Slovenija

Sklepe o Mariborskem Pohorju si vsak razlaga po svoje

Maribor, 08. 09. 2016 06.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Več ur so mariborski svetniki namenili Mariborskemu Pohorju, a ob koncu očitno ni nihče vesel, kaj pomenijo sprejeti sklepi. Predlagatelj gradiva pojasnjuje, da je bila odobrena podelitev dolgoročne koncesije za upravljanje žičnic Marpromu, ta pa meni, da je še vedno brez osnov za začetek priprav na zimo.

Smučanje - 3
Smučanje - 3 FOTO: Mia Media

Mariborski mestni svetniki so po dolgi razpravi o prihodnjem upravljanju Mariborskega Pohorja v sredo zvečer sprejeli vrsto sklepov, ki si jih vsak razlaga po svoje. 

Mestni svet je po posvetu vodij svetniških skupin za zaprtimi vrati večinsko podprl sklep, ki navaja, da se je "seznanil s študijo programa upravljanja Mariborskega Pohorja in soglašal z neposredno podelitvijo koncesije javnemu podjetju, v katerem ima Mestna občina Maribor prevladujoč vpliv". Prav tako je v prvem branju sprejel nov odlok o koncesiji za upravljanje Pohorske vzpenjače in ostalih žičniških naprav na Mariborskem Pohorju, ki dosedanje tri koncesijske pogodbe združuje v eno.

Ena stran pravi, da je Marprom dobil dolgoročno koncesijo

Kot je po seji novinarjem pojasnil predlagatelj gradiva za mestni svet Bojan Strajnar, je bila s tem Marpromu, ki je zadnji dve leti po stečaju Športnega centra Pohorje reševal zimsko sezono na Mariborskem Pohorju, podeljena dolgoročna koncesija brez omejitve časovnega okvirja, a z možnostjo predčasne prekinitve pogodbe. Pri tem so mestni svetniki na predlog SMC odredili posebno obravnavo bike parka in pripravo celovitejše strategije dolgoročnega upravljanja Mariborskega Pohorja, na podlagi katere se lahko kasneje izbere tudi kakšnega drugega koncesionarja. "Na osnovi tega se bo mogoče mestni svet odločil za kakšno drugo obliko, ali za javni razpis ali za razpis promotorjem ali za mednarodni javni razpis," je pojasnil Strajnar.

Druga stran meni, da so še vedno brez koncesije

Direktor Marproma Bernard Majhenič pa meni, da so še vedno brez koncesije. "Mislim, da nihče od nas ni prav razumel, kaj so sprejeli. Kot jaz razumem, je šlo za prvo branje odloka, ki predvideva podelitev koncesije javnemu podjetju Marprom," je dejal. Vesel je, da se mestni svetniki strinjajo, da mora morebitni novi koncesionar povrniti Marpromu investicije ter prevzeti zaposlene in pogodbe na Pohorju. "To nam je uspelo. Kako dolga bo koncesija v prihodnje in komu bo podeljena, pa bo spet stvar mestnih svetnikov," je dejal.

Zlata lisica slalom - 7
Zlata lisica slalom - 7 FOTO: Aljoša Kravanja

Kaj to pomeni za prihajajočo zimsko sezono na Pohorju, ostaja veliko vprašanje. Po besedah Majheniča se zaenkrat še ne morejo lotiti priprav, saj nimajo denarja za nakup nujne opreme, kar so kot pogoj za nadaljnji angažma na Pohorju postavili že spomladi. "Mestni svet bi moral danes sprejeti odlok o proračunu, kjer bi sredstva prerazporedil. Tega ni storil in dokler to ni storjeno, ni sredstev, da se s tem hribom karkoli dela," je pojasnil. "Odgovornost naj nosijo tisti, ki o tem tako dolgo odločajo."

Tretja pa, da 'je dobro, da koncesijo dobi kakšno javno podjetje'

Mestni svetniki so imeli na dnevnem redu sredine seje še razpravo o pravilnosti poslovanja občine glede na ugotovitve računskega sodišča, obravnavo poročila v zvezi s sporno izgradnjo sortirnice ter preučitev stanja na občini po burnem dogajanju v zadnjih mesecih. A ker je sprejemanje dnevnega reda in razprava o upravljanju Pohorja trajalo sedem ur, do teh točk sploh niso prišli.

Po besedah predstavnika svetniške skupine SMC Andreja Špenge, ki je bil predlagatelj nekaterih sklepov, so mestni svetniki danes le soglašali, da je dobro, da koncesijo dobi kakšno javno podjetje, lahko tudi novoustanovljeno, a je treba prej narediti celovito in z drugimi občinami usklajeno študijo, ki bo preučila različne možne modele upravljanja Pohorja. Ali bo dolgoročno koncesijo dobil Marprom, bodo po njegovih ocenah odločali šele po preučitvi te študije predvidoma spomladi prihodnje leto, kratkoročno pa naj se do konca oktobra letos pripravi nova koncesijska pogodba, saj dosedanjih ni več mogoče podaljšati.

"Koncesijska pogodba mora biti podpisana predvidoma novembra, torej do takrat Marprom nima koncesije. Če bo februarja ugotovljen kakšen boljši model upravljanja, lahko gre koncesija h komu drugemu," je povedal Špenga.

Kot se je izkazalo, ima Marprom trenutno veljavno le koncesijsko pogodbo za Pohorsko vzpenjačo, ne pa tudi za ostale žičnice in smučišča, zato zanje po besedah Majheniča ni dolžan skrbeti.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

macek_garfield
08. 09. 2016 15.09
+1
toti frsajniski zupan ki gleda v svet kot telicek v nova vrata je zafural toti maribor se bolj kot vsi ostali zupani pred njim
ROMELS
08. 09. 2016 09.04
+7
Ta župan je pa res "nategnil" mariborčane.
?enka
08. 09. 2016 08.42
+4
V bistvu si sklepe vsak razlaga tako, kot njemu ustreza, cilj ni učinkovito upravljanje ampak lastna korist.
Megaclite
08. 09. 2016 08.37
+2
Franceja ste rušli, dobili pa še večjega be bca.
Porocilo
08. 09. 2016 08.36
+5
Gospod zupan Fistravec pojma nimate kaj je turizem. Maribor ste postavili kar nekaj let v preteklost. Sedaj pred zimo pa borba za tisto kar vam daje cisti zasluzek. Ze dolgo je jasno da centri kot so Pohorje ne poslujejo uspesno, ce nimajo strategije za poletje oz. za ostale letne case. Zato vam polagam na duso, vam veljakom v mestni hisi, sprehodite se malo po Pohorju in videli boste vso bedo tega mariborskega bisera. Hotel na Arehu, apartnaji na Bolfenku, koca na Glazuti, hotel pri zgornji postaji gondole in se in se, propadajo samo zaradi veljakov, kateri so lastniki in iskoriscajo sistem za pranje denarja. V naprednejsih drzavah bi taksne takoj razlastninili, kajti ne mores si privosciti, da ima obcina na tako malem obmocju bisera, toliko propadajocih objektov. Edini turisti so sedaj na Pohorju gobarji. Pripeljejo se z avtomobili, kombiji na pohorje in naredijo nepopravljivo skodo. Srecujem ljudi, ki parkirajo avtomobile tam kjer je se pes tezko priti. Prakticno ogromno je taksnih, ki se hocejo pripeljat z avtomobilom direkt do gobe. NALITE SI CISTEGA VINA in naredite red tam na lepi gori.
?enka
08. 09. 2016 08.43
+4
Čisto vino in še kaj močnejšega si pogosto nalivajo ... :)
Andrej Lenar?i? 1
08. 09. 2016 08.23
"..a ob koncu ni nihče vesel, kaj pomenijo sprejeti sklepi." ???