Slovenija

Rdeče rože za več tisoč žrtev v Hudi Jami

Laško, 01. 11. 2009 12.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Trije predsedniki – Türk, Pahor in Gantar – so ob vhodu v Barbarin rov položili venec in se tako poklonili žrtvam, za katere še vedno ni jasno, kdo so bili. Türk se je spomnil tudi 100 Slovencev, ki jih je v Frankolovem obesil nemški okupator.

Predsedniki države, vlade in državnega zbora so v soboto vence položili na Žalah, kjer so se poklonili žrtvam prve in druge svetovne vojne ter vojne za Slovenijo. Danes pa so se spomnili tudi žrtev, pokopanih v Hudi Jami.
Predsedniki države, vlade in državnega zbora so v soboto vence položili na Žalah, kjer so se poklonili žrtvam prve in druge svetovne vojne ter vojne za Slovenijo. Danes pa so se spomnili tudi žrtev, pokopanih v Hudi Jami. FOTO: Jani Dolinšek

Predsednik države Danilo Türk, premier Borut Pahor in predsednik državnega zbora Pavel Gantar so položili venec ob vhodu v Barbarin rov v Hudi Jami pri Laškem in se tako poklonili tamkajšnjim žrtvam. Kdo so žrtve, zakopane v rovu Barbara, ni znano, po nekaterih navedbah pa naj bi bili med njimi slovenski domobranci in hrvaški ustaši.

V rovu več tisoč trupel

Kot je znano, so trupla v Barbarinem rovu v Hudi Jami odkrili marca letos. Preiskovalci doslej na truplih niso odkrili strelnih ran, zato domnevajo, da so ti ljudje umrli zaradi zastrupitve s plinom.

Doslej so iz Barbarinega rova iznesli 726 trupel, med njimi so tudi ženske, medtem ko otrok ni, je povedal zgodovinar Mitja Ferenc. Zdaj čakajo, da država najde prostor in pokoplje njihove posmrtne ostanke. Na vprašanje, koliko trupel še skriva rov, je Ferenc odgovoril, da so na petih metrih v prvem jašku, ki je globok okrog 48 metrov, doslej odkrili posmrtne ostanke več kot 300 ljudi, kar pomeni, da je v tem jašku še okoli 2500 trupel. Trupla naj bi bila tudi v drugem in tretjem jašku.

Ferenc: Potrebovali bi milijon, dobili pa nismo niti evra

Ferenc je ob tem potožil, da v proračunu za leto 2010 in 2011 za ureditev Barbarinega rova in kostnice na Teharjih niso namenili niti evra, potrebovali pa bi jih vsaj milijon. Prav tako se letos zaradi pomanjkanja sredstev ni izvajalo niti sondiranje prikritih grobišč.

Na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve te navedbe zavračajo. V proračunu za naslednje leto je za urejanje grobišč predvidenih 258.000,50 evra, za vzdrževanje grobov pa še 550.566 evrov. Ta sredstva vključujejo tudi sredstva za ureditev Barbara rova v Hudi Jami pri Laškem. Poleg tega bo vlada zagotovila tudi 2,5 milijona evrov za izvajanje obeh letos sprejetih novel vojnih zakonov – novele zakona o vojnih grobiščih in novele zakona o žrtvah vojnega nasilja.

Ministrstvo: Trditve ne držijo

Na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve so zavrnili trditev Mitje Ferenca, da v državnem proračunih za leto 2010 in 2011 ni niti evra za ureditev Barbarinega rova in kostnice na Teharjih. Za urejanje grobišč je v letu 2010 predvidenih 258.000,50 evra, navajajo na ministrstvu. Pojasnili so, da je v proračunu za prihodnje leto poleg že omenjenih sredstev za urejanje grobišč predvidenih še 550.566 evrov za vzdrževanje grobov v Sloveniji. Ta sredstva pa vključujejo tudi sredstva za ureditev Barbarinega rova v Hudi Jami pri Laškem.

Poleg tega bo vlada v proračunu za prihodnje leto zagotovila tudi ustrezna sredstva za izvajanje obeh letos sprejetih novel vojnih zakonov – novele zakona o vojnih grobiščih in novele zakona o žrtvah vojnega nasilja. Za to bo zagotovljeno 2,5 milijona evrov, so še pojasnili na ministrstvu.

V Hudi Jami je več tisoč trupel.
V Hudi Jami je več tisoč trupel. FOTO: Jani Dolinšek

Türk se je spomnil tudi frankolovskih žrtev

Türk je venec položil tudi k spomeniku na Frankolovem, kjer je nemški nacistični okupator februarja leta 1945 na obcestne jablane obesili sto Slovencev. Najmlajši med njimi je štel komaj 16, najstarejši pa 64 let. Danes na ta zločin, ki je v javnosti poznan kot "frankolovske žrtve", opominjata grobova v Spodnjih Stranicah ob regionalni cesti Celje–Maribor, v bližini pa je postavljena tudi muzejska zbirka. Zadnja leta skrbi za ohranitev spomina na žrtve Spominsko društvo 100 frankolovskih žrtev.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (77)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zahod.west
02. 11. 2009 13.32
Je pa ena velika sramota, da ti trije ideološki potomci se tako hinavsko sprenevedajo.
pagan
02. 11. 2009 11.08
pa glede na to da so noti verjetno po večini nedolžni ljudje bi morali prinest bele rože....
DEDI06
02. 11. 2009 10.07
+1
Prvi so s Hitlerjem kolaborirali KOMUNISTI s Stalinom na čelu.Šele,ko jih je Hitler napadel,so udarili nazaj,-Ampak ne za svobodo,temveč za oblast,za MORIJO!
jurjur
02. 11. 2009 10.04
Najmanj milijon evrov za tiste, ki so mrtvi več kot 50 let... Naj raje dajo ta milijon revežem, da ne bodo sedaj pomrli.
pagan
02. 11. 2009 09.43
ja res hinavci. sram jih je lahko da se pridejo pokazat na njihove grobove malo poprej pa govorijo o njih da so drugorazredna tema....
sottozero
02. 11. 2009 08.42
TRIJE hinavci. Potem pa naj omogočijo tisti piškavi milijon eurov za nadaljevanje izkopa... ...a tega NE ŽELIJO...da nebi kasneje to pripeljalo do novih in novih spoznanj o njihovih političnih botrih !
Uroš Palhartinger
02. 11. 2009 07.50
Kaviar partija ni več prepričana v svojo enoumnost...
jozejoze1
02. 11. 2009 02.45
Raphael.... Take stvari nastanejo zaradi mišljenja ljudi in ne sistema. Nikoli nisem pljuval po nobenem sistemu, saj mi je še vsak do sedaj dajal kruh, tudi ta, ki po moji oceni ni nič boljši kot prejšnji, če jih sploh lahko primerjamo. Dejstvo je, da v sistem, pa naj si bo bilo-kakšen, redko gdo s srcem verjame, zato se ga tudi lahko menja čez noč kot gate. Razumeti je treba, da smo Sistem ljudje, ki ga živimo, samo njegovo ime, pa je samo platno, za katerim si pred javnostjo opravičujemo svoja neumna dejanja. In tako je tudi v zdajšnjem. Tvoje razmišljanje pa je naperjeno proti samemu sebi. Kot je opaziti iz tvojega razmišljanja, nebi naredil nič drugače, le da bi v tisti jami ležali drugi. In to nima nič opraviti z nobenim sistemom... To ima opraviti z ljudmi, ki so na žalost mislili in še danes mislijo tako kot ti.....Bog se usmili tvoje bolane duše, če jo sploh imaš
Raphael
01. 11. 2009 23.53
Vsem tistim,ki tako vneto pljuvate po nedolžnh žrtvah iz Barbara rova,bi zaželel da greste lastnoročno nositi ven trupla,pa da vidimo potem,če bi še imeli dolge jezike.Če pa hočemo imeti enkrat mir v tej naši državi,bi pa morali postaviti pred sodišče vse odgovorne za te zločine(pa tudi če so že mrtvprišlo,pomeni da živimo v državi ki ščiti masovne morice in zagovarja umoi),jih obsodit in vzet vse privilegije,ki jih še sedaj uživajo.Če do tega ne bo r kot vrednoto.Groza me je živet v državi,kjer se prosto in nekaznovano med nami sprehajajo še živeči morilci!Gesta da so se trije predsedniki prišli poklonit žrtvam v Barbara rovu in Frankolovem,je vsekakor pohvle vredna,vendar se bojim da ni to samo psek v oči,pa upam admin da me sedaj ne boš zbrisal!
