Slovenija

V Merkurju ne bo ne daril ne božičnice

Ljubljana, 06. 12. 2010 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
58

Slovenski direktorji si bodo večinoma izmenjali skromna darila. V Krki bodo podarili epruvetko za en cvet, v Telekomu in Mobitelu pa sol. Na Slovenskih železnicah bodo skupno porabili 10.000 evrov za poslovna darila, ki pa jih ponekod sploh ne bo.

Predsednik uprave Krke Jože Colarič. Poslovni partnerji novomeške tovarne zdravil bodo dobili skromna darila.
Predsednik uprave Krke Jože Colarič. Poslovni partnerji novomeške tovarne zdravil bodo dobili skromna darila. FOTO: Blaž Garbajs

V Krki poslovnim partnerjem podarjajo darila, ki jih ni na prodajnih policah ali v darilnih katalogih. ''Gre za darilca, ki predstavljajo našo proizvodno dejavnost, so estetska in hkrati uporabna. Nimajo visoke materialne, temveč sporočilno vrednost, povezano z izbrano zgodbo oziroma našo dejavnostjo, in ne posegajo v zasebnost obdarovanca.'' Kot primer so dali vazico v obliki epruvete za en cvet. Vsa poslovna darila jim izdelajo varovanci vzgojno-varstvenih centrov, s čimer ''udejanjamo tudi svojo družbeno odgovornost do družbene pomoči potrebnih''. Podarjajo tudi knjige iz Krkine zbirke, kot so monografija reke Krke, monografija Novega mesta in knjiga Reka zgodb, ''v katero so svoje spomine strnili sedanji in upokojeni Krkaši''.

V Telekomu Slovenije in Mobitelu bodo poslovnim partnerjem podarili izdelke njihove družbe Soline. ''Vrednost daril ne presega predpisane vsote. Zakonsko določena omejitev za poslovna darila je 42 evrov.'' V Tušu bodo ostali zvesti svoji tradiciji: ''Ves denar za nakup poslovnih daril bomo namenili obdarovanju najmlajših obiskovalcev naših trgovin in tako čarobnost obdarovanja poklonili tistim, ki jim pomeni največ.''

Predsednik uprave Telekoma Slovenije Ivica Kranjčević. Podaril bo izdelke družbe Soline.
Predsednik uprave Telekoma Slovenije Ivica Kranjčević. Podaril bo izdelke družbe Soline. FOTO: Aljoša Kravanja

V Leku skušajo biti izvirni pri določanju vsebine in oblike poslovnih daril. Sodelujejo s priznanimi slovenskimi oblikovalci in ustvarjalci daril, trudijo se, da je večina daril zasnovana in narejena v Sloveniji. Pri izbiri so posebej pozorni, da so darila namenjena različnim ciljnim skupinam iz različnih okolij oziroma držav. Morajo biti primerna tudi za potovanje, saj gredo na različne konce sveta. Pri izboru upoštevajo mnenja in predloge sodelavcev, predvsem pa morajo biti darila uporabna in cenovno ugodna.

Posebno mesto imajo darila, ki se navezujejo na njihovo farmacevtsko-medicinsko zbirko Bohuslava Lavičke, ''eno najlepših in najbogatejših tovrstnih zbirk v Evropi'', in darila, povezana s Slovenijo, slovenskim ljudskim izročilom in običaji. ''Prav darila, ki se v vsebini in obliki navezujejo na našo bogato muzejsko zbirko, so pri naših poslovnih partnerjih najbolj toplo sprejeta.'' Pri odločanju o vrednosti daril upoštevajo prakso poslovne etičnosti in slovensko zakonodajo. Menijo, ''da bistvo darila ni v njegovi (pre)visoki vrednosti, ampak v bogastvu njegove vsebine in namenu obdarovanja. Letos, ko se zaradi situacije, v kateri delujemo, še toliko bolj gleda na vsak vloženi cent, se je to načelo pokazalo še kot toliko bolj na mestu''.

