plenicah, ki ni sposoben komuniciranja in samostojnega hranjenja. Ker vegetira. Ali lahko razumeš, kako se ob tem počutijo svojci? Najbrž ne. V Evropi je evtanazija dovoljena v Belgiji, Švici in na Nizozemskem. Kar nekaj Slovencev odide v eno izmed teh držav na evtanazijo in za to plača par tisoč eurov. Je pa res, da naša družba (še) ni pripravljena na to in, da bi bile možne zlorabe. Da vsak pri sebi živi v skladu z etiko, moralo, predvsem pa empatijo, bi bilo drugače. Vejamem, da se bo tudi to spremenilo na boljše. In, k_omet, ni vedno denar sveta vladar.!
k_komet
09. 01. 2015 22.54
-2
ženska2...ne vem sicer na koga se nanaša tisto o morali???...pa ne se sekirat, kaj in kako jaz kaj dojemam...ker po moje se ti tudi sanja ne kaj in koliko sem sposoben dojemat...ampak, nema veze. Ti pa očitno zmeraj bolj kažeš v katero smer te "nese" . Veš, ko je nekdo bolan in zaradi bolezni trpi, je vseeno, ali je star 50, ali 80 let. No, morda si ti mnenja, da je potrebo starostnike čimprej "pospravt", ker itak ni od njih več nobene koristi. Ali morda misliš, da starostniki niso več sposobni misliti, razmišljati, čutiti (tudi če so nepokretni) in so tako ali tako samo še zgolj breme. Smrt in umiranje je definitivno sestavni del življenjskega ciklusa in bivanja na sploh. To pa še ne pomeni, da se smemo iti Boga in razsodnika o tem, kdaj pa je že čas, da se starostnik »spoka« s tega sveta. Če bi bila korektna in pogledala tudi moje druge zapiske, bi videla, da sem velik zagovornik tako svobodne izbire, kot tudi pravice do dostojanstvenega umiranja in nenazadnje dostojne smrti. Ampak...lepo te prosim, to mara bit volja, izbira, želja in izvedba tistega, ki se odloči na tak način posloviti od življenja. Ne sme to biti ne volja, ne želja svojcev, še manj pa zdravnikov. Tudi ne smejo biti oni tisti, ki bodo kaj takega izvedli. Če ne znaš narediti distinkcije med omogočiti (dati možnost), da nekdo izvede suicid in med ne/legaliziranim umorom, pa čeprav s privolitvijo bolnika (včasih pa tudi brez njegovega soglasja), potem se res nimava o čem pogovarjat. In da razčistiva enkrat za vselej. Ker imam žal izkušnje kako je ko trpijo in umirajo najbližji, iskreno upam, da se meni to ne bo zgodilo. Če pa se bo, bom hvaležen svojcu ali zdravniku, ki mi bo omogočil, da se od življenja poslovim, ko bom to jaz želel. Ampak, to bom hotel storiti sam, ne pa da mi bo življenje vzel nekdo ki ga imam rad, ali nek popoln tujec. Nekomu, ki ga imam rad, ga ne bom hotel obremeniti s tako hudim moralnim bremenom, nekemu tujcu pa tudi ne želim zaupati zadnjih sekund mojega bivanja. Ti pa še enkrat malce razmisli o svojo morali in etiki…predvsem pa o tem, kakšni so tvoji pravi in resnični vzgibi, zaradi katerih zagovarjaš evtanazijo (legaliziran umor).
ženska2
09. 01. 2015 23.29
+2
Moj komentar o morali se nanaša nate. Možno je, da imaš veliko sposobnost dojemanja, tukaj tega ni ravno videti. Ne, nisem gledala ostalih tvojih zapiskov, ker me ne zanimajo. Se pa strinjam s teboj, da želja po evtanaziji mora priti samo in izključno od osebe, ki želi na takšen način zapustiti ta svet. Moja morala, etika in empatija so na tako visokem nivoju, o katerem se tebi še sanja ne. Kako in na kakšen način boš umiral (malo grobo rečeno, se opravičujem) mogoče ne bo odvisno od tebe in tvojih želja. Zato, upam, da nekomu, ki ga imaš rad, ne bo to preveč hudo (in pri tem ne mislim obremenjujoče, ampak hudo) pri spremljanju tvojih zadnjih dnevov poslavljanja.
k_komet
09. 01. 2015 23.48
+0
Ženska2...brez zamere. kaj nemoralnega pa si našla v mojih zapisih. Niti ene same moje trditve še nisi argumentirano ovrgla. Ampak, to kar sem do sedaj tvojega prebral, lahko rečem samo to, da se je tvoje morale, etike in empatije potrebno vsakemu čutečemu bitju samo bati. Biti v krempljih tvoje etike, morale in etike, sploh pa empatije, pomeni samo enosmerno pot...ko nisi več koristen, zakaj bi se še naprej matral in še drugim (tebi podobnim) grenil življenje...nekoč smo gledali film, "Tudi konje ubijajo, mar ne?"...sledeč tvoji moralno-etični agendi, je parafraziranje v smislu, "Tudi bolne strostnike pobijamo, mar ne?"...žal povsem na mestu. T pa iskreno želim, da dočakaš visoko starost brez bolezni in trpljenja. če pa ti usoda glede bolezni ne bo naklonjena, pa ti pravtako iskreno želim, da se v tvoji bližini takrat ne bo našel kdo, ki bo razmišljal kot sedaj razmišljaš ti...in imel celo še možnost in moč, da takšna razmišljanja realizira.
ženska2
09. 01. 2015 16.45
+7
Sem ZA evtanazijo. Vendar se bojim, da naša družba ni na tako visokem etičnem nivoju, da bi bila pravilno izvajana. Niti zakonsko, niti moralno. k_omet, ne strinjam se s teboj. Evtanazija JE pomagalo na poti do dostojne smrti.Očitno ne poznaš drugih oblik hudih bolezni, razen bolezni rak. Kaj pa možganska kap? Ki v mnogih slučajih človeka ne usmrti, ampak ga lahko tudi priklene na posteljo. So primeri, ko bolnik sicer preživi, ampak je praktično obsojen samo na vegetiranje. Očitno si mnenja, da strdek prej potrka in reče:halo, pozor, zamašil bom žilo, imaš par dni časa, da se odločiš.Ne!. Udari iznenada in tista tvoja , da ne rečem malo omejena trditev: "Za tiste, ki so fizično omagali, definitivno dandanes obstoje tehnične možnosti, da tisto odločilno dejanje stori bolnik sam." , gladko pade v vodo. Ja, vsekakor sem ZA , da se človeku omogoči dostojna smrt.
k_komet
09. 01. 2015 17.10
-4
Ženska2...Tvoje navedbe v ničemer ne omajejo mojih pogledov. Še več. Za bati se je ljudi, ki razmišljajo kot ti. Če bi namreč sledil tvojemu načinu razišljanja, potem danes znanost ne bi imela izjemnih prispevkov velikega teoretičnega fizika Stephena Hawkinga, ki je pa res povsem negiben. A današnja tehnika mu omogoča, da komunicira z okoljem in če bi hotel, vrjemi da bi komot lahko naredil suicid. pa ga ne...on že ve zakaj ne. Po tej tvoji isti logiki, bi svet že bil prikrajšan za enega velikih športnih legend Michaela Schumacherja. Že zdavnaj bi ga pokopali z vsemi častmi. Če dobro pomislim, ljudje kot si ti, sploh ne zagovarjajo evtanazije,, ker jim je mar za to kaj in kako je bolniku ali ponesrečencu, pač pa zato, ker jim je evtanazija priročen izgovor pod krinku "dostojne smrti", da se rešijo eventuelnih nevšečnosti. Ja...strah nas mora biti takšnih, ki razmišljajo da je evtanazija dobra rešitev oziroma, da predstavlja pot do dostojne smrti. Še bolj pa me je strah zdravnikov, ki skoraj z eforičnim zanosom, češ da dnevno "gledajo smrti v oči", razlagajo da bi se moralo njih vprašati, kdo je primeren za evtanizacijo...pa ljudje, mal se zresnite in razmislite o vseh vidikih takšne odločitve.
ženska2
09. 01. 2015 17.30
+5
k_komet, primerjave Hawking in Schumacher so popolnoma neprimerne in s tvoje strani več kot nesmiselne. Niti nisi razumel moje razlage. Ne razumem, kako je mogoče samo zato, da bi ti imel čisto vest, pustiti umirat človeka, za katerega veš, da se njegovo stanje ne bo popravilo. Naj čaka, da mu bo tehnika pomagala popravit poškodovane možgane? Nonsens. Mimogrede, primera Schumacher in Hawking sta dobro podprta tudi s finančne plati, kar pa običajnemu človeku, ni dosegljivo.
k_komet
09. 01. 2015 17.39
-2
Bravo...torej je vprašanje v denarju, ne pa v dostojnem umiranju. Pravzaprav na to opozarjam že v mojem prispevku spodaj, pa ti očitno ni všeč. Še zmeraj pa mi ni jasno, od kod tebi (in tebi podobnim) pravica, da nekomu vzameš življenje samo zato, ker veš da se njegovo stanje ne bo izboljšalo??? Sej pravim, slediti tvoji agendi, bi pomenilo, da bi moral bit Hawking že zdavnaj pod rušo. Pa gre za osebo, ki nima niti minimalnih pogojev, da bi komuniciral z okoljem brez pomoči tehnologije. je pa živ dokaz, da se v njegovi glavi dogaja marsikaj (definitivno mnogo več kot v tvoji in moji skupaj). In če se dogaja v njegovi, kje imaš garancijo, da se ne dogaja tudi v glavi nekoga drugega, ki pač ni znan tko kot Hawking? Veš, daleč premalo vemo in razumemo, da bi se lahko šli Boga, kdo naj živi in kdo naj "dostojno umre", oziroma bo evtanaziran.
ženska2
09. 01. 2015 18.35
+1
Res je, da igrati se boga, pri teh stvareh, bi bilo nevarno. Nisva istega mnenja. Na srečo (upajmo) bodo o teh stvareh odločali ljudje, ki so za to kompetentni. Si v drugih sferah in niti nisi razumel, kaj sem želela povedat. Konec razprave.
k_komet
09. 01. 2015 21.12
-1
??? kdo pa je po tvoje kompetenten o tem odločati...morda zdravnik, ki javno propagira evtanazijo...morda tisti, ki komaj čakajo, da ne bodo več rabli hodit vsak teden v bolnico na obisk, namesto se sončit na morje ali smučat v planine...ali morda načrtovalci državnega proračuna, ki bodo izračunali da je inekcija smrti cenejša od
k_komet
09. 01. 2015 15.05
-1
Še povsem na kratko o pravici do dostojne smrti. Osebno sem izjemno velik zagovornik pravice do dostojne smrti, kar pa je nekaj povsem drugega kot je evtanazija. Pravica do dostojne smrti pomeni tudi to, da nekoga ne bomo zdravili za vsako ceno (ga umetno vzdrževali pri življenju in podobno), če bolnik tega ne želi, ali bi imelo celo takšno zdravljenje in medicinski posegi za bolnika le negativne aspekte. Žal sem takšno neetično ravnanje medicine doživel ravno pri svojem očetu. V zadnjem stadiju raka so se odločilui 5 dni (pet), da ne bo pomot, pet dni pred smrtjo, so se odločili delati brnhoskopijo. Tsti, ki ste imeli v družini bolnika z rakom na pljučih veste o čem govorim. Moj oče je bil velik borec in si je želel živeti, zato je tudi pristal na bronhoskopijo. No, takšna dejanja so pravtako zavržna, kot evtanazija sama. Nobeno ne pripomore in realizira pravice do dostojne smrti.Pravica do dostojne smrti obsega tako čustveno podporo, kot fizično. Slednja pa vsebuje lajšanj bolečin do praktično ničelne točke. Danes je to možno, drugo vprašanje pa je, koliko takšna obravnava stane. Vem, da včasih tudi to ne zadošča. Takrat je potrebno nesrečniku nuditi vso moralno etično in čustveno podporo, po potrebi pa mu na njegovo željo omogočiti tudi tehnična pomagala in sredstva, da se lahko sam odloči kateri bo tisti trenutek, ko bo zares želel dostojno umreti.
k_komet
09. 01. 2015 14.47
+0
Ko prebiram replike na moje mneje ugotavljam da pravzaprav, razen čustvenega odziva, ne vidim prav nobenega resnega argumenta za evtanazijo. Bom ponovil. Kdor želi narediti konec svojemu življenju (suicid), to lahko naredi, ne da bi to moral narediti nekdo drugi namesto njega. Argument, da bolniki na koncu tako trpijo, da je to nevzdržno, ne vzdrži. Očitno ni tako nevzdržno, če se človek ne odloči za suicid, pač pa nagovarja nekoga drugega, naj mu vzame življenje. Lepo vas prosim...pa saj praktično nihče ne zboli čez noč in v roku pol ure prične trpeti strašne bolečine. Niti v sanjah ne bislim kakorkoli obsojati kogarkoli, ki se odloči da si bo vzel življenje. Razlog me sploh ne zanima....že ve zakaj se je tako odločil. Toda, prevaliti moralno in etično odgovornost na drugega (svojca ali zdravnika), pa je nesprejemljivo. Pravzaprav je do neke mere celo sebično. Čeprav lahko to bolnik stori sam, bo raje čustveno obremenil svojce!?! zakaj pa?. Za tiste, ki so fizično omagali, definitivno dandanes obstoje tehnične možnosti, da tisto odločilno dejanje stori bolnik sam. Pa nehajte me žalit kar tako, češ da ne vem kako je to, če imaš v družini bolnika in imam zato odklonilno stališče do evtanazije.. V družini sem imel primere raka (žal ne samo enega, in v tem trenutko imam še zmeraj takšne sorodnike). Zato točno vem kako bolezen poteka (od začetka do konca). Bilo je vse prej kot prijetno, tako zame kot moje najdražje. Dejstvo pa je, da je bil prav vsak med njimi fizično sposoben pritisniti vsaj z enim prstom na tipko, če bi to zares hotel. Zato ostajam pri svojem..v izjemnih primerih pomoč da, neposredna evtanezija pa ne. Da o možnih zlorabah uzakonitve evtanazije sploh ne govorim. Evtanazija je zato preprosto nesprejemljiva metoda takoimenovane pravice do dostojne smrti.
roman.lovsin@gmail.com
10. 01. 2015 07.15
+1
Komet, iz tvojega pisanja vidim, da ne dojemaš sam sebe. Najšrej se to nauči in potem bo vse lažje! Res si te le!
k_komet
10. 01. 2015 16.39
žlikrofi
09. 01. 2015 14.10
+6
ta problem ki ga ni skrbi najbolj rkc ker hodjo na obisk k bolnikom in na lep način izmozejo zadnjo dobroto denar od bolnika
sbštajerec
09. 01. 2015 13.27
+4
Ni problem evtanazija, problem je kaj vse bi se napletlo okli tega imamo pokvarjene politike in bi dobili še požrešne dohtarje ki bi delali malverzacije zaradi organov itd, (rabi sosed srce za presdaitev ali pljuča ali kaj...) Veste naša luba dežele tega ni sposobna izvest, ker se bo zaplankala z birokracijo, tako da bo vsak revež prej umrl kot bo zdravnik dobil potrditev da lahko izvede evtanazijo! Saj pa je pri vseh stavreh tako zakaj bi tukaj bilo drugače! Ostanite zdravi!
drugnben
09. 01. 2015 11.04
+6
Mogoče bomo prišli tako daleč da ti bo zdravnik ko bo pogledal izvide rekel tvoja bolezen je neozdravljiva in te bo vprašal ali si za trpljenje ali za evtanazijo. Nizozemci so že v tem.
Loreal3
09. 01. 2015 11.37
+1
S tem, da smo mi v prednosti. Glede na število uspelih samomorov, kaj šele poskusov, bomo zelo uspešni v izvajanju. In zdravstvo bo precej zaslužilo.
Felix Felixsao
09. 01. 2015 10.38
+7
Tukaj nekateri tlačite nekega Boga, ki v resnici ni pomagal še nobenemu, da bi ozdravil raka, oziroma mu je samo podaljšal agonijo...res ste brezvezni
žlikrofi
09. 01. 2015 14.05
+3
felix odlično povedano +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
kam51
09. 01. 2015 14.22
-6
Tukaj pa se zelo motiš. Osebno poznam dva bolnika z rakom na pljučih - zadnji stadij. Eden je zbolel pred 26 leti, ZDRAVNIKI SO MU DEJALI DA NI VEČ UPANJA. Po molitvah in prošnjah za ozdravitev je popolnoma ozdravel.Živi še danes.
nikinika
09. 01. 2015 10.10
+7
Tega je veliko več kot si mislimo. Povprašajte medicinske sestre o tem, kako se dela na onkologiji, ko nekdo nima več prav veliko dni pred sabo. Presenečeni boste koliko evtanazije je v resnici med nami, čeprav ta ni uzakonjena.
Jani.
09. 01. 2015 10.27
+23
.. in se s tem popolnoma strinjam, da si vsak izbere sam zaključek poti!!!
Loreal3
09. 01. 2015 11.25
-12
Saj to pravim, naj grejo pogledat po bolnicah kaj jim mešajo v infuzije. Pospravljajo jih ko gliste.
malineradajem
09. 01. 2015 08.40
+3
Priporočam branje knjige z naslovom "Ob tebi" avtorice Jojo Moyers.
