Slovenija

Bodo imeli ministri za 1.000 evrov bruto nižje plače?

Ljubljana, 03. 04. 2012 08.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
M.R./U.Z./STA
Komentarji
1408

Ker sindikati javnega sektorja z vlado niso našli skupnega jezika, so se dogovorili, da bo vlada pripravila še tretjo različico predloga varčevalnih ukrepov. Nov predlog bo šel verjetno v smeri kombiniranega zniževanja plač, pravi minister Pličanič.

Predstavniki vlade in sindikatov javnega sektorja so danes nadaljevali pogajanja o predlaganih varčevalnih ukrepih. Na sestanek so prišli vsak s svojim predlogom varčevalnih ukrepov.

Vlada v novem predlogu vztraja pri 15-odstotnem znižanju plač v javnem sektorju, te bi se znižale 1. junija letos. Z istim dnem bi vlada izplačala tretjo četrtino, s 1. januarjem 2013 pa četrto četrtino odprave plačnih nesorazmerij. Vladna stran predlaga tudi povrnitev kilometrine za prevoz na delo v višini petih odstotkov cene bencina in ne več štirih odstotkov. Za regres za letos bi namenili 50 odstotkov obsega sredstev glede na 2011, izplačan pa bi bil glede na višino dohodka.

Višina regresa za prehrano se zniža za 10 odstotkov, do njega pa so upravičeni samo tisti, ki delajo več kot štiri ure dnevno. Solidarnostna pomoč se zniža na 520 evrov. Najvišje število dni letnega dopusta (32 dni) ostaja. Dnevnice za službena potovanja v tujino se znižajo za 20 odstotkov in se ohranijo le za službena potovanja, ki trajajo od 10 do 14 ur in nad 14 ur.

Jubilejne nagrade se ne znižajo, a pravica do teh je vezana na delovno dobo v javnem sektorju. Če se javni uslužbenec upokoji v dveh mesecih po izpolnitvi pogojev, mu pripadajo tri povprečne plače odpravnine, sicer pa le dve povprečni plači ali dve njegovi plači, če je to ugodneje.

Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj
Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj FOTO: Aljoša Kravanja
Vodja pogajalske skupine dela sindikatov javnega sektorja Drago Ščernjavič je napovedal, da bodo vladni strani predlagali znižanje razlike med plačnimi razredi. Kot je pojasnil, je sedaj razlika med plačnimi razredi štiri odstotke, sami pa predlagajo znižanje za 0,1 ali 0,2 odstotka. S tem bi lahko po njihovih ocenah privarčevali preko 200 milijonov evrov.

Dušan Miščević iz sindikata carinikov, ki sicer sodi v Ščernjavičevo pogajalsko skupino, je dejal, da je nov vladni predlog nekoliko boljši, še vedno pa je zanje najbolj problematično predlagano znižanje plač za 15 odstotkov in poseg v regres. Nekaterim so ga namreč že izplačali in ni pravne podlage, da bi ga zahtevali nazaj. Tako bi bili drugi postavljeni v neenak položaj.

Po besedah predsednika Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije Zvonka Vukadinoviča je ključno, ali se bodo dogovorili o prvi točki, o plačah. Omenjeni sindikat sodi v Konfederacijo sindikatov javnega sektorja, ki je sicer predlagala, da bi podaljšali zamrznitev plač do konca leta in se v tem času dogovori o drugih ukrepih. Vukadinovič pa je pred pogajanji dejal, da če se dogovorijo o zamrznitvi plač, potem se lahko dogovorijo o vsem ostalem. Na predlagano znižanje pa ne morejo pristati.

Predsednik Pergama Janez Posedi vztraja, da je 15-odstotno znižanje plač "misija nemogoče". Z odpravo plačnih nesorazmerij so po njegovih besedah "zelo v zaostanku" in tudi ustavno sodišče, kamor se je del sindikatov obrnil po lanski zaostritvi, po njegovem čaka na to, kakšen bo pogajalski izplen. Vladi pa predlagajo, naj privarčuje kje drugje.

V tretje gre rado?

Ker niso našli skupnega jezika, so se pogajalci vlade in sindikatov javnega sektorja dogovorili, da bo vladna stran do srede pripravila še tretjo različico predloga varčevalnih ukrepov. Tudi v tej naj bi se po besedah Ščernjaviča spreminjal zlasti del, povezan s plačami.

Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj je potrdil, da so se danes dogovorili, da bo vlada do srede svoj predlog dopolnila, do takrat pa teh vprašanj ne bodo komentirali. "Gre za zelo občutljiv trenutek v pogajanjih in ker imamo vsi željo, da pridemo do rešitve, ki bi bile sprejemljive, pravične in izvedljive, bomo tokrat v komentarjih zelo zadržani," je še dodal.

Je pa znova izpostavil vprašanje odpuščanja učiteljev in vzgojiteljev. Po Štrukljevih besedah je sindikalno oceno, da bi zaradi vladnih ukrepov službo izgubilo 2.500 zaposlenih, na željo vlade komentirala državna sekretarka na ministrstvu za izobraževanje Mojca Škrinjar. Če so jo pravilno razumeli, je napoved zdaj zmanjšala na 1470, kar je še vedno "grozljiva številka", ki demantira besede ministra Žige Turka v petek na novinarski konferenci, je dejal Štrukelj in dodal, da pričakujejo ministrovo opravičilo.

Minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič
Minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič FOTO: Miro Majcen
Minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič je potrdil, da ostajajo ključna vprašanja znižanje plač in regresa ter odprava plačnih nesorazmerij. Na vprašanje, kako ocenjuje sindikalni predlog za zmanjšanje razmika med plačnimi razredi, je odvrnil, da pravzaprav ni šlo za nov predlog, pač pa za eno od modifikacij že doslej predlaganih različic.

Sindikati bodo v sredo prejeli nov predlog, ki bo po Pličaničevih besedah verjetno šel v smeri kombiniranega zniževanja plač – torej kombinacije med linearnim in selektivnim zniževanjem. Tako bi se uslužbencem z nižjimi plačami plače znižale manj, tistim z višjimi plačami pa več, pri čemer je izhodišče še vedno 15-odstotno znižanje. Ministrom bi se po tej različici plače denimo znižale za 1.000 evrov bruto, je pojasnil. Prav tako bo vladna stran do srede pripravila nov predlog v zvezi z izplačilom regresa.

Sicer pa minister ocenjuje, da sta se vladna in sindikalna stran na današnjem srečanju vendarle začeli pogajati, saj so se doslej usklajevali zlasti o tem, kako se sploh pogajati. "Stališča so še vedno precej različna, hkrati pa ocenjujem, da je možnost, da pride do nekega dogovora v relativno kratkem času," je pojasnil.

Vlada bo sicer v četrtek obravnavala tudi osnutek zakona, ki vsebuje varčevalne ukrepe, kar pa ne pomeni, da se pogajanja s tem zaključujejo. "Ravno obratno, pogajanja so možna do sprejema tega zakona v parlamentu," je poudaril Pličanič. Kakšen predlog bo v četrtek obravnavala vlada, po njegovih besedah še ni mogoče napovedati, saj je še vedno odvisen od pogovorov s sindikati in razprave na vladi sami.

'Policisti nimamo več česa izgubiti'

Kot je znano, vse več sindikatov javnega sektorja za 18. april napoveduje stavko. To so napovedali že v Policijskem sindikatu Slovenije, danes pa tudi v Sindikatu policistov Slovenije.

"Pregledali smo novo ponudbo vlade, ki pa je v bistvenih točkah za nas nesprejemljiva, zato smo jo zavrnili. Prepričani smo, da je zategovanje pasu pri plačah zaposlenih v policiji za 15 odstotkov norost brez primere in zanjo ni resne utemeljitve. Ne moremo se strinjati niti z drastičnim nižanjem kilometrine, ker bi ta ukrep policistom dodobra načel že tako nizko osnovno plačo," so zapisali. Kot pravijo, so ogorčeni, ker je vlada gluha za uresničitev njihovih predlogov, naj racionalizirajo, kjer bi se dalo, in kjer ne bi posegali v plače in socialne transferje zaposlenih. Stavkovni odbor Sindikata policistov Slovenije je predsedniku dal mandat, da v primeru, da vlada ne bo poslala razumnega in sprejemljivega odgovora na njihove zahteve, napove stavko, so še dodali.

O morebitni podpori stavki se te dni odloča članstvo Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture. Ostali sindikati javnega sektorja pa bodo o morebitni stavki odločili do konca tedna.

Izračun kilometrine
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1408)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

demokracija
06. 04. 2012 07.43
Dajmo se vsi naenkrat prijavit na zavodu za zaposlovanje, Vsi delavni ljudje Slovenije, pa naj si parlamentarci sami zaslužijo svojo plačo......(ha ha ha ha) 90 zaposlenih, vsi ostali na zavodu he he he he
?rnogled
04. 04. 2012 18.53
+2
Štrukelj,kolk maš plače?povej javno in brez skrivalnic.
DemokracijaMolka
04. 04. 2012 09.31
+19
V glavnem kriza je tu !!! No zdej pa še jaz sprašujem: 1. Zakaj se breme krize meče izključno na breme 99% običajnih ljudi, ki so tudi v časih "debelih krav" životarili? 2. Zakaj se priviligira verske skupnosti, da te ne plačujejo davka? 3. Zakaj tisti, ki so zavozili naša podjetja, ne vrnejo ukradenega denarja in jim je še vedno dovoljeno, da so v gospodarstvu? 4. Zakaj se ne naredi radikalnih sprememb v državi sedaj, ali bomo čakali, da bo kot v Grčiji ljudstvo dobesedno lačno. (šparanje če nimaš nič pač ne gre) 5. Zakaj se daje bankam denar, ko pa imajo v lasti toliko nepremičnin, katerih cene še napihujejo? Zakaj tega ne prodajo na tak način, da se bo našel kupec? 6. Zakaj pri državnih poslih in naročilih vedno obstaja še neki privat posredniki, kateri upravičujejo svoje posredovanje z milijonskimi nagradami. 7. Zakaj energetske družbe upravičujejo dobiček in si ga lastijo kot da je njihov, čeprav so v večinski državni lasti, njihov dobiček pa jim plačujemo mi, ki že tako nimamo denarja? 8. Zakaj moramo izvajalcem del plačevati anekse, ki so včasih absurdno visoki, sama kvaliteta dela pa spet zahteva določen davkoplačevalski denar. 9. Zakaj je povprečje plač v Javni upravi extremno, čeprav se točno ve, da velika večina dobi do 700eur za zelo zahtevno delo? 10. ZAKAJ NAS SILIJO Z REFERENDUMI, ČE TO NI NAŠE DELO? ČE SE NE MOREJO ODLOČITI, NAJ GREDO DELAT NEKAJ DRUGEGA. NE RAZUMEM KAKO LAHKO MI DOPUŠČAMO TAKO MANIPULIRANJE. BITI POSLANEC BI MORAL BITI ČASTEN POKLIC SLUŽENJE NARODU, NE PA SAMO ZAGOTAVLJANJE VIŠJEGA ŽIVLJENSKEGA STANDARDA NA RAČUN TRUPEL. p.s. NO A NI TAKO ? Aja pa če nam nižajo standard na 1999 leto nam naj znižajo pa še cene na takratno obdobje.
MUUKICCA
04. 04. 2012 09.46
+5
To veš ti, pa jaz, pa vsi "navadni" državljani, ki nimamo 3k in več plače, ki se z 700 evrčki vlečemo čez mesec. Ostalim se pa tako ali tako vse zdi vse najlepšem redu. Saj živijo lepo, ne?
DemokracijaMolka
04. 04. 2012 10.12
+4
največji absurd pa je, da mi bomo zategovali pas za par 100 eur, da bomo prihranili, z druge strani pa že sanacija teh vprašanj, bi v veliki meri popravila stanje v državi.
bb38150
04. 04. 2012 14.51
+4
AmonGoeth
04. 04. 2012 08.53
+8
Janšo v rest pa bo mir, ni blaginje v državi kjer je kriminalc na oblasti!!!
skembo
04. 04. 2012 08.06
+15
A poslancem pa ostane 40 dni dopusta, ogromne plače, dodatki, sejnine, visoka plačila za nekakšne komisije in odbore, službeni zastonj telefoni, zastonj klici, službeni zastonj laptopi,službeni avtomobili, plača še eno leto po koncu mandata, zastonj izobraževanja, nakup literature(seznam kakšna literatura je to , je bil nedolgo nazaj objavljen- groza ) , potovanja v tujino na nekakšne seje, plačilo nekakšnega pavšala za delo na terenu(od 500 do 1000 eur ?), dodatek za ločeno življenje, službena stanovanja, itd, itd.........od vsega so si pa celo zvišali malico v svoji 'skromni' menzi za 15 centov, da bodo delili usodo z ostalimi Slovenci? Višek nesramnosti.. Slovenija pa naj zateguje pas ?
Kaj_je_res
04. 04. 2012 10.17
+1
Veš, oni si bodo že drugje "not spravli" tole razliko, ki se jim bo uradno znižala pri plači. To vsi vemo.
tschmrlj
04. 04. 2012 07.53
+2
Za začetek nekaj predlogov: 1. Potni stroški se dajo znižati samo ob predložitvi ustrezne vozovnice, ne pa da se izplača na lepe oči, kot se to dosedaj dela. Torej bi bi bili tudi avtobusi in vlaki bolj polni kot so dosedaj. 2. Tam kjer ni javnega prevoza naj se upošteva vladni predlog po plačilu kilometrine. 3. Vsi, ki izpolnjujejo pogoje za upokojitev naj se upokojijo, njihova delovna mesta pa ukinejo, to velja posebno za razne inštitute in zavode, ter tudi šole. 4. Ukinejo se naj vsa nepotrebna potovanja v tujino z letalskimi ali drugimi dragimi prevozniki. Potovanja naj se dovolijo v tujino samo s službenimi avtomobili in to brez mednarodnih dnevnic. 5. Ukinejo se vse udeležbe na izvenevropskih simpozijih, sestankih - to naj nadomesti naš veleposlanik akreditiran v teh državah.
MUUKICCA
04. 04. 2012 09.35
+3
Se strinjam s tabo , razen v prvi točki. npr. končaš službo ob enih zjutraj, ko ne pelje noben vlak ali avtobus več. Mi predlagaš, naj počakam do jutra, da bom lahko kupila vozovnico, se odpeljala domov, potem pa ob dvanajstih spet nazaj na vlak? Samo nadzor naj malo poostrijo. Hitro bi se ugotovilo, kdo se dejansko vozi. In ko bi kaznovali tiste, ki to izkoriščajo, bi tudi drugi začeli malo drugače razmišljati
Kaj_je_res
04. 04. 2012 10.19
+4
V naši družini bomo dali minimalno 150 eur za prevoz na delo odslej od neto plače, ker se vozimo 50 km v eno smer. Žal, na podeželju pač nimamo JU, ki se je lepo scentralizirala okoli LJ :-( . Mislim, da smo na ta način vsi, ki nismo iz KJ in okolice, neupravičeno diskriminirani in da je sporočilo države, naj se iz podeželja še v večji meri preselimo v Ljubljani!
?rnogled
04. 04. 2012 18.56
Skoti99,kaj ste vsi v državni službi,al si nepismen
damjannoo
04. 04. 2012 07.30
+2
Tak občutem imam, da želijo s temi ukrepi dosežt, da se zmanjša število javnih uslužbencev. Če bo vse to sprejeto, bo marsikdo dal odpoved.
Tonček Balonček
04. 04. 2012 07.32
+7
Tonček Balonček
04. 04. 2012 07.22
+0
Se vidi, da je nova oblast dedič stare partijske šole, ko so bili razponi med najmanjšo in največjo plačo 1:4 ali še manj. Sledijo še delovne brigade, zveza pionirjev, dosmrtni mandat, vrhovni poveljnik, ukinitev strank...
aligator
04. 04. 2012 09.35
+3
Tonček če hočemo socialno državo ,edino to je pravilno ,pa ne vem kaj ti maš proti 1:4,ko je blo 1:4 se lepo živelo.
?rnogled
04. 04. 2012 18.59
Tonček,predvidevam,da si že v penziji.Če nisi ,si pa sigurno v državni službi,saj tolko,ko pa ti serješ po netu,pa nima noben cajta.In kaj te moti 1:4?
demokracija
06. 04. 2012 07.40
Bolha31
04. 04. 2012 07.20
+20
A SE SPLOH ZAVEDATE, DA BO MORAL ČLOVEK PUSTITI SLUŽBO, ČE MU NE BODO VRNILI POTNIH TAKO KOT ZDAJ. SEM SI PRERAČUNALA GLEDE NA TO KOLIKO SEDAJ DOBIM IN KOLIKO BOM DOBILA PO NJIHOVI LOGIKI GLEDE NA TO, DA SE VOZIM 50 KILOMETROV NA ENO STRAN. OD SVOJE PLAČE BOM MOGLA DATI CELIH 200 EVROV. PO TAKI LOGIKI JE BOLJE DA SEM DOMA KER ZA 300 EVROV SEM PA LAHKO TUD NA SONČNI UPRAVI IN ŽIVIM NA RAČUN DRŽAVE. SRAM NAJ VAS BO.
maijster
04. 04. 2012 07.26
+8
...žal tudi sončno upravo bodo ukinili,....groza,nevem ali bomo morali res vsi začeti razmišljati samo še o nelegalnih poslih,kako kje in kaj ukrast ?? mar nas res država sili v to ??,...
Uporabnik811241
04. 04. 2012 07.26
+2
Prvič bi morala država takoj premestit svoje uslužbence v bliže domu nato ocenit koliko zaposlenih rabimo v javni upravi ,kajti vsak delodajalec zaposli toliko za koliko ima delo in koliko jih lahko plača ! Ostalo pa pač na zavod kjer je še vedno za državo manjši strošek 300 eur plus tega bo pa za socialno itak vsak podpisal ,da bodo dediči vrnili v nasprotnem primeru jim pa vzamejo premoženje !
Kaj_je_res
04. 04. 2012 10.22
+2
Bolha31, te popolnoma razumem, mi imamo isti primer. Na koncu bomo ugotovili, da država vrača ženske za štedilnik - nižje porodniške, nižja nadomestila za bolniško, skoraj nič več potnih stroškov za prihod na delo - tako da ti na koncu ostane tako malo, da je bolje, da se odločiš postati družbeni problem oz. ostati doma - ne rabiš plačat vrtca, malice v šoli, ker si pač revež, dobiš doklade, sobiš socialno pomoč in še kaj - pa si lepo doma. Jao jao, politik(ant)i, narobe ste se tole lotili, pa toliko pametnih predlogov je tule na forumu, ko bi le kdo hotel nas, "navadno rajo", poslušat !!!!!!!!!!!
delavc1
04. 04. 2012 07.18
-5
maijster
04. 04. 2012 07.15
+6
...z plačami se vračamo v leto 1999 a življenski stroški pa že itak datirajo v leto 2014,he,he,he,....
b77
04. 04. 2012 07.18
+11
vrnti bo treba zapravljen denar! Samo v naši državi si nekateri dobili kredite in jih nikloli vrnili, Dobili so tudi socialna stanovanja, upokojitve pri 50 tih....... ampak nekdo bo to plačal?
maijster
04. 04. 2012 07.30
+4
....ma kradlo in gulufalo se je državo zadnjih 20 let na veliko,ste videli podatek,da je ogromno ljudi imelo po več nepremičnin,in dobivalo socijalko in takšnih in drugačnih zadev je bilo ogromno,zato pa smo sedaj tu kjer smo,...
maijster
04. 04. 2012 07.14
+4
...tudi če jim vzamejo 1000 eur,še bodo vedno imeli dost večijo plačo,kot pa so jo kadar koli imeli preden so postali ministri,pa tud imajo določene privilegije,...
NicNeVem
04. 04. 2012 07.11
+8
Bi pa morala seveda vlada narediti red pri plačah v javnem sektorju, znižat plače poslancem, ministrom in predsedniku! Bi pa morale biti te plače res vrh plačne piramide v državi, ne pa da določeni direktorji državnih firm prejemajo višje plače od ministrov. To je skregano z vsako logiko! Poslušamo, da imajo direktorji vaških zdravstvenih domov ali vrtcev višje dohodke kot poslanci. Tukaj je nekaj res hudo narobe! Vse te plače bi morali najprej spaviti na NORMALO, pustiti vse tiste do 700€, ostale pa korigirati glede na višino!!
cirenij
04. 04. 2012 07.23
+3
Direktorji Javnih zavodov so po individualnih pogodbah z visokimi plačami in še ogromnimi, dogovorjenimi privilegiji od delovnega časa, dopustov itd. Pa celo s.p. ima baje direktorica v povezavi s svojo direktorsko funkcijo. Tako, da skače v zelje državni upravi.
NicNeVem
04. 04. 2012 07.55
+1
Tako je, in te osebe bi bilo potrebno razkrit javnosti in pri teh globoko zarezat in bi bilo tudi več efekta. V take JU bi morali vlagati energijo varčevanja pa v upokojence nad 800€,
VOY
04. 04. 2012 06.59
-3
Denar imam na CIPRI Sem proti 1% Rekreiram se u STOŽICU...VIP Separe Sem proti VARČEVANJU....sem za PUFFANJE....do podna Ulegu se bom na Titovo....in čakal da mi s neba padne POZITIVNA KLIMA...Milja €...od oka...i to Zoran je moj Vizijonar.....želim si Mercedes BRABUS...pa da pecam ribe...od 18 +....ejga IMA SE MOŽE SE.....CECO....vadi sise
WikiX
04. 04. 2012 07.00
+0
Jaz sem zato, da se pridružimo tistim državam, ki najmanj varčujejo.
VOY
04. 04. 2012 07.08
+0
simoncahotiza
04. 04. 2012 06.19
+3
cirenij
04. 04. 2012 06.43
+6
Najbolje pa bi bilo uredit razmerje plač kot v Jugi. Saj nima nekdo 500X večjega želodca. Pa bi bil hitro problem rešen. Ker teh pogoltnežev je ogromno.
dunijace
04. 04. 2012 05.57
+5
JA, KAKO BO PA POL ŠUŠTARŠIČ ODLAČEVAL KREDIT, ČE ZMANJŠAJO PLAČE ZA 1000K?
cirenij
04. 04. 2012 06.30
+1
Njemu še vedno ostane veliko. Zateguje samo spodaj. Za njega je 1000 E bruto še vedno mačji kašelj.
finec
04. 04. 2012 05.44
+9
Kdaj pa mislijo prekiniti z službenimi vozili v osebni uporabi, kjer za plačano simbolično boniteto (ki pa kasneje povečuje pokojninsko osnovo) ima sklenitelj take pogodbe pravico do neomejene porabe na službeni Magna kartici (gorivo, gume, vinjeta, pranje vozila, itd.), kakor tudi pokrite vse stroške v zvezi z vzdrževanjem vozila,
vesolec1
04. 04. 2012 05.24
+4
vse kaj se bo našparalo bojo pokradli,mislim...oni lahk majo 500 eur plače če pa jemlejo na vlko kaj res tega ne vidite al kaj????????
Mirsad Miro Muharemovi?
04. 04. 2012 05.21
+0
kaj reč,nič,razen da po nocojšnem dežju bo začela trava rast
Glauca
04. 04. 2012 02.07
+10
tud 1000€ neto bi jim lahko znižali!