Slovenija

Škof Pirih: Trpljenje je pot do vseh kreposti

Brezje, 16. 06. 2012 12.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Bolezen je lahko tudi čas milosti, ko gre človek vase in razmisli o svojem življenju, spozna lastne napake in neuspehe ter zahrepeni po Očetovem objemu, je na tradicionalnem romanju bolnikov in invalidov na Brezjah dejal upokojeni škof Pirih.

Verniki z vseh koncev Slovenije so danes poromali na Brezje, kjer poteka že 44. tradicionalno srečanje bolnikov, invalidov in starejših. Zbrali so se ob 9. uri, slovesno mašo pa vodi upokojeni koprski škof Metod Pirih.

verniki na Brezjah
verniki na Brezjah FOTO: www.marija.si

Ta je v nagovoru navzočim poudaril, da je tako telesno kot duhovno trpljenje "povezano z našim življenjem, ker imamo tako človeško naravo". Trpeti morajo vsi ljudje – verujoči in neverujoči. "Razlika je samo v tem, da verujoči svoje trpljenje prenašajo s Kristusom in z njegovo pomočjo, neverujoči pa morajo svoje trpljenje nositi sami," je povedal.

Poudaril je, da navadno mislimo, kako nas trpljenje uničuje in izčrpava, vendar je prav trpljenje, kot je dejal že Tomaž Akvinski, pot do vseh kreposti.

Romanje, ki ga od začetka organizira revija Ognjišče, se je v 44-letni zgodovini razvilo v narodni dan bolnikov, ki ga v Cerkvi po svetu sicer zaznamujejo na god lurške Matere Božje 11. februarja, v Sloveniji pa tretjo soboto v juniju.

verniki na Brezjah
verniki na Brezjah FOTO: www.marija.si

Poleg invalidov, bolnikov in starejših, ki jim je romanje predvsem namenjeno, se ga udeležujejo tudi njihovi domači in številni prostovoljci, ki pomagajo bolnim in ostarelim romarjem. Najbolj zvesti pomočniki so skavtska združenja, malteški vitezi, nekatere mladinske veroučne skupine in številni posamezniki.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (57)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nimivseeno
17. 06. 2012 21.19
+2
Raja vi trpite in dajte denar nam cerkvenikom, da vam bomo še naprej vladali, tako kot od srednjega veka dalje. Samo psihični bolnik lahko oznanjuje in poveličuje trpljenje, normalni ljudje ga poizkušamo na različne načine omilit in se ga znebit. Trpljenje je indikator, da s tvojim telesom nekaj ni vredu. Primer trna v nogi: Lahko s trnom v nogi hodiš, pa te boli. Lahko pa trn izdereš, se pozdraviš in nato hodiš brez trpljenja. Odločitev je seveda vedno v vaših rokah. Dokler se seveda država ne odloči, da vam bo zapovedala trpljenje. Primer; Vojna v Vietnamu, project MK ULTRA (poizkusi CIE na državljanih ZDA)
JanezNovakJohn
17. 06. 2012 16.42
+1
RKC je poskrbela za trpljenje mnogih ob propadu podjetij v njihovi lasti in ob roki cerkve ki je želela izvesti katoliški državni udar ob uvedbi katoliških vrtcev, šol, fakultet, do biznisa. V parlement ji je le delno uspelo priti. Tako je to. Butalci pa blejemo.
BNAM2707
16. 06. 2012 19.18
+7
Jim bom jaz dal trpljenje.Njim nikoli ni nič manjkalo,ker so se pasli na vernikih.Paraziti brezbožni.
Syrena
16. 06. 2012 20.13
+1
Najprej naj sami pokažejo, kako se temeljito trpi... potem pa naj širijo to izkušnjo naokrog:)
rew333
17. 06. 2012 13.15
-1
Glej, BNAM, ne hodim v cerkev in nimam zakramentov (niti krsta!). Toda upokojeni koprski škof Metod Pirih je eden redkih avtoritet, tako cerkvenih kot povsem laičnih, ki govorijo tisto, kar sami živijo. NIKOLI v dobi njegovega škofovanja ga nisi slišal karkoli hujskati in vtikati se tja, kamor vera ne sodi. To ti lahko jamčimo tisti, ki smo ga desetletja imeli v svojem mestu, pa se enkrat samkrat, v eni sami stvari ni prekršil svojemu izvornemu poslanstvu. Zelo miroljuben in preprost človek, na ulici s širokim nasmeškom za vsakogar - ali ga je srečeval v cerkvenih klopeh ali pa sploh ne. TA GOSPOD ŽIVI KRŠČANSKI NAUK V PRAVEM POMENU BESEDE. Če torej o trpljenju pravi tako,kot zgoraj piše, mu jaz verjamem. Ej, ne pozabi - NE HODIM V CERKEV! Poznam pa tega človeka in si želim, da bi imeli VELIKO takih po naših cerkvah in tudi v naši politiki. Takih, ki bi jim človek lahko verjel.
M_teorija
16. 06. 2012 16.43
+4
A to pomeni, da bo mariborska škofija najbolj krepostna!? No njeni verniki, ki so zaupali vrednostne papirje.
Tonček Balonček
16. 06. 2012 15.17
+6
TA Pirih je eden poslednjih škofov, ki se sploh še sme prikazovati v javnosti!
WikiX
16. 06. 2012 15.09
+10
Bolečina in trpljenje je predvsem skrajno resno opozorilo, da je nekaj hudo narobe, s tem telo sporoča duši, da je ogroženo njegovo zdravje ali celo gola eksistenca. Nič ni nevzdržno. Naravno stanje duše je blaženost, kar pa so v svetu hudiča lahko kvečjemu mokre sanje. Zatrta čustva, nemoč in sovraštvo uničuje dušo, ko ta postaja vse bolj skorumpirana, se začnejo spremembe odražati tudi na telesu, zdrav človek se spreminja v zlobno spako, ki zaznava okoli sebe le kaos in mrzlično išče načine za olajšanje nevzdržnega stanja, ko ga stiska v svoje kremplje zver, se vsako živo bitje hoče izviti iz prijema. Kadar se človek upre grehu in s svojim razumom osvetli temo, pravimo da izžareva neko posebno energijo, nadzemeljsko lepoto, kot bi stanje duha ustvarilo drugačne sence na njegovem obrazu, neka sila povzdignila njegovo držo, ne glede na okoliščine in fizično obliko. Bistvo je očem skrito, duša tudi brez telesa prepoznava drugo dušo. Volja do življenja odpira zavest, ustvari iluzijo sreče in poišče razloge za veselje, omogoča nam, da lahko vidimo skrite konture celote, zaobjame tok nevidnih sil, ki ves čas iščejo ravnovesje, da lahko prodremo skozi konstrukte in utvare uma, uroke, skrite v posamezne besede. Ničesar ni, kar človek ne bi mogel storiti, to je najbrž begalo že Akvinskega in druge posvečene sirote. Komaj so naredili red v svojem skromnem domu in odprli okno, da bi ga pokazali svetu, že je veter razpihal prah in pognal stvari v zrak, še preden je lahko luč dobro uzrla njihovo popolnost. Mora biti nekaj v človeški naravi, kar se ves čas spreminja, da nikoli ne uzremo popolnosti. Lahko um ukazuje stvarstvu, kako naj se ukrivlja, bo človek postal kot Bog in mu bo vse dopuščeno? Se bo človek, ki je postal kot Bog še spomnil trpljenja? Če človek ne bo osmislil sveta, ga bodo živali, rastline in kamen, vsa voda se bo spremenila le v ogenj. Kaj je bilo prej, kura ali pirhi, le kaj bi rekel danes Akvinski, na električne robotske eksoskeletone, ki jih lahko upravljamo z mislimi in regeneracijo tkiva z matičnimi celicami, da moramo varčevati in se odrekati, bi bilo bolje, če bi se namesto tega pred spanjem pokrivali še z mlinskimi kamni mogoče? Naj si vsakdo izmisli raje nekaj, kar bi mu v resnici pomagalo iz trpljenja in revščine, vsak posebej, po svojih potrebah pove, kako si njegova duša predstavlja enakovredno, polno življenje in svet bo sledil. Čudež? Ne bi rekel, razen če je to običajen, vsakdanji pojav.
vatre
16. 06. 2012 15.56
+9
uf, tole je pa naporno branje, že kar blizu trpljenja.
tinetone
16. 06. 2012 14.53
+5
ejga g radirka je pa danes posebno slabe volje ker mora biti v smrdljivi kleti kjer briše naše komntarje namesto, da bi se na soncu pražu...
ANTI SFRJ
16. 06. 2012 14.14
+8
Trpeti morajo vsi ljudje - verujoči in neverujoči. "Razlika je samo v tem, da verujoči svoje trpljenje prenašajo s Kristusom in z njegovo pomočjo, neverujoči pa morajo svoje trpljenje nositi sami," je povedal Pirih. Ne farbajte ljudi! Vsi trpimo sami! Lahko pa nam ob strani stojijo naši bližnji!
revolucija_mb
16. 06. 2012 13.50
+11
In ne fojtrajte ljudi, da je trpljenje sestavni del življenja, zato ker NI !! In je ustvarjeno umetno....
revolucija_mb
16. 06. 2012 13.48
+8
"Trpljenje je pot do vseh kreposti ?!" ........včasih je šlo ja, ko nobeden ni razmišljal. Čemu sploh trpet ? Vi tu pa objavljate takšne članke, da ja perete možgane mladini in jih fojtrate, da "vam" bodo služili večno še naprej.
Veyron95
16. 06. 2012 13.48
+7
Ljudje dejansko verjamete, da živi nevidni mož v oblakih, ki si je izmislim deset zapovedi, ki jih nesmeš prekršiti. In če jih prekršiš, te bo do vekomaj mučil v peklu. Ampak vseeno te ima rad? Seveda, še raje pa ima tvoj denar. Je pameten, vsemogočen, vseved, velik, močan,...a vedno se zatakne pri denarju. Ne plačujejo davkov, plačuje jih država, ljudje,... S tem nočem nič slabega in nič nimam proti vernemu človeku. Ampak zamislite se v kaj verjamete. Kje so potem dokazi, da ne obstajata Božiček in Dedek Mraz?
Jure Herer
16. 06. 2012 13.44
-1
"Gotovo nam strahotno prelivanje krvi, ki se neprestano dogaja v naših klavnicah in kuhinjah, ne zdi več zlo, nasprotno, na te ogabnosti, ki pogosto delujejo kot kuga, gledamo kot na Gospodov blagoslov in se mu v molitvah zahvaljujemo za naše morije. Ali je lahko kaj bolj gnusnega kot, da se stalno prehranjujemo z mrhovino?" - Francois Voltaire (fr. filozof in pisatelj)
WikiX
16. 06. 2012 15.22
+3
Voltaire očitno ni videl svet ščurkov, pršic in bakterij
Jure Herer
16. 06. 2012 13.43
+6
"Grozote nad živalmi in že tudi sama brezčutnost do njihovega trpljenja je po mojem mnenju eden najtežjih grehov človeškega rodu. To je temelj človeške pokvarjenosti. Če človek povzroča toliko trpljenja, s kakšno pravico se potem pritožuje, če sam trpi?" - Romain Rolland (fr. pesnik)
Jure Herer
16. 06. 2012 13.42
+4
Ali ni najbolj božanski poklic dajati življenje in ne jemati? Kristjani so v tem pogledu Kristusa izdali. Mahatma Gandhi (1869-1948) – indijski duhovni vodja
vatre
16. 06. 2012 13.40
-3
Cerkev je ustanova za vse čase, v dobrem in tega je bilo brez dvoma veliko in tudi v marsičem slabem. Če ne bi bilo tako nebi obstajala že 2000 let. Mnogi so se vanjo zaletavali (že rimski cesarji, pa tudi v prejšnjem stoletju Hitler, Stalin in celotna komunistična družba z njim, a glej ga zlomka, to ji ni nič škodilo, nasprotno postala je močnejša. Pravzaprav lahko škodi predvsem sama sebi in to se ji tudi dogaja; mariborski primer je seveda del tega. Zgleda, da ji zelo škodijo posvetne zadeve; denar, bogastvo, uživaštvo, vse to kar imamo posvetni ljudje zelo radi. Če bi bilo vsega tega tako velik, kot ji nekateri na teh forumih očitate, bi jo že zdavnaj hudič vzel. In ravno v tem je ključ do njenega uničenja; podpreti jo je potrebno z denarjem in vsem ostalim posvetnim bogastvom in potem se bo začel razvarat znotraj cerkve in hudič bo enostavno dokončal delo. Torej vsi, ki Cerkvi želite slabo ne šparajte preveč denarja, odprite mošnje, ne da samo blebetate po forumih.
Veyron95
16. 06. 2012 13.42
+7
Sedaj pa da slišim kaj je cerkev naredila dobrega...? Pa ne praznega nakladanja prosim
Veyron95
16. 06. 2012 13.49
+4
torej si le še eden izmed "nakladačev"...
vatre
16. 06. 2012 15.50
-4
do tega kaj je Cerkev dobrega oz. slabega storila v zgodovini boš moral priti sam. Nebi bilo pošteno, da ti jaz ali pa kdo drugi naklada.
Veyron95
16. 06. 2012 16.11
+2
Ne, tebe sprašujem, ker si napisal da je prinesla več dobrega kot slabega. In sprašujem le za en sam primer dobrega. Nakladaš huje kot Janša!
alterego
16. 06. 2012 17.02
+1
kot pravi vatre, cerkvi škodijo posvetne (materialne) stvari, denar na prvem mestu, je kar hudičeva skušnjava! zato se je denarja mariborska škofija znebila... in nadaljuje v prvinskem izročilu revne cerkve! Jezus bi je bil vesel...
zlobniCO2
16. 06. 2012 13.39
+4
se pravi bol ko trpiš bol si kreposten *
Jure Herer
16. 06. 2012 13.45
+5
tinetone
16. 06. 2012 14.54
+1
tako kot metan, ki ga naprdi govedo, ki ga sam z velikim užitkom pojem - jem govedo, da se razumemo
alterego
16. 06. 2012 17.03
posebno kreposten je tisti brez denarja, zato pa v tem smislu za nas skrbi tudi vlada...
26277
16. 06. 2012 13.27
+11
Koliko gorja, trpljenja in izkoriščanja ljudi je povzročila rimokatoliška cerkev v Evropi in Sloveniji se nobeden ne vpraša.
titovka
16. 06. 2012 14.24
+2
o tem je prepovedano ali bogokletno govoriti!!!!!si takoj nasprotnik rkc!!!!
tinetone
16. 06. 2012 14.54
+1
ja tisti ki so to okusili so najbolj krepostni... kakšni mladi fantki še posebno...
saintjozef
16. 06. 2012 13.25
+5
Trpljenje je pot do kreposti, pravi. Zdaj bo ugotovil, da je pljunil v lastno skledo, kot Štuhec ki je pravilno zapisal, da „vsaka oblast, ki se začne ohranjati in vzdrževati z nedolžnimi žrtvami, si je neizogibno zapisala datum svojega konca, svojega propada.« In spet prepozno ugotovil, da žaga vejo na kateri sedi. Cerkev se sploh ne bi smela več oglašat, kajti storili so že vsa možna amoralna in zločinska dejanja.
titovka
16. 06. 2012 14.23
+1
ah, dej no sveti....saj oni so ja brezmadežni......v imenu boga jim je vse dovoljeno!!!!
peromat
16. 06. 2012 13.15
+6
kolko invalidov in pohabljenih moli k bogu pa nobenemu ne pomaga...!
M_teorija
16. 06. 2012 13.21
+6
Kako nobenemu, če je pa pušca zvrhana!? Enim pa menda pomaga!?
comment123
16. 06. 2012 13.12
+1
Škof Pirih: Trpljenje je pot do vseh kreposti Z drugimi besedami, kar te ne ubije te okrepi. Trpite dragi Slovenci, da boste krepostni...
titovka
16. 06. 2012 14.22
+0
saj nas janša počasi navaja na trpljenje!!!!mi trpeli, da bodo farji lagodno živeli!!!