Slovenija

Pokojninska reforma: 'Nič ni dogovorjeno, dokler ni vse dogovorjeno'

Ljubljana, 10. 10. 2012 07.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Čeprav še niso rešena vsa vprašanja, bo predlog pokojninske reforme prihodnji teden že v obravnavi na vladi, so po pogajanjih povedali predstavniki sindikatov. Opozarjajo pa, da besedilo obravnavajo v svežnju, tako da "nič ni dogovorjeno, dokler ni vse dogovorjeno".

Predlog pokojninske reforme bo prihodnji teden že v obravnavi na vladi, čeprav še niso rešena vsa vprašanja, so po današnjih pogajanjih povedali predstavniki sindikatov. "Vlada bo prihodnji četrtek predlog že obravnavala, vendar bodo pogajanja potekala naprej," je novinarjem povedala Lučka Böhm iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije.

Predlog po njenih besedah prinaša dodatno ugodnost – kdor bo po novem zakonu izpolnil upokojitvene pogoje, a se bo kljub temu odločil, da se še ne upokoji, bo k plači do svojega 65. rojstnega dne dobival še 20 odstotkov starostne ali predčasne pokojnine, ki bi jo sicer že lahko uveljavil, je povedala. To po njenih besedah pomeni, da bodo imeli "v denarnici precej več denarja, ker bodo imeli plačo večjo od pokojnine plus 20 odstotkov dodatka, ki jim ga bo vsak mesec nakazal Zpiz".

Upokojenka
Upokojenka FOTO: Thinkstock

Nekatera vprašanja, ki so jih izpostavljali sindikati, po njenih besedah še ostajajo odprta, tako med drugim vprašanje upokojevanja starejših brezposelnih. Številna vprašanja pa so sicer rešili, vendar zakon obravnavajo v svežnju po načelu "nič ni dogovorjeno, dokler ni vse dogovorjeno", je poudarila. "Verjetno vsi pričakujejo, da bodo vezane rešitve: rešitev v enem členu bo vezana na rešitve v drugih. Gre torej za paket," pravi. "Upokojitvene pogoje smo že precej dobro predelali, o dostojnih pokojninah pa se še nismo do konca zmenili," je pojasnila.

Na današnjem sestanku so sindikati po njenih besedah izpostavili potrebo, da se opredelijo dodatni viri financiranja pokojninske blagajne že v tej reformi. Imeli pa naj bi tudi zasnovo demografskega sklada, kjer bi se varčevalo za pokojnine v tistih letih, ko bo razmerje med zavarovanci in upokojenci najmanj ugodno, je povedala.

Pogajanja se bodo nadaljevala v ponedeljek.

Minister za delo Andrej Vizjak je sindikate po njenih besedah "zadolžil za pripravo konkretnih členov" na tem področju. Sicer pa Böhmova ocenjuje, da se minister skuša sindikatom približevati tudi glede ravni pokojnin, vendar še niso zadovoljni. "Še veliko dela imamo," je dejala.

Vizjak: Za tiste, ki bodo letos izpolnili pogoje za upokojitev, se z novim zakonom ne spremeni nič

Na današnji seji so tako sindikati kot delodajalci predstavili stališča do predlaganih kompromisnih rešitev. Hkrati so na vlado naslovili tudi nekatere že znane predloge, ki jih ponavljajo in jih vladna stran ni vključevala v kompromisni predlog, tudi nekatere take, ki odpirajo sistemska vprašanja, pa je povedal minister Vizjak.

Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju bo vlada obravnavala na seji prihodnji teden. Po Vizjakovih besedah to ne pomeni konec pogajanj, saj bodo predlog dopolnjevali v DZ. Minister je pojasnil, da so relativno blizu končnemu predlogu. "Ocenjujem, da smo za približno polovico s stališči šli proti predlogom sindikatov in s polovico proti stališčem delodajalcev," je pojasnil. Po njegovih besedah bodo zdaj pripravili gradivo za sejo vlade, pred tem pa bodo imeli še koalicijsko razpravo. Pri kakšnem vprašanju je po ministrovih pričakovanjih še možno doseči kompromis, v tem primeru bodo zakon dopolnjevali v DZ.

Andrej Vizjak
Andrej Vizjak FOTO: Miro Majcen

Vizjak je izpostavil skupno ugotovitev vseh treh socialnih partnerjev, da morajo zagotoviti korektno obveščanje javnosti, zlasti pri tistih, ki bodo letos izpolnili pogoje za upokojitev. Po ministrovih zagotovilih bodo šli v pokoj kadar koli pod istimi pogoji, kot veljajo letos.

Glede tistih delavcev, ki so začeli z delom že pred 18. letom, je vlada že v preteklosti predlagala, da bi upoštevali del obdobja dela pred 18. letom za znižanje starostne meje pod 60 let. Sindikati vztrajajo, da bi se delovna doba štela v celoti. Kot je pojasnil Vizjak, bo vlada preučila predlog tudi z vidika finančnih učinkov, tako je zadeva še odprta.

Najtrši oreh v pogajanjih ostaja zlasti rahljanje prehodnih obdobij, kar po Vizjakovih besedah pomeni bolj "borne učinke" reforme, zato je to za vlado težje sprejemljivo. Omenil je še zahteve po zniževanju starostne meje za upokojitev zaradi otrok in vojaščine tudi za tiste, ki so kasneje vstopili na trg dela in pred 60. letom brez dokupa ne bodo izpolnili 40 let pokojninske dobre. Za te zaposlene vlada predvideva, da bodo lahko zniževali starostno mejo pod 65 let zaradi otrok in vojaščine ob pogoju okoli 38 let pokojninske dobe brez dokupa. Sindikati predlagajo 30 let.

Minister je komentiral tudi napoved stranke DeSUS, da bo vztrajala pri usklajevanju pokojnin tudi v letih 2013 in 2014, kot tudi, da se usklajevanje opravi dvakrat letno. "To je zanimivo stališče glede na pravkar na vladi sprejet zakon o izvrševanju proračuna, kjer smo zamrznili to usklajevanje." Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju je gotovo priložnost, da se tudi o tem spregovori in morebiti tudi drugače dogovori, je dodal Vizjak.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (43)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kerryslo
11. 10. 2012 07.10
+1
Naša vlada bi morala biti sestavljena iz dobrih gospodarstvenikov. Takšnih ki so v svojem življenju že dokazali, da znajo. Saj jih imamo v Sloveniji nekaj. Potem bi imeli upanje, da bo boljše. Ti visoko šolani šarlatani pa kar nekaj sprejemajo in popravljajo ne rešijo pa nič. Njihovo vodilo je pohlep ne pa blaginja naroda. Rezultati se vidijo..
POIVRE
11. 10. 2012 06.33
+1
Pokojninska reforma na drugi način. Finančni časopis je napisal: „...ko je nemški politik Otto von Bismarck konec 19. stoletja uvedel pokojninski sistem socialnega zavarovanja, je bila pričakovana življenjska doba v Nemčiji krajša od 45 let, Bismarck pa je upokojitveno starost postavil veliko višje, pri starosti 65 let. Ameriški ekonomist (Thurow) je izračunal, da bi se morala zaradi podaljšanja pričakovane življenjske dobe, ki se je v zadnjem stoletju skoraj podvojila s 45 na 80 let, hkrati močno dvigniti tudi upokojitvena starost z današnjih 65 na kar 90 let....“
Jure Herer
11. 10. 2012 01.14
-2
google: we are change We Are Change (Mi Smo Sprememba) je bolj ideja kot skupina, ideja, da smo "mi ljudje" sredstva idej in sprememb ki jih želimo videti v svetu. Želimo izpostaviti goljufijo leve in desne paradigme in naše poslanstvo je, seznanjene javnosti z dogodki ki neposredno vplivajo na vsa naša življenja in niso izpostavljeni večji ali nobeni medijski pozornosti. We Are Change (Mi Smo Sprememba) je neprofitna skupina, sestavljena iz neodvisnih domoljubnih novinarjev, ki razkrivajo dejavnosti, dogodke, ki ne predstavljajo "nas ljudi" in niso v skladu z interesi družbe, z vprašanji in objavljanjem informacij ki jih velike medijske hiše ne želijo objavljati.
djdj
11. 10. 2012 00.24
+3
Kako lahko na območju velikem 20561 KM*2 drži uzde prisotnih 60 konjev(ostali so na plačanih potovanjih, ali se jim ne ljubi), ki vlečejo vsak na svojo svojo stran. Rabijo GPS da bodo šli vsi po isti poti. Ni mi jasno, če je v preteklosti funkcionirala država z 45 poslanci zakaj ne bi prepolovili. Če je kriza je za vse!
POIVRE
10. 10. 2012 21.55
+3
