Slovenija

Bavčarja in Šrota bi za osem let poslali v zapor

Ljubljana, 16. 07. 2013 06.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Tožilstvo za Bavčarja in Šrota zahteva osem let zaporne kazni in plačilo 35.000 evrov kazni. Obramba pa stvari vidi drugače in poudarja, da so bili dokazi pridobljeni nezakonito, zato predlaga oprostilne sodbe.

Tožilstvo obtoženim očita kazniva dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti ter pranja denarja. Sodba naj bi bila izrečena v petek.

Tožilec Jože Kozina je v sojenju zaradi domnevno nezakonite prodaje delnic Istrabenza za nekdanjega predsednika uprave Pivovarne Laško Boška Šrota in nekdanjega predsednika uprave Istrabenza Igorja Bavčarja predlagal po osem let zapora ter plačilo 35.000 evrov stranske denarne kazni.

Kaznivih dejanj, povezanih s preprodajo delnic Istrabenza, sta poleg Šrota in Bavčarja obtožena še nekdanji predsednik uprave Maksime Holdinga Nastja Sušinski in nekdanji Istrabenzov svetovalec Kristjan Sušinski. Za prvega tožilec predlaga štiri leta in šest mesecev, za drugega pa pet let zapora. Tudi onadva bi morala po tem predlogu plačati 35.000 evrov stranske denarne kazni.

Igor Bavčar
Igor Bavčar FOTO: B.G.

Kar zadeva protipravno pridobljene premoženjske koristi, tožilec predlaga, da Bavčar vrne 21 milijonov evrov, Kristjan Sušinski pa 3,5 milijona evrov, za kolikor naj bi oškodovala Istrabenz.

Kazniva dejanja naj bi se zgodila leta 2007 ob preprodaji 7,3-odstotnega deleža Istrabenza, ki ga je Pivovarna Laško prodala najprej hčerinski družbi Plinfin (za 23 milijonov evrov), nato je pivovarna prodala Plinfin za le 7500 evrov Sportini, ta pa 1. oktobra 2007 za 24,9 milijona Microtrustu v lasti Nastje Sušinskega.

Istega dne je Microtrust prodal Istrabenzov paket Pom-Investu za 49,2 milijona in s tem zaslužil 24,3 milijona evrov, del dobička pa naj bi namenili tudi za provizijo Sportini.

Pivovarna je bila po mnenju tožilstva z omenjenim poslom oškodovana za 25,4 milijona evrov, kolikor od obtoženih s premoženjskopravnim zahtevkom terja tudi uprava Pivovarne Laško.

Prijavil jih je Janković

Tožilstvo obtoženim očita kazniva dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti ter pranja denarja.

Po mnenju tožilca je bila na obravnavi krivda obtožencev dokazana. V sklepnem govoru je poudaril, da so se očitana kazniva dejanja zlorabe položaja in pranja denarja odvila po skrbno načrtovanem scenariju na lokacijah v Ljubljani in Laškem.

"Tekom sojenja je bilo nesporno ugotovljeno, da so bile z izključnim namenom prikritja povezave med Pivovarno Laško in Kristjanom Sušinskim ter Bavčarjem uporabljene kar tri družbe – Plinfin, Microtrust in Sportina," je dejal Kozina. Z nezakonito prodajo so, kot je poudaril, Pivovarno Laško oškodovali za 25,4 milijona evrov.

Junija 2008 je na vrhovno državno tožilstvo v zvezi s tem na tožilstvo prispela prijava ljubljanskega župana Zorana Jankovića, urad za preprečevanje pranja denarja pa je preiskoval denarne tokove med Bavčarjem in Kristjanom Sušinskim, je začetek preiskovanja sporne prodaje delnic opisal tožilec.

Po njegovem mnenju je ključno, da je moral Šrot po navodilu drugih obtoženih za zaščito njihovega interesa skriti obe opcijski pogodbi o prodaji delnic. S takšnim ravnanjem naj bi želel prikriti neugodne povezave med družbo, ki jo je zastopal, ter Kristjanom Sušinskim in Bavčarjem, je poudaril Kozina.

"Jasno je, da Pivovarna Laško od tega ni imela nobene koristi. Sta pa jo imela Bavčar in Kristjan Sušinski," je ocenil tožilec. Poudaril je, da je bila istega dne, kot so se sklenile antedatirane pogodbe o prodaji delnic Istrabenza, sklenjena tudi tripartitna pogodba o prodaji delnic Mercatorja.

Pred razsodbo je ljubljanski župan Zoran Janković dejal, naj o morebitni krivdi odloči sodišče.

Nastja Sušinski pa je v imenu družbe Microtrust podpisal obe opcijski pogodbi in bil s tem po mnenju tožilca naklepno pomagal pri kaznivem dejanju pranju denarja. "Šrotu je dal na voljo družbo Microtrust za izvršitev koristi," je njegovo vlogo opisal Kozina.

Boško Šrot
Boško Šrot FOTO: Miro Majcen

Zagovornika predlagajo oprostilne sodbe

Povsem drugačen pogled na zadevo kot tožilec pa imajo zagovorniki obtoženih. Odvetnik Blaž Kovačič Mlinar, ki zagovarja Šrota, je v sklepnem govoru dejal, da zadeva predstavlja nekakšen "boj proti tajkunom". Opozoril je, da so bili ključni dokazi nedvomno pridobljeni nezakonito in s kršitvijo temeljnih človekovih pravic. Listine o prodaji delnic Istrabenza, ki jih je v ovadbi poslal Janković, so bile, kot je ocenil odvetnik, gotovo pridobljene nezakonito.

Po mnenju obrambe Šrotu ni mogoče očitati protipravnega dejanja, s katerim naj bi oškodoval Pivovarno Laško. Obtožba je, kot je ocenil Kovačič Mlinar, po njeni zadnji spremembi nejasna. "Temeljni namen Boška Šrota je bil, da pivovarni pridobi korist. Vse ostalo ga ni zanimalo," je poudaril. Ponovil je, da je Pivovarna Laško iz domnevno spornega posla prodaje delnic dobila korist in ni bila oškodovana.

Odvetnik Marko Bošnjak, ki zagovarja Bavčarja, pa je poudaril, da je temeljno vprašanje, ali je Šrot s prodajo delnic zlorabil položaj. "Tožilec v obtožnici ni navedel, kakšno naj bi bilo skrbno in vestno ravnanje," je dejal. Zato bi sodni senat po njegovem mnenju za obtožene moral izreči oprostilno sodbo. Bošnjak je tudi poudaril, da so se zoper Bavčarja in Šrota izvajali prikriti preiskovalni ukrepi, ki pa niso prinesli nikakršnih rezultatov. "Tožilec tudi nikoli ni pojasnil, kako naj bi Bavčar in Kristjan Sušinski Šrota napeljevala h kaznivemu dejanju. Na neugotovljen način, torej," je poudaril.

Odvetnica Varja Holec, ki zagovarja Kristjana Sušinskega, je dejala, da je dokazni postopek popolnoma ovrgel očitke iz obtožnice. Opozorila je, da tožilec pri očitanih kaznivih dejanjih "Kristjana Sušinskega in Bavčarja meče v isti koš" in ne pove, kaj naj bi storil eden in kaj drugi. Glede očitka, da naj bi Kristjan Sušinski napeljeval Šrota h kaznivemu dejanju, je poudarila, da ga ta sploh ni poznal.

Odvetnik Luka Podjed, ki zagovarja Nastjo Sušinskega, je izpostavil pomen vložene kazenske ovadbe s strani Jankovića. "Gre za listine, ki jih ni mogel dobiti navaden občan, temveč le s pomočjo državnih organov," je poudaril. Ker je podan razumen dvom o zakonitosti dokazov, bi ti po njegovem mnenju morali biti izločeni. Dodal je, da družba Microtrust nikakor ni bila slamnata družba, kot to očita tožilec.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (310)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Castro*
17. 07. 2013 11.20
+2
občutek nedotakljivosti
LAKOCEMO
05. 08. 2013 17.01
+1
v ameriki bi dobli 1000 let zapora in zaplembo premozenja
klldmoll
17. 07. 2013 11.06
+1
kako lepe kravate ......... ! :-)
Jaka Planinc
17. 07. 2013 09.11
+2
VSE SODBE IN OBSODBE SO SEDAJ KAR NA HORUK,PA ZAPOR IN ODVZEM PREMOŽENJA. KAJ PA BIVŠE VLADE IN MINISTRI,DRŽAVNI ZBOR IN SODSTVO,TOŽILSTVO SO TAKRAT SPALI IN SE ŠELE SEDAJ PREBUDILI S SVOJIMI ,KOMU NA VESELJE ALI ŽALOST SCIMPRALI,KAR NA HORUK NAJHUJŠE OBSODBE. PRAVICE NIKOLI NE BO IN TUDI BAVČARJU,ŠROTU ,TUDI OSTALIM NE MOREJO,NE SMEJO NALOŽITI KAR NEKE SPRODUCIRANE KAZNI IN ZAPOR.
Vance
17. 07. 2013 09.00
+8
Pri takih,ki so nas kradli na brutalni način,bi moral veljati vsak dokaz,tudi tisti,ki bi bil pridobljen z mučenjem. Koliko so pa oni mučili dobro situirane uslužbence,delavce,ko so čez noč zgubili službo.In potem še njihovi ironični odgovori,polni sadizma in cinizma.
CmrljKlaus
17. 07. 2013 08.42
+9
Namesto, da bi se naši gnili poslanci vseeno potrudili in sprejeli kakšen zakon o zaplembi premoženja nedokazljivega izvora, se raje odpravljajo na nezasluženi 45 dnevni dopust. Šrotov in Bavčarjev pa po Sloveniji še kot listja in trave. Upam, da sta vsaj ta dva spoznana za kriva.
godhead
17. 07. 2013 08.09
+14
če ne vrnejo pokradenega, niste naredili nič
?onkelc
17. 07. 2013 07.56
+4
mars na hladno!!!
LAKOCEMO
05. 08. 2013 16.50
+1
ja pa bo stres in rode tudi sli mal spilat na dob dobro da smo janso nagnal saj je zacela delovt pravna drzava saj pocasi bo
zaenotnost
17. 07. 2013 06.41
+11
...ko bodo obsojeni ti pohlepneži, ki so uničili slovensko gospodarstvo nam začelo iti bolje...to noro sprenevedanje, kako so politično obtoženi, kako je bilo vse zakonito...ne razumem...
provni
17. 07. 2013 06.29
+13
Končno se nekaj premika v pravi smeri, toda vrniti je treba tudi nezakonito pridobljeno premoženje, skupaj s povzročeno škodo javnega premoženja in posledično povzročitvijo brezposelnosti.
aghr
17. 07. 2013 01.28
+10
Kdaj pa? Leta 2030? Za osem let je premalo. En ukrade burek, pa gre takoj v zapor, tatovi milijard evrov pa še kar na prostosti. Pravna država kje si? Na dopustu?
tepee
16. 07. 2013 22.16
+11
8 let trdega dela s krampom je še premalo za ta dva nenasitneža,zaradi katerih delovni ljudje(davkoplačevalci)ne dobijo večjih plač.
setisfekšn
16. 07. 2013 21.47
+10
ke ste spet te dva najdl!!Zaščitena kot medveda!!
mitre
16. 07. 2013 21.29
-1
Stara pesem dokazi izloceni!
JE-BI-GA
16. 07. 2013 21.27
+11
Tega gnilega ŠROTARJA že kar vidim v čuzi, sicer bi pa vsi trije morali pod drobnogled, tudi skrben gospodar, ki proda za 17 kilo in potem kupi nazaj za 45 kilo, pa radio majster tudi, ki sploh neve čigavi so prostori v katerih ima firmo in s tem je občina oškjodovana za težke kilo ojre. Slovenija je pač država za barabe, ampak trdno upam, da ta sodnik napravi red in povrne zaupanje v Slovenijo..............
periot22
16. 07. 2013 21.20
+6
Upam da se pridružita Hildi!!!!
MsPikapiki
16. 07. 2013 21.00
+9
Čakam, da bo odločitev tožilca pokomentiral dvojni doktor s Harvarda.
MsPikapiki
16. 07. 2013 21.01
+5
V Ameriki so tožilci in sodniki samozavestni in se ne ozirajo niti na mnenja raznih nobelovih nagrajencev. Upam, da se pri nas ne bodo ustrašili enega KJ.
zaenotnost
17. 07. 2013 06.45
+4
...ki baje predava ETIKO in MORALO...toda kakšno...ne zanimajo ga drugi primeri obesil se je samo na enega in na samo na eno temo...vse ostalo ga ne zanima in to je dvojni DDR...
zaenotnost
17. 07. 2013 06.45
+2
...ki baje predava ETIKO in MORALO...toda kakšno...ne zanimajo ga drugi primeri obesil se je samo na enega in na samo na eno temo...vse ostalo ga ne zanima in to je dvojni DDR...
M_teorija
16. 07. 2013 20.07
+5
Slovenska bojevnika!? Lahko samo upamo, da bo tokrat drugače!?
M_teorija
16. 07. 2013 20.03
+7
Kje je pa tist, ki jim je dal zeleno luč!?
zaenotnost
17. 07. 2013 06.46
+3
M_teorija
16. 07. 2013 20.01
+7
Na mesto kjer je bila znamenita tabla, pa je ni več, je treba postaviti Kozini spomenik. Za strah in trepet vsem kriminalcem in kot opomin vsem bodočim!?
resslovenka
16. 07. 2013 21.58
+4
Tudi meni se zdi, da pri njem nima bog brata. Pohvaljen.
slovenicu
16. 07. 2013 19.55
+21
Ta dva lakomneža, ki sta hotela imeti pol Slovenije sta največ kriva za slabo stanje v državi!
M_teorija
16. 07. 2013 20.02
+11
LAKOCEMO
05. 08. 2013 16.43
+1