Slovenija

Škofjeloški župan bo po napadu občino vodil od doma. O napadalcu pravi: Nelogično mi je, zakaj me je vzel na piko

Škofja Loka, 05. 10. 2016 13.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

"En mesec moram nositi opornico in bom pretežno počival, hrbtenica mora biti stalno fiksirana," je teden dni po napadu dejal škofjeloški župan Miha Ješe, ki bo zato začasno občino vodil kar od doma. Napadalca sicer pozna, a ne ve, kakšen bi bil lahko povod za njegovo dejanje. "Nelogično mi je, zakaj me je vzel na piko," pravi Ješe.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Župan Ješe opisal nesrečo
    02:20
    Iz SVETA: Župan Ješe opisal nesrečo
  • Iz 24UR: Ješe: Vesel sem, da sem danes med vami
    02:22
    Iz 24UR: Ješe: Vesel sem, da sem danes med vami

Škofjeloški župan Miha Ješe je teden dni po napadu nanj danes obiskal svoje sodelavce na občini in spregovoril medijem. Kot je povedal, je utrpel zlom ledvenega vretenca in ključnice. Napad pa ga ne bo odvrnil od županovanja. Občino bo začasno vodil kar od doma. 

Občino bo začasno vodil od doma.
Občino bo začasno vodil od doma. FOTO: Kanal A

Ješe je pojasnil, da se je v sredo zjutraj kot običajno s kolesom peljal v službo. "Pred Tehnikom se mi je naenkrat zabliskalo in čez nekaj časa sem se zbudil v reševalnem vozilu. Policisti so me spraševali, kako in kaj. Poklical sem v službo, da me ne bo, in poklical domov," je dogodke izpred tedna dni opisal Ješe.

Danes se je posebej zahvalil policistom, reševalcem in osebju ljubljanskega kliničnega centra, kamor so ga nato odpeljali. Izkazalo se je, da ima zlomljeno ledveno vretence in ključnico ter da je cela leva hrbtna stran močno udarjena. "Še dobro, da sem imel čelado, kajti glava je ostala cela," je izpostavil Ješe in povedal, da je sicer imel pretres možganov, vendar ni čutil glavobola ali drugih posledic.

Najhujši je zlom ledvenega vretenca. "En mesec moram nositi opornico in bom pretežno počival, hrbtenica mora biti stalno fiksirana," je povedal, a dodal, da namerava še naprej voditi občino, začasno kar od doma, kjer bo imel tudi kolegije s sodelavci. "Žal nekaj časa za občane ne bom dosegljiv, bom pa lahko odgovarjal na njihova vprašanja v pisni obliki," je pojasnil.

Kot je izpostavil, kar 37 let ni bil bolniško odsoten, sedaj pa ne gre drugače. "Bistveno je, da se pozdravim," je dejal in povedal, da je prejel ogromno dobrih želja za okrevanje tako od Ločanov kot tudi iz Ljubljane in celo tujine.

Župan pravi, da napadalca pozna, a a ne ve, kakšen bi bil lahko povod za njegovo dejanje.
Župan pravi, da napadalca pozna, a a ne ve, kakšen bi bil lahko povod za njegovo dejanje. FOTO: POP TV

'Nelogično mi je, zakaj me je vzel na piko'

Blaža Kujundžiča, ki ga je po dosedanjih podatkih namerno zbil in ga glede na smer preiskave poskušal ubiti, Ješe pozna od leta 1971, saj je dve leti za njim prišel na gimnazijo. "Nisem pa z njim imel nobenih posebnih kontaktov, tudi v zadnjem času ne. Zato mi je čisto nelogično, zakaj me je vzel na piko," je izpostavil Ješe. Pojasnil je, da sta se pozdravljala, kaj več od tega pa ne, nikdar se tudi ni najavil za srečanje z njim na občini.

Tudi tega ne razume, kako bi bil lahko povezan z besedami, ki jih je ob prihodu pred preiskovalnega sodnika izrekel Kujundžič, in sicer "Živela svobodna Slovenija! Smrt tranzicijskim nepravilnostim!". Kot je dejal Ješe, ki je dolgo vodil Gorenjsko predilnico, se v tem ne vidi: "Vem, da sem v Gorenjski predilnici dobro delal. To lahko najbolje povedo moji sodelavci. 700 jih je v pokoju, namesto da bi šli v stečaj."

Preiskovanje motivov bo Ješe prepustil policiji, poleg tega računa, da bo svoje naredilo sodstvo. "Jaz se pa ne mislim s tem preveč obremenjevati, treba je voditi občino," je izpostavil. Ob tem je zagotovil, da bo še naprej delal enako kot doslej, in sicer "v duhu pravičnosti do vseh in v duhu dviga kakovosti življenja občanov".

Ne razmišlja o tem, da bi okrepil varovanje na občini. Spomnil je, da so bila nekoč vrata občinske stavbe zaprta. "Prva stvar, ki sem jo naredil, ko sem začel županovati, je bilo, da sem vrata umaknil in zagotovo jih ne bom dal nazaj," je dejal.

Stika s storilcem ne bo iskal. "Me je pa sin poklical in povedal, da družina ni nič kriva, kar je seveda logično, da ni," je povedal Ješe, ki o odškodninski tožbi zaenkrat še ne razmišlja. "Najprej se bom skupaj spravil, potem bomo pa videli. Zagotovo bom zahteval vsaj povračilo škode," je dejal in dodal, da potrebuje novo kolo, saj je obstoječe povsem uničeno.

Kujundžić ostaja v priporu

Odločitev dežurne preiskovalne sodnice o enomesečnem priporu, ki se je začel 28. septembra, je zdaj pravnomočna, so poročali v oddaji 24UR. Kujundžić tako ostaja v priporu. Njegov zagovornik Dušan Csipö pa je napovedal, da bo na vrhovno sodišče vložil zahtevo za varstvo zakonitosti, saj meni, da so mu bile kršene osnovne človekove pravice. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (32)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

santamaura
06. 10. 2016 11.02
+2
Prišel je v Gorenjsko predilnico in postal je njen lastnik - Od kod mu denar, če še za nov bicikl nima. Sicer pa je to tipična politično-medijski linč - Še noben voznik, ki je malo ruknil kolesarja ni za to dobil 15 let zapora. Če bi bilo obratno in bi župan malo povozil občana na kolesu, bi bil sigurno kriv kolesar, ker se je namerno postavil pred avto.. Pa še to: Kaj je župan delal s kolesom na sredini ceste, če pa se tako hvali kako je uredil kolesarske steze v Loki. To je pot od zdravstvenega doma do centra mesta. Ali tam ni kolesarske steze ali kaj ???
ni_mi_vse_eno
06. 10. 2016 08.14
+4
Na ključne besede "ekologija" in "predilnica" pa sem našel sledeče: " Podjetje Ekologija d.o.o., ki je locirano v prostorih Škofjeloške predilnice, namerava v našo ljubo Škofjo Loko voziti nevarne odpadke iz cele Evrope. Si predstavljate, kaj pomeni, da se bo v naši sredini, sredi industrijske cone Trata in v bližini doma večine nas, vsak dan predelalo 92 ton nevarnih odpadkov. Preberite si več v spodnjih prispevkih: Županov prvi odziv (od 12:30 do 14:40 minute), novinarka vala 202 ga je najbrž ujela nepripravljenega »Za načrte sem vedel, objav na oglasnih deskah pa ne berem.«. Tudi direktor podjetja Ekologije, Jožef Kocon je potrdil, da je bil župan z namero seznanjen: »Jaz sem bil tudi pri županu tako, da tudi to ni od danes na jutr«. Malce bode v oči, da neposrednih sosedov že zavoljo dobrih sosedskih odnosov, o novih načrtih ni nihče obvestil.Bojijo se ekološke katastrofe, obeta se izredna seja, RTV SLO 1, Slovenska kronika (od 00:00 do 2:34 minute), 18.7.2016;" --- Vendar priznam, to je zgolj TEORIJA zarote. Vem veliko premalo.
ni_mi_vse_eno
06. 10. 2016 08.11
+2
Malo sem brskal po internetu glede izjave, da je dobro v predilnici delal in googlal možne povezave. Igor Draksler, bivši župan naj bi prijavil Ješeta na KPK, tu pa sem odkril povezavo s podjetjem Ekologija, za katero smo tudi slišali iz medijev pred kratkim. « To naj bi se zgodilo, tako Draksler v prijavi na KPK, zaradi starih zavez iz obdobja lastninjenja Gorenjske predilnice, ki jo s povezanimi osebami lastninsko obvladuje Ješe. Saubermacher ima namreč v večinski lasti podjetje Ekologija, ki deluje v Škofji Loki na zemljišču, ki jim ga je v preteklosti prodala Gorenjska predilnica. »Podjetje Ekologija je v preteklosti pomagalo pri prevzemu Gorenjske predilnice sedanjim večinskim lastnikom z odkupom deležev Gorenjske predilnice od GBD, posredno od KAD in SOD, in prodalo sedanjim lastnikom, med njimi tudi takratnemu direktorju Gorenjske predilnice in sedanjemu županu občine Škofja Loka Mihu Ješetu,«
Sahib
06. 10. 2016 10.48
Kot že rečeno, tip ima precej masla na glavi, ampak to bi bilo za kak resen članek. Seveda, če tale hiša premore kakega sposobnega in neodvisnega raziskovalnega novinarja. Mislim, da bi se marsikaj našlo. Napada si pa ni zaslužil.
ni_mi_vse_eno
05. 10. 2016 22.38