V Sloveniji se z gospodarstvom ne ukvarja nihče. Gospodarska in obrtna zbornica se ukvarjata s svojimi notranjimi problemi in za težave članov nimata časa. Glede na to, kaj sta zbornici dosegli pri novi delovni zakonodaji...uspeh je že, da se nič ne spremeni. Pogajalci, kar na kavico, na Vizjakove in Semoličeve stroške, manj škode bo. Pokojninska zakonodaja je za zbornične pogajalce nekajkratna ničla, ker so podjetniki omenjeni le kot plačevalci nekajkrat zvišanih prispevkov. Na Bledu je nekaj članov vlade, ob kavici in kremšnitah, poslušalo mednarodne strokovnjake, ki so dejali, da je zasebni sektor motor gospodarstva in, da zasebni sektor v Sloveniji mora dobiti večjo vlogo. Ministri so razumeli, da višji davki in prispevki spodbujajo podjetništvo!
bpmsi
10. 10. 2012 21.41
+2
pokojnin naj se izplača toliko, kot je za prejšnji mesec vplačanih prispevkov. Simpl. Saj za to gre: da za upokojence plačujemo prispevke. Saj niso neki protežiranci, da pokrivamo penzije še iz DDV, trošarin na alkohol, cigarete, bencin ...
srebrnibreg
10. 10. 2012 19.52
+7
Pred enim letom je sedanji predsednik vlade izjavil, da pred letom 2025 ne rabimo pokojninske reforme. Se pravi, da smo spet poslušali eno njegovo laž.
b77
10. 10. 2012 19.48
+7
slovenci smo prebutast narod da bi lahko bili uspešni!!!!
odpisan2x
10. 10. 2012 18.12
+5
krize v slo ne bodo rešili ne sindikati ne politiki,islandija je zakon
odpisan2x
10. 10. 2012 19.49
+3
janša pober denar barabam,pa brez komentarjev
illy2
10. 10. 2012 19.51
+4
v tem primeru, ga mora vzeti tudi sebi, jaz pa mu bom osebno poslal posteljo na dobu, no lahko prestaja kazen tudi v patriji če želi !!!!
illy2
10. 10. 2012 18.06
+15
A NISMO SLUČAJNO NE DOLGO NAZAJ BOJKOTIRALI POKOJNINSKO REFORMO??????????? A ZDAJ PA JE VREDU !!!!!! želite rešiti krizo v sloveniji ? rabimo človeka z osnovno šolo ključe od nlb pol ure časa to rabimo, da se predloži tistih 20-30 spornih pogodb, se prebere imena, organizira prevoz na dob in zaseže vso prenoženje, ki nam je bilo ukradeno..... ampak tukaj pa pridemo do zelo čudnega fenomena!!! vsi možni bregovi, kakor levi in desni so že imeli to priložnost in VSE TIHO JE BILO !!!!!!!!!!!!!!! halooooooooooooooooooooooooooo TISTI , KI SO ZAKUHALI TO KRIZO, NAS ZDAJ REŠUJEJO!!!!!!! pa to je največja kontradiktornost, kaj sem jih kdaj zasledil..... seveda pa raja lepo dopustuje po raznih otokih in se nam smeji !!!!!!!! mi, mi pa lepo šparamo in naj vam izdam skrivnost ? ŠE BOLJ BOSTE ŠPARALI SLOVENSKI NAROD SPRAŠUJEM SE, PA KAJ ZA VRAGA JE NAROBE Z VAMI, DA TO ŠE ZMERAJ TOLERIRATE!!!!!!!!!!! bojim se, da je imel cankar prav, ko je pisal o hlapcih...... žal
cipresa123
10. 10. 2012 19.28
+5
kerryslo
11. 10. 2012 07.03
+3
Illy2 - dobro si to napisal ! Medtem ko "za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni" molčimo pa vlada sprejema varčevalne ukrepe na : - otrocih - nemočnih in bolnih - upokojencih - celo na račun domačih ljubljenčkov itd.. S tem povzroča : - lakoto - obup - vse več psihičnih težav tudi pri najmlajših itd.. In še zmeraj ostajamo zadolženi. Denarja ni. Kam je šel denar zbran iz zgornjih ukrepov ne vem. Nihče ni povedal. Hlapcem itak ne rabijo polagat računov, a ne ? Lahko bi vzeli tistim ki so kradli. Lahko bi jih celo kaznovali. Ampak to je že druga zgodba. To delajo le v PRAVNIH državah kar pa Slovenija ŽE DOLGO NI !
botjabotja
10. 10. 2012 17.53
+5
V mesecu marcu sem govoril,da bodo ,v poletnem času, sindikalisti stopili nasmejani pred mikrofone.... Zdaj trdim podobno...
bossanoga
10. 10. 2012 16.55
+1
Problem je, da imajo vladni ministri po zelo veliko prstvo na eni roki, sicer ne bi uspeli vsega denarja pospraviti.
ROMELS
10. 10. 2012 16.06
+4
Za izračun osnove naj se socialni partnerji dogovorijo z vlado,da