Slovenija

'Situacija ni brezupna'

Ljubljana, 24. 11. 2006 12.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ombudsman vztraja, da je bila odločitev o preselitvi Strojanovih napačna. Zver meni, da je bila to edina rešitev.

Zver in Hanžek sta komentirala aktualno romsko problematiko v Sloveniji.
Zver in Hanžek sta komentirala aktualno romsko problematiko v Sloveniji. FOTO: POP TV

Varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek ter šolski minister in vodja vladne komisije za zaščito romske skupnosti Milan Zver sta v ločenih pogovorih za avstrijsko tiskovno agencijo APA komentirala aktualno romsko problematiko v Sloveniji.

Hanžek: Država popušča jezni množici

Hanžek je v pogovoru ravnanje vlade do manjšin v Sloveniji primerjal z ravnanjem deželnega glavarja avstrijske Koroške Jörga Haiderja.

"Če primerjamo ravnanje Haiderja in slovenskih oblasti, sta v veliki meri identična. Ne vem, kdo se ravna po kom," je dejal Hanžek. S tem ni imel v mislih le afere v zvezi s preseljeno romsko družino Strojan, temveč tudi prejšnje sporne odločitve slovenskih desnih strank.

Hanžek je izrazil zaskrbljenost, da vlada ni nastopila proti rasistični gonji proti družini Strojan.
Hanžek je izrazil zaskrbljenost, da vlada ni nastopila proti rasistični gonji proti družini Strojan. FOTO: POP TV

Preselitev družine Strojan je po Hanžkovem mnenju precendenčen primer. "Medtem se je pojavilo že več predlogov za preselitev drugih nesimpatičnih ljudi, ne le Romov. Odprta je bila Pandorina skrinjica," je menil Hanžek. Zaradi tega je zahteval ukrepe EU proti Sloveniji. "Brez pritiska od zunaj se ne bo spremenilo nič."

Gre za to, da država popušča jezni množici ljudi, ki nekaj zahteva, in to na kriminalen način, tako da izreka grožnje s smrtjo. Matjaž Hanžek komentira svojo izjavo o koncu pravne države

Ombudsman je še izrazil veliko zaskrbljenost, da vlada ni nastopila proti rasistični gonji in sklepom občinskih svetov, ki niso želeli sprejeti družine Strojan. Oblasti dopuščajo tudi, da vaščani postavljajo barikade, da bi preprečili naselitev Romov. "To poznamo iz srbske Krajine izpred slabih 20 let in vemo, kam je to vodilo. Grozno je, da vlada ravna tako, kod da se ni nič zgodilo," je še poudaril.

Zver: Preselitev edina možna rešitev

Minister Zver je medtem izpostavil, da se zdi situacija, ker vlada že tri tedne išče lokacijo za romsko družino, "včasih brezupna". Pojasnil je, da je vlada našla 20 objektov v osrednji Sloveniji, a je preselitev vedno propadla zaradi upora lokalnega prebivalstva ali zavračanja družine Strojan.

Minister Zver meni, da so mediji orisali napačno sliko o družini Strojan in njeni domnevni kriminalni preteklosti.
Minister Zver meni, da so mediji orisali napačno sliko o družini Strojan in njeni domnevni kriminalni preteklosti. FOTO: POP TV

Zver pa je poudaril, da je bila "začasna preselitev" v dom za begunce edina možna rešitev. V zvezi z dogodki v Ambrusu izpred treh tednov, ki so vodili v preselitev Strojanovih, pa je poudaril: "Če bi policija uporabila silo, bi bile posledice katastrofalne. A sedaj nam celo mirovniško gibanje očita, da demonstrantov nismo pregnali z nasiljem."

Družina Strojan v domu za begunce živi v boljših življenjskih razmerah kot v lastnem domu. Milan Zver

To, da se pri iskanju nove lokacije zatika, pa ima v veliki meri opraviti s poročanjem medijev o tem primeru, je še dejal Zver. Mediji so orisali napačno sliko o družini Strojan in njeni domnevni kriminalni preteklosti in "s tem izzvali strah in upor v občinah". Zato ne gre za primer "splošne sovražnosti do tujcev", družine Strojan se ne napada, ker so pripadniki romske skupnosti, temveč ker je predstavljena kot "skupina kriminalcev", je dejal minister.

Ob tem je slovensko romsko politiko označil kot zgledno. Dodal je, da naj bi Slovenija kot prva država sprejela krovni zakon o zaščiti Romov. Zver je sicer še spomnil, da je v primeru družine Strojan že leta 1995 obstajal odlok o rušenju hiše, ker zemljišče leži na vodovarstvenem območju. A takratna levosredinska vlada ni storila nič. "Zato težko prevzamem vso krivdo nase. Konflikt je rasel 11 let," je dejal Zver.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja