Slovenija

Sindikati stopnjujejo pritisk na vlado

Ljubljana, 12. 05. 2010 20.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sindikati javnega sektorja so oblikovali stavkovni odbor pod vodstvom Dušana Miščevića, s čimer želijo stopnjevati pritisk na vlado. Ta namreč, pravijo, načrtuje bistveno poslabšanje položaja javnih uslužbencev.

Štetje denarja
Štetje denarja FOTO: Reuters

Sindikati javnega sektorja so oblikovali stavkovni odbor pod vodstvom Dušana Miščevića, je potrdil vodja pogajalske skupine dela sindikatov javnega sektorja Janez Posedi. Po njegovih besedah gre za stopnjevanje pritiskov na vlado, ki načrtuje "bistveno poslabšanje položaja javnih uslužbencev".

Kot je poročala TV Slovenija, je sindikate najbolj razburila napoved premierja Boruta Pahorja o rebalansu proračuna, pri čemer je finančni minister Franc Križanič dobil nalogo, naj do konca leta na kakršen koli način poskrbi za to, da se primanjkljaj zniža za pol odstotka.

Po neuradnih informacijah naj bi vlada razmišljala tudi o precej drastičnih ukrepih, kot so zmanjšanje dodatka za malico in prevoz za polovico, prav tako naj bi se za približno polovico zmanjšale vrednosti odpravnin in jubilejnih nagrad. Število odpravnin ob odhodu v pokoj naj bi se s treh zdajšnjih bruto plač zmanjšalo na dve ali celo eno, je še poročala TV Slovenija.

Delo ob tem piše, da so na ministrstvu za javno upravo potrdili, da "se nekaj pripravlja pri plačah javnih uslužbencev“. Predstavnik Miran Koren je za časnik povedal, da vlada sicer vsakoletnih izhodišč glede usklajevanja plač z inflacijo in višino regresa za naslednje leto še ni potrdila, da pa bodo morala biti ta, glede na trenutne razmere, restriktivna.

Vlada v položaj javnih uslužbencev doslej ni posegala restriktivno, pravi Koren, kar kaže letošnja rast plač v javnem sektorju za 2,3 odstotka. Zato meni, da kakršnokoli zaostrovanje sindikatov ni posledica ravnanja vlade, še piše Delo.

Posedi je sicer poudaril, da je stavka zadnja oblika pritiska in zato ni nujno, da bo do nje sploh prišlo. Je pa po zakonu o stavki, kot dodaja, potrebno pred pripravo stavke izpeljati določene postopke.

Kot je še povedal, so s pripravami na stavko začeli že lani aprila. Usklajevanja z vlado glede sistema plač v javnem sektorju potekajo na redni osnovi, ko pa bodo znotraj stavkovnega odbora oblikovali stavkovne zahteve, bodo slednje naslovili na vlado in se predvidoma tudi sestali z vladnimi predstavniki.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (31)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

