Slovenija

Škoberneta ovadili po pregledu spisov

Celje, 11. 04. 2011 16.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Službeni nadzor nad delom sodnika Milka Škoberneta, ki naj bi prejemal podkupnino, se je končal s kazensko ovadbo in predlogom za disciplinski postopek. Vse kaže, da bo izgubil tudi sodniško funkcijo.

Pregledali so nerešene zadeve do 28. januarja letos, rešene zadeve v letih 2008, 2009 in 2010 in zadeve, v katerih je bil lani odpravljen pripor.

Predsednica Višjega sodišča v Celju Zinka Strašek je po službenem nadzoru na podlagi ugotovitev v zvezi z eno zadevo na pristojno državno tožilstvo podala kazensko ovadbo, v zvezi z nekaterimi morebitnimi kršitvami predlagala uvedbo disciplinskega postopka in podala predlog za vnovično izdelavo ocene sodniške službe.

Milko Škoberne naj bi prejel podkupnino.
Milko Škoberne naj bi prejel podkupnino. FOTO: POP TV

Službeni nadzor nad delom Milka Škoberneta so opravili trije sodniki Oddelka za kazensko sodstvo Višjega sodišča v Celju, ki pri večini zadev niso našli odstopanj. Pregled je bil izjemno obsežen zaradi narave številnih zahtevnejših kazenskih zadev. Pregledali so 112 rešenih zadev, 105 še nerešenih zadev in osem zadev, v katerih je bil odpravljen pripor. Vse že rešene zadeve so temeljito proučili in podali ugotovitve oziroma pripombe, v še nerešenih zadevah pa so pregledali zlasti tekoče poslovanje.

Poročila o pregledu zadev so bila izdelana med 17. in 23. februarjem, ko so vsa poslali Škobernetu, s pozivom k vložitvi morebitnih pripomb v roku osmih dni. Poročila je Škoberne prevzel 9. marca, do izteka roka za vložitev pripomb je podal obsežne pripombe na vsa tri poročila.

Službeni nadzor lahko obsega vse ukrepe, potrebne za ugotavljanje izpolnjevanja sodniških dolžnosti po zakonu in sodnem redu ter za odpravljanje vzrokov za neustrezen obseg, kakovost in strokovnost dela ter zaostanke pri delu.

Po proučitvi pripomb so pregledovalci pripravili dokončna poročila, 31. marca je višje sodišče z dokončnimi poročili seznanilo pobudnika – predsednika vrhovnega sodišča Branka Masleša, Škoberneta, predsednika sodišča, na katerem sodnik opravlja sodniško funkcijo, pristojni personalni svet in ministra za pravosodje Aleša Zalarja.

Škoberne je bil januarja pridržan zaradi suma, da je v zameno za podkupnino odpravil mednarodno tiralico za Esada Ćehajića, osumljenca kaznivih dejanj, povezanih s prostitucijo in goljufijami. V kriminalistični akciji konec januarja sta bila zaradi suma vpletenosti v zadevo poleg Škoberneta pridržana tudi direktor podjetja Komunala Laško Marjan Salobir in celjski podjetnik Esad Ramić. Preiskovalni sodnik je 28. januarja za Škoberneta in Ramića odredil mesec dni pripora. 16. februarja pa so Škobernetu odpravili pripor.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

darjan2008
11. 04. 2011 22.07
ta je sodil meni
prehlad
11. 04. 2011 21.49
TA BI MORAL ŽE ZDAVNAJ SKOZI REŠETKE GLEDATI SONCE.
EverythingisOK
11. 04. 2011 21.43
Tudi na štajerskem so podkupljivi sodniki. Krimiči pojdite malo preverit v Velenje in Celje prosim!
kanta555
11. 04. 2011 20.30
pa še usede se naj mal med tiste ki jih je zaprl,če je res dobil podkupnino
minnaema@yahoo.com
11. 04. 2011 18.20
preed ZAKONI smo vsi enaki, le da sodniki se znajo strahovito dobro zagovarjati, če pridejo v nevšečnosti. Brez dvoma, pa vsi ki delamo se lahko včasih tudi kaj zmotimo NEhote ali kako drugače-pošteno bi pa bilo ,da oni, ki se velikokrat motijo v škodo predvsem neukemu državljanu RS bi bile potrebne sankcije tudi iz 2.čl.Ustave bi moral obiti tako, da se piše da je SI pravna država, torej naj bo tako tudi v konstrutivnosti in le to je mogoče tudi dokazati - kajne in Lp