Slovenija

Po toči: Gneča pri serviserjih

Ljubljana/Maribor, 22. 08. 2008 12.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

V zadnjem neurju, ki je prizadelo Slovenijo, je toča poškodovala tudi ogromno avtomobilov. Zavarovalnice škodo še ocenjujejo, čakalne vrste pri serviserjih pa so izredno dolge.

V zadnjem hudem neurju, ki je po Sloveniji pustošilo v noči s petka, 15. avgusta, na soboto, je nastalo ogromno škode. Največ škode je nastalo na pridelkih in številnih nepremičninah, toča pa je oklestila tudi številne avtomobile. Zavarovalniški agenti škodo še vedno popisujejo, vseeno pa je že znanih nekaj podatkov o tem, kolikšna je povzročena škoda na avtomobilski pločevini.

Toča je poškodovala številne avtomobile.
Toča je poškodovala številne avtomobile. FOTO: Dare Čekeliš

Do včeraj so na zavarovalnici Adriatic Slovenica prejeli že preko 1100 odškodninskih zahtevkov, ki so posledica zadnjega neurja, povedali pa so, da lahko škodo oškodovanci prijavijo še ves naslednji teden, kar lahko storijo na različne načine. Zavarovanec lahko pokliče svojega zastopnika, agencijo ali pa obišče najbližjo poslovalnico, obrazec pa lahko natisne tudi s spleta. Obrazcu lahko priloži tudi fotografije poškodovanega avtomobila, kar pa ni nujno potrebno, saj si cenilci škodo na avtomobilu tudi ogledajo. Kot so še povedali na zavarovalnici, se na območje, kjer je poškodovanih več avtomobilov, odpravi cenilec, ki popiše škodo, tako da zavarovancu ni potrebno oditi na zavarovalnico. Hiteti torej ni potrebno, ker je na posameznih izpostavah zaradi masovne škode precejšnja gneča.

Več let časa za popravilo

Ko je škoda popisana, je potrebno poskrbeti še za avtomobil. Zavarovalnica Adriatic Slovenica ima po celi Sloveniji sklenjene pogodbe s serviserji, kamor lahko oškodovanci odpeljejo svoj avtomobil, lahko pa ga odpeljejo tudi drugam, če to želijo. V primeru, da avtomobil servisirajo v delavnici, ki ima pogodbo z zavarovalnico, potem stroške popravila urejata delavnica in zavarovalnica, v nasprotnem primeru pa zavarovalnica na podlagi računa, ki ga oškodovanec predloži, denar izplača zavarovancu, ta pa stroške pokrije pri serviserju. Ker je bilo v neurju poškodovanih ogromno avtomobilov, so čakalne vrste pri serviserjih izredno dolge, vendar pri Adriatic Slovenica poudarjajo, da določenega roka, v katerem bi morali avtomobil popraviti, nimajo.

Zavarovalnice še vedno ocenjujejo škodo, ki je nastala na avtomobilih.
Zavarovalnice še vedno ocenjujejo škodo, ki je nastala na avtomobilih. FOTO: Dare Čekeliš

Na Zavarovalnici Triglav pravijo, da se rok prijave poškodb na vozilu v primeru množičnih škod podaljša na nek razumen rok, ki je običajno 30 dni od divjanja neurja. S podaljšanjem možnosti prijave se namreč želijo izogniti velikemu navalu v škodnih centrih v prvih dneh po neurju. Poleg upoštevanja roka prijave, morajo stranke preveriti, ali njihova zavarovalna polica vsebuje tudi zavarovanje proti toči oziroma naravnim in elementarnim nesrečam. Priporočajo tudi, da stranke vozilo, ki naj bo čim bolj čisto, pripeljejo na ogled po suhem vremenu.

Ocenili so, da se bo čakalna doba za odpravo škode na vozilih, zaradi velikega števila poškodovanih vozil, ki jih je povzročila toča, ki je posledica neurij v mesecu juliju in avgustu, nekoliko podaljšala.

Pri prijavi škode na vozilu zaradi toče je postopek popolnoma enak kakršni koli drugi prijavi škode na vozilu. Torej, stranka mora ob prijavi pripeljati poškodovano vozilo, imeti s seboj veljavno zavarovalno polico in prometno dovoljenje. Glede načina popravila se stranka dogovori z cenilcem. V Triglavu strankam običajno priporočijo enega od njihovih pogodbenih servisov, saj pravijo, da ima na ta način stranka zagotovljeno kvalitetno popravilo in možnost najema nadomestnega vozila za čas popravila. V primeru podpisa naloga s pooblastilom, pa se stranki prihrani tudi pot in čas, saj zavarovalnica sama pogodbenemu serviserju nakaže znesek za odpravo škode na vozilu. Pri nekaterih pogodbenih servisih pa je možno opraviti tudi samo prijavo škode.

Na Zavarovalnici Maribor ocenjujejo, da bo škoda, ki je nastala na jeklenih konjičkih, presegla 10 milijonov evrov. Prav zaradi velikosti toče in smeri padca so poškodovani celotni avtomobili, največ škode pa so utrpela stekla in ravni deli avtomobilov, kot so streha in pokrov motorja. Na zavarovalnici vse oškodovance naprošajo, naj škodo prijavijo v čim krajšem možnem času, ker pa se zavedajo, da je na cenilnih mestih velika gneča, so rok za oddajo odškodninskih zahtevkov podaljšali, tako lahko oškodovanci škodo prijavijo tudi v naslednjih tednih. Tako kot Adriatic Slovenica imajo tudi pri Zavarovalnici Maribor sklenjene pogodbe s serviserji po celotni državi, seznam pa lahko zavarovanci najdejo na spletni strani.

Na popravilo se ponekod čaka tudi do prihodnjega leta

Ko oškodovanec pripelje avtomobil na servisno cenilno mesto, serviser opravi cenitev ter se preko interneta poveže z zavarovalnico. Tako zavarovanci nimajo dodatnih poti, avtomobil pa bodo serviserji popravili v najkrajšem možnem času. Ker je poškodovanih avtomobilov veliko, nastajajo dolge čakalne dobe, pri nekaterih serviserjih je potrebno čakati tudi do začetka prihodnjega leta.

Letošnja neurja presenetila tudi serviserje

Čakalne vrste pred servisnimi delavnicami so še vedno dolge.
Čakalne vrste pred servisnimi delavnicami so še vedno dolge. FOTO: Miran Novak

V vodilnem podjetju za popravila in menjavo avtomobilskih stekel so za 24ur.com povedali, da se je število poškodovanih vozil po nedavnem neurju močno povečalo. Ker je ravno čas dopustov, so angažirali dodatno število ljudi, na pomoč jim je prišel tudi delavec iz Italije, v Maribor, kjer je tudi divjalo neurje, pa so iz Ljubljane začasno premestili tri sodelavce. S povečanim številom delavcev in daljšim delovnim časom so čakalno dobo za popravilo stekel skrajšali na okoli 3 dni. V okolici Maribora so večino avtomobilov, ki so na popravilo čakali v delavnici, že popravili, v Murski Soboti pa pričakujejo, da bodo končali do torka. Kot so še povedali, so od ponedeljka do danes popravili že okoli 180 avtomobilskih stekel. Najcenejše popravilo je znašalo okoli 200 evrov, najdražje pa okoli 1000 evrov.

Pri serviserjih, ki popravljajo tako pločevino kot steklo, so čakalne dobe daljše. Največkrat gre za več tedensko čakanje, lahko pa se zgodi, da boste na popravilo čakali tudi več mesecev. Če gre za popravilo stekla, ko avtomobil drugače ni vozen, so čakalne dobe krajše, saj taka popravila skušajo rešiti sproti, če pa gre za popravilo pločevine, ko je avtomobil vseeno vozen, pa se čakalna doba krepko podaljša, so povedali v nekaterih avtomobilskih delavnicah. Najbolje je, da se prijavite na čakalno listo pri izbranem serviserju.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BorgQueen
23. 08. 2008 21.30
Kdor je pameten zavaruje svoje premoženje........in samo neumni ljudje pričakujejo da jim bo država pomagala!!!
zverd@email.si
23. 08. 2008 07.27
hanse: pametni zavarujejo.
hanse
22. 08. 2008 22.57
Škode je ogromno, življenski standard nizek,kam bo to ljudi pripeljalo?
mafia89
22. 08. 2008 22.37
oh..ja serviserji bojo fejst zaslužl :D
toni1964
22. 08. 2008 18.10
@F10, pojma nimaš, investicija se pri današnjih cenah goriva povrne že pri 25-30000 km letno v enem letu.
F10
22. 08. 2008 17.18
omvlgas upam, da maš avto z vsaj 3-litrsko benz mašino, kr drgač ne boš čist nč profteru, glede na vloženo investicijo.
Konrad 001
22. 08. 2008 15.39
Bravo Poldek, to bo dnarja.
poldek_tedy
22. 08. 2008 14.27
jst delam v skladišču od forda in lahko povem da je šlo vn ogromno šip
kleemn
22. 08. 2008 14.04
Toča d.o.o. služi na polno:)
matej1111
22. 08. 2008 14.03
Aja, zakaj je to zdaj glavna novica? Kaj namigujete, da je JJ kriv, da gre bolj počasneje?
sandim
22. 08. 2008 13.59
Na Ptuju je razbilo vse avte,še danes se folk vozi z razbitimi šipami okrok! Če greste na petovijo al pa k turnški cenit škodo si vzemite 4 ure časa da pridete na vrsto1
omvlgas
22. 08. 2008 13.52
jaz sem dal kar zraven popravila še avto na plin predelat. Se bom vsaj potem pol cenej vozil.