Slovenija

FOTO: 'Svet, v katerem so vrednote: mir, pravičnost, resnica, ljubezen... To je darilo božičnega praznika'

Ljubljana, 25. 12. 2015 07.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Kristjani praznujejo božič. V svojih pridigah pri polnočnicah so škofje poudarili, da božje učlovečenje prinaša upanje, mir in ljubezen, hkrati pa vse vabi, da se obrnejo k Bogu in sočloveku.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Zore ob polnoči nagovoril vernike
    02:20
    Iz 24UR: Zore ob polnoči nagovoril vernike
  • Iz 24UR: Polnočnica na 1500 metrih
    02:44
    Iz 24UR: Polnočnica na 1500 metrih
  • Iz 24UR: Družinske priprave na božič
    02:35
    Iz 24UR: Družinske priprave na božič
  • Iz 24UR: Praznično vzdušje med begunci
    02:24
    Iz 24UR: Praznično vzdušje med begunci
  • Iz 24UR: Jelko potopili na dno jezera
    02:08
    Iz 24UR: Jelko potopili na dno jezera
  • Iz SVETA: Božični potop
    01:05
    Iz SVETA: Božični potop
  • Iz SVETA: Berlinski zvonovi v Piranu
    02:02
    Iz SVETA: Berlinski zvonovi v Piranu
Božič je eden izmed največjih krščanskih praznikov. Kristjani verjamejo, da se je z Jezusovim rojstvom božji sin učlovečil in se dokončno zavzel za svet in človeka. Na božič se pripravljajo v tihem pričakovanju z molitvijo in v krogu družine. Mnogi so na predvečer praznika postavili jaslice in božično drevesce.

Kristjani danes praznujejo božič, dan Jezusovega rojstva. V praznik so množično vstopili pri polnočnicah, tudi na božični dan so se številni udeležili maš in bogoslužij. 

Zore o usmiljenju

Ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore je v pridigi, ki jo je imel v ljubljanski stolnici, dejal, da z božičem na svet prihaja usmiljenje, ki se v božičnem času razodeva na poseben način. To usmiljenje kaže, da se Bog kljub temu, da človek postaja vse bolj samozadosten, ni obrnil od njega, je dejal.

Vprašal se je, ali je "v nas dovolj usmiljenja, da bo mogel Bog živeti v nas in nam podariti svoje usmiljenje". Kajti, "če smo pripravljeni sprejeti nemočnega Boga, potem bomo sposobni začeti sprejemati tudi nemočne, ki jih srečujemo v vsakdanjem življenju," je dejal.

Pozval je tudi k temu, da verniki izkažejo hvaležnost: "To bomo izkazali s tem, da se bomo odpovedali brezbožnosti ter posvetnemu poželenju in bomo razumno, pravično in res pobožno živeli."

Cvikl o upanju

Po besedah mariborskega nadškofa metropolita Alojzija Cvikla božič prinaša sporočilo, ki je, da je Bog poslal sina, da bi nas osvobodil vsake ujetosti v ta svet in v zgolj človeško logiko. "Ljudje se navadno in večkrat dokazujemo z močjo, z raketami in bombami, z denarjem in imetjem. Novorojeni odrešenik pa se razodeva po tem, kar je: po ljubezni in miru, kajti Bog je ljubezen," je dejal.

Polnočnica na Sveti Gori.
Polnočnica na Sveti Gori. FOTO: Aljoša Kravanja

Rojstvo Jezusa po besedah Cvikla tudi zato "zbuja v nas upanje v nov, drugačen svet". "Svet, v katerem so vrednote: mir, pravičnost, resnica, ljubezen... To je darilo božičnega praznika," je dejal.

Glavan spomnil, na zgodbo Jožefa in Marije

Predsednik Slovenske škofovske konference (SŠK) Andrej Glavan je polnočnico vodil v novomeški stolnici. V pridigi se je naslonil na zgodbo o Jožefu in Mariji. Tako ko sta onadva pred več kot 2000 leti trkala na vrata ljudi, da bi prenočila, a sta na koncu morala prespati v hlevu, danes po besedah Glavana na naša vrata trkajo prezrti, osamljeni, bolni in lačni. A ne samo oni. "V zadnjih mesecih je na naša srca trkala tudi družina, ki jo mnogi preganjajo in so jo hoteli uničiti, oziroma preimenovati in ponižati, a smo hvala Bogu ta poizkus zavrnili," je dejal.

