Slovenija

Stožicam deset milijonov, drugim pa nič

Ljubljana, 02. 08. 2010 14.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Na razpisu šolskega ministrstva za sofinanciranje športnih objektov je komisija izbrala projekt Stožice. Luka Juri se sprašuje, zakaj nič sredstev ne dobi Koper, Franca Pukšiča pa zanima, kako bo vlada sredstva zagotovila tudi drugim.

Za Stožice bo ministrstvo namenilo skoraj 10 milijonov evrov.
Za Stožice bo ministrstvo namenilo skoraj 10 milijonov evrov. FOTO: Miro Majcen
Ministrstvo je razpis, ki ga delno financira EU iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, objavilo 2. julija. Namen je sofinanciranje investicij v javno športno rekreacijsko infrastrukturo ter sofinanciranje objektov državnega oziroma regionalnega značaja z neposrednim vplivom na razvoj turizma.

Komisija ministrstva za šolstvo in šport je odločila, da se v program sofinanciranja v višini 9,4 milijona evrov uvrsti projekt Večnamenski nogometni stadion Stožice Mestne občine Ljubljana. Preostali trije projekti so bili zavrnjeni, so sporočili z ministrstva.

Komisija je sklenila, da se vlogi Univerze v Mariboru in Strelskega centra Gaj zaradi neizpolnjevanja razpisnih pogojev zavrneta. Vloga Javnega zavoda za šport Mestne občine Koper pa je bila zavrnjena zaradi nedoseganja predpisanih točk v sklopu prednostnih meril, so še zapisali na šolskem ministrstvu.

Ministrstvo je razpis, ki ga delno financira Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, objavilo 2. julija. Namen razpisa je po navedbah ministrstva za sofinanciranje investicij v javno športno rekreacijsko infrastrukturo ter sofinanciranje objektov državnega oz. regionalnega značaja z neposrednim vplivom na razvoj turizma. 

V MOL izjemno zadovoljni

V Mestni občini Ljubljana (MOL) so po besedah podžupana Janija Möderndorferja izjemno zadovoljni z odločitvijo razpisne komisije na ministrstvu za šolstvo in šport, po kateri bo projekt občine Večnamenski nogometni stadion sofinanciran v višini 9,4 milijona evrov.

S tem se je po mnenju podžupana pripoznala pomembnost tega projetka, sredstva, ki so v EU rezervirana za investicije, pa se bodo porabila v ta namen.

Zaradi omenjenega razpisa so sicer poslanci SDS in SNS zoper šolskega ministra Igorja Lukšiča v četrtek vložili interpelacijo. Očitajo mu prikrojevanje pogojev razpisa, ki naj bo ustrezali zgolj projektu Stožice.

Möderndorferju se takšni očitki zdijo "neosnovani, predvsem pa v duhu in luči 10. oktobra, ko bodo potekale lokalne volitve". "Izgleda, da nekomu to prihaja prav, da mora ves čas kot pokvarjena plošča ponavljati eno in isto zgodbo," je dejal podžupan, ki je prepričan, da se bo po koncu volitev tudi končala razprava okoli teh očitkov.

v MOL so izjemno zadovoljni.
v MOL so izjemno zadovoljni. FOTO: Damjan Žibert

Juri: Zakaj Bonifiki nič sredstev?

Poslanec SD Luka Juri pa je v poslanskem vprašanju ministru Lukšiču zapisal, da sicer gradnjo nogometnega stadiona v Stožicah podpira, ne strinja pa se s tem, da so bila razpisna sredstva namenjena le temu projektu, ne pa tudi gradnji stadiona v Kopru. "Menim, da je koprski projekt kakovosten in za našo občino potreben ter da bo, čeprav v razumljivo manjši meri od Stožic, prispeval k izboljšanju slike stanja slovenske športne infrastrukture," je zapisal in dodal, da se ne more izogniti občutku, da so bili drugi prijavitelji krivično izločeni.

Ne glede na to pa ne morem mimo dejstva, da ne večina, ampak kar celotno razpisano financiranje je šlo le za Stožice, in da na primer koprski stadion, ki se razen dela vzhodne tribune gradi popolnoma na novo, ni dobil niti 'ficka'. Luka Jurij

Zato se sprašuje, kateri organ ministrstva je določil take razpisne kriterije, "da so na koncu omogočili izbor le enega projekta in zakaj ni bila predvidena možnost, da se delno financira tudi prijavljene projekte, ki niso dosegli ustrezno število točk". Zanima ga tudi, koliko denarja sta v obliki sofinanciranja od ministrstva dobila nova nogometni in atletski stadion, ki se gradita na Bonifiki v Kopru, in koliko sta, vključno z razpisom, ki je predmet tega vprašanja, dobila stadion in dvorana v Stožicah.

Pukšič sprašuje predsednika vlade

Poslanec SLS Franc Pukšič pa je premierju Borutu Pahorju zastavil javno vprašanje, ali bo bo vlada tudi drugim občinam še letos zagotovila sofinanciranje športno-rekreacijske infrastrukture in tudi sofinanciranje šol in športnih objektov, ki so bile uničene v neurjih s točo pred dvema letoma. Sam je prepričan, da je ministrstvo zavajalo vse druge slovenske občine, "ko jih je le nekaj tednov pred objavo razpisa obvestilo, da javnega razpisa za sofinanciranje investicij v športno infrastrukturo letos žal ne bo, potem pa nasprotno kmalu zatem razpis vseeno objavilo in sredstva na razpisu namenilo le enemu prijavitelju, torej očitno tistemu, kateremu je razpis pravzaprav bil namenjen".

Zato želi vedeti, kako bo vlada ukrepala, da bi tudi drugim občinam zagotovila sofinaciranje omenjenih objektov, hkrati pa izraža razočaranje, da pristojne institucije, kot so protikorupcijska komisija, računsko sodišče in urad za nadzor proračuna, niso odgovorile na njegovo pismo, v katerem jih je pozval, naj preverijo pravilnosti in morebitno izigravanje instituta javnega razpisa. Se pa strinja, da Ljubljana potrebuje takšen športni objekt in da ga je treba dokončati, a se mu zdi neodgovorno, da se ga je MOL že v začetku lotila "brez zaprte finančne konstrukcije in da ga zato vlada rešuje z grobim izigravanjem instituta javnega razpisa".