fracola
09. 01. 2015 08.31
+40
Jaz sem za evtanazijo. Vsak bi moral imeti pravico odločati o svoji usodi na smrtni postelji. S tem bi zmanjšali tudi samomore , predvsem pa TRPLJENJE vseh vključenih
Apostol1
09. 01. 2015 09.41
-11
Jaz sem pa proti ker ,kot družba in vsak posameznik ni zrel za tako odločanje sem za res v primeru ko človek lahko samo še vegetira in ne obstaja nobena pomoč da bi šlo na bolje.Veliko bolje bi bilo da bi se zdravniki in farmacija bolj posvetila raznim boleznim ne iz nagiba zaslužka pač v dobrobit ljudi in tudi bolj prisluhnila alternativnemu zdravljenju itd.Če naprimer pogledamo danes dolgost življenja in pa pred 30 leti je danes zaradi napredka precej daljša in to so omogočili tudi ljudje ki so se borili za življenje in spoprijeli z bolečinami in na kakšno evtanazijo tudi pomislili niso.Življenje je dano od boga pravi vera ćeprav jaz ne hodim v cerkev in ne maram te organizacije kaj preveč vendar tu pa ima prav
fracola
09. 01. 2015 10.45
+10
Oprosti a tu pa ti res ne morem dati prav. Kakšno razmišljanje pa imaš. A si že sploh koga videl v vegetativnem stanju??Poglej doma na okensko polico mogoče ti bo kaj kapnilo.. Tak človek niti za sebe ne ve, zato ne more odločati o svojem življenju!Za evtanazijo moraš biti priseben, da se strinjaš in želiš, da končaš svojo pot!. Zamisli si da ti kdo od bljižnjih zboli, trpi in se muči in ti to gledaš, a si ne bi želel da dostojno umre, mu ne bi bil v oporo, ko bi imel to željo?Vsi ki razmišljate o tem, da pa evtanazija ni vredu ste skrajno sebični in ozkogledni!
kam51
09. 01. 2015 14.27
Na žalost smo ljudje taki, da vsako stvar zlorabimo. Vas mamila so bila namenjena zdravljenju, pa poglejte zakaj se uporabljajo danes. Tudi evtanazijo bomo ljudje zelo hitro porabili zato, da se bomo znebili domačih,ko bodo stari in onemogli. Včasih so ljudje molili za srečno zadnjo uro, veliko jih poznam, ki so bili uslišani.
biggbrader
09. 01. 2015 06.33
+10
Kolikor sem seznanjen, večini bolnikov v zadnjem stadiju povečujejo količino morfija do kritične točke. Vse ostalo je sprenevedanje.
zemljemerec
09. 01. 2015 07.16
+55
in hvala dobrim zdravnikom, ki si to upajo, kajti nihče ne ve, kakšno kruto bolečino človek preživlja, ko se mu duša trga iz telesa...samo sadisti odrekajo pravico, do odrešitve.
nikinika
09. 01. 2015 10.12
+9
Jap, velikokrat tudi na željo bolnika, pa čeprav se o tem ne govori! In evtanazijo bi morali uzakonit, ker to je tolk bolečine, človek se niti premaknit več ne more, ker ga vse tako boli.
Loreal3
09. 01. 2015 11.26
+0
Najbolj pa boli državno blagajno, zato tak medijski pritisk.
METKA102
09. 01. 2015 06.02
+86
Glede na to, da se niti ne moremo zediniti, da bi konopljo uporabljali v zdravstvene namene, da smo zadnja država, ki končno dovoljuje (delno) homeopatsko zdravljenje, ni nikakršne možnosti, da bi uzakonili evtanazijo. Slovenija je ena bolj nazadnjaških držav, smo pa sposobni pripraviti človeka do samomora, ki se ni obnašal v skladu z našimi normami. Kaj tisto ni bil umor? Ogromno zakoncev, ki ne morejo imeti otrok, jih v Slo ne morejo posvojiti, hodijo na svoje stroške v druge države in druge kontinente, medtem, ko množica otrok brez staršev v nedogled živi pri rejnikih in čakajo, da dobijo dom pri posvojitelju, ja tudi tu imajo živali prednost. Ne zdravstvo, ne sociala, ne sodstvo, ne gospodarstvo, da ne govorim o politiki, nič ni tako kot bi moralo biti. Nič.
biggbrader
09. 01. 2015 06.35
+30
Smo pa seveda za to, da imajo gayi in lezbijke otroke. Za ostale nas ne zanima toliko.
Apostol1
09. 01. 2015 09.49
+2
Metka 102 glede nazadnjaštva imaš prav in tu lahko dodaš še vetrne elektrarne in še kaj.Zanima me pa ob tvojem bom rekel zelo dobrem komentarju še čisto tvoje osebno stališče do evtanazije ki ga pa nisi podala. Lep pozdrav.
nikinika
09. 01. 2015 10.13
+1
DarthRevan
09. 01. 2015 05.27
+44
Jaz sem za legalizacijo evtanazije že od nekdaj. Človek ima pač pravico umreti pod svojimi lastnimi pogoji. Pa ni važno kakšne razloge ima; moje življenje - moja odločitev.