Slovenija

Sindikati v boj na ustavno sodišče: Zahtevajo presojo zaradi nižanja pokojnin in dodatka

Ljubljana, 05. 07. 2012 12.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije na ustavno sodišče pošilja zahtevo za presojo ustavnosti dela varčevalnega zakona, ki omejuje pravico do letnega dodatka za upokojence in niža pokojnino določenim skupinam upokojencev.

Sindikati so se postavili v bran upokojencem.
Sindikati so se postavili v bran upokojencem. FOTO: Thinkstock

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) na ustavno sodišče pošilja zahtevo za presojo ustavnosti dela varčevalnega zakona, ki omejuje pravico do letnega dodatka za upokojence in ki znižuje pokojnino določenim skupinam upravičencev. Prepričani so, da ta del zakona ni v skladu z ustavo.

Zakon o uravnoteženju javnih financ ne obravnava enako vseh prejemnikov pokojnine ali dela pokojnine, za katerega niso bili vplačani prispevki v pokojninsko blagajno, opozarjajo v ZSSS. "Po našem prepričanju je kršeno načelo enakega obravnavanja," je dejal predsednik zveze Dušan Semolič.

Glede letnega dodatka za upokojence pa opozarjajo, da zakon, ki je začel veljati 31. maja, omejuje pravico za nazaj, potem ko je zakon o interventnih ukrepih že določil tako višji kot nižji znesek dodatka za vse upokojence.

Varuhinja: Zaradi znižanja pokojnin, bi lahko na sodišča prišlo več tisoč zadev

Tudi varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek-Travnik in predsednik države Danilo Türk sta danes komentirala nižanje pokojnin. Varuhinja je potrdila, da pripravljajo zahtevo za presojo ustavnosti tega dela zakona za uravnoteženje javnih financ, in nadaljevala, da vsak dan dobijo po deset ali več pobud in pritožb zaradi varčevalnega zakona. Eden od razlogov za ustavno presojo je neenakost oziroma vprašanje, zakaj zmanjšati pokojnine samo nekaterim kategorijam upokojencev. Kot je ob tem izpostavila, so nekateri, tudi pravniki že nakazali, da se "zaradi množičnosti pojava in pomanjkljive argumentacije teh zadev lahko nakazuje problem, podoben izbrisanim".

Varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek-Travnik in predsednik države Danilo Türk
Varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek-Travnik in predsednik države Danilo Türk FOTO: Blaž Garbajs

Opozarja tudi, da so upokojenci o znižanju pokojnin dobili le obvestila, na katera pa ni mogoča pritožba. Zanima jo, kako se na Zpizu odzvali v primeru morebitnih množičnih zahtevkov po izročanju odločb. Če bodo te zahtevke zavrgli in izdali upokojencem le pravni poduk, se bodo prizadeti lahko obrnili na sodišča. "In potem bomo na sodiščih imeli nekaj tisoč zadev," opozarja Čebašek-Travnikova. "Skratka odpiramo poglavje, ki mu ta hip ne vidimo konca," še ugotavlja.

Danilo Türk
Danilo Türk FOTO: Blaž Garbajs

Tudi Türk prejel več pisem upokojencev

"Na podlagi tega zakona prihaja do nepravičnega, diskriminatornega obravnavanja določenih skupin upokojencev. Drugi probelm je ta, da upokojenci, ki so jim bile v nekaterih primerih zelo močno znižane pokojnine, niso dobili nobenih odločb, kar jim onemogoča njihovo ustavno pravico do pravnega sredtsva. To je velik in hud problem,“ je danes zadevo komentiral tudi predsednik Türk.

Tako kot varuhinja, je tudi predsednik države v zadnjem času prejel več pisem razočaranih in zaskrbljenih upokojencev. "Vem, da varuhinja skupaj s prizadetimi ljudmi in njihovimi organizacijami pripravlja bolj celovito analizo tega problema in dobro bi bilo, če bi ta nastala čim prej in bi tako dobili celotno sliko, ki bi jo vlada vzela resno,“ pravi in dodaja, da bi bilo potrebno slab zakon popraviti. "Vsi vemo, da je ta zakon nastal v naglici, da se je tu pisalo rešitve zelo na hitro, in če je prišlo do napak, bi bilo dobro proučiti tudi spremembe zakona,“ je še dejal.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
05. 07. 2012 22.20
-2
bodo itak popušili,
botjabotja
05. 07. 2012 19.00
+0
A ni dovolj zaušnic?
Darko32
05. 07. 2012 18.59
+1
Neumnost je obračanje na ustavno sodišče. Zgodovina je pokazala, da je storjene preveč škode in katero mora sedaj plačevati ljudstvo. ČE bo ljudstvo prevzelo pobudo bomo imeli pa ogenj. Sindikati bodo morali udariti po mizi in tiste, ki so povzročili to krizo potegniti na plano in jih obsoditi pred ljudstvom. PA tudi tiste iz sindikatov, kateri so sodelovali in držali svečo pri raznih krajah in korupciji. ŽAl je to javna skrivnost.
drugi_maj
05. 07. 2012 16.03
+1
V zasebnem sektorju smo znižali plače od 10-20% že leta 2009.Javnemu sektorju pa se je na ta račun debelil špeh. Ko pa je potrbno shujšati je pa vse protipravno.
botjabotja
05. 07. 2012 19.00
+0
vsaka čast,že dolgo nisem prebral takšne neumnosti
guncelj
05. 07. 2012 19.02
+1
Še ena za danes, ki kaže \"hujšanju\": Slovenija bo prispevala pol milijona dolarjev za pomoč afganistanskim varnostnim silam po letu 2014, ko se bodo končale bojne operacije zveze Nato v Afganistanu, je danes po srečanju z generalnim sekretarjem Nata Andersom Foghom Rasmussenom v Ljubljani povedal premier Janez Janša. Obrazložitev: Janša je dejal, da je Slovenija pripravljena finančno pomagati afganistanskim silam, da bodo lahko zaščitile civilno prebivalstvo, in poudaril, da je to \"ceneje kot skrbeti za varnost v Afganistanu z enotami\".
tito-idol
05. 07. 2012 14.50
+3
Kako lahko nekdo opravlja funkcijo,ki je bil proti samostojni Sloveniji?Hvala youtube.
mimic
05. 07. 2012 14.44
+3
sindikati pa v boj-------tralalalalalalalalalalala hahahahahahahahahahaha če bi vodilni sindikata hoteli kaj dobrega narediti svojim članom, bi se morali postaviti po robu že leta 2000 naprej! ne pa da so podpisevali listine za zmanjševanje pravic. sindikati , so pokvarjeni z semuličem na čelu. zato ustavit proizvodnjo , promet itd, po celi državi in štrajk. upreti se moramo okupatorju ki nas razdira od znotraj in zunaj. JAZ SEM ZA TO , DA PREVZAMEMO VSE AVSTRIJSKE ZAKONE OZ. VSE OD AVSTRIJCEV IN SE JIM PRIKLJUČIMO. JST BOM MEL VELIKO VEČJO PLAČO Z MANJ DELA ( gor upoštevajo zakonodajo) LASTNIKI BODO PA MALO MAJ BOGATI IN SE MALO MANJ VEN METALI VLADA BO PA MORALA NEHAT KRAST
HIPOKRATKA
05. 07. 2012 13.56
+4
Prav bi bilo, da bi se konkretno, z utemeljitvijo in pošteno napisalo, ne samo kot trači in čenče, komu se nižajo pokojnine in za koliko. Ljudje ne sprejemamo več podtikanj in zavajanj, hočemo konkretne odgovore, da potem lahko sploh kaj komentiramo. Ni vse res kar je napisano v časopisih in objavljeno v drugih medijih. Predstavite nekaj primerov, ne enega.
HellWolf
05. 07. 2012 18.38
Drago Kurnik
05. 07. 2012 12.35
+7
Tistega ki je dal predlog da se uniči upokojence, bi mu bilo treba na hitro soditi in to neusmiljeno, a bogatatašev se pa še naprej nesme nobeden dotaknit, sindikati uprite se z vsemi sredstvi !!!
Rde?iAlarm
05. 07. 2012 12.25
+3
Moj prijatelj je včeraj na ZPIZ-u vložil ugovor na prejet dopis o zmanjšanju pokojnine na podlagi ZUJF-a Ko bo dobil odgovor na ugovor bo ta odgovor temejl za pritožbo na sodišče za ustavno presojo. Sedaj pa še razlaga. Po zakonu ZUJF-A so vsi upravičenci pokojnin po zakonu o izjemnih pokojninah (teh je vsega skupaj 261 v Sloveniji in so delavci v premogovništvu) dobili konec prejšega meseca dopis o zmanjšanju pokojnin od 100 do 350 € Ker se rudniki v Zasavju zapirajo jim je država ponudila možnost predčasnega upokojevanja vendar ne manj kot 30 leti delovne dobe. Nekateri rudarji so to možnost izkoristili,največ jih je bilo takšnih ki so imeli težave z zdravjem zaradi dolgoletnega dela v rudnikih. Vsa leta so sami plačevali prispevek v pokojninsko blagajno država ni nič plačevala in takrat ko so odšli meni verjemite v zasluženo pokojnino jim je država vzela še 2,5% za vsako leto ki je jim manjkala do polne upokojitve. S tem odlokom je država diskriminatorno posegla v že pridobljene pravice rudarjev in ne bi smele veljati za nazaj. Ker sem iz Zasavja sem govoril z veliko prijatelji ki so prizadeti in ponižani in mi nobeeden ni omenil da so proti varčevanju ampak sprašujejo edino državo .da če je treba varčevati potem naj se varčuje pri vseh upokejencih ne samo na določenih kar je očitna diskriminacija .
mimic
05. 07. 2012 14.47
+0
vlada naj varčuje oz. varčuje naj pri tistih ki dobijo več kot 900€ neto. oz slovenskega povprečja