Slovenija

Škode za kar šest milijonov evrov

Bistrica ob Sotli, 13. 07. 2011 13.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
D.S./D.L./STA
Komentarji
20

Na Kozjanskem in v Obsotelju še ocenjujejo škodo, ki jo je povzročilo neurje. Bilo naj bi je za kar šest milijonov evrov. Najbolj je prizadeta Bistrica ob Sotli, kjer je uničenih kar 90 odstotkov pridelkov.

Pobeljeno Kozje sredi poletja
Pobeljeno Kozje sredi poletja FOTO: Bralec Jaka

Ljudje si niso opomogli od prvega šoka, pretresenost je danes, ko čistijo vse, kar je toča uničila, celo še večja, je za 24UR OB ENIH poročala novinarka Damjana Seme, ki je obiskala najbolj prizadeto Bistrico ob Sotli.

Polja koruze, vinogradi in sadovnjaki so skoraj povsem opustošeni. Prebivalci z grozo ugotavljajo, da so ob ves letošnji pridelek in da ga najverjetneje tudi naslednje leto ne bo. Na državno pomoč ne gre računati, pravijo domačini, ki imajo s tem slabe izkušnje. Denarno pomoč potrebujejo takoj, ne čez leto ali dve, ob tem pa jim država ni povrnila niti škode po lanskoletnih poplavah.

Škode za najmanj 6,2 milijona evrov

Minister za kmetijstvo Dejan Židan je dejal, da so neurja, ki so v ponedeljek divjala predvsem na jugovzhodu države, poškodovala več kot 2600 hektarjev površin, po trenutnih ocenah pa je škode za 6,2 milijona evrov. Na ministrstvu že pripravljajo ukrepe čimprejšnje pomoči kmetom. Eden teh ukrepov bo predčasno izplačilo neposrednih izplačil poškodovanim kmetijam, je po sestanku s predstavniki Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije povedal minister.

Da lahko država predčasno izplačila izvede, potrebuje soglasje Evropske komisije, da pa to dobi, mora biti popis škode dobro pripravljen, je dejal minister, ki pričakuje, da bo pomembno nalogo opravila kmetijska svetovalna služba. Na ministrstvu načrtujejo še nekatere druge ukrepe pomoči, ki jih bodo med drugim v ponedeljek predstavili tudi na sestanku z župani najbolj prizadetih občin.

Kmetje morajo škodo prijaviti pravočasno

Generalni direktor agencije za kmetijske trge in razvoj podeželja Benedikt Jeranko pa je kmete, ki dobivajo izplačila na podlagi zbirnih vlog, pozval k pravočasni prijavi višje sile. To morajo agenciji prijaviti v 10 delovnih dneh. S tem kmetijski upravičenci formalno pokrijejo spremembe med tistim, kar so navedli v zbirni vlogi in dejanskim stanjem po naravnih nesrečah, je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani, sicer namenjeni delu agencije v prvem polletju, pojasnil Jeranko.

Po zadnjih neurjih s točo je pod lupo javnosti tudi področje sofinanciranja zavarovalnih premij. "Do tega trenutka nismo opazili bistvenih razlik glede na predhodna leta," je poudaril in dodal, da so do konca junija izplačali podporo za 5600 zavarovalnih polic (rezerviranih je 13,4 milijona evrov, doslej izplačanih pa 1,1 milijona evrov).

To je po Jerankovih navedbah primerljivo s stanjem iz lanskega leta, iz izkušenj prejšnjih let pa bo število polic in znesek pričakovano narasel v drugi polovici leta.

Lani je bilo za sofinanciranje zavarovalnih polic na voljo 12,3 milijona evrov, za 18.700 zavarovalnih polic pa so izplačali 6,6 milijona evrov. Leta 2009 so sofinancirali 22.500 zavarovalnih polic v skupni vrednosti 12,9 milijona evrov, leto prej 20.100 polic v vrednosti 5,7 milijona evrov, leta 2007 pa 20.700 zavarovalnih polic v skupni vrednosti 4,6 milijona evrov.

Če želite pomagati ...

Denar za prebivalce območij, ki jih je prizadela toča, zbirata tako Rdeči križ kot Karitas.

Prostovoljne prispevke lahko nakažete na transakcijski račun Rdečega križa Slovenije, TRR RKS odprt pri SKB, d. d., številka: 0310-0111-1122-296, sklic 937049, pripis "Toča" ali na račun Škofijske Karitas Celje, TRR: 0600 0097 7538 266,
namen: Neurje Obsotelje 2011, sklic: 00 29218

Za avtomobile poskrbimo, za pridelke ne ...

