Slovenija

Škropiva pomorila čebele?

Ptuj, 06. 05. 2006 16.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V treh naseljih na območju Slovenskih goric in Ptujskega polja so zabeležili množičen pogin pašnih čebel.

V občini Juršinci, natančneje v kraju Senčak, naj bi poginilo 24 čebeljih družin, v kraju Polenšak v občini Dornava pa 74 družin pašnih čebel. Množičen pogin čebel so opazili tudi v kraju Zamušani v občini Gorišnica.

Čebele naj bi poginile zaradi pesticidov, s katerimi so škropili sadna drevesa
Čebele naj bi poginile zaradi pesticidov, s katerimi so škropili sadna drevesa FOTO: Jani Dolinšek


Območje pogina sta danes obiskali veterinarski inšpektorici, in sicer iz Maribora in Ptuja. Inšpektorici sta na terenu odvzeli potrebne vzorce, rezultati analiz, ki jih bodo opravili v Zavodu za zdravstveno varstvo Maribor, pa naj bi bili predvidoma znani konec prihodnjega tedna.

Čebelarji že vrsto let opozarjajo, da država ne stori dovolj za izobraževanje in osveščanje uporabnikov škropiv, še manj pa stori na področju inšpekcijskega nadzora nad uporabo teh sredstev.

Kot so povedali na Nacionalnem veterinarskem inštitutu, je sum na kužno bolezen izključen, najverjetneje pa so čebele zastrupljene. "Možen razlog pogina so pesticidi, s katerimi so nedavno škropili sadovnjake in vinograde. Natančen vzrok bo znan po opravljenih analizah, ki jih bomo izvedli na mariborskem zavodu za zdravstveno varstvo," so dejali na inštitutu. Kmetijski inšpektor bo na terenu odvzel tudi vzorce škropiv, ki so jih uporabljali na območju.

Poginilo naj bi 24 čebeljih družin in 74 družin pašnih čebel
Poginilo naj bi 24 čebeljih družin in 74 družin pašnih čebel FOTO: Jani Dolinšek


Po nekaterih podatkih naj bi zaradi škropljenja poginilo več kot tri četrtine čebel na tem območju. Kot opozarjajo čebelarji, pa čebele še vedno umirajo. Lešnikova je po ogledu prizadetih panjev dejala, da k sreči nobena družina ni v celoti iztrebljena. Čebelarji kljub temu opozarjajo, da je letošnja pridelava medu zelo ogrožena.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.