Slovenija

Kujundžič, ki naj bi zbil škofjeloškega župana, ostaja v priporu. Ga bodo obtožili poskusa uboja?

Škofja Loka, 30. 09. 2016 08.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.Š.K./STA
Komentarji
0

Voznik avtomobila, ki je v sredo zjutraj v Škofji Loki namerno trčil v škofjeloškega župana, ki se je s kolesom peljal v službo, naj bi bil lokalni politik Blaž Kujundžič. Osumljenega sumijo poskusa umora, za to dejanje pa mu grozi najmanj 15 let zapora. Sodnica je zanj odredila pripor zaradi ponovitvene nevarnosti.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Ni bila nesreča
    02:19
    Iz SVETA: Ni bila nesreča
  • Iz 24UR: Poskus umora
    02:51
    Iz 24UR: Poskus umora
  • Iz 24UR: Vse več napadov
    02:45
    Iz 24UR: Vse več napadov

Župana Škofje Loke Miho Ješeta naj bi, tako poroča Dnevnik, z avtomobilom zbil loški politik Blaž Kujundžič. Policija identitete storilca, ki se je po dogodku javil policiji, sicer ni razkrila, saj preiskava še traja, so pa v četrtek na PU Kranj pojasnili, da ima prometna nesreča s pobegom vse znake hujšega kaznivega dejanja. Voznik v osebnem vozilu naj bi namreč namerno trčil v kolesarja in pobegnil, a se je nato sam javil na policiji.

Osumljenec je bil sinoči zaslišan pred preiskovalno sodnico kranjskega okrožnega sodišča, ki je po zaslišanju za osumljenca odredila pripor zaradi ponovitvene nevarnosti. Tožilstvo je ob tem dalo zahtevo za opravo preiskave, da je osumljeni izvedel poskus umora. 

Župan Miha Ješe v nesreči ni utrpel hujših poškodb in se zdravi v ljubljanskem kliničnem centru, kjer bo ostal do konca preiskav.
Župan Miha Ješe v nesreči ni utrpel hujših poškodb in se zdravi v ljubljanskem kliničnem centru, kjer bo ostal do konca preiskav. FOTO: občina Škofja Loka

Okrožno državno tožilstvo je na zapisnik po zaslišanju osumljenega podalo zahtevo za opravo preiskave, da je osumljeni storil poskus kaznivega dejanja umora po 4. točki 116. člena v zvezi s 34. členom kazenskega zakonika. Napadeni namreč ni umrl, temveč je utrpel hude telesne poškodbe.

Glede na pravno kvalifikacijo gre za poskus umora "iz morilske sle, iz koristoljubnosti, zato da bi storil ali prikril kakšno drugo kaznivo dejanje, iz brezobzirnega maščevanja ali iz kakšnih drugih nizkotnih nagibov". Zagrožena kazen za takšen umor je najmanj 15 let zapora. V primeru poskusa pa se storilec kaznuje v mejah kazni, predpisane za kaznivo dejanje, lahko pa tudi mileje, je razvidno iz kazenskega zakonika.

Blaž Kujundžič v trenutku, ko so ga pripeljali k preiskovalnemu sodniku.
Blaž Kujundžič v trenutku, ko so ga pripeljali k preiskovalnemu sodniku. FOTO: POP TV

Časnik poroča, da je Kujundžič na lokalnih volitvah 2014 kandidiral na listi SMC in podpiral kandidatko za županjo Jožico Vavpotič Srakar, ki je bila izvoljena v občinski svet. Leta 2006 je s podporo SDS kandidiral za župana Škofje Loke, a takrat Ješeta še ni bilo v politiki, navaja Dnevnik. Kujundžič se je v škofjeloško politiko vključil že pri 18 letih, poroča Dnevnik in dodaja, da je bil v zadnjem času znan kot predsednik lokalne SDS (kandidiral je tudi za župana) in kasneje član sveta Državljanske liste, na kateri je leta 2014 neuspešno kandidiral za poslanca. Na lokalnih volitvah istega leta je kandidiral na listi SMC, a ni bil izvoljen niti v škofjeloški občinski svet. Je član sveta KS Kamnitnik, aktiven pa je tudi na drugih področjih javnega življenja, tudi kot od Statističnega urada RS predlagani član komisije za reševanje vprašanj prikritih grobišč, še navaja časnik.

Na policiji so za Dnevnik pojasnili še, da storilec do zdaj ni bil obravnavan zaradi kaznivih dejanj, motiv za tak edinstven napad na politika v Sloveniji od osamosvojitve naprej pa policija še raziskuje.

Škofjeloški župan Ješe je zaradi poškodb, ki jih utrpel, v bolnišnici, kot je dejal za Dnevnik, pa se okoliščin nesreče ne spominja. V bolnišnici predvidoma ostaja tudi ves konec tedna, utrpel pa naj bi zlom ključnice.

SMC Škofja Loka: 'Dejanje najodločneje obsojamo'

V odzivu na napad na škofjeloškega župana so v lokalnem odboru SMC Škofja Loka zapisali, da so zgroženi. "Dejanje najodločneje obsojamo, saj za nobeno nasilje ne more in ne sme biti opravičila," so zapisali in županu zaželeli čimprejšnje okrevanje. "Takšna dejanja so za nas absolutno nezdružljiva s članstvom v stranki in kakršnimkoli delovanjem v politiki na lokalni ali državni ravni. V občinskem svetu smo se vseskozi zavzemali za reševanje odprtih vprašanj, ki zadevajo življenje v naši občini, z dialogom in soočenjem argumentov, in tako bomo delovali tudi naprej," so še zapisali v stranki. Domnevni napadalec na župana Kujundžič je namreč na lokalnih volitvah 2014 kandidiral na listi SMC.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1