V Pipistrelu Iva Boscarola bodo poslovnim partnerjem podarili inovativno žepno svetilko, ki se lahko uporablja tudi za polnjenje telefona in stane 15 evrov. Namesto daril za poslovne partnerje so v Družbi za avtoceste (Dars) sredstva namenili Rdečemu križu in Karitasu kot takojšnjo pomoč prizadetim v septembrskih vodnih ujmah, ki so prizadele Slovenijo. Vsaki od omenjenih humanitarnih organizacij so dali 7.500 evrov.

Lastnik Pipistrela Ivo Boscarol bo podarjal inovativno žepno svetilko.
Lastnik Pipistrela Ivo Boscarol bo podarjal inovativno žepno svetilko. FOTO: Dare Čekeliš

V Si.mobilu vrednost daril za poslovne partnerje znaša do 20 evrov na darilo. V Merkurju ne bo poslovnih daril, prav tako ne božičnice. Na Slovenskih železnicah bodo za poslovna darila namenili manj kot v preteklih letih, njihova vrednost bo letos znašala predvidoma okrog 10.000 evrov.

V NKBM niso predvidena darila za poslovne partnerje, ''namesto tega bo banka še naprej aktivno sodelovala v preventivnih kampanjah proti raku dojk. Letos so finančno podprli tako delovanje organizacije Europa Donna kot tudi aktivnosti v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca v Mariboru. V letu 2011 banka načrtuje osveščevalno kampanjo, ki bo na pomen preventive opozarjala tako zaposlene kot komitente in širšo javnost. V prihodnjih dveh letih pa bo Skupina NKBM z donacijami Zdravstvenemu domu dr. Adolfa Drolca pomembno pripomogla pri nakupu mamografa''.

V Revozu ne bo poslovnih daril. Tudi v Gorenju ne bodo obdarili poslovnih partnerjev, ''saj so razmere na trgih še vedno zahtevne. V okviru optimizacije stroškov poslovanja smo se tudi letos odpovedali poslovnemu obdarovanju''.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (58)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tomazzek
07. 12. 2010 14.09
Ja bogi reveži se mi prav smilijo. KJE HUDIČA PA IMAJO BOŽIČNICO PA 13. PLAČO PA NAGRADE PA DARILA??!!
srecnii
07. 12. 2010 13.28
Merkur je sam zato v minusu, ker ima predrage izdelke. Sicer gre za manjšo elektro tehnično blago, kupil sem razdelilec za 3 vtičnice, dal sem 3 evre, v Šparu bi dobil za 3 evre identični s 6 vtičnicami.
nikajana
07. 12. 2010 09.48
V Mercatorju pa bo................:)
ughiue
07. 12. 2010 09.03
seveda ne ker je bine vse pokradu pa je bil 3 ure zaprt zato.predlagam da slovenija postane kitajska glede gospodarskega kriminala.tam bi pohlepni binko že služil večno pokoro v krtovi deželi.
comment123
07. 12. 2010 05.50
Sem mislila, da so v Darsu poklonili vsa sredstva Zidarju?
kubo
07. 12. 2010 03.24
pri nas je tudi ne bo...
York
06. 12. 2010 22.28
Sem spregledala ali namenoma niso omenilo koliko si bodo pa letos izplačali pri Elektro, Ljubljana, Kranj...itd. Lani je vsak dobil po € 1.100,00 kljub temu, da so nas celo leto pitali s tem, da so v globoki izgubi.
Prekmurje Slovenija
06. 12. 2010 21.37
Kolikšno božičnico bodo pa rpejeli poslanci?
tali?ni tom
06. 12. 2010 21.08
lej v revozu bo , če bo božičnica le zato ker firmo vodi in je lastnik FRANCOZ , ker če bi bil slovenc bi jo že zdavnaj okradel in zafural !! boskarol pa hm !!?? fantje ni vse zlato kar se sveti in to sigurno velja!! če je tak zaveden slovenc zakaj pa potem rine v italijo?????? zarad fint!!! ste pa slišali za Akrapovič izpušne sisteme??? o njem se nič ne govori in tut sam se nič ne hval , majo pa delavci plačo in to kar močno , izdelki pa so v eliti tega razreda v svetu in tudi marsikateri motor od f 1 ga ma !!pa se možak ne hvali kako je dober ampak dela in pošteno nagrajuje delavce!!! sam pa nisem dobil božičnice odkar smo ratal"svobodni" za nagrado pa delam še vse sobote nedelje in veliko večino praznikov, tako da sem doma samo 1 januar , 1 november in 1 maj , plača pa neverjetna MINIMALNA!!in nauk tega sranja - v se gre v ku..c in mi zraven s trinajsto , božičnico al pa z ničemer !!! skratka -igre bo verjetno kmal konec!!!
emmanuel
06. 12. 2010 20.57
no ja pr Merkurju je bilo očitno da nebojo nič dobili če gre pa vse kao u k . .. . . ampak kaj mi, k u Tušu najbogatejši mirko bo letos dal božičnico v vrednosti O.OOO.OOO € HAHA to je radost in veselje kajne ???
Chelsea_
06. 12. 2010 17.55
Ko bom velik grem delat u edino pošteno slovensko podjetje PIPISTREL! pa še to nam bo ušlo u tujino :D Boscarola za predsednika pa bomo lepa država, ne pa to sraaaanje , ki ga mamo zdej
scipio
06. 12. 2010 17.53
"kdo je mar? to je slovenski oratar!" (fmk) passmalauf: to slovenski ni portir/vratar, pač pa slovenski je garač, brez hlač in brez božičnice, pa jasno...
hello886
06. 12. 2010 15.29
saj se oni med letom dovolj obdarujejo ! :)
Tonček Balonček
06. 12. 2010 14.42
Eno predsedovanje EU je državo oz. davkoplačevalce stalo toliko kot nekaj deset evropskih prvenstev v košarki. In kaj je toliko stalo? Gostilne, prireditve, varnostniki, prevozi, vohuni in podobno!
drahnreb
06. 12. 2010 12.32
banda šalabajzerska je vse pokradla
3PO
06. 12. 2010 12.20
Božičnice in trinajste plače so v večini primerov dadanes res samo še lep spomin. Halo nekateri dobijo namesto za božičnice kar kakšne bone. Da pa v Merkurju ne bo božičnice pa je ja že jasno dalj časa so jim pa le te zadnja skrb tako kot še v katerem drugem podjetju....
kara73
06. 12. 2010 12.10
kar se merkurja tiče, kolk let ste dobivali bajne božičnice in plače. Da o odnosih merkurjevcev do privat strank niti ne govorim. To so bili nedotakljivi. Da ne govorim kakšni zaslužki so bili z njihovimi delnicami. Vse to je bilo v času, ko vas je vodil Kordež. Saj Bog ne daj, jim ne privoščim, ker sem lahko jaz naslednji. Ampak v teh razmerah kot so,pa se moramo vsi odrekati. Razlika je le v tem, da se eni že celo življenje. Z rokami se bore malo zasluži. Zato je božičnica le še lep spomin. Sem vesel, če dobim redno plačo.
etul
06. 12. 2010 11.54
od kod darsu in slovenskim železnicam sploh pade na misel da bi kaj podarjali za poslovna darila če so pa kronični zgubaši in pijavke naših denarnic
tarzan1
06. 12. 2010 11.16
U REVOZU IN ŠE V NEKATERIH FIRMAH BOŽIČNCA , FERBRUARJA BODO PA ZA DRŽAVNA POMOČ PROSIL PA KJE JE KLE LOGIKA UPAM DA NE ZBRIŠETE KOMENTARJA
batina78
06. 12. 2010 11.12
TUDI V KEMI NE BO.