Slovenija

SiOL TV pod lupo inšpektorjev

Ljubljana, 21. 08. 2009 09.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
288

E-pošta za naročnike SiOL TV: "ekran zmrzne, tehnične okvare, dražji paketi" in <a href = "http://image.24ur.com/media/document//60325563.pdf" target="_blank">obrazec ugovora</a>. V najslabšem položaju so 'vezani' naročniki, ki s predčasno prekinitvijo pogodbe tvegajo plačilo penalov.

SiOL je 1. julija spremenil programske pakete. Od tedaj je vse več nezadovoljnih uporabnikov, ki podjetju očitajo enostransko spreminjanje pogodbenih določil v njihovo škodo.

Težave, ki jih doživlja naročnik SiOL TV med gledanjem televizije.
Težave, ki jih doživlja naročnik SiOL TV med gledanjem televizije. FOTO:
Zaradi tehničnih značilnosti storitev (telefonija, internet, kabelska televizija, digitalna televizija) so potrošniki še bolj v podrejenem položaju kot običajno, saj zamenjava ponudnika ni enostavna, zaradi tehničnih danosti omrežja pa so nekateri potrošniki prisiljeni sklepati naročniška razmerja z določenim ponudnikom in ne morejo prosto izbrati najugodnejšega ponudnika. Zveza potrošnikov Slovenije

Kroži tudi spletna pošta nezadovoljnega naročnika, ki je pripravil obrazec ugovora. Naročniki so nezadovoljni, ker naj bi dobili manj programov za višjo ceno, pritožujejo se zaradi vse pogostejših tehničnih težav, vzpostavitev s centrom za pomoč uporabnikom naj bi bila skoraj nemogoča … Nekateri naj bi že prekinili pogodbe in izbrali drugega ponudnika tovrstnih storitev, drugi pišejo pritožbe in reklamacije, tretji, ki so v najmanj zavidljivem položaju, pa so na SiOL vezani za določen čas, saj so z njim sklenili pogodbe za na primer dve leti. V primeru enostranske odpovedi imajo namreč določeno pogodbeno kazen.

Inšpektorji na delu

Prijave in vprašanja potrošnikov so že takoj po napovedi sprememb začeli dobivati tudi na tržnem inšpektoratu. Po pregledu dokumentacije so ugotovili, da bi lahko šlo za kršitev določil zakona o varstvu potrošnikov in zakona o varstvu potrošnikov pred nepoštenimi poslovnimi praksami, zato so na Telekomu Slovenije opravili inšpekcijski pregled.

Zdaj preverjajo, ali je šlo za uporabo nepoštenih pogodbenih pogojev. Zakon v tem primeru predvideva ničnost tovrstnih nepoštenih pogojev, lahko pa se tudi prepove prodaja storitev do odprave pomanjkljivosti in se izreče globo. Višina denarne kazni za pravno osebo je od 3.000 do 40.000 evrov, za odgovorno osebo pa od 1.200 do 4.000 evrov. Glede možnosti, da bi Telekom Slovenije moral vzpostaviti prejšnje stanje, pa je na podlagi vložene tožbe sodišče edino pristojno presojati, ali je ravnanje družbe skladno s trenutnimi naročniškimi pogodbami, so pojasnili na inšpektoratu.

Apek eno, SiOL drugo

Določila pogodbe morata seveda spoštovati tako ponudnik kot naročnik. V Agenciji za pošto in elektronske komunikacije (Apek) poudarjajo, da ''morebitne spremembe pogojev opravljanja elektronskih komunikacijskih storitev, kamor sodijo zlasti cena, obseg in kakovost storitve, ne morejo biti podvržene zgolj enostranski presoji operaterja''. Ker po njihovem mnenju Telekom ni spoštoval pogodbe, tudi ne sme od naročnika zahtevati plačila penalov v primeru predčasne odpovedi pogodbe. Obenem opozarjajo, da morajo naročniki vrniti terminalsko opremo, ''ki so jo od operaterja pridobili zaradi vezave za daljše časovno obdobje''.

