Slovenija

'Sistem je slabo pregleden'

Ljubljana, 18. 02. 2009 13.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Področje zdravil je sodeč po reviziji računskega sodišča mogoče urediti še bolj učinkovito. Sistem je slabo pregleden in ga v celoti obvladuje le majhno število posameznikov.

Računsko sodišče RS je z revizijo urejenosti področja zdravil pri nas želelo preveriti urejenost področja zdravil v Sloveniji. Njihovo mnenje po reviziji je, da je področje zdravil zelo podrobno urejen sistem z veliko izjemami. Sistem je slabo pregleden in ga v celoti obvladuje le majhno število posameznikov.

Lekarna
Lekarna FOTO: Reuters

Revidiranci, med katere spadata tudi ministrstvo za zdravje in Zavod za zdravstveno zavarovanje (ZZZS), ne spremljajo sistema kot celote in nimajo celovitega pregleda nad porabo zdravil. Kot pojasnjujejo na računskem sodišču, to tudi pomeni, da nimajo natančnih, ažurnih in popolnih podatkov o dejanski porabi javnih sredstev, ki jih namenjajo za zdravila.

Z nekaterimi ukrepi bi lahko dosegli dodatne prihranke, meni Igor Šoltes.
Z nekaterimi ukrepi bi lahko dosegli dodatne prihranke, meni Igor Šoltes. FOTO: 24ur.com

Hkrati računsko sodišče meni, da področje ni urejeno tako, da bi v zadostni meri omogočalo ustrezno dostopnost zdravil. Sicer priznavajo, da so ukrepi za obvladovanje izdatkov za zdravila, ki so bili sprejeti v zadnjih letih, prinesli nekatere pozitivne učinke, a opozarjajo, da ti še niso zadovoljivi.

Z ukrepi, ki jih predlaga sodišče, bi po mnenju predsednika sodišča Igorja Šoltesa lahko med drugim dosegli dodatne prihranke pri zdravilih. Zdravstvenemu ministrstvu priporočajo, naj skupaj z Javno agencijo RS za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP) in ZZZS analizirajo postopke procesa zagotavljanja dostopnosti zdravil, jih skušajo optimizirati z mednarodno primerljivimi cilji in načini ter določijo nosilce nalog in odgovornosti za posameznike.

Glede na podatke, ki jih je pridobilo računsko sodišče, naj bi v letu 2007 v Sloveniji za zdravila porabili vsaj 552,491 milijona evrov. Od tega največ za zdravila na recept (427,422 milijona evrov), za zdravila, izdana v bolnišnicah (122,346 milijona evrov), in za zdravila, izdana v zdravstvenih domovih (2,723 milijona evrov), kar je bil tudi eden od razlogov za uvedbo revizije.

Ministrstvo priporočilom računskega sodišča glede zdravil že sledi

Doroteja Novak Gosarič z ministrstva za zdravje je dejala, da je poročilo za ministrstvo vzpodbuda. "Razvrščanje cen na liste in cene morajo biti urejeni v roku 180 dni in to je v naših predpisih zdaj urejeno. Na podlagi pravilnikov, ki so bili sprejeti, se bo ta časovni okvir, v katerem bodo zdravila dostopna našim zavarovancem, bistveno izboljšal," je poudarila.

Kar se tiče kritike računskega sodišča o nepreglednosti porabe zdravil v javnih zavodih, je pojasnila, da imajo na ministrstvu zgledno urejen pregled nad porabo zdravil, ki se predpisujejo na recept, čim prej pa bodo morali urediti še pregled nad porabo zdravil v bolnišnicah in nad stroški porabe teh zdravil. "To je naloga, ki nas čaka v tem letu."

Martina Cvelbar pravi, da je pri reviziji šlo za izbor, torej ne statistični vzorec.
Martina Cvelbar pravi, da je pri reviziji šlo za izbor, torej ne statistični vzorec. FOTO: 24ur.com

Direktorica Javne agencije za zdravila in medicinske pripomočke Martina Cvelbar pa je glede kritike računskega sodišča o neponovljivosti in nepreglednosti izračunavanja cen zdravil pojasnila, da izračun državnih revizorjev za 47 cen zdravil "ni bil statistični vzorec, ampak izbor". "Obrazci za izračun cene zdravil niso taki, da bi omogočali samopreverjanje," je dejala Cvelbarjeva, ki je pojasnila, da v sistemu ni predvideno dvojno preverjanje cene.

Po besedah direktorice agencije za zdravila v času revizije računskega sodišča obrazec za izračun cen zdravil ni bil zaklenjen, zato je možno, da je prišlo do napak čisto človeškega faktorja, so pa medtem uvedli nove obrazce, saj se je zakon spremenil. Na novinarsko vprašanje, ali so novi obrazci za izračun cen zdravil zaklenjeni, je odvrnila, da po njenem vedenju niso, ampak misli, da do teh stvari ne prihaja.


SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uroš Palhartinger
19. 02. 2009 10.14
Buena Vita
18. 02. 2009 15.53
BUMBAR PA SE OSREDOTOČI NA TE POSAMEZNIKE ALI JE PRETEŠKO????? A KEJ
elvog19
18. 02. 2009 14.57
In zato rabimo strokovnjake, da nam že leta javno znane stvari potrjujejo. Pa ti so 10 let za luno.
porka.malorka
18. 02. 2009 14.32
Sistem je slabo pregleden To pa je ugotovitev. To ve že skoraj vsak državljan Npr. Ko greš iz UKC potpisuješ za zdravila ki jih nisi uporabljal.