Slovenija

Skoraj milijon za okrasje in žur

Ljubljana, 17. 12. 2010 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
42

Za okrasitev in najdaljšo noč v letu bo šlo iz proračunov mestnih občin skoraj milijon evrov. Samo ljubljanska blagajna bo "lažja" za 322.000 evrov. Na prostem bo rajalo več tisoč Slovencev, ki bodo uživali v dobri glasbi, pijači in hrani.

Lučke namesto zaves na celjskem Narodnem domu je opazila bralka Klavdija.
Lučke namesto zaves na celjskem Narodnem domu je opazila bralka Klavdija. FOTO:
So leta, ki postavljajo vprašanja, in so leta, ki dajejo odgovore. V novem letu vam želim čim več pravih odgovorov, pri tem pa poslušajte glas srca, živite srečno, ohranjajte zdravje ter razdajajte veselje. Voščilo celjskega župana Bojana Šrota

Celjske ulice, trge in zgradbe bo do 6. januarja razsvetljevalo več kot 100.000 žarnic in 600 metrov svetlobne cevi. Samo na občinski stavbi je v svetlobnih zavesah 19.200 žarnic. Skupno so okrasili 38 različnih smrek, med njimi je najbolj mogočna 12-metrska na Trgu celjskih knezov pred občinsko stavbo. Novost letošnje praznične osvetlitve je zvezdno nebo. Za okrasitev so odšteli okoli 95.000 evrov, kar je približno enako kot lani.

Pestro bo tudi v najdaljši noči, ko pričakujejo med 4000 in 5000 obiskovalcev, ki bodo lahko rajali ob glasbi priznane slovenske skupine Čuki. Točno opolnoči bodo nazdravili v soju ognjemeta, ki bo razsvetlil nebo nad knežjim mestom. Še prej, 31. decembra, opoldne bo tudi otroško silvestrovanje na prostem v Pravljični deželi na Glavnem trgu. Za celotni program Pravljičnega Celja 2010, vključno s silvestrovanjem na prostem in ognjemetom, so letos namenili 43.000 evrov tako kot lani.

Za letošnjo okrasitev mestnega jedra je koprska občina odštela približno 40.000 evrov. Silvestrsko rajanje bo stalo 20.000 evrov in vključuje več koncertov, ko bodo med 27. decembrom in 2. januarjem nastopili Big Foot Mama, Društvo mrtvih pesnikov, Gušti, Adam, Vesna Zornik – TangoApasionada, Escobars, LeeLooJamais, Gal Gjurin, ter pester otroški program s številnimi predstavami in delavnicami ter prihod dedka Mraza. Za najdaljšo noč pričakujejo približno 7000 obiskovalcev.

Občankam in občanom Mestne občine Kranj, pa tudi ostalim prebivalcem Slovenije, želim za prihodnje leto čim več optimizma in zaupanja, da zmoremo več in bolje. Če bo dobro posameznikom, bo dobro tudi skupnosti. Srečno vsem skupaj. Voščilo kranjskega župana Mohorja Bogataja

Kranj so okrasili s 160 kroglami, snežinkami in drugimi okraski, 60 različnimi svetlobnimi zavesami in okoli 10 kilometri svetlobnih verig, ki so na drevesih, ulicah in mostovih. Praznična razsvetljava je vredna 35.000 evrov. Za zamenjave poškodovanih in dotrajanih okraskov bodo odšteli od 20.000 do 22.000 evrov, za elektriko pa bodo porabili od 8.000 do 10.000 evrov. Skupaj ocenjujejo stroške na okoli 65.000 evrov, kar je približno enako kot lani.

Silvestrovanje, ki bo stalo okoli 20.000 evrov, bo na Slovenskem trgu od 22. ure s skupino Yuhubanda in gosti. Točno opolnoči bo okoli 7000 obiskovalcem vstop v novo leto voščil župan Mohor Bogataj. ''Tudi letos bo dobro poskrbljeno za varnost obiskovalcev in na prireditvenem prostoru ne bodo dovoljena pirotehnična sredstva,'' zagotavljajo na občini. Prvi pa bodo v novo leto vstopili kranjski malčki na silvestrovanju ob 12. uri na Glavnem trgu s Čarovnikom Gregom.

Ognjemet bo minuto po polnoči z Ljubljanskega gradu razsvetlil nebo nad Ljubljano in oznanil vstop v novo leto.
Ognjemet bo minuto po polnoči z Ljubljanskega gradu razsvetlil nebo nad Ljubljano in oznanil vstop v novo leto. FOTO: Damjan Žibert
Praznična osvetlitev Vesoljna Ljubljana je dopolnjena z novimi svetlobnimi elementi, ki jih je avtor, umetnik Zmago Modic, poimenoval ''poudarek na življenju''.
Praznična osvetlitev Vesoljna Ljubljana je dopolnjena z novimi svetlobnimi elementi, ki jih je avtor, umetnik Zmago Modic, poimenoval ''poudarek na življenju''. FOTO: Damjan Žibert
Ljubljana je že zažarela v decembrski osvetlitvi in tudi sami se prepustite decembrskemu veselju, užijte vse radosti, ki jih ponuja naše mesto! Obiščite novoletne stojnice – letos so prvič postavljene tudi na prenovljenem Bregu – sprostite se ob novoletnih in božičnih prireditvah v središču Ljubljane, veselite se z družino in prijatelji. Naj bo december miren mesec, ko čim več časa preživimo s svojimi najbližjimi. Želim vam lepe praznike, v letu 2011 pa veliko zdravja, veselja, zadovoljstva, strpnosti in medsebojnega spoštovanja! Predvsem strpnost, optimizem in pozitivni pogled na ljudi ter dogajanja v Sloveniji naj bodo tisto, kar nas bo zaznamovalo v prihajajočem letu. Vabljeni v Ljubljano, najlepše mesto na svetu! Srečno 2011! Voščilo ljubljanskega župana Zorana Jankovića

Ljubljana je okrašena s približno 45 kilometri svetlobnih verig in reflektorji, posejanimi po grajskem griču. Praznična svetlobna okrasitev stane 200.000 evrov.

Kot se za prestolnico spodobi, se bo silvestrovalo na petih prizoriščih. Na Prešernovem trgu, kjer bo tudi najlepše viden polnočni ognjemet z gradu, bodo nastopili Helena Blagne, Hazard, Magnifico in Nuša Derenda. Na Novem trgu bodo ob zvokih skupin Mambo Kings, Ritmo Loco in z Davorjem Radolfijem ter skupino Big Foot Mama uživali obiskovalci, ki ob dobri glasbi kljub gneči radi tudi zaplešejo. Na Mestnem trgu bodo Stari Mački, Alenka Godec in Oto Pestner, na Pogačarjevem trgu Pop'n'dekl, Ansambel Stanka Petriča, Krila in Brigita Šuler. Silvestrovanje v Križankah je pravi naslov za ljubitelje alternativne rock glasbe. Nastopili bodo Abbeys Road, Sweet Sorrow, Carina, Melodrom, New York-Ska-Jazz Enseble (New York, ZDA) in We Can't Sleep At Night.

Pričakujejo več deset tisoč obiskovalcev. ''Cene le za najdaljšo noč pa ne moremo izluščiti, ker so sredstva namenjena za celoten program. Za sofinanciranje letošnjega decembrskega programa prireditev je namenjenih 122.000 evrov proračunskih sredstev, kar je nekoliko manj kot lani. Del stroškov programa decembrskih prireditev pa bodo zagotovili donatorji,'' so sporočili z občine.

Tudi letos bo opolnoči lep ognjemet v Mariboru.
Tudi letos bo opolnoči lep ognjemet v Mariboru. FOTO: Simon K.
Prihajajoči prazniki so priložnost, da več časa namenimo za družino in najdražje ter prijetne obveznosti, za katere med letom preprosto ne najdemo časa. Želim vam veliko zdravja in poslovnih uspehov, predvsem pa osebnega zadovoljstva ter notranjega miru. Vam in vašim najbližjim želim srečno, zdravo in uspehov polno leto 2011. Voščilo mariborskega župana Franca Kanglerja

Pisani december bo mariborsko občino skupno stal nekaj čez 120.000 evrov, od tega bodo za silvestrski program odšteli okoli 22.000 evrov. Nastopili bodo Domen Kumer, Kingstoni, Maria Masle, Show band Klobuk in Boštjan Bračič. Za prednovoletne koncerte od 28. do 30. decembra bo občinski proračun šibkejši za 15.000 evrov, nastopili pa bodo Vlado Kreslin in Mali bogovi, Maja Keuc & Soulcrew, Leeloojamais, Mi2 in Abbey's road.

Na silvestrsko noč pričakujejo okoli 20.000 obiskovalcev. Na prizorišču, torej na Trgu svobode, bodo letos dodatni veliki zasloni, da bodo obiskovalci, ki ne vidijo na oder, program spremljali brez težav tudi z Grajskega trga in Partizanske ulice. ''Poskrbeli bomo za kakovostno gostinsko ponudbo iz izbora lokalnih gostincev in lep ognjemet z Maistrovega trga,'' obljubljajo na občini.

Letošnja okrasitev je sicer nadaljevanje zgodbe Vilinega klobčiča, ki se je pričela odvijati lani na Trgu revolucije. Vsa krasitev ostaja enaka, letošnja novost je na Glavnem trgu, kjer stoji novoletni stožec, ki simbolizira smreko, nova pa je še osvetljava stavb na samem trgu. V prihodnjem letu pa nadaljujejo posodobitev krasitve na Trgu svobode. Okrašenih je 10 smrek, približno 30 rastočih dreves in nameščenih več kot 700 različnih okraskov.

Dragi občani, Slovenke in Slovenci, vaš korak v novo leto 2011 naj ne bo negotov, ampak trden in zanesljiv z upanjem na boljšo prihodnost! Vesel božič in srečno novo leto vam želim. Voščilo soboškega župana Antona Štihca

V Mestni občini Murska Sobota bodo uporabili stare okraske, za montažo in demontažo katerih bodo odšteli 3.597,30 evra, kar je 2000 evrov manj kot lani. Za Miklavžev sejem s približno 300 stojnicami in praznični december bodo odšteli 7000 evrov. Zadnji dan v letu bo silvestrovanje na prostem v mestnem središču, za katero bodo odšteli 12.000 evrov. Nastopili bosta domači skupini Blue Planet in Sončna uprava. Okoli 4000 obiskovalcev bo ob vstopu v novo leto občudovalo šestminutni novoletni ognjemet.

Novo Gorico bo novoletna okrasitev stala 20.000, prednovoletni program in silvestrovanje pa 70.000 evrov. V najdaljši noči pričakujejo do 3000 obiskovalcev, ki bodo lahko v ogrevanem šotoru na Kidričevi ulici poslušali narodnozabavni ansambel Javor in Slavka Ivančiča s skupino, na prostem na Bevkovem trgu pa skupino Rok`n`Band in DJ Lovra. Opolnoči bo voščilo župana Mateja Arčona, ki vsem želi prijazno, nasmejano in srečno leto 2011. Sledil bo ognjemet.

Človečnost, modrost in pogum so tri stvari, ki so značilne za plemenite ljudi. Človečnost nas rešuje potrtosti, modrost nas rešuje dvomov, pogum nas rešuje strahov. Želim Vam vesele božične praznike, srečno novo leto 2011 in obilo plemenitosti, ki bo lajšala potrtost, odpravljala dvome in osvobajala od strahov. Voščilo ptujskega župana Štefana Čelana

V Novem mestu so za okrasitev porabili 18.000, za silvestrski večer pa 22.000 evrov. Poleg delavnic in drugih otroških prireditev bodo lahko otroci in starši uživali na božični vožnji 26. decembra z Rudolfovim splavom po reki Krki. Silvestrovanje na prostem bo na okrašenem in osvetljenem Glavnem trgu z novoletno jelko. Nastopali bodo ansambel Šment, Gašper Rifelj in Društvo mrtvih pesnikov.

V letošnjem letu je ptujska občina za okrasitev mesta namenila 35.000 evrov. Za silvestrovanje pred mestno hišo bo porabila 7500 evrov. Ob mehanski glasbi in zabavi z narodno zabavnim ansamblom Petovia kvintet pričakujejo 5000 obiskovalcev. Na trgu bo tudi pestra kulinarična in gostinska ponudba na stojnicah.

Ob 0.15 bo novoletna poslanica župana Štefana Čelana. Ognjemeta ne bo, saj bo občina sredstva, ki so bila v preteklih letih namenjena za ognjemet, raje podarila v dobrodelne namene. 2000 evrov bo poklonila Karitasu, 2000 evrov Rdečemu križu na ptujskem dnevu dobrodelnosti junija 2011 in na silvestrovanju trikrat po 500 evrov trem izžrebanim Ptujčanom, ki bodo v času žrebanja na Mestnem trgu.

Največ bodo za silvestrovanje odšteli na ljubljanski občini.
Največ bodo za silvestrovanje odšteli na ljubljanski občini. FOTO: Reuters
V Slovenj Gradcu bodo silvestrovali na prostem z ansamblom Veritas ter ognjeno predstavo in neonskim šovom skupine Čupakabra.

Mestna občina Velenje je letos za novoletno okrasitev namenila 48.000 evrov. Okrašeni so trgi, ceste in ulice, križišča in krožišča ter številni objekti. Z lučkami bodo razsvetljeni tudi jelki na Titovem trgu in v atriju pri Centru Nova, drevesa ob Titovem trgu, Šaleški cesti in pri Ribiškem domu. Za silvestrovanje bodo porabili 13.000 evrov, za varovanje pa 4500 evrov. Silvestrski program na Titovem trgu v Velenju pa se bo začel ob 18. uri, ko se bodo najmlajši lahko še zadnjič v letu srečali z dedkom Mrazom. Od 22. ure bo za zabavo poskrbel Vili Resnik s skupino.

Opolnoči bo obiskovalcem voščil župan Bojan Kontič, ki se zaveda, da tudi v letu 2011 vedno najbrž ne bo lahko. "Toda v naši lokalni skupnosti si vseskozi prizadevamo, da svojim občankam in občanom zagotavljamo možnosti in pogoje za prijazno in kvalitetno, polno življenje. Želim vam, da v letu 2011 najdete čas za vse tiste malenkosti, ki polepšajo dan, da ohranite posluh za sočloveka in si prisluhnete. Pripravljenost za medsebojno sodelovanje naj nas vodi še naprej. Preživite čim več časa z ljudmi, ki so vami blizu in jih imate radi. Želim, da zakorakamo v leto 2011 polni optimizma ter da ohranimo naše mesto – Velenje – prijazno, urejeno in gostoljubno."

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (42)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vagicaa 1
17. 12. 2010 16.30
Ja to nam pa je res potrebno za preživetje,nekateri pa za jest nimajo, tle pa se denar meče v ogenj dobesedno.Sram te naj bo Janković,kam MEČEŠ DENAR.
ARIVLE_AVE
17. 12. 2010 12.45
Jao nekateri ste prav smešni že stemi krizami in denarjem...pa saj ni Jankovic kriv da imamo krizo...normalno je da je prestolnica okrašena...če ne bi bila bi se spet vsi pritoževali, da je denarja dosti za vse samo za okrasitev Ljubljane ne...saj s tem tudi služijo, veste koliko denarja pustimo za kuhančke, hrano...brez skrbi bodite tudi če lučk ne bi bilo vi nebi imeli nič od tega denarja...vesel december vam želim :)
Lola21
17. 12. 2010 11.13
Maribor je sramotno okrašen proti Ljubljani, da se o Evropskih prestolnicah in drugot po svetu sploh ne pogovarjamo...
MOSSAD001
17. 12. 2010 10.26
Teta Kaj igra v zvočnik? Pr men Madonna-Give it 2me Tole pa je GOBA ;))
nefretete
17. 12. 2010 10.23
Miško, žive jaslice boš našel v Postojni. Prekrasno.
MOSSAD001
17. 12. 2010 10.23
Tole je en kič KITAJSKE lučke ke po strehah napelan,pa Danjela,pa Fahreta-Lepa brena,pa dedek mraz živela YU!!! Kje so pa žive jaslice pred mestno hišo,svojega otroka že nam uleku na ta ringn špil !!
nefretete
17. 12. 2010 10.22
1po 17.12.2010, 10:16 To pa je res. Za vsakim bliščem se skriva tudi nekaj bede. Ljudje smo narejeni tako, da se prekrijemo z bleščicami, okrasimo mesto in stanovanje, da se te bede ne občuti. Lahko pa se zaviješ v temo in obsediš doma sam samcat ter objokuješ usodo. Kaj ti je ljubše?
VTEC
17. 12. 2010 10.16
Zgleda, da država oz. občina Ljubljana nima neke krize. Jaooo žalostno res. Važn, d je žur.
Maček2
17. 12. 2010 10.16
za ta kič vsakoleten,ki mi sploh ni všeč je predrago.ene in iste modre luči,ki jih človek ne more gledat in tistii spermiji pa ostale neokusne dekoracije tudi,če jih nebi bilo.ko bi vsaj bilo lepo za ta denar. raje naj dajo nekaj denarja potrebnim,ki jih res ni malo. zgleda vse lepo ampak za bliščem se skriva beda.
MOSSAD001
17. 12. 2010 10.12
-1
TETA Koo pravijo fantje iz stroke: Izdali me prijatelji Izdao me brat Ali ja još uvjek vodim ŽURKO !! ;))
abruh
17. 12. 2010 10.02
Če ne bi bli med komentatorji sami zdraharji, nč ne rečem ... pa vam popolnoma NIČ ni prav. Vsi se samo pritožujete, da nič ne štima. Tut, če kaj štima, vam ni prav. Dvignite rit iz fotelja, pa naredite nekaj, da bo v naši domovini lepše. Najlažje je pljuvat čez vse in vsakogar. Ljubljana je prekrasna. Tako okrasitev kot stojnice, ki končno niso vzporedno z vsemi lokali. Sicer me rajanje na prostem niti malo ne privlači, ampak ogromno ljudi ima rado tovrstno zabavo, ki je seveda zastonj (večina še s seboj prinese tako jedačo kot pijačo), pridejo ga žurat s cele Slovenije. In pač nekdo mora plačat postavitev stojnic, odra, glasbenike, smetarje, ki čistijo vso to nesnago, ki ostane po tem, ko raja odide (tisti, ki še nikoli ni videl umazanih ulic, naj ostane 1.1. do 4h-5h zunaj, ko se vsi razkadijo, pa bo videl kaj ljudje vse pustijo za seboj) ... in gre pač iz občinskega proračuna. In je lepo, da se organizira nekaj za vse. Najcenejše praznovanje, če ravno nočeš doma odštevati z Galuničem.
uporabnica991
17. 12. 2010 09.59
Kruha in iger, so vedeli že Neron in klapa pred njim. Če je malo kruha, potem mora biti toliko več iger. In dokler boste ljudje drli na razne predbožične, Božične, prednovoletne, novoletne, ponovoletne itd. žure, lahko pričakujete, da se bo denar, ki bi ga sicer krvavo rabili drugje, porabil za te žure. Če bi bil prešerc na silvestrovo opolnoči prazen, potem drugo leto ziher ne bi bilo tam nič.
MOSSAD001
17. 12. 2010 09.45
Zoki ma vas rad!! Lj-čani po novem let se prštimite,da tale kič in blišč not prnesemo!! Ja bomo po 1€ zraven snage,vode,žale,urbana....!! Če je kdo mislu da je tole ata ZOKI častio-misli narobe!! Ja ekonomija je zanimiva če jo razumeš,če jo pa ne razumeš je pa???? NO SAJ VEMO KAJ
bdso1
17. 12. 2010 09.35
Na MOL-u že ima veliko štalo,pa še glavna krava je v tej štali!? Zato se obnaša tako samovšečno,ker misli ,da je tudi zunaj te štale ta glavni!? lp
napravistrani
17. 12. 2010 09.31
Je pa nekaj res,V ljubljani nimajo težav z recesijo,tako da so tam ljudje prešere volje in pač potrebujejo svoj 'show'. Tam kjer pa živimo v pomanjkanju,pa si bomo naredli situaciji primerno 'zabavo'
napravistrani
17. 12. 2010 09.28
Ka ni vredu-je treba pokazat ves blišč,ki ga premoremo Slovenci-ups-balkanski šerif Zoki.Če pa kaj neo vredu,bo pa reku svojo znamenito pogruntavščino;Za vse je kriva prejšnja vlada Janeza Janaše!!!
MOSSAD001
17. 12. 2010 09.09
Tole pa je gospodarno,ni kej zoki ti si "car-kao" !! Ceste okoli LECLERCA so pa take k v BERLINU 1945 hudo rodeo!! Pol se pa pejt en afngunc!! ZOKI-Najprej štalca pl pa kravca!! ;))
faconi
17. 12. 2010 08.58
za novoletna razgrajanja je škoda denarja za lučke pa smreke ,... in druge neumnosti !!!
MOSSAD001
17. 12. 2010 08.53
EG_member 17.12.2010, 08:47 1 sem zelo vesel ko vidim nekaj takšnega, naša občina je lansko leto dala ognjemet v dobrodelne namene... sicer nimam nič proti temu, vendar naj dajo kaj druga naslednič v dobrodelne namene ognjemet pa naj naredijo, ker enostavno brez ognjemeta ni novega leta! :)) -------------------------- To je pa res,od kar je na trgu ognjemet je tud novo leto!! Učas k ni bilo ognjemeta,ni bilo novega leta smo normalno delal pa je blo lihtko luštn-no saj mislim da je bilo!! ;:))
AlternativeFacts
17. 12. 2010 08.52
Potem bodo pa kmalu krofi in bomo vsi beli pod noskom.Sedaj se ga bomo pa nažgal' in z mastno hrano prenažrli,ter v lulčke stremeli....jeeeejjjj......