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (267)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zahod.west
03. 08. 2010 21.47
vse poste od 13 do 20 ure so zbrisali
alkimistos
03. 08. 2010 20.02
Ljubljančani si bodo jeseni zopet zvolili Jankota kar je tud edino pravilno.To bo tud njihov zadnji župan.Vsi po njem bodo le še lutke.Kajti Janko je pridno pokupil pol ljubljane in kmetijsa zemljišča okoli nje. Kdorkoli bo hotel po njem karkoli delati v LJ bo moral vprašati njega .potem bo pa jok pa da niso vedeli itd... heehe
cencha
03. 08. 2010 13.26
Ja nekje je pa potrebno denar dobiti, da se stadion končno že dokonča...Pa kaj bi se s krediti obremanjevali, če je to najbolj elegantna in najhitrejša rešitev primera...
feja
03. 08. 2010 13.23
to Zoki je , bo , in nas vozi......hehehehe bebbci mi Slovenski.
starasabla
03. 08. 2010 13.01
včasih SRS-socialistična republika slovenija potem RS-republika slovenija zdaj - mrs mafijska republika slovenija čez par let - nekaj tajkunov, mrs se razdeli med sosednje države, ostane mafijska cona - MOL
nikajana
03. 08. 2010 12.58
če bi sredstva pridobil nekdo drug ne bi bilo v "stilu" naših ministerstev in vlade............pa naj še kdo reče, da niso "na vrhu" vsi povezani.........
24kur1
03. 08. 2010 12.48
Poslušaj se pahorček, kaj delajo tvoji ministri. 10 milijonov za stadion, delavci Preventa pa na cesti :(( prevent je rabil 2 milijona eurov, da poplača stare grehe, država ga je pa raje dala v likvidacijo. Naročil je dovolj in dela tudi. Ampak raje 10 milijonov za stadion v ljubljani. Sram vas bodo vse po vrsti in upam, da bodo volilci to znali nagraditi.
d888
03. 08. 2010 12.44
Joj saj res verjetno bo DARS priskočil na pomoč
d888
03. 08. 2010 12.41
Zokiju manjka še 9 miljonov evrov pa me prav zanima katero ministerstvo bo naslednji donator.
big brother
03. 08. 2010 12.41
Tale projekt je bil namenjen izključno kraji denarja,ne za ljudi ter šport.Če bi bilo za drugo,potem bi imel 50000 sedežev najmanj.Dvorana je super,ampak štadion je pa tipična srbsko primitivna logika s pridihov lopovščine.POP TV,vi pa samo brište ta komentar,vesel sem da formule ne bo več,pa počasi še marskaj drucga ne pri vas.PODN
Ferdo Crni
03. 08. 2010 12.39
Deloholik - se ne strinjam. Kolikšen je delež EU sredstev v teh slabih 10 miljonih bomo še videli. Se pa v javnosti, tako vlada kot mediji, govori da so tu všteta "DELNO" sredstva EU. ČE bi bila sredstva VEČINOMA iz EU potem bi se pisalo da država delno financira projekt ne pa obratno. No... kolikor smo imeli mi opravka z EU sredstvi gre za pomoč pri financiranju, torej za nekje 20% NA PROJEKT. Redko pa se preko EU financira celoten razpisni projekt.
Tonček Balonček
03. 08. 2010 12.28
Za at denar bi lahko obnovili kakšen samostan ali grad. Zkaj pa za Goričane ni bilo evropskih sredstev?
deloholik
03. 08. 2010 12.11
jani.st...vsakemu, ki se vsaj malo ukvarja z evropskimi skladi je jasno, da je zelo velika verjetnost, da glede na to, da je bil razpis pisan na kožo samo enemu ponudniku obstaja velika verjetnost, da bo ministrstvo ta evropska sredstva morala vrniti. Razlog pa je ta, da pač v EU takšnega korupcijskega klientalizma z razvojnimi sredstvi ne podpirajo, ampak to se bo seveda zgodilo po volitvah
Gavrane20
03. 08. 2010 12.09
hansola kokr ti je ze en napisu 85% tega dnarja je dal evropski sklad tko da prosm mariborski stadion je bil prenovljen na plecih davkoplacevalcev celjski tudi itak pa se brezveze neki pregovarjat tuki zvami k ne vidte pointa kaj misles da js nevem da itak usi kradejo tud jankovic sam poglejmo razliko jankovic odstranil vrticke zdj je tm odlicna sprehajalnica z klopcami res lepo zgleda naredu je stadion gradi poslovne stavbe prenavlja celo ljubljano mislm poglejte si pluse pa minuse iz te situacije pa boste vidl itak pa vi tega ne morte razumet :)
deloholik
03. 08. 2010 12.01
eks...če se tak scenarij zgodi ga takoj podpišem in vzamem nazaj vse besede...jaz se bojim, da je scenarij sledeč...podjetje, ki je financiralo oziroma najelo kredite za ta trgovski center stadion bo v kratkem nezmožno plačevati kredit, posledično bo šlo v stečaj in potem se bo našel privatni investitor, ki bo za smešno majhen denar sprivatiziral trgovski center in vse kar bo finančno donosno...in upam, se it stavit, da bo to to kak prijatelj od sina župana ali kaj podobnega..
AmerikanischeFreund
03. 08. 2010 11.58
kva je pijarija, ima se može se !
jani.st
03. 08. 2010 11.57
Ferdox03.08.2010, 11:480 no potem pa narobe veš
deloholik
03. 08. 2010 11.56
Vidim da tortura in papez nimata pojma na kak način se delijo evropska sredstva. Čisto na kratko. Država s programi kandidira za določen del EU sredstev. Ko evropska komisija sredstav doloćeni državi, oziroma ministrstvu odobri potem ministrstvo ta sredstva na razpisih ponudi vsem državljanom za različne projkte (v vseh EU državah so to sedaj projekti, ki zagotavljajo delovna mesta ali razvoje inovacije). Od celotnega zneska sredstev pa v vsakem primeru da država zraven 15% lastnih sredstev z proračuna....tako, da lepo vaju prosim nehajta bluziti in nam vsem ki se z vama ne strinjamo nalepiti neke JJ etikete...če je kdo zaslepljen se bojim, da sta vidva
Žuža88
03. 08. 2010 11.50
deloholik... Ja je blo že v začetku jasno, da pri nas trenutno šport ne nosi toliko dobička, da bi lahko samo s tem financirali take objekte, zato se bo zgradilo še trgovski del in ne vem kok še enih stvari zravn, kjer se bo črpalo denar. Žal je pa Slovenija postala v zadnem času precej nezanimiva, kar se tiče dobrih koncertov in prireditev, saj nismo imeli nobenega primernega prostora, kjer bi lahko to izvajali. Konc koncev kako pa bo mesto dobivalo denar kot pa s tem, da razvije infrastrukturo, ter ponudi ljudem nekaj novega, in tako postanemo bolj privlačnejši tudi za tujce, ki bi prinesli svež kapital?
Ferdo Crni
03. 08. 2010 11.48
"Tortura03.08.2010, 11:362 Ta denar, še enkrat ponavljam, NI državen, ampak so to evropska sredstva... ampak za to ste ljudje slepi, ker je lažje verjet bučkam. " Od teha 10 miljonov LE DEL financira EU (kolikor jaz vem nekje 20% in še to le do določene vsote). Dajmo mal spregledat tudi tisti, ki druge obkladate s slepci.