Slovenija

'Širjenje nestrpnosti je žalostno, ko gre na račun otrok, žensk in moških, ki bežijo pred nasiljem'

Ljubljana, 27. 08. 2015 17.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na spletu se pojavlja vse več do beguncev in migrantov nestrpnih in sovražnih izjav. Pri Amnesty International poudarjajo, da je vsako širjenje nestrpnosti "obžalovanja vredno in žalostno". Dodajajo še, da glasna nestrpna mnenja niso mnenja večine.

Ob pojavu nestrpnega in sovražnega govora na spletnih omrežjih glede beguncev mnogi poudarjajo, da je treba proti tovrstnim izjavam nastopiti odločno. Pri varuhu človekovih pravic pojasnjujejo, da mora vsakdo upoštevati vsaj pravno dopustne meje, Amnesty International Slovenija pa svetuje, da na nestrpnosti odgovorimo z izražanjem solidarnosti.

S približevanjem begunskega vala Sloveniji in iskanjem rešitev, kako se bomo z njim soočili pri nas, se na spletu pojavlja tudi vse več do beguncev in migrantov nestrpnih in sovražnih izjav. Na policiji so potrdili, da so danes preko elektronskega naslova prejeli prijavo sovražnega govora, ki jo bodo preučili in z njo seznanili tudi okrožno državno tožilstvo.

Po kazenskem zakoniku se namreč z zaporom do dveh let kaznuje, kdor javno spodbuja ali razpihuje sovraštvo, nasilje ali nestrpnost, ki temelji na narodnostni, rasni, verski ali etnični pripadnosti, spolu, barvi kože, poreklu, premoženjskem stanju, izobrazbi, družbenem položaju, političnem ali drugem prepričanju, invalidnosti, spolni usmerjenosti ali katerikoli drugi osebni okoliščini, in je dejanje storjeno na način, ki lahko ogrozi ali moti javni red in mir, ali z uporabo grožnje, zmerjanja ali žalitev.

Begunci ob makedonski meji - 1
Begunci ob makedonski meji - 1 FOTO: Reuters

AI: Vsako širjenje enstrpnosti je obžalovanja vredno

Pri varuhu človekovih pravic so pojasnili, da razumejo, da pojav izjemnega porasta beguncev odpira pomembna družbena vprašanja in povzroča zaskrbljenost državljanov. "Vsak udeleženec v javni razpravi, ki ne premore dovolj srčne omike in sočutja do človeka v stiski, mora pri iskanju predlogov za rešitev begunske krize upoštevati vsaj pravno dopustne meje," so navedli.

V zvezi z najbolj skrajnimi izjavami, v katerih posamezniki pozivajo k odvzetju življenja beguncem, pri varuhu poudarjajo, da je tak poziv protipravno in moralno zavržno dejanje. "Življenje je najvišje varovana družbena vrednota in absolutno varovana človekova pravica," so bili jasni.

Po mnenju Amnesty International Slovenija je vsako širjenje nestrpnosti obžalovanja vredno, zlasti pa žalostno, ko gre "na račun otrok, žensk in moških, ki bežijo pred oboroženim nasiljem, vojnim opustošenjem in preganjanjem". Kot so spomnili , mora država zanje poskrbeti po določbah mednarodnega prava, kar je tudi prav.

"Ob tem je pomembno, da tudi z najvišjih političnih vrhov prihajajo iskreni izrazi solidarnosti in resnična pripravljenost, da se zaščiti pravice beguncev in širše migrantov," so navedli. Po njihovem mnenju imajo pomembno vlogo tudi mediji, ki z načinom poročanja o teh temah prispevajo k ustvarjanju ozračja.

Pri tem navajajo, da glasna nestrpna mnenja niso mnenja večine - nenazadnje se številni ljudje v Sloveniji ravno te dni zavzeto povezujejo in zbirajo pomoč za begunce v drugih državah. "Poleg predstavnikov oblasti in medijev pa je pomemben tudi odziv vsakega od nas posebej - primerno je, da kdorkoli, ki ima priložnost, odgovori na nestrpno mnenje s svojim pozitivnim izražanjem podpore in solidarnosti," so pojasnili.

Da je treba proti rasizmu in ksenofobiji ob valu beguncev nastopiti odločno, so poudarili tudi v Alternativni akademiji. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, se pot humanosti in solidarne Evrope in Slovenije ne bo pokazala le v ponujeni pomoči migrantom, v privrženosti načelom človekovih pravic, empatiji in solidarnosti. "Žal bo na tej poti treba poskrbeti ne samo za nastavitev, hrano, prevoz in zaščito beguncev, temveč še zlasti misliti na nepredvidljivo psihologijo množic pod taktirko nacionalistov in politikov, ki si s hujskaškimi in ksenofobnimi prijemi radi tlakujejo pot na oblast," so ocenili.

PREBERITE ŠE: V begunski krizi, s katero se trenutno sooča Evropska unija, moramo delovati skupaj, članice unije pa bi morale biti solidarne med seboj, so se danes na Dunaju strinjali nemški in avstrijski zunanji minister ter evropski komisar za sosedsko politiko.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3