Slovenija

Sodišče o Škobernetu še ni odločalo

Ljubljana, 31. 01. 2011 10.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Š.Z./STA/D.L.
Komentarji
59

Poslanec SDS Jože Tanko se je v državnem zboru vprašal, ali je nepravočasno odločanje državnega zbora o imuniteti sodnika Milka Škoberneta plod tega, da so nekateri nosilci izvršne oblasti povezani z omenjenim sodnikom.

V državnem zboru bodo v torek z navadno večino, kar je najmanj 46 poslancev, potrdili ali ovrgli odločitev parlamentarno mandatno-imunitetne komisije o nepodelitvi imunitete sodniku Milku Škobernetu. Preiskovalni sodnik mu je odredil pripor zaradi suma jemanja podkupnine "zaradi upravičene bojazni, da bi uničil sledove kaznivega dejanja ali vplival na priče".

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je v začetku današnje seje državnega zbora predsednika parlamenta Pavla Gantarja spraševal, zakaj ni omogočil, da bi na izredni seji pravočasno odločali o sklepu mandatno-volilne komisije, da Škobernetu ne podeli imunitete. Tanko trdi, da gre za hudo, po njegovem mnenju pa verjetno tudi zavestno procesno napako.

Milko Škoberne
Milko Škoberne FOTO: Jaka Adamič/Dnevnik
Vodja poslanske skupine SNS Zmago Jelinčič je predlagal, da državni zbor z dopisom od ministrstva za pravosodje in sodne oblasti zahteva pojasnilo, "na kateri osnovi je sodišče v Celju kršilo ustavo, poslovnik državnega zbora in ostale zakone". Gre za izredno zlorabo sodne oblasti, meni.

Gantar je očitke zavrnil in dejal, da bo državni zbor o imuniteti sodnika Škoberneta odločal v sklopu mandatno volilnih zadev, to je v torek. Mandatno-volilna komisija je po njegovih besedah imuniteto sodniku odrekla, odvzem imunitete pa bo v skladu s poslovnikom dokončno lahko odvzel ali podelil le državni zbor.

Tanko se sicer sprašuje, ali je nepravočasno odločanje državnega zbora o imuniteti Škoberneta plod tega, da so nekateri nosilci izvršne oblasti povezani z omenjenim sodnikom. Imuniteto namreč podeli državni zbor in ne mandatno-volilna komisija. Po njegovem prepričanju gre za hudo zavestno procesno napako državnega zbora, kar bi lahko omogočilo, da bo Škoberne zahteval odškodnino zaradi nezakonitega pridržanja.

Gantar zagotavlja, da ni prišlo do kršenja postopkov in ni nobene pravne praznine ter da je državni zbor vedno tako ravnal. Poslanci pa lahko odločitev mandatno-volilne komisije tudi spremenijo. "Vsa druga natolcevanja so plod slabega okusa," je dodal.

Pritožba zaradi pripora

Škobernetov zagovornik Tomaž Bromše se je v soboto pritožil na odreditev pripora, vendar odločitev o tem še ni. "Okrožno sodišče v Ljubljani je danes prejelo pritožbo na odreditev pripora za Milka Škoberneta po pošti. O njej bo odločilo v zakonskem roku," so sporočili s sodišča.

Nad dejstvom, da sodišče ni odločalo o ugovoru, je odvetnik Bromše presenečen. Pritožbo na odločitev o priporu, ki jo je dobil od sodišča v soboto okoli 9. ure po faksu, je poslal še isti dan okoli 15. ure po faksu, o čemer je telefonsko obvestil tudi preiskovalnega sodnika Andreja Barago. Zatem je to pritožbo poslal še s priporočeno pošto, za vsak slučaj pa se je tudi osebno odpravil na sodišče v Ljubljano, kjer pa varnostnika okoli 21. ure dokumentov nista želela sprejeti. "Ne vem, kaj bi še lahko storil," je dejal.

V ustavi sicer piše, da "nikogar, ki sodeluje pri sojenju, ni mogoče klicati na odgovornost za mnenje, ki ga je dal pri odločanju v sodišču. Sodnik ne sme biti priprt in niti ne sme biti brez dovoljenja državnega zbora zoper njega začet kazenski postopek, če je osumljen kaznivega dejanja pri opravljanju sodniške funkcije."

Škoberne ostaja sodnik

Škoberne medtem ostaja sodnik. Izrek odločbe začasne odstavitve sodnika iz sodniške službe oziroma suspenz je sicer v pristojnosti predsednika vrhovnega sodišča. Če bo odločba izdana, bodo njegovi spisi po besedah predsednika celjskega sodišča Mirana Jazbinška "v skladu s sodnim redom takoj dodeljeni zakonitemu sodniku". Do takrat so njegove obravnave preklicane.

Na vrhovnem sodišču so pojasnili, da 95. člen Zakona o sodniški službi določa, da "če je zoper sodnika uveden kazenski postopek zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja z zlorabo sodniške funkcije, mora predsednik vrhovnega sodišča sodniku izreči začasno odstranitev iz sodniške službe, v nadaljnjem besedilu: suspenz". Po sodni praksi za formalni začetek kazenskega postopka šteje izdaja sklepa o preiskavi. Suspenz traja do dokončne odločitve pristojnega organa o razrešitvi sodnika. Prenehanje sodniške funkcije v tovrstnih primerih pa ureja ustava: "V primeru naklepno storjenega kaznivega dejanja z zlorabo sodne funkcije, ugotovljenega s pravnomočno sodno odločbo, državni zbor sodnika razreši.“

Pismo o domnevnem podkupovanju

V preiskavi so potrdili sum, da je sodnik leta 2009 prejel 9000 evrov, vsi trije osumljenci skupaj pa so zahtevali še 50.000 evrov, trdijo kriminalisti. Izročili naj bi jim tudi navidezno podkupnino v višini 18.000 evrov, ki naj bi si jo razdelili.

Škoberne je bil pridržan, ker naj bi v zameno za podkupnino odpravil mednarodno tiralico za Esada Ćehajića, osumljenca kaznivih dejanj, povezanih s prostitucijo in goljufijami. Ćehajić je v pismu pisal o domnevnem podkupovanju sodnika, tožilca, namestnika predsednika sodišča in predsednice senata.

Na vprašanje, ali so seznanjeni na celjskem tožilstvu, je vodja tožilstva Ivan Žaberl odgovoril, da primer rešuje skupina državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala pri vrhovnem državnem tožilstvu, "zato predlagam, da se za odgovore na postavljena vprašanja obrnete na skupino". S skupine so sporočili, da obravnavajo "le primer zoper sodnika in še dve osebi, kjer smo vložili zahtevo za preiskavo. Ovadbe zoper kakšno drugo osebo v tej zadevi nismo prejeli." Na policiji pa so potrdili, da "preiskava še ni zaključena. Več informacij pa vam zaradi interesa nadaljnjega postopka ne moremo posredovati."

Ramić v priporu, Salobir ne daje izjav

Direktor podjetja Komunala Laško Marjan Salobir in celjski podjetnik Esad Ramić naj bi bila posrednika pri dogovorih za umik tiralice. Preiskovalni sodnik je zaslišal tudi njiju. Ramiću je odredil enomesečni pripor, zoper Salobirja pa tožilstvo ni podalo predloga za pripor. Salobir zaenkrat noče dajati izjav.

KOMENTARJI (59)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Izbrisani7
01. 02. 2011 09.29
Kresnica zagotovo tukaj ni povezana, ker te osebe zagotovo ne pozna in zagotovo še nikoli ni stopila v stik z njo.
Gibson80
01. 02. 2011 07.20
Kaj pripor ali ne?Zapret barabo!Mene so v Sloveniji zaprl ker nism plaču 40 eur kazni policiji!Ta se bo pa lepo šetal naprej vam povem,tko je pr nas!
Buena Vita
01. 02. 2011 06.44
vrane kljujejo oči mrtvim in ta mikenim prijateljem ne
Buena Vita
31. 01. 2011 22.41
za 90 % kriminala v sloveniji so krivi sodniki in modre bušte polne šoudov
Buena Vita
31. 01. 2011 22.40
ja,ja,seveda kdo pa sodike kontrolira,šjora emma mogoče srake na žici
emma watson
31. 01. 2011 21.28
Odgovor hipokratki: Trajni mandat ni nič drugega kot služba za nedoločen čas. Kolikor mi je znano so sodniki tudi ocenjevani in pod nazdzorom. Nad njihovim delom se izvajajo inštruktažni nadzori ipd. Tudi funkcija jim normalno lahko preneha, več o tem v zakonu o sodniški službi. Tolk o trajnih mandatih, mislim, da noben uslužbenec ni tako nadzorovan in ves čas ocenjevan kot ravno sodniki. Pa še predpisan obseg dela imajo , tako, da je težko reči, da se jim cedita ravno med in mleko in da sploh imajo kakšen položaj.
Murcyy
31. 01. 2011 21.23
bo pa malo zjokal na tiskovni, ko bo zunaj,potem pa med odvetnike tako kot jokajoči kalimero, ki brani največjo barabo v slo.
iziica
31. 01. 2011 21.16
V tem primeru bi res moral DZ odločati na izredni seji. Pripor je nezakonit in protiustaven - vsakemu pravniku je to jasno. Lahko bi končali na kratko, pa se bo spet vlekla jara kača... Kaj delajo pravni svetovalci državnega zbora? Da politiki nimajo pojma, mi je jasno, ampak saj imajo vendar ja tudi kakšnega pravnika za ustavno pravo, al pač ne?!
prehlad
31. 01. 2011 21.10
SAJ GA NEMOREJO ZAPRET KJER NI NA PANTIH.PA TO JE KOMENTIRANJE BREZ POTREBE SVOJO * PA JA NE BODO ZAPRLI.
Bert Moriks
31. 01. 2011 20.18
Predsednik državnega zbora g. gantar kot sociolog naj se vzdrži komentarjev kaj je in kdo ima pravno praznino. Skrbi le to, da ni nobenega odziva od eminentnih ustavnih pravnikov. Ne sporno pa je senat Okrožnega sodišča v Ljubljani s preložitvijo odločanja o pritožbi izbral scenarij s katerim poskuša zaščititi svojega preiskovalnega sodnika, ki je očitno ravnal proti ustavno, vendar je to že storjeno. Vprašanje je le ali gre pri njegovi odločitvi za kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja in uradnih pravic ali le za nevestno del v službi. vsekakor pa je pozabil pruisego, ki jo je ob nastopu sodniške funkcije podal tudi on.
mazizi
31. 01. 2011 19.41
če lahko men vzamete vozniško za vedno potem pa njemu vzamte licenco
zepel
31. 01. 2011 19.38
Bodo že našli luknjo saj je sodnik.
HIPOKRATKA
31. 01. 2011 19.21
Sodnikom je nujno odvzeti trajne mandate in imuniteto in za svoje delo naj odgovarjajo kot vsi ostali državljani. In pika.
klatezg
31. 01. 2011 19.01
evropejc 31.01.2011, 17:54 Se popolnoma strinjam s teboj, da so zakoni pisani za DAVKOPLAČEVALCE!! O celjskih sodnikih lahko povem marsi katero krepko in o njihovih kršitvah: Verjem, da si še Damjana Seme (kaj šele katri časopis) ne upa govorit! Milko bo odšel z veliko odpravnino v žepu, tak pač je naš "sodni" sistem
miha040
31. 01. 2011 18.33
* napisano dober clanek v povezavi Škobernetu z g. senico partnerjem kresalove a ni zanimivo prakticno sta povsod povezana glede afer..24ur.com upam da boste tokrat pusili malo svobode govora!!!!!!
vetrolov
31. 01. 2011 17.55
@ore4ore 17:30 se močno strinjam. in takih izbrisanih je 90%.
DAEMONIUM
31. 01. 2011 17.54
To je vse skupaj ena farsa skratka nic ne bo od tega saj je cela zakonodaja gnila. Naj prepisejo amerisko zakonodajo pa bo. Pravkar je bilo na tv programu ID kako se tem recem v ameriki streze. Najvecji rop v zgodovini amerike kjed so ukradli 24 milijonov $. Pet storilcev ki je sodelovalo z sodiscem je dobilo 8 do 9 let, eden ni hotel priznati je dobil 18 let in vodja ki je to organiziral pa 28 let. Vse premozenje barab so zaplenili agentje, sojenje vsem pa je bilo koncano v treh tednih. To je drzava ne pa ta nasa spekendrascina ki na racun izkoriscanih drzavljanov sluzi kvazi eliti. Sprejeli so zakone po katerih vas lahko zaprejo zaradi 3h flas pira ce vozis avto, te odpeljejo v uklonilni zapor do 30 dni ce si dolzan drzavi 10eur? Komu je namenjena ta gnila zakonodaja? A eliti, tajkunom? Ne, navadnemu drzavljanu je namenjena, za elito in tajkune pa zakonodaje ni ker je tam denar.
ore4ore
31. 01. 2011 17.30
Spoštovane državljanke, spoštovani državljani nima smisla komentiret, ker komentarji ki sežejo do korenin, so izbrisani. Objavjeni komentarji so samo vržena kost od države, ki jo glodajo lahkomiselni državljani RS, ki predstavljajo večino prebivalstva RS.
Milan Koleznik
31. 01. 2011 17.29
Kresalova je dejala da ne pozna sodnika Škoberneta,njen partner ga pozna ,na sliki je videti da sta prav srečna ko sta se srečala,zato pa pravim Senica in Kresalova ne bi smela biti povezana med seboj,pa bi mogoče pravna država delovala bolje.
lucala
31. 01. 2011 17.27
Milko Milko res si ga javno posral ampak to ni tvoj prvi takšen greh ! Upam pa da je zadnji ! stali sodnikeci malo se le pazite: Pravijo da preveč požrešen ni dobro biti !