Slovenija

Lukšič se počuti zmanipuliranega

Ljubljana, 17. 03. 2009 17.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V rebalansu proračuna je tri milijone evrov namenjenih pristopnini za univerzijado. Minister Lukšič ob tem dodaja, da imajo organizatorji težave s kredibilnostjo.

Igor Lukšič: Rebalans je zelo restriktiven.
Igor Lukšič: Rebalans je zelo restriktiven. FOTO: 24ur.com

Odbor za kulturo, šolstvo, šport in mladino se je na današnji seji kot zainteresirano delovno telo seznanil s predlogom rebalansa proračuna za leto 2009 na področju šolstva in športa ter kulture. Z rebalansom proračuna bo ministrstvo za kulturo dobilo za 31 milijonov, ministrstvo za šolstvo in šport pa 101 milijon evrov več sredstev.

Minister za šolstvo in šport Igor Lukšič je zatrdil, da je rebalans zelo restriktiven in da je posledica upoštevanja zakonskih podlag in obvez.

Kot je pojasnil, je 48 milijonov evrov namenjenih novi plačni reformi, 43 milijonov evrov brezplačni prehrani dijakov in brezplačni vrtec za drugega otroka ter tri milijone evrov pristopnini za univerzijado.

Po ministrovih besedah je z rebalansom prišlo do zmanjšanja na nekaterih postavkah. "Sorazmerno veliko na zavodih za usposabljanje, 1,4 milijona evrov," je dejal in pojasnil, da je zaradi brezplačne prehrane dijakov prišlo do prenosa sredstev v prehranjevalnice in kuhinje.

Lukšič je odgovoril, da so prenesli 300.000 evrov iz aktivne politike izobraževanja odraslih v izobraževanje mladih. Po ministrovih besedah je bolje delati z mladimi kot z odraslimi. "Pri izobraževanje odraslih pa smo si zagotovili avanse iz evropskih socialnih skladov," je dodal.

Kaj pa univerzijada?

Lukšič je dodal, da imajo organizatorji univerzijade težave s kredibilnostjo in da se počuti zmanipuliranega.

Kot je dejal, organizatorji univerzijade niso predložili, da je DZ lani sprejel sklep na osnovi gradiva, ki je vseboval proračun v višini 44,8 milijona evrov. "To je dokument, to je obveza države," je poudaril.

Dodal je, da je DZ "znotraj tega sprejel, da bo država dala tri milijone evrov za pristopnino, tri milijone za organizacijske stroške, dva milijona pa bodo dale pokrajine oziroma država, če pokrajine ne bodo ustanovljene."

Na koncu razprave je odbor tudi soglasno sprejel sklep, da bo na eni od naslednjih sej opravil razpravo o nadaljnjem poteku univerzijade.

Ministrica za kulturo Majda Širca
Ministrica za kulturo Majda Širca FOTO: 24ur.com

Širca: Lažje bomo dihali

Ministrica za kulturo Majda Širca je glede povečanja proračuna za kulturo poudarila, da bo z njim letos "lažje dihati". S tem se je, tako ministrica, delež za kulturo v BDP zvišal z 0,46 na 0,5 odstotka. Po njenih besedah je s tem ustavljen trend padanja iz prejšnjih let.

Širca je povedala, da gre en delež povečanja na račun izravnave plačnega sistema, del pa na podlagi sprejetega zakona o zagotavljanju sredstev za nekatere nujne programe v kulturi (t.i. zakon o kulturnem tolarju oz. evru).

Ob tem je dodala, da so sredstva namenili za Agencijo za knjigo, za cerkvene arhive, Kobilarno Lipica, svetovno prestolnico knjige, ki bo leta 2010 v Ljubljani, in evropsko prestolnico kulture, ki bo leta 2012 v Mariboru.

Na koncu razprave je odbor soglasno sprejel sklep, da se je kot zainteresirano delovno telo seznanil z rebalansom proračuna.


 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
18. 03. 2009 20.23
ŠE ARENO NAJ ZGRADIJO,ZDEJ BI BILA SPET MODERNA
Zakon1
18. 03. 2009 15.14
Ko ti zmanjka argumentov se začne žaljenje in blatenje. Lej, kako stalno blatijo in žalijo tile desničarji (tudi tule s komentarji), ki so Slovenijo skorajda zafurali . Toda 'NO PASARAN'!
est
18. 03. 2009 14.38
Levaki, komaj ste dobili erar v roke že so tu problemi. Z državnim denarjem pač ne znate "delat".
andreja2008ab
18. 03. 2009 12.05
Nč jim ne bomo dali....Univerzijada????? Koga pa zanima sploh?
bučar
18. 03. 2009 10.43
firme propadajo, tile tu gor pa o svojem blagostanju in zabavi...
eizo
18. 03. 2009 08.29
UNIVERZIADO V LJUBLJANO, PA BO!
Buena Vita
17. 03. 2009 21.18
KAJ MU ŠTUDENTJE NE NOSIJO POROČIL KAKO POPI PRIDIGAJO V CERKVAH LE S KATERE HOSTE JE TA KRETENKO
babls
17. 03. 2009 21.16
Sm firbčna...če bi župan glavnega mesta kandidiral glavno mesto za univerzijado (hehehehe.....mogoč na Zajčji dobravi) a bi denar bil problem tudi v tem primeru??????
Buena Vita
17. 03. 2009 19.34
KULTURA MINISTRICA KULTURA ČE VAS NE VIDIM SEM KULTURNA,KAKOR PA SLIŠIM ZA VAŠE NEUMNOSTI ,POTEM PA PONORIM
milan777@mail386.com
17. 03. 2009 19.25
Kredibilnost je po moje načeta pri Lukšiću ,samo on in ožji krog ve ,da mora v 2 letih na vsak način zgraditi stadion v Ljubljani za katerega pa nimajo proračunske postavke!! Bedniki ko pa treba poslati miljon v Gazo,Darfur,Avganist.,Irak... pa ni recesije in izgovorov pa še vpraša nihče nič ,kaj imamo mi od tega.
Justice1
17. 03. 2009 19.09
ČLOVEK KAR VERJET NE MORE...MISLIM, DA JE BILO V DELU V SOBOTNI PRILOGI DOBRO OPISANO KAKŠEN MOTIV IMA KANGLER ZA UNIVERZIADO..MANIPULACIJE Z ZEMLJIŠČI, PRODAJA POCENIOBČINSKIH NEZAZIDALNIH ZEMLJIŠČ PRIVAT FIRMI, ZARADI UNIVERZIADE SPREMEMBA NAMEBNOSTI, POZIDAVA, OGROMNI DOBIČKI V PRIVART FIRMI NAMESTO V OBČINSKEM PRORAČUNU , DELITEV DOBIČKA MED VPLETENIMI ...TO JE LOGIČEN ZAKLJUČEK ZA VSAKOGAR KI JE TO BRAL IN JAZ O PODLAGI NAVEDENIH DEJSTEV NITI MALO NE DVOMIM..DAJTE TE 3 MILIJONE RAJE ZA UVEDBO NOVIH ZDRAVIL IN REŠITE ŽIVLJENJA NEKAJ 10 SLOVENCEV KI BODO SICER ZARADI SLABŠE DOSTOPNOSTI DO NAJBOLJŠIH ZDRAVIL POMRLI BREZ POTREBE.
Meri.m
17. 03. 2009 18.37
Vi si kar delite dokler imate kaj ……………
Braveheart
17. 03. 2009 18.26
minus se veča, širca pa lažje diha?