VolilecSI
01. 11. 2009 21.20
Ja seveeeeda! Tista deklica katere kite so našli v rovu med okostji, je tudi bila gotovo tudi domobranka, a ne? Odkopljite jih že enkrat in predajte zadevo Haaškim preiskovalcem, če sami niste sposobni. A očitno ni problem v tem ampak v čisti vesti, pa ste zato ustavili nadalnji izkop.
Tonček Balonček
01. 11. 2009 21.17
Nobenih metkov ni bilo, žrtve so umrle zaradi zadušitve!
Sweet_Cocaine
01. 11. 2009 20.45
Slovenija jim je prvo podarila metek, pol po 60 letih pa roze. Kdo ve, mogoce bomo tudi Krambergeru nosli roze cez 50 let.
badchelsea
01. 11. 2009 20.39
Titovka! glede na to kako govoriš bi rekel da si stala v prvi vrsti med tistimi ki so jurišali nad nemce. Lepo te prosim da imej neko klutluro govora in izražanja.
komarec
01. 11. 2009 20.32
mega.fido 01.11.2009, 14:05 0 Komunizem=nacizem=fašizem=klerikalizem
badchelsea
01. 11. 2009 20.12
Ne vem zakaj se vam zdi sramota nameniti denar za ljudi, ki so umrli, čeprav se ne ve kdo so bili. Recimo da čez 100 let najdejo eno masovno grobišče v katerem ste tudi vi (sam primer). Se ne bi bolje počutili, če vi vedel, da imate svoj zadnji dom na urejenem prostoru, kot pa da ste prepuščeni mrhovinarjem? Drugače pa kolikor gledam po komentarjih 24 ur, je tukaj ogromno takih ki imajo veliko proti "izdajalcem, fašistom, nacistom in vsega ostalga" in seveda obratno do "ta rdečih". Vejetno bi vrteli čisto drugačno ploščo če bi ugotovili da so bili v jami ubiti partizani, kaj ne?. Sam sem rojen krepko po vojni, in me milo rečeno malo briga kdo se je kje za koga boril. Obe strani sta imeli svoja prepričanja in na obeh straneh so se dogajale svinjske zadeve. Če bi bili normalni bi si podali roko sprave pa živeli lepo življenje naprej. Upam da mi ne bodo zbrisali komentarja, saj se zanašam na nepristranskost admina na tej temi. Moji pogledi so nadvse objektivni in ne držim ne s ta belimi niti s ta rdečimi. Me pa moti to ker ste nekateri proti temu da umrli dobijo svoj zadni dom. LP badchelsea
alterego
01. 11. 2009 19.58
zaradi nacistov, fašistov in njihovih pomagačev so ljudje postali številke in njihove kosti in pepel so raztreseni od Treblinke do Hude jame. za večino ne bomo nikoli izvedeli, kdo so bili, ker za njimi ni ostalo nikogar, ki bi jih objokoval
radirkar
01. 11. 2009 19.26
Dostojanstven poklon treh poredsednikov žrtvam na praznik je bil to in ne obiski , ki so se vrstili izključno zta nabiranje političnih točk.
nash.fido
01. 11. 2009 18.44
titovka S svojimi izjavami dokazuješ, da si ena zelo prikrajšana oseba.
Tonček Balonček
01. 11. 2009 18.33
Te sramote narodne izdaje pač ni lahko pozabiti!!
Andrejček
01. 11. 2009 17.47
evo spet turk po grobovih a ta kaj druzga še dela sam to je pa sramota 1 milijon evrov namenit pobitim ljudem ki sploh ne vejo gdo so bili a ljudje pa nimajo za kruh v državi.100 slovencev pobili švabe pa spet sodelujemo z nimi sam da je profit pa ko ga je.be tud če so nas hotal iztrebat sej ni nč narobe banda