neo81@email.si
14. 05. 2010 05.41
+1
poreden74: to nasprotuješ zadevi pa sam si nevede napisal v čem je problem: "bomo ostali brez še tistih nekaj dobrih kadrov". Ni problem v tistih nekaj kadrih, ki delajo korektno. Vam(če si med njimi) bi dal ustrezno stimulativno plačo ... problem je v tvojih preostalih sodelavcih, ki živijo na naš(tudi tvoj) račun. Ampak to je že stvar kulture...folk gre dejansko v šolo študirat, di jim ve bo treba delati. Tega bo enkrat konec ... če ne prej, ko se bomo morali soočiti z realnostjo ... ko se bomo nehali ukvarjati z imaginarnimi evri.
eur
13. 05. 2010 22.28
pajtlerblanka13.05.2010, 16:391 Govorite v svojem imenu! Jaz osebno nisem v življenju prejela niti centa podkupnine ali delala kakršnekoli razlike med strankami. Že po vaših pravopisnih napakah se vidi, da ste nepismeni in neuki, govorite nekaj v tri krasne, brez kakršnekoli osnove.
Garfield7497
13. 05. 2010 16.45
KONČNO UPAM DA SE BODO ŽE ENKRAT UPRLI TEJ VLADI IN ZASTOPALI DELAVSKE PRAVICE
Buena Vita
13. 05. 2010 16.39
+1
EUR IN VI KI8 DELATE V JAVNEM SEKTORJU STE LOPOVOM PRIPRAVLJALI TEREN DA SO LAHKO SIROMAŠILI PODJETJA IN KRADLI,KLER STE NESPOSOBNI IN PODPLAČLJIVI,,ĆE BI pravim ,če bi v javnem sektorju delali pošteni ljudje,,v gospodarstvi sploh ne bi bilo lopovov gospodarstvom se je korupcije naučilo iz javnega sektorja,,spomnem se časov če nisi na občino prnesel kilo kave si moral čakati tri mesece za rojstni list svojega otroka,,,DA NE NAŠTEVAM NAPREJ,,,
poreden74
13. 05. 2010 14.17
PBR: ne nažalost živiva v isti kaši. Saj zaradi mene, naj se znižajo plače v JU, samo sem trdno prepričan da je to le kanček denarja oz. kaplja v morju kar se da prišparati. Vzame pa se vedno na enostaven način le tistim, ki nič ne morejo - tako v gospodarstvu kot v JU. Tudi v gospodarstvu ima vodilni krog ljudi v normalno stoječih podjetjih astronomske plače....molzejo firme, dokler ne gredo v stečaj....
noire
13. 05. 2010 12.40
poreden74, Živima v dveh različnih svetovih. Ti v upravi, js v gospodarstvu. Sem strojni projektant.
poreden74
13. 05. 2010 12.28
pbr: ne morem ti dati primerjave ker nevem kako delo opravljaš. V JU delovna mest niso zgolj sistematizirana glede na stopnjo izobrazbe. Jaz pa imam sicer višjo izborazbo in opravljam specifično delo, in kadra za taka opravila primanjkuje tako v gospodarstvu kot JU. Vseeno mislim, da je tvoja plača pod povprečjem tudi v gospodarstvu. Probaj najti kaj bolj primernega zase, če misliš, da je prenizka. Tako kot to zase mislim. Nevem kaka je primerjava plač gospodarstvo / JU za Nemčijo. Dejstvo pa je, da plače tam naraščajo tudi v krizi, v obeh sektorjih kot sem prebral. Pri nas pa gre vse v....JU gor ali dol. Tudi če se znižajo plače v JU se ne bo nič rešilo pri nas, ker je sam sistem zgrešen in samo drvimo v prepad.
eur
13. 05. 2010 12.14
santamaura13.05.2010, 10:343 V odgovor: Tudi jaz delam v javni upravi, sem navadna referentka s srednješolsko izobrazbo. Ni res, da moraš imeti veze, če hočeš delati v javnem sektorju. Sama sem se zaposlila preko javnega razpisa in bila po končanih testiranjih kot najbolša izbrana izmed prijavljenih. Moja neto plača je znašala 700€, trenutno sem na porodniški in dobivam 630€ mesečno, kar je ravno za plačilo položnic in nakup plenic. Imam več kot 10 let delovne dobe in za jubilejno nagrado, ki sem jo prejela pred 3 leti, sem dobila znesek, ki je bil za 20% nižji od jubilejne nagrade, ki so jo prejemali delavci v gospodarstvu (Zakaj že takrat takšne razlike? Zakaj v gospodarstvu dobijo več???) Tudi višina dodatka za malico v gospodarstvu je višja, kot pa v javnem sektorju. Pa še kaj bi se našlo, poleg regresa, dnevnic in 13. plače, ki jo mi v javnem sektorju še zdaleč nismo videli... V gospodarstvu so managerji krivi, da se je zafuralo veliko uspešnih podjetij, ker so bili požrešni in so basali denar v svoje žepe, namesto da bi pošteno plačevali delavcem normalne plače in odvajali prispevke državi. V javnem sektorju je na žalost podoben scenarij, tisti ki ima dostop do denarja, najprej poskrbi zase, drobtinice pa meče nam, nižjim kadrom. Najbolj nesramno od vsega tega pa je, da mora država zmanjšati primanjkljaj, ker se bo zadolžila za pomoč Grčiji, da ne bo še bolj finančno v riti, plačevali bomo pa mi, javni uslužbenci, zato da imajo lahko grški javni uslužbenci 13. in 14. plačo, ter enkrat večjo mesečno plačo kot mi.... Se vam zdi to prav??? Zakaj ste na zavodu? Nočete delati za nizko plačo, ker od zavoda dobite več? Kot vidite, je to začarani krog - za malo denarja nihče ne bi delal, veliko ga pa redkokdo dobi. Pa še nekaj - tudi delo in vzdušje v javni upravi ni več tisto, kar je včasih bilo. Delavci odhajajo in gredo v pokoj, novi ne pridejo, ker ni denarja, delo se razdeli med tiste, ki ostanejo. Potem pa so tukaj še pritiski s strani strank (ljudstva), ki so iz dneva v dan bolj naperjeni proti vladi, znašajo pa se nad navadnimi referenti, ki nismo nič krivi za ukrepe vlade, sami smo ravno tako ene navadne sive miške, kot ste vi. Potem so še pritiski s strani šefov, na njih pritiskajo njihovi šefi, stvari morajo biti narejene, nikogar ne zanima kako in kdaj, oni morajo izpasti v najboljši luči. Na koncu pa prideš po 10 urah dela utrujen domov, pogledaš v prazen hladilnik, v prazno denarnico in se vprašaš: zakaj? Naj vam povem še to, da ima 80% javnih uslužbencev težave, zaradi katerih hodijo k psihoterapevtom in jemljejo zdravila, ker takih ponavljajočih pritiskov enostavno ne zdržijo. Tako da - ni vse zlato, kar se sveti!
Smackyx
13. 05. 2010 11.53
Ja dragi Slovenci, kar pljuvajte en podrugem. Vsi ki smo zaposleni al v gospodarstvu al v javnem sektorju smo v isti barčici, ki ji vlada vztrajno vrta luknje! S tem da tej vladi celo uspeva nekatere prepričati, da če vrta luknje na javni strani da bo potem gospodarska stran ostala nad vodoj. Jok! Vsi bomo v dreku, še posebej, če si bomo en drugemu pljuvali v ksiht, češ "če mi nimamo tudi vi ne boste meli". Pač slovenska mentaliteta. Zato nas pa lahko nategujejo po mili volji in nihče ne piskne.
noire
13. 05. 2010 11.45
poreden74, a misliš, da npr. v Nemčiji zaposleni v javnem sektorju nimajo višje izobrazbe kot v gosp? Njihove plače pa ne dosegajo niti nemškega povprečja, kaj šele, da bi bile višje. Sem zaposlen v gospodarstvu, 7 st. izobrazbe, plača pa 1490 bruto. Je to več kot pri vas???
poreden74
13. 05. 2010 11.38
pbr: povprečje ne pove kaj dosti, saj so v javni upravi zaposleni ljudje z višjo izobazbo kot v gospodarstvu. V javni upravi tako ni stotisoč proizvodnih delavcev. Če bi te odšteli iz evidence, bi bile plače v gospodarstu višje kot v JU za 550 bruto kot sam praviš.
noire
13. 05. 2010 11.29
Javni uslužbenci, kako vas ni sram!? 550 evrov bruto imate višje povprečne plače kot v gospodarstvu! Če boste stavkali, bando razgnati z vojsko!
poreden74
13. 05. 2010 11.16
Kaki bedasti komentarji. Sam delam v javni upravi in razmišljam o odhodu v gospodarsto. Verjetno še kdo misli enako kot jaz. Plače so slabe, v mojem konkretnem primeru bi zagotovo prejel najmanj 30% višjo plačo za enako vrsto dela, pa tudi če bi moral delati več, ne bi bilo večjih težav. Tisti, ki imajo toliko za povedati čez javne uslužbence naj se malo zamislijo nad sabo, preden blatijo druge. Saj-kmalu boste oz. bomo ostali brez še tistih nekaj dobrih kadrov. Poleg tega pa vsak tretji delovno zmožen slovenec opravlja delo na črno....torej? Dajte se malo zamislit, kje se izgublja največ denarja, v miljardah eurov. Nismo pa vsi zdravniki ali sodniki v javni upravi, očitno nekateri pozabljajo na to.
pepar
13. 05. 2010 11.13
Malo v prispodobi,pa vendar le.Predstavljajmo si konja,ne premočnega,neko povvprečje.Vprežen je v eno pozlačeno kočijo,katero počasi polnijo razni strokovnjaki za njegovo dobro počutje.Eni skrbi za njegove zobe,drug za podkve...,en za uzde,pa za njegovo šolanje,da bo pravilno vozu.Skratka na kočiji se nabere ljudi,da konj komaj še vleče.Ker pa strokovnjaki niso zadovoljni,da se vozijo v zlatem vozu hočejo še več in zahtevajo od kočijaža še del ovsa,ki pripada konju,vedno večji del čejo met. Ne sekirajo se kaj bo s konjem,čeprav je že zdavnaj postal kljuse in se le še plazi po kolenih. Ko vidijo,da ne vleče več,se odločijo da narediijo iz njega golaž saj v zlati kočiji pa res ne bodo lačni,konj pa tako ni za nobeno rabo več..K o se najejo, se pa začno jeziti na kočijaža kje ima konja,saj oni pa res ne morejo peš hoditi,pa še lačni po vrhu. AMPAK,KONJ JE CRKNU,DRAGI MOJI SODRŽAVLJANI V JAVNEM SEKTORJU,CRKNO JE,AMEN.
santamaura
13. 05. 2010 10.57
chriswebber13.05.2010, 10:37 Sem hotel dati otroka v vrtec, pa so rekli. da ni prostora. Sem hotel zamenjati osebnega zdravnika, pa so rekli naj se obrnem na kakšno privatno ambulanto, ker ne jemljejo novih pacientov. Če grem na zavod, moram vzeti dopust, da lahko kaj uredim. Sem poklical policijo ker so mi vlomili v avto pa so rekli, da se s takimi malenkostmi ne ukvarjajo. Za sodišča v Sloveniji je pa škoda besed saj je znano kakšen je njihov učinek in hvala za informacijo, da morajo tudi ljudje v javnem sektorju plačevati račune.
chriswebber
13. 05. 2010 10.37
Tud v javnem sektorju so ljudje, ki morjo vsak mesec plačat račune in nimajo po 35 let delovne dobe več kot 850 eur. Sploh ne veste, da s tem ko blatite čez javni sektor, blatite navadne državljane, ki naredijo tudi mnogo dobrega, da grete vi lahko normalno v vrtec, šolo, zavod, bolnico, policijo, sodišče in da dobite pravico, ki jo zahtevate.
santamaura
13. 05. 2010 10.34
Pri nas je dejstvo, da se v javnem sektorju ne more zaposliti nihče, ki nima zelo zelo dobrih poznanstev ali sorodstvenih vezi. Službice v javni upravi imajo rezervirane celo za pravnuke, ki se še rodili niso in te službe so sigurne in dobro plačane ne glede na razmere v gospodarstvu. Ta klan je država v državi, pijavka, ki pije kri državljanom na pragu revščine in zato jih ne podpiram.
jstTuki
13. 05. 2010 09.56
osnmse1s - v gospodarstvu pa brca v rit in 0EUR odpravnine. Javna uprava se napaja na gospodarstvu. Pri nas se je tako razrasla, da prva duši drugega. Nekdo je že omenil - pustite policiste, učitelje itd., počistite med "strokovnimi sodelavci", pa bomo hitro na vzdržljivi ravni.
kapitalist
13. 05. 2010 09.22
+1
vsem javnim uslužbencem prekiniti delovna razmerja nato pa ponovno zaposlit pod pogoji ki ustrezajo trenutni gospodarski situaciji - JAVNI USLUŽBENCI ali mislite da ste zaščiteni kot da bi bili pred izumrtjem - obrnite se malo in poglejte tiste ki dohodke ( svoje in vaše ) ustvarjajo v kakšnem položaju so - podjetje ki gre v stečaj da na cesto veliko ljudi prav tako bo šla naša država v stečaj če bo redila toliko balasta - zajedalcev družbe ki ne ustvarja NIČ
osnmse1s
13. 05. 2010 08.25
Za dve leti dela na NLB: 1000 000 € odpravnine. Za 40 let dela recimo v šoli: morda 2000 € (morda manj)odpravnine. Bravo Pahor in Vaši!