Je pa vidno pretresen. Ni lahka stvar, ko ti eden po življenju streže.
ni_mi_vse_eno
05. 10. 2016 22.07
+1
Mislim, da ga ni vzel na piko, ampak na avto. :)
puspan
05. 10. 2016 20.39
+1
Že komentarji omenjenega primera pričajo, kako nesposobni smo še, da bi pri nas zavladala kakšna vladavina prava, zato se ne čuditi, da imamo tako, kot imamo. Stanje je pač takšno, kakršnega si trenutno, oz. že dolgo zaslužimo in nič ne kaže, da bi v bližji prihodnosti prišlo do kakšnih večjih sprememb na bolje, kvečjem na slabše.
ni_mi_vse_eno
05. 10. 2016 22.44
Slabše bi bilo samo v primeru, da se sojenju domnevnemu vozniku razvleče preko deset let in nato se prodobi še mnenje doktorja, da je grozno bolan, nato pa vse skupaj zastara in na koncu dobi še odškodnino, ker se mu krivda ni dokazala. To so komedije, ki se dnevno pišejo na sodiščih. Zato pa hodimo v Strasburg tožiti državo, kjer Slovenija gladko izgublja. Končano sojenje v devetih dneh je pač izguba za sodnike, odvetnike in tožilce.
GOBARBO
05. 10. 2016 19.09
+4
vsi drugi vedo,sm on neee
johanca123
05. 10. 2016 19.14
+1
johanca123
05. 10. 2016 18.53
+3
Zanimivo - ko član SMC napade župana ki je kao tranzicijski levičar!
-zvitisir-
05. 10. 2016 18.15
+6
sicer ne vem za tega, a v moji obcini se ni bilo poštenega župana, oz. vsaj takega ki ni lopov. Ena od njih pa je trenutno v parlamentu. Svetniki v občini pa vsi z gradbenimi firmami...katerim seveda ne zmanjka dela in venomer zmagajo na občinskih razpisih za delo.
Sahib
05. 10. 2016 15.26
+2
Tale Kujundžič je res šel preko vseh meja, to ni način. Ampak dejstvo je, da ima župan precej masla na glavi. In arogance, ko ni vse po njegovem.
korintos23
05. 10. 2016 16.13
+4
Tako je, župan je absolutno kriv, on mora tiho biti pred takim juncem!
Brakedirt
05. 10. 2016 18.04
+0
ziher je sveckar, toliko govorijo o nekem skrivanju in grozijo,rezultat tega je pa viden
RedHookersSons
05. 10. 2016 18.06
+0
Brakedirt
05. 10. 2016 18.14
-2
a dej ti hooker, tebi pa res vse pove.nesposoben do amena
RedHookersSons
05. 10. 2016 18.57
+3
Seveda je nesposoben. Še nekoga povoziti ne zna.
fafajonka
05. 10. 2016 15.23
+0
Če bi ga hotel ubiti, ima župan srečo, da ni desetkrat zapeljal čezenj in trikrat čez kolo......:D
azzurro9111
05. 10. 2016 14.36
+5
ok, piše, da je šu g. župan zjutri v službo, torej se je peljal v Šk. Loko mimo Tehnika, zdej modre označbe po nesreči so na levi strani cestišča. Je g. župan kršil cestno prometne predpise, se pravi ni vozil pravilno po desni strani cestišča. Je g. župan dobil plačilni nalog za storjeni prekršek? Tam je omejitev 30 km/h. Kakšna je bila hitrost župana na kolesu?To sta zih priredila nesrečo, to je vse zrežiran. Še en tipčn primer za šerloka holmsa,,,,,,
korintos23
05. 10. 2016 16.15
+1
Baje da je imel tudi prvi kotač na biciklni preveč napumpan!
113113
05. 10. 2016 14.31
+9
Čudno napisan članek, spet!. In kaj je povedal osumljeni? Da greš pa javno objavljat osebe, ki še ni sedla na zagovor je pa še bolj čudno Jast bi ga tožil! Smrdi....vse skupaj.
113113
05. 10. 2016 14.32
+3
Aijn Prenn
05. 10. 2016 14.35
+5
A se ni sam javil policiji, da ga je zbil??
korintos23
05. 10. 2016 16.15
+1
hotchilipoper
05. 10. 2016 14.18
+4
Še dobr,da ga ni vzel na muho
NiVzdevka76
05. 10. 2016 14.10
+3
Bolniki so zunaj....
NiVzdevka76
05. 10. 2016 14.13
+3
Aijn Prenn
05. 10. 2016 13.56
+8
Županov uspeh mu je prizadejal tolikšne duševne bolečine, da se je odločil, da mora nekaj bolečine povzročiti tudi županu... Po priimku sicer ne, po značaju pa pravi slovencelj, se mi zdi.
hotchilipoper
05. 10. 2016 13.51
-17
Če je poškodovan naj gre na bolniško,ne pa da od doma vleče plačo
korintos23
05. 10. 2016 16.15
+2
ni_mi_vse_eno
05. 10. 2016 22.09
+5
Če bo šel na bolniško lahko še doktorira vmes, tako kot murskosoboški.