Ko gre za zavarovanja, Slovenci poskrbimo predvsem za avtomobile, medtem ko druge oblike zavarovanj, med drugim za točo, niso razvite, je dejal predsednik uprave Zavarovalnice Maribor Drago Cotar. "Zavedati se je treba, da prihajamo v sistem, v katerem bo država vedno manj skrbela za nas in bomo morali za svojo prihodnost, varnost poskrbeti sami. Zavarovanja so eden od načinov, kako to doseči," je poudaril in v tej luči izpostavil zavarovanje premoženja, življenjska zavarovanja ipd.

V zvezi z zavarovanjem pred točo je navedel, da se stvari da zavarovati. "Mi ne bomo mogli nikoli povrniti vsega, lahko pa ublažimo ekonomske posledice takšnih nesreč," je dejal.

Direktor prodaje premoženjskih zavarovanj pri zavarovalnici Stanko Petek pa je poudaril, da je pri nas za okoli 40 odstotkov velikega premoženja, med katero spadajo nepremičnine, ki sploh ni zavarovano.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Geronemo
14. 07. 2011 11.17
przelmuding: Zakaj pa ti deliš dejavnosti na njih in nas??? Kmetom so itak zbili cene žit in ostalih pridelkov na absolutni minimum tak da se še lahko čudi da preživi... Subvencije ki jih črpajo iz evropsih skladov so samo vroči luft ker jih dobivajo samo veliki kmetje.. Sami pa ne morjo bit konkurenčni zaradi EU noramativ... Prvo mora kmet pridelati da se lahko trgovci bašejo z maržami... In to kar se je zgodilo v sloveniji je samo dodatni sladkorček za tuje vele trgovine ki bodo v državo pripeljale še veš poceni šrota... Ko pa pride do podobne tragedije pa se najde recimo 3 do 5 veleumov in bodo mesece debatirali in odkrivali toplo vodo o sredstvih proti toči.. Ampak glih pregovor na to temo pravi: po toči zvoniti je prepozno... Sploh se ne zavedate kaj pišete...
gospakatja
14. 07. 2011 08.18
cela furlanija ima nad polji in vinogradi mreže!
przelmuding
13. 07. 2011 23.01
bkopina Enako tebi, ker ne razumeš bistvo. Pa mi razloži zakaj ta trgovec ni upravičen do odškodnine, saj je od vremena odvisen kot kmet.
przelmuding
13. 07. 2011 22.35
Vsi bi samo od države kasirali da bi pa kaj za zavarovanje dali pa ne. če je tako potem vam dam primer kjer bi država tudi morala dati denar. Evo konkretni primer: Lastnik majhne prodajalne v zdravilišču oz kopališču ima majhno prodajalno katera je odprta od junija naprej, vendar junija je bilo slabo vreme pa ni bilo kopalcev skoraj nič zato je lastnik ob dohodek. Tudi v tem primeru gre za vremensko katastrofo, ker če bi junij bil lep sončen bi bila prodaja dobra zdaj pa tega ni. Zahtevam da se dodeli denarna pomoč temu lastniku prodajalne. Z drugimi besedami jokati se naj država plača. To je načelo kmetov.
periot22
13. 07. 2011 22.29
Dingsbums se vidi da nimaš pojma o pojmu!!!!!
wsharky
13. 07. 2011 19.25
x12345- protitocna zascita bi morala biti sestavni del aktivnosti civilne zascite - ampak tam vemo, da je vodstvo ze desetletja na oblasti in se jim ne ljubi kaj dosti izboljsat zadeve--- sicer pa so izdelane studije upravicenosti obrambe pred toco - rezultati studij pa so prilagojeni narocniku - ce je narocnik za potem so studije pozitivne, ce je narocnik proti so studije negativne - odvisno kdo placa studijo - sramota --- ce Zidan, Pahor in Krizanic v enem mesecu ne najdejo denar za pokritje skode, ki je nastala naj vrnejo drzavljanstvo --- za Grke, Irce, Portugalce se je takoj nasel denar, me zanima, kdaj se bo nasel denar za Slovenskega drzavljana - banda koruptivna politicna sramota ---
x12345
13. 07. 2011 19.02
SAJ RES KDAJ PA BO V NAŠI DRŽAVI ZAČEL KDO RAZMIŠLJATI O PROTI TOČNI ZAŠČITI ? NEKOČ SMO TO ŽE IMELI VENDAR SO BILE RAKETE IN SISTEM IZSTRELJEVANJA SLABI ! DANES SO NOVEJŠI SISTEMI IN BOLJ ZANESLIVI PA V TEJ DRŽAVI NIHČE NE RAZMIŠLJA, DA BI SE DALO PREPREČITI PODOBNA NEURJA S TOČO ! SLOVENSKA VOJSKA IMA SKORAJ VSA RAZPOLOŽLJIVA SREDSTVA IN TEHNIKO KATERO BI LAHKO KORISTNO UPORABILI IN UBLAŽILI ALI CELO PREPREČILI TAKE KATASTROFE ! IMAJO RADARSKE SISTEME ZA NADZOR ZARAČNEGA PROMETA IN VREMENA! IMAJO LETALA S KATERIMI BI LAHKO POTROSILI SREDSTVO PROTI TOČI ! IMAJO KVALITETNA RAKETNA ISTRELIŠČA S KATERIMI BI SE DALO IZSTRELITI PROTITOČNE RAKETE ! IMAJO PA TUDI LJUDI, KI SO STROKOVNO USPOSOBLJENI IN SO NA RASPOLAGO 24 UR NA DAN ! POTREBNO JE LE NABAVITI SREDSTVA PROTI TOČI IN JIH PRAVOČASNO UPORABITI ! MISLIM, DA NI VSE V TEM KAKO ZAVAROVATI STVARI NA ZAVAROVALNICI TEMVEČ KAKO PREPREČITI PODOBNA NEURJA S TOČO !
Aci2
13. 07. 2011 18.42
10 jurjev za 10 hektarjev? Oderuštvo!!!! Je pa verjetno res da če bi več zavarovali bi bile premije manjše (ali pa bi samo zavarovalnice več v žep pospravile)
SRT
13. 07. 2011 18.36
Škode za 6 mio €, ja ampak to so ocene zavarovalnic,kaj pa ostali in ostala škoda!?
SRT
13. 07. 2011 18.32
Če moraš za zavarovanje 10 hektarjev vinogradov plačat 9800 € premije in če je škoda do 20% ne dobiš nič potem nehajte trobit, da je to ugodno in minister Židan naj ne zavaja ljudi, ki teh zavarovanj ne poznajo,
Aci2
13. 07. 2011 18.31
Benjamin00 Kolikor sem zasledil nekaj testirajo (5let podaljšali še za eno leto) vendar nimajo podatkov ali resnično deluje. Nekako se stroka ne more ali pa noče poenotiti. Je pa res kriza ko ti vse zbije toča. Bodo se naprej testiral folk pa nasrka.
Uroš Mernik
13. 07. 2011 18.05
Država naj pomaga ampak samo tistim, ki imajo zavarovanje, ker sicer je bedak tisti ki zavaruje, dobijo vsi eni gratis od države, drugi pa iz police. Tisti ki pa jamra, da si ne mora privoščit zavarovanje, pa naj razmisli o menjavi poklica, ker če zasluži samo za premijo je očitno z gospodarjenjem nekaj hudo narobe. Vsak navadni delavec, ki ima 50m2 stanovanja in plača letno za to zavarovanje 150€ bo to razumel. Da pa zavarovanje poljščin ni poceni je pa jasno saj so škode ogromne, zavaruje pa malo kmetov, zakaj pa bi če pa da država (jaz, ti...davkoplačevalci). Če bi bilo polic več bi bile tudi premije manjše.
signal1
13. 07. 2011 17.47
Za jutri spet oranžno opozorilo, tokrat za Pomurje in Štajersko.
benjamin00
13. 07. 2011 17.08
Koliko letal za obrambo proti toči bi se lahko kupilo z 6 milijoni???
periot22
13. 07. 2011 16.38
imnesi kaj misliš da vsi na denarju ležijo???????? verjemi da bi si vsak vse zavaroval če bi imel denar sem prepričana, sem že imela opravka z zavarovalnico pa ni vse tako lepo!Glede avtomobilov je pa tako če je za tebe luxus za nas ki smo odaljeni od mesta ni temveč potreba!!!!!!!
R57
13. 07. 2011 16.34
Imnesi. Strašno si pameten in sigurno kupuješ Špansko solato po 50 centov.
periot22
13. 07. 2011 16.31
Tole ko je napisano v tem članku, da za avtomobile poskrbimo za pridelke pa ne glede zavarovanja,*!!!!! če bi človek hotel imeti vse zavarovano bi moral biti magnat , pravzaprav pa avtomobi v današnjem času ni luxus temve nujno prevozno sredstvo edino če živiš v mestu in imaš vse pri roki, ga ne rabiš!!!!!!!
loden
13. 07. 2011 16.06
w_sharky 13.07.2011, 14:42 Ma, še poplavljencem ne pomagajo....
imnesi
13. 07. 2011 15.40
država naj pomaga kmetom. Vendar le tistim, ki imajo tudi zavarovanja. Tisti, ki jim je težko zavarovati pridelke proti toči, imajo pa zavarovane avtomobile, pa ne. Ne more država financirati nekaj, za kar bi najprej morali poskrbeti sami.
wsharky
13. 07. 2011 14.42
... da vidimo sedaj Borutka in Francija ... ce bosta pomagala svojemu narodu, tako kot pomagata prijateljem Grkom, Ircem in Portugalcem ...