Pozval je k odprtosti za otroke, še posebej v letu usmiljenja, ki poteka v Katoliški cerkvi, ter k odprtosti za Boga.

Geza Filo izpostavil moč Jezusovega rojstva

Polnočnica Sveta Gora - 2
Polnočnica Sveta Gora - 2 FOTO: Aljoša Kravanja

V Evangeličanski cerkvi ne poznajo maš, imajo pa bogoslužje. Tega je v četrtek popoldne v cerkvi Primoža Trubarja v Ljubljani vodil evangeličanski škof Geza Filo. V svoji pridigi je izpostavil moč Jezusovega rojstva. "Za tistega, ki sprevidi v božičnem sporočilu rešitev, se življenje spremeni in dobi novo vsebino. Vse je novo, vse pridobi smisel, vsaka bolečina je napolnjena z upanjem," je dejal.

Spomnil je, da ljudje pogosto tožijo nad tem, v kakšnih časih živijo. "Bog ni poslal svojega sina v idealen svet, ampak v svet greha, obupa in praznine. Človek sicer lahko uredi svet tudi brez Boga, ampak tak svet je prazen, je vedno tudi proti človeku," je opozoril, vse pa pozval, naj se v božični noči obrnejo drug k drugemu. "Kajti Bog je tam, kjer je človek," je dodal.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (326)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Spinaliss
26. 12. 2015 14.43
+3
Bog je namišljeni prijatelj, ki vernika sproti stabilizira, če ga zanese. Poleg tega je praktičen, saj odpušča vse mogoče grehe in lajša vest. Zato se verniki počutijo tako superiorne. Vse svoje packarije si sproti odpustijo.
enakostzavse
26. 12. 2015 11.11
+1
Pogrešal pa sem obraz puklastega v cerkvi. A tudi cerkev uporabi -potrebuje takrat ko mu je sila v političnem okolju in potrebuje vernike ?
prašek
26. 12. 2015 14.22
+2
FoglTunek
26. 12. 2015 08.20
+0
Fse najboljše druga Švica !?!?!?!?
enakostzavse
26. 12. 2015 11.12
+3
jo je doktor janez-ivan ukradel. Bomo morali še počakat !
Klimova
25. 12. 2015 21.41
+12
Zimski solsticij. V slovanski mitologiji slavimo rojstvo Svarog-ovega sina, oziroma povratek sonca. Dnevi se daljšajo. Veselimo se svetlobe in novega zemeljskega cikla
Klimova
25. 12. 2015 21.46
+9
Ne vem zakaj za preprosta dejstva in vsej tej znanosti potrebujete pravljice, da vam je toplo pri srcu? Saj nismo v srednjem veku
AtaAufbiks
25. 12. 2015 21.40
+8
Ljubezen-hahahhahahahahahhhahahahahhahahh
AtaAufbiks
25. 12. 2015 21.39
+9
Resnica - hahahahhhahahahahahhhahahahahha
AtaAufbiks
25. 12. 2015 21.39
+8
Mir - hahahahhahhahahahahaha!
BURGA
25. 12. 2015 21.38
+4
Vabijo, da se obrnejo k Bogu in sočloveku. Pozabijo pa povedati, da se, če si pravi kristjan, ne smeš obrniti k sočloveku, če je ta človek musliman ali Bog nedaj, isto spolno usmerjen. Oboji so namreč v očeh katolikov zločinci.
Salah al-Din
25. 12. 2015 21.07
+1
Armin hvala za izbris bibličnih citatov, ki naj bi bili sovražni govor. Zanimivo. To samo potrjuje moje prepričanje, da je Biblija , katere avtor naj bilo najmodrejše, vsevedno in popolno božanstvo v resnici nekaj najbolj krutega in sovražnega kar so si lahko izmislili neumni pastirji na obrobju puščave, ki so jim bile ljubše njihove koze kot pa ženske. V resnici lahko v Bibliji preberemo o : nestrpnosti, morjenju, antisemitizmu, ljubosumnosti, suženjstvu, nesmiselnih in surovih ritualih (obrezovanje), vzgoji otrok s pretepanjem, hlapčevstvu, detomoru, sovraštva do žensk, genocidu, incestu, homofobiji, nedoslednosti, neskladnosti, kršitvi človekovih pravic, človeškemu žrtvovanju, žrtvovanju živali (v prijeten vonj Gospodu), homoseksualnosti, nasilju, maščevanju, fanatičnosti in še bi lahko naštevali. Seveda teh stvari mi ne pustiš objaviti, pa čeprav so del spletnih strani, saj menda žalijo čustva pravih kristjanov.
jack91
26. 12. 2015 20.07
Frane Šajn
25. 12. 2015 21.02
+10
Kdor je gledal prenos zadnje polnočnice mislim , da iz Cerknice kako so v pridigi gospod župnik okrcali vse kar leze in gre, razen seveda mariborske škofije in njene klientele. Potem nam je vsem vse dokaj jasno. Četudi ne štejemo propagande za referendum proti najšibkejši skupini istospolno usmerjenih o tem ne bev ne mev. V celi Sloveniji se letno zgodi do 40 posvojitev otrok, in to nobenemu od istospolnih parov. Primc je videl v tem nevarnost in pod parolo "za otroke gre"v narekovajih misleč" zame gre"zdaj je prava ura in evo fanta pa je dobil zase zastonj promocijo in evo nam še ene nove stranke na obzorju. Pa še to da ne pozabim kakšne uniforme bodo nosili drugo leto bralci pri polnočnici, tokrat so brali "kleni skavti", sem pa prav radoveden kako so se počutili taborniki predvsem tisti , ki tudi redno obiskujejo sv.cerkev. Upam samo, da ne bo kdaj slučajno pred oltarjem "zadišalo" po pravi Slovenski vojski.
Spinaliss
25. 12. 2015 21.01
+8
Imeli smo lepo neverno božično kosilo: ena tradicionalna družina, moja samska teta, moja ločena teta, najina hčerka s partnerko, sestrina hčerka s fantom ter svakinja z možem in s sinom gayem. Imeli smo se res fajn.
BURGA
25. 12. 2015 21.46
+7
Mi pa vsi lepo poročeni, sicer ne cerkveno, z otroki in vnuki, sami ateisti. Lepo družinsko kosilo, sproščeno, brez verske navlake in hinavščine.
DržavniSekretar
25. 12. 2015 19.55
-6
Tole bi moral pa zaklent.
Tone 12345
25. 12. 2015 18.51
+14
zaradi mene hodite v cerkve al pa ne vem še kaj z svojimi iluzijami sam - mene puste pri miru!!in ne vsiljujte svojega načina življenja drugim!!!
CURVANORD Zanetti
25. 12. 2015 18.26
+8
Sem ateist,nimam nic proti temu da so ljudje verni in verjamejo v bogove.Me pa moti nekaj,Cerkev vsako leto muslimanom ob njihovem prazniku zazeli vse dobro,obratno pa ni nikoli.Zelim povedati da je cerkev trenutno bolj strpna do drugace mislecih.Smo v casu terorizma in namesto da bi se muslimani priblizali zahodni civilizaciji,se niti en predstavnik islamske skupnosti v Sloveniji ni oglasil in zazelel kristjanom vse lepo ob praznovanju Bozica,torej si lahko razlagam nasljednje da vas kristjanov ne priznavajo!
Tone 12345
25. 12. 2015 18.38
-6
Ti nikoli nisi ateist-in s tem se ne hvali!!!!PO VSEM TEM KAR PIŠEŠ SE ATEISTA NE TIČE!!!
kleopatra-1
25. 12. 2015 18.42
+7
soper, če ne bi bil funkcionalno nepismen in negativno razpoložen, bi moral iz zgornjega pisanja lepo razbrati, da človek ne veruje v Boga, obstaja pa osnona kultura med ljudmi, da si voščimo med sabo brez razločevanja, kam kdo spada. To tudi bistvo ateizma je - vsi ljudje smo enaki. Vi verniki se pa prepirate med sabo, sram naj vas bo! Pa vesel Božič!
CURVANORD Zanetti
25. 12. 2015 21.43
+4
Lepo od tebe da si mu razlozila meni se ni dalo
CURVANORD Zanetti
25. 12. 2015 21.44
+1
BURGA
25. 12. 2015 21.53
+4
Zanetti tudi sam sem ateist, vendar menim, da nimaš prav. Vse verske skupnosti se hinavščijo in uradno voščijo praznike eni drugim. Tudi muslimani kristjanom. Moti pa me predvsem to, da meniš, da bi se morali muslimani približati zahodni civilizaciji. Le zakaj? Približati bi se morali eni drugim, saj imajo istega boga. Da bi prinesli mir in blagostanje ljudskim množicam, pa bi morali vsi postati ateisti. To pa se ne bo zgodilo, dokler bo vladal svetu kapitalizem, ki nujno potrebuje prav sprte verske organizacije.
adminpop24
25. 12. 2015 18.21
+1
Lepo je videti, da se z vero ukvarjajo upokojeni levičarji :)
Racio
25. 12. 2015 21.44
+3
Ljudje so preračunljivi, verniki pa še posebej. Razmišljajo približno takole; Eni pravijo, da bog je, drugi pravijo, da ga ni. Nihče ga ni videl, nihče ne ve 100%. Zdej, če bog je, potem bo videl, da sem molil, hodil v cerkev,veroval in ko umrem bom najverjetneje šel v nebesa. Če ga pa ni, sem pa pač molil v prazno in nisem nič zgubil. Torej zaradi previdnosti bom raje molil in hodil v cerkev.
BURGA
25. 12. 2015 21.54
+5
Ne ukvarjajo se z vero, temveč z verskimi organizacijami.
BURGA
25. 12. 2015 21.56
+1
Racio, ker pa Bog vse vidi in vse ve, ti ni treba moliti, če si dober in pošten, te bo nagradil in šel boš v nebesa. Edini problem je, da nebes pač ni.
?rnogled
26. 12. 2015 08.48
+1
burga,to pa ne bo držalo,poznam kar nekaj barab,ki že zdaj živijo v nebesih.
PadliAngel
25. 12. 2015 17.30
+0
Jaz sem tudi enkrat mel upanje, empatijo, ambivalentnost ter razumevanje do vernih ljudi. Vse dokler me zaradi potetoviranosti ter drugačnega mnenja ni spreklel ter povedal, da je njegov bog nad vsemi in da bom gorel v peklu. Jaz vam pravim ni boljšega kot goreti v peklu kakor požeti sadove norosti in jih obravnavati normalne.
žlikrofi
25. 12. 2015 16.36
+9
ja resnico rabmo ki cerkev taji 75l za okupatorja so delal rožman jih je blagoslovil tabele podrepnike
Mejduš
25. 12. 2015 17.35
+9
men se zdi da je bil kristus levičar haha sedaj ga pa hočejo imeti desničarji hmhm kako se vse premeni.
kleopatra-1
25. 12. 2015 18.45
+9
pa še res, Kristus je bil prvi pravi komunist na svetu, ki je učil, kako se v komuni lahko skupaj živi. Pojasnilo desničarjem, ki nočejo vedeti - komunizem = komuna = skupnost. Težko, je res?
FoglTunek
25. 12. 2015 15.39
+20
Čujt, a ni Kristus prevračal stojnic prekupčevalcem v templju.. "kdor je brez greha, naj prvi vrže kamen.. pojdi in ne greši več"... Ni učil enakosti za fse?.. Ni to bolj socialističen kot kapitalističen nauk?...In.. kaj pomaga biti veliki vernik nekoga.. delati pa pofsem drugače? ... Desničarska hipokrizija, nič drugega.
Mejduš
25. 12. 2015 17.38
-1
FoglTunek
25. 12. 2015 15.35
+10
Platon: Pametni ljudje govorijo, ker imajo nekaj za povedati (levičarji); neumni, ker morajo reči nekaj (desničarji) !!! RKC in njeni škofje pa itak nonstop lažejo in zavajajo !!!...Ka še vam ni jasno ???
FoglTunek
25. 12. 2015 15.36
+11
Tunek: Dobri ljudje ne potrebujejo zakonov da bi delovali odgovorno (levičarji); medtem, ko slabi ljudje vedno znajo zaobiti zakone (desničarji...zlast Ivan Janez) !!!
Mejduš
25. 12. 2015 17.43
+2
jaz ne navijam leve desnih pa tako jih ni vsi ti ki so sedaj desni Janšove stranke so bili levi, šlo se je samo zaradi stolčka in nč drugega.
Nightyfly
25. 12. 2015 15.33
+8
Schweizer Illustrierte: samo se 18 % Svicarjev praznuje ta praznik kot cascenje rosjtva Jezusa . Za ostale je druzinski praznik .
kleopatra-1
25. 12. 2015 20.05
-1
Tudi v Sloveniji je podobno, ostali so muslimani in pravoslavci - brez da bi kaj hudega mislila zaradi tega, je pa to realno stanje