Slovenija

Skupščina Vzajemne v prihodnje slika zavarovancev

Ljubljana, 09. 02. 2011 18.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Skupščina Vzajemne bo v prihodnje odražala starostno strukturo njenih zavarovancev, so odločili člani zavarovalnice in njihovi zastopniki. Imela bo 45 zastopnikov, razdeljenih v pet starostnih razredov.

Na sedežu Vzajemne so spreminjali statut.
Na sedežu Vzajemne so spreminjali statut. FOTO: Blaž Garbajs
Po novem na skupščinah Vzajemne ne bodo mogli več sodelovati vsi njeni člani oziroma njihovi pooblaščenci, temveč bo njihove interese zastopala zastopniška skupščina, ki bo izvoljena vsakih šest let, vmes pa se bo na vsaki dve leti z žrebom zamenjala ena tretjina njenih članov. Zastopniki posameznega starostnega razreda bodo zastopali interese članov, ki se glede na starost uvrščajo v njihov starostni razred.

Takšna pravila oblikovanja skupščine določa jeseni lani prenovljeni zakon o zavarovalništvu, je navzočim na skupščini pojasnil predsednik uprave Vzajemne Dušan Kidrič ter spomnil, da je sestava skupščine Vzajemne doslej vedno odstopala od načela enakomerne zastopanosti in teže vseh starostnih skupin.

Skupščina Vzajemne je skladno s tem na današnji seji sprejela sklep o spremembah in dopolnitvah statuta Vzajemne, s čimer je uskladila statut z zakonom o gospodarskih družbah in s spremembami zakona o zavarovalništvu.

V skladu s prenovljenim zakonom o zavarovalništvu je potekalo že glasovanje na današnji skupščini, in sicer so bili vsi zastopani glasovi razporejeni v pet starostnih razredov, od katerih je vsakemu pripadal enak delež glasovalnih pravic.

Spremembe statuta med drugim še določajo, da mora imeti član Vzajemne sklenjeno zavarovanje vsaj leto dni, uprava pa da mora o vseh pomembnih finančnih odločitvah dobiti soglasje nadzornega sveta. Glede slednjega so navzoči podprli nasprotni predlog Rajka Stankoviča, da šteje le sedem članov in ne devet, kot sta predlagala uprava in nadzorni svet.

Na skupščini, na kateri je bilo navzočih 1318 glasov zavarovancev zdravstvene zavarovalnice, so poleg potrditve sprememb statuta sprejeli še pravilnik, ki bo urejal postopek volitev v skupščino, in izvolili pet članov volilne komisije, ki bo spremljala potek in zakonitost volitev v novo skupščino.

Vzajemna mora sedaj najprej pridobiti soglasje Agencije za zavarovalni nadzor, ki je pogoj za veljavnost sprememb statuta in pravilnika o volitvah, je po skupščini novinarjem povedal Kidrič. Volitve bodo predvidoma sredi maja, nova skupščina zastopnikov pa se bo sestala najpozneje do konca avgusta.

Predsednik uprave Vzajemne Dušan Kidrič
Predsednik uprave Vzajemne Dušan Kidrič FOTO: POP TV
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

porka.malorka
10. 02. 2011 13.16
Janez Novak Pa ne samo v zdravstvu. Povsod,kjer so stvari,ki so nujne za človekovo življenje. Toda to so utopije je kapitalizem in njegova krutost močnejša. To so sanje komunizma
JanezNovakJohn
09. 02. 2011 20.02
Dušan Kidrič je največji voluhar kar jih je. Lahko se postavi ob bok Šrotu Bavčarju zidaju in še komu. Skrajni čas je da se dopolnilno zavarovanje ukine. Zdravje ne more biti stvar profitabilnih zavarovalnic. Slovenija mora imeti računovodsko nadzorno institucijo ki nadzira in usmerja porabo denarja za zdravljenje državljanov. Vsaka profitabilnost v zdravstvu je zločin. .
korintos1
09. 02. 2011 19.15
MYDAY A še je kaj v 2. stebru?
MYDAY
09. 02. 2011 18.58
letos se bosta vzajemna in njen 2.steber sesula v prah ljudje bodo množično dvigovali denar in ga vlagali v kaj bolj donosnega.....če je to v sloveniji sploh še mogoče VARČUJTE ZA STAROST - IZOGNITE SE VZAJEMNI IN PODOBNIM