Slovenija

Sive vrane povzročajo težave

Ljubljana, 06. 03. 2009 15.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je izdalo odločbo za izredni poseg v populacije sivih vran, in sicer v obdobju od 1. marca do 9. avgusta 2009.

Odločba, ki je trenutno edini ukrep za preprečitev resne škode, dopušča možnost posega vsem upravljavcem lovišč, ki imajo težave s povečanim številom sivih vran in posledično velikim škodami, za katere odškodninsko odgovarjajo upravljavci.

Način izvajanja lova predpisuje zakon o divjadi in lovstvu in vse od sprejema leta 2004 nam ni znana nobena pobuda za spremembe v smislu odprave neetičnosti. Lovska zveza Slovenije

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano se je glede reševanja problematike sivih v ran obrnilo na Zavod za gozdove Slovenije (ZGS), ki je podal strokovno mnenje, da je kratkoročna rešitev izdaja splošnega dovoljenja vsem upravljavcem lovišč in lovišč s posebnim namenom za izredni poseg v populacijo sive vrane z odstrelom, kot to omogoča Zakon o divjadi in lovstvu. Evropska direktiva o ohranjanju prosto živečih ptic določa, da se te ne lovijo v času vzreje mladičev ali med različnimi fazami razmnoževanja, dopušča pa izjeme, ko gre za preprečitev škode, varstvo rastlinstva in živalstva ter interese zdravja in varstva ljudi.

Škodo občutijo vsi

Siva vrana se močno širi in upravljavcem lovišč, predvsem v bližini večjih urbanih naselij, povzroča vedno večje težave in tudi neposredno materialno škodo.

Na Kmetijsko-gozdarsko zbornico Slovenije so njeni člani lani in letos pogosto naslavljali zahteve za nujno ukrepanje v smeri zmanjšanja škod od sive vrane. Zaradi naraščanja populacije so se namreč občutno povečale škode na poljščinah, vrtninah in senenih balah skoraj po vsej Sloveniji. Največje probleme imajo kmetje zelenjadarji v okolici naselij, kjer primestna krajina ne omogoča dovolj naravne hrane. Škode največkrat nastajajo v spomladanskih mesecih in pozno poleti.

V preteklem letu je bilo z lovišč, s katerimi upravljajo lovske družine, izločenih 4439 sivih vran, od tega je bilo odstreljenih 4.380.
V preteklem letu je bilo z lovišč, s katerimi upravljajo lovske družine, izločenih 4439 sivih vran, od tega je bilo odstreljenih 4.380. FOTO:

V Lovski zvezi Slovenije poudarjajo, da sive vrane veliko težav povzročajo na območju Mestne občine Ljubljana. Velike površine Golovca, Rožnika in tudi ravninski predeli znotraj avtocestnega obroča so izvzeti z lovnih površin, s katerimi upravljajo lovske družine in predstavljajo idealna mesta za gnezdenje. Ob obilici hrane človeškega izvora so izpolnjeni vsi pogoji za bistveno povečanje številčnosti sivih vran. Posledice tega povečanja pa občutijo meščani in druge ptice pevke na lastni koži, kmetovalci na svojih pridelkih in lovske družine neposredno tudi na drugih vrstah divjadi.

Siva vrana, ki se jo lahko lovi, za lovce ni posebej zanimiva, vendar pa na nekaterih predelih povzroča za več deset tisoč evrov škode, ki jo morajo poravnati lovske družine. Te ponekod zaradi manjših prihodkov niso zmožne poravnati vseh škod, zato kmetje večkrat ostajajo brez odškodnin ali pa jih sploh ne prijavljajo.

V preteklem letu je na lovsko zvezo poklicalo več meščanov, ki ugotavljajo, da so sive vrane in srake uničile številna gnezda drugih vrst ptic pevk in jih praktično pregnale z manjših zelenih površin in vrtov. Njihova vprašanja so bila usmerjena predvsem v zaščito izginjajočih drugih vrst ptic in njihovega petja. Zveza je bila obveščena tudi o dveh napadih sivih vran na območju Ljubljane neposredno na ljudi, ki sta se končala tudi s telesnimi poškodbami.

Lani je 12 lovskih družin dobilo 16 zahtev za ocenitev in povračilo škode na kmetijskih pridelkih na lovnih površinah, ki so jih povzročile sive vrane. Po opravljenih ogledih so lovske družine povrnile nastalo škodo v višini 3.049 evrov. Precej škode je tudi na nelovnih površinah.

S populacijo sive vrane je na večini lovnih površin v okviru obstoječe zakonske regulative zelo težko upravljati, povsem nemogoče pa jo je obvladovati v bližini večjih urbanih naselij.

V lovski zvezi opozarjajo, da vrane gnezdijo in prenočujejo na nelovnih površinah, hranijo se in povzročajo škodo pa predvsem zunaj njih. Tudi zato je v preteklem letu več lovskih družin upravljavk lovišč podalo pobudo na ministrstvo za kmetijstvo za povečanje odstrela in podaljšanje lovne dobe. Odločba kmetijskega ministrstva je bila po navedbah zveza izdana razmeroma pozno in praktično ni vplivala na odstrel, saj večina škod nastane do poletja. Tako je bilo lani z lovišč, s katerimi upravljajo lovske družine, izločenih 4439 sivih vran, od tega jih je bilo odstreljenih 4380.

Kmetijsko-gozdarska zbornica podpira prizadevanja ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano pri reševanju te problematike, hkrati pa poziva lovske družine, da z ustreznimi ukrepi preprečijo ali omejijo nastajanje škode, ki jo povzročajo sive vrane.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

prehlad
21. 07. 2011 19.40
POGLEJTE KAM GREMO.PRAŠIČI DELAJO ŠKODO JELENJAD DELA ŠKODO PTIČI DELAJO ŠKODO VOLKI DELAJO ŠKODO DRŽAVA DELA ŠKODO NO IN KAJ NAM ŠE OSTANE ŽIV OBUP.VPRAŠAM PA SE KOLIKO ČASA BOMO ŠE POSLUŠALI IN GLEDALI TAKE REČI. LOVCI DRŽAVA IN LOVSKI KONCESJONARJI PA POBIRAJO OGROMNE DENARCE BRZ KAKRŠNIH STROŠKOV SAJ STRELJAJO NA PRIVATNIH ZEMLJIŠČIH.
zigas5
20. 05. 2009 20.08
+2
vran je definitivno preveč, se strinjam da tudi ljudi...ampak vrane povzročajo dejansko škodo ljudem, mi pa se smatramo kot najbolj razvita vrsta itd... pri nas na primer, smo kmetovalci, posadimo koruzo, v zadnjih letih se dogaja, da več kot polovica semena izgine oz. jo požrejo večinoma vrane...včasih jih je po cela jata na njivi več ur in brskajo...kaj lahko naredemo? strašila ne pomagajo, zastrupljanje semena je nevarno tudi za okolico, preostane ti le še odstrel...čeprav je z zračno puško to težko, ampak gre...saj vem da se nekateri ne strinjajo s tem, ker so pač zaščitniki živali, ampak nekateri živimo od količine pridelka ipd...prav tako pa ste potrošniki odvisni od nas, ki hrano pridelujemo, če ne bo hrane, bo lakota...
sanacaple
07. 03. 2009 22.02
boj proti recesiji,vrane so krive za vse,....
Drhal
07. 03. 2009 12.38
Tolči po ptičih kolkr se da ker oni niso ravno naši prijatelji sploh!!!!!!!!!!!!!
karto_teka_teka
07. 03. 2009 08.41
4380 je bilo odstreljenih, ostale pa so dobile odločbe.
_vanilla_
07. 03. 2009 07.46
žival se pač hrani s tistim kaj dobi..zaradi tega še ni za ubit..
a91p
06. 03. 2009 17.17
+1
let's kill. =)
kittyholl
06. 03. 2009 17.02
jezek-teka-teka, kaj pa mora tebe zadeti v glavo, da padeš, kot kamen ?
lucky.bastard
06. 03. 2009 16.52
-1
vse lepo in prav, samo mislim da so ljudje največji škodljivci in onesnažovalci... torej populacija je 500000x večja od vran kar pomeni ................????
Presskiller
06. 03. 2009 16.45
dans sm jo videl
slo_veter
06. 03. 2009 16.28
ja sam moraš imeti zračno puško pa še zadeti jo moraš ???
jezek-teka-teka
06. 03. 2009 15.44
-1
Če jo z zračno puško zadaneš v glavo, pade ko kamen.