SiOL TV
SiOL TV FOTO:
Apek lahko operaterju naloži globo le, če naročnikov ni obvestil o nameravani spremembi. Prav tako mu ne more naložiti vzpostavitve v prejšnje stanje. ''Operater namreč lahko enostransko spremeni pogoje naročniške pogodbe, torej tudi vrsto in kakavost storitev, pogoj je le, da naročnike predhodno obvesti in jim omogoči odstop od pogodbe brez sankcij.''

Tudi v Zvezi potrošnikov Slovenije menijo, ''da se s spremenjeno vsebino paketov vsebina pogodbenega razmerja enostransko in bistveno spreminja''. Ugotavljajo, da lahko naročniki s pogodbami za nedoločen čas v vsakem trenutku in brez posledic prekinejo razmerje, medtem ko se zaplete pri dvoletnih naročniških razmerjih. Zato ponudnika pozivajo, ''da od načrtovane spremembe v teh primerih odstopi in svojim naročnikom do poteka 'vezane pogodbe' zagotovi vsebino paketov, ki je veljala ob sklenitvi pogodbe''. V nasprotnem primeru tako kot Apec pojasnjujejo 'vezanim' naročnikom, da jim ni treba plačati pogodbene kazni. ''Glede subvencioniranih proizvodov pa se lahko odločijo, da jih zaradi prekinitve naročniškega razmerja vrnejo ali pa plačajo sorazmeren delež vrednosti, glede na število mesecev, ki so preostali do izteka obveznega obdobja naročniškega razmerja.''

Telekom se ne strinja. Naročniku, ki pogodbo odpove predčasno, zaračuna 8,35 evra brez DDV za stroške prekinitve naročniškega razmerja in sorazmeren delež zneska subvencije nakupa osnovne terminalne opreme v višini 115,75 evra brez DDV. Poudarjajo, da so spremembe posledica prilagajanju strank. Ker pa ''so programski paketi živa zadeva, se bodo tudi v prihodnje spreminjali''. Število zahtev za pojasnila s strani naročnikov se je po njihovih trditvah povečalo le ob spremembi, ''število odpovedi pogodb pa se ni bistveno povečalo''.

Naročniki se pritožujejo tudi zaradi tehničnih težav, ki naj bi jih bilo po uvedbi sprememb več. ''V zadnjih dneh smo izvajali dela, povezana z nadgradnjo telekomunikacijskega omrežja, zaradi česar občasno prihaja do motenj ali prekinitev v delovanju storitve SiOL TV, še posebej na območju Ljubljane z okolico. O tem smo javnost oziroma uporabnike obvestili preko javnih komunikacijskih kanalov.'' Prepričani so, da je njihova ponudba najboljša na trgu, ''saj zadovolji še tako zahteven okus''.

Kaj preostane naročniku?

Če vam je SiOL zaračunal kazen zaradi predčasne odpovedi pogodbe, se obrnite na Apek, Urad za varstvo potrošnikov ali Zvezo potrošnikov, če ste član. Na nepravilnosti lahko opozarjate tudi tržni inšpektorat, lahko pa vložite tudi tožbo, če menite, da se vam kot naročniku godi krivica. A sodni mlini meljejo počasi ...

Ugovor na račun
Odgovor Urada za varstvo potrošnikov, ki so ga izdelali na Pravno-informacijskem centru (PIC)
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (288)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tomii83
25. 08. 2009 21.33
mi imamo tam slabih 1500 m.
Smallville2011
25. 08. 2009 04.51
ne vem točne razdalje od centrale samo baje pa,da ni daleč imamo pa adsl optiko nimamo.
tomii83
24. 08. 2009 21.52
Ja koliko si oddaljena pod centrale pa keri sistem imaš ADSL alo optiko?
Smallville2011
24. 08. 2009 19.29
ja jaz se lahko pohvalim kako odlično pri nam vse deluje in ne hvalim siola ali telekoma sem pa proti tako visokim cenam to je pa res.
tomii83
24. 08. 2009 19.14
spektra2009 ti si sigurno uslužbenka siola oz telekoma da ga tako hvališ.
Smallville2011
24. 08. 2009 17.07
oziroma kdo drug mi ga ne more resetirati edino na siolu ga lahko.
Smallville2011
24. 08. 2009 17.05
to,ko se je pa nekajkrat modem resetiral ga je pa nekdo,ki ga poznam povedal sem mu svoje upor.ime in geslo pa mi je malo ponagajal zdaj sem pa geslo spremenil ga ne ve in je mir modem sinope se nikdar več ne resetira sam.
Smallville2011
24. 08. 2009 16.58
pri nas imamo 3 komunikatorje in televizorje in prisežem slika je popolnoma čista nič kock ali popačenj imamo pa po novem že mpeg4 in ne več mpeg2 kot je bilo prej,ker tisti,če imajo še po starem lahko,da so kocke in popačena slika zaradi tega malo se je treba pozanimati za stvar,da se uredi in vse naštima pa dela potem vse kot mora.
gameboy
24. 08. 2009 16.50
KLJUB TEMU, DA SEM PISAL PRAVI ČAS NA ZVEZO POTROŠNIKOV IN URAD RS ZA VARSTVO POTROŠNIKOV SO OBOJI KI SE HRANIJO Z NAŠIM IN EVROPSKIM DENARJEM SUHOPARNO ODGOVORILI. PRVI, DA SE NAJ OBRNEM NA DRŽAVNI URAD, KER SO ONI ČLANSKA ORGANIZACIJA - NE VEM OD KOD JIM ČLANI ČE ODGANJAJO NOVE! URAD PA NAVAJA ČLENE IN NAJ SI OGLEDAM POGODBO PA TAKE... NIČ UGOVOR, PA ZAKONSKI ROK 15, IN BLA, BLA, SEM ŽE PREPOZEN. NIKOLI VEČ NA SIOL, ŠE DRUŽIM SE NE VEČ S TISTIMI KI BODO PRI SIOLU!!! BASTA , KONEC BESED....
gameboy
24. 08. 2009 16.27
No, kar vsak dan enkrat je potrebno na novo zagnati komunikator. Tako, da mi ne govoriti, da pri ostalih dela brez težav. Kocke se pojavljajo redno. Pa še vezan sem za dve leti. V ŽIVLJENJU ME ŠE NISO TAKO NATEGNALI, PA SEM ŽE VEČ KOT 40 LET NA SVETU!!!!! ZELO NEZADOVOLJEN.
Smallville2011
24. 08. 2009 15.19
-1
ja jaz imam ful dobra kvaliteta je in res vse dela kot mora siol tv čisto nič motenj res vse pohvale siolu tako,da izberite siol ne bo vam žal priporočam saj je siol bil prvi in je najkvalitetnejši ponudnik,če še to ne veste.
_micika_
24. 08. 2009 13.44
bi že bil čas, da bi na siolu neki spremenil, k so bli katastrofa, zdej so še pa slabši! A ma sploh kdo kej pozitivnih izkušenj z njimi?
tomii83
24. 08. 2009 08.22
Do danes naj bi bila uvedena nadgradnja,pa ni nič opaziti,še slabše je,sej siolovci se bomo mi uporabniki na koncu slajše smejali boste videli,niste edini internetni ponudnik pri nas.
Psemek_III
23. 08. 2009 21.02
T2 je super. Upam samo, da tudi njim ne pride kaj takšnega na pamet. Zaenkrat sem zadovoljen z njimi.
BARCA 2014
23. 08. 2009 20.22
SIOL vse se vrne kakor bumerang. Bomo že vzdržali do konca pogodbe. Potem pa te še povohamo ne, pa če še boš obljubljal 1000 programov. Osel gre samo enkrat na led.
bosoturk
23. 08. 2009 18.32
Smallville2011
23. 08. 2009 16.22
ve kdo kaj bi bilo to,da se modem sinope sam ugasne ali resetira in ponovno zažene hvala za odgovor?.
peter1231
23. 08. 2009 14.38
usorci 22.08.2009, 20:04 nimaš take sreče ku jst...men se sam resetira, včasih tut v uri desetkrat..katastrofa...
tomii83
23. 08. 2009 10.21
Ja jaz imam poleg Siola še 3 varjante in to so:Amis,Tuš in Total tv.Kaj Se najbolj splača vzet od tega?
muri1
23. 08. 2009 00.19
+1
monopolni ponudnik,potem pa se hvali z velikim dobičkom in dobrim poslovanjem.Res so sposobni,dvignejo cene in evo jih sposobnežev.Isti so kod pošta ali elektro.