Slovenija

Slovenske železnice: Zasilno zavoro na vlaku begunci potegnejo večkrat

Ljubljana, 29. 10. 2015 09.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
J.S./S.S.
Komentarji
0

Po neuradnih podatkih imajo policisti na terenu težave s sistemom registracije, saj veliko mladih migrantov za svoj datum rojstva navaja 1. januar 1995, poleg tega pa v različnih državah navajajo različna imena. Prav tako naj ne bi preverjali, ali imajo morda prepoved vstopa v schengen.

Policist in begunec
Policist in begunec FOTO: Reuters
V begunsko-migrantski krizi težkim situacijam niso izpostavljeni le prebežniki, temveč težavno, naporno in odgovorno delo opravljajo tudi policisti, vojaki, civilna zaščita, prostovoljci. Ker gre za varnostno zahtevne situacije, so predvsem izpostavljeni ravno policisti.

Novinarka oddaje Preverjeno Staša Lozar je sporočila, da razmere na terenu v resnici niso tako mirne, kot je razbrati iz uradnih poročil.

Ali ima registracija sploh smisel?

Čeprav naj bi država pospešila in olajšala postopke popisovanja beguncev in migrantov, po neuradnih podatkih v praksi prihaja do velikih težav. Namreč zelo velik del mladih fantov ob registraciji navede, da so rojeni 1. 1. 1996 ali 1.1.1995, kar pa je seveda statistično zelo malo verjetno. Prav tako opažajo, da migranti pri popisovanju v Makedoniji, Srbiji in Sloveniji navedejo različna imena, kar kaže, da so postopki registracije pravzaprav brezpredmetni, saj jih velik del ne navaja resničnih podatkov.

Registracija je vprašljiva tudi zaradi tega, ker sicer schengen določa, da bi morali vsakega tujca pri vstopu v državo preveriti v posebnem sistemu, v katerem je zabeleženo, če osebo išče kakšna država ali pa ima morda oseba prepoved vstopa v schengen. Toda migrantov na tak način naj ne bi preverjali, tudi tistih, ki imajo pri sebi potne liste, ne.

Tako se postavlja vprašanje, kakšen je sploh smisel popisovanja, če se ve, da je večina podatkov nepravih.

Za pojasnila smo prosili Generalno policijsko upravo, a odgovore še čakamo.

Begunci in migranti so na vlaku, ki je peljal iz Dobove proti Šentilju, potegnili ročno zavoro, na vlaku je bilo nekaj časa precej napeto.
Begunci in migranti so na vlaku, ki je peljal iz Dobove proti Šentilju, potegnili ročno zavoro, na vlaku je bilo nekaj časa precej napeto. FOTO: 24ur.com

Migranti zaustavili vlak

Do težav in napetosti prihaja tudi pri prevozu. V sredo okoli 16.30 ure so begunci in migranti na vlaku, ki je peljal iz Dobove proti Šentilju, potegnili ročno zavoro, kar je potrdila tudi predstavnica Policije Vesna Drole. Lozarjeva poroča, da naj bi s tem pokvarili zavorni sistem na celotni kompoziciji, tako je moral vlak do Zidanega mosta peljati brez zavor, uradno pojasnilo in podrobnosti dogodka s strani Slovenskih železnic pa še čakamo. Na vlaku naj bi bilo tudi zelo napeto.

Tudi na PU Novo mesto so za 24ur.com potrdili, da je v sredo popoldan nekdo na vlaku potegnil zasilno zavoro. Dodali pa so, da o drugih težavah niso obveščeni. V nekaj primerih so jih v operativnem štabu na Policijski upravi Novo mesto, kjer usklajujejo prevoze migrantov v notranjost države, sicer obvestili o težavah in zastojih pri prevozih, a je bil kar nekajkrat razlog ustavitve in začasne prekinitve poti potreba po nudenju nujne medicinske pomoči migrantom, je pojasnila njihova predstavnica Alenka Drenik.

Zasilno zavoro begunci potegnejo večkrat

Zasilna zavora je namenjena hitri ustavitvi potniškega vlaka, ko je ogrožena varnost prometa in potnikov. Namenjena je predvsem železniškim delavcem, njena zloraba pa se v običajnih pogojih kaznuje, so sporočili s Slovenskih železnici in dodali, da na rednih vlakih njene zlorabe praktično ni. Drugače je na izrednih vlakih za prevoz beguncev, saj se tam po navedbah Slovenskih železnic zlorabe dogajajo večkrat na teden.

''Zaradi nemogoče komunikacije vzrokov za njeno uporabo ne moremo ugotavljati, zato uporabe tudi ne moremo sankcionirati. V nobenem do zdaj znanih primerih ni šlo za ogrožanje varnosti potnikov ali vlaka,'' so sporočili.

''Uporaba (sprožitev) zasilne zavore pomeni hitro zaviranje vseh vozil v vlaku in zaustavitev vlaka, ne pa vožnje brez zavor. V konkretnem primeru so uporabi ene zavore v vagonu sledile nasilne uporabe več drugih ročic z enako funkcijo, kar je povzročilo zaskok mehanizma. Po izločitvi zavor samo v tem vagonu je vlak z vsemi ostalimi delujočimi zavorami odpeljal do Zidanega Mosta, kjer so pristojni strokovni delavci napako odpravili in je vlak nadaljeval vožnjo brez ostalih posebnosti. Sprožitev zasilne zavore je povzročila zamudo omenjenega vlaka in do ugotovitve vzroka zaustavitve vlaka tudi ostalim vlakom na tej progi,'' so o konkretnem primeru zapisali pri Slovenskih železnicah.

Dodali so, da je pri prevozu beguncev poleg železniškega osebja na vlaku prisotna tudi policija.

''Prevoz migrantov je za Slovenske železnice velik logistični zalogaj. Poleg posebnih vlakov in organizacije celotnega prevoza migrantov zagotavljamo tudi neoviran promet po državi. Kljub velikemu obsegu dela večjih težav z migranti na železnicah nimamo,'' so zaključili.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni