Slovenija

Banka SKB zaradi suma zlorab zablokirala več kartic

Ljubljana, 22. 09. 2011 12.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V SKB so zaradi suma zlorabe na enem izmed bankomatov na Prešernovem trgu v Ljubljani zablokirali več kartic. Zablokirane kartice bodo v banki nadomestili z novimi.

Prešernov trg
Prešernov trg FOTO: Dare Čekeliš

Na enem od bankomatov na Prešernovem trgu v Ljubljani je namreč prišlo do domnevnega prebiranja zapisov s kartic (skimming), z blokado pa je banka preprečila morebitne nepooblaščene dvige sredstev z računov imetnikov, so povedali v banki.

Kot so sporočili iz banke, obstaja možnost, da je do zlorabe uporabljenih kartic na bankomatu prišlo pred blokado. Ko je kartica blokirana, zloraba ni več možna, so poudarili.

Koliko kartic je banka SKB, zablokirala, niso povedali, saj gre za poslovno skrivnost. Dejali so, da so ob blokadi naročili nove kartice, bančne poslovalnice pa obvestili o razlogih za blokado in datumu pošiljanja novih kartic.

"Na podlagi omenjenih aktivnosti smo začeli s telefonskim obveščanjem imetnikov kartic, ki smo jih blokirali, kar je običajen postopek v tovrstnih primerih. V primeru, da katere od strank ne uspemo priklicati po telefonu, imetnika obvestimo pisno," je povedala svetovalka za odnose z javnostmi v banki Jelka Novak Katona.

V banki SKB imajo poseben sistem za nadzor nad zlorabami plačilnih kartic, vendar ga po besedah Novak Katone ne razkrivajo javnosti. O omenjenih domnevnih zlorabah so jih sicer obvestili iz procesnega centra, so še povedali v banki.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lesnikovsok
22. 09. 2011 16.40
nehite nas že 20 let nategovat pa že pokažte slike kako naj zgleda vse skupaj in na kaj moramo biti pozorni?
a...z..09
22. 09. 2011 16.05
sam da jim ne bo spet kdo u sefe udru
Krenamalozaforo
22. 09. 2011 14.59
edendrugi - tudi mene zanima kako te zadeve izgledajo... Neki opozarjajo na neke plastične dodatke pri reži, pol pa prideš na bankomat NLB in je gor na reži zelena plastična stvar (pol pa naj človek zna kaj je v redu in kaj ne :/ )
edendrugi
22. 09. 2011 14.49
fanj bi blo da bi k članku dali kako sliko bankomata ki ima to opremo za primerjavo
Ramzess
22. 09. 2011 14.45
Darko32="BAnka je takoj sprožila alarm in vse plačilne kartice uničila." Katere vse? Ne gre nekaj kar na pamet, nek izmišljen obseg, češ... Če je bil uporabljen pravi pin, morda je bil svojec, kako je banka vedela zakaj gre. Morda se zdi pošteno, vendar pri poljubnem obsegu blokiranih kartic, ...nikoli ne veš kaj je še lahko v ozadju, kdo to izkoristi, potem pa rečejo, ...
Ramzess
22. 09. 2011 14.40
Se pravi gre za praktično za vse, ki so ta dan bili na dotičnem avtomatu. "Ko je kartica blokirana, zloraba ni več možna, so poudarili." Uporaba tudi ne, ...nekateri pa nehote v težavah.
Darko32
22. 09. 2011 14.39
TAkšno početje je pa izredno POŠTENO OD BANKE, DA NJIHOVE KOMINTENTE ZAVARUJE. Poznam primer, ko je nekdo preko poiskušal dvodniti njihovi stranki iz računa dve plače. BAnka je takoj sprožila alarm in vse plačilne kartice uničila. TAko je zavarovala dotično osebo pred oškodovanjem. Nič zato, če se uniči kartica važno je, da niso bila ukradena sredstva iz računov občanov.
upornik18
22. 09. 2011 13.28
sej tud če ne pošljejo nove kartice , sem vedno v minusu.
buderus
22. 09. 2011 13.12
...iz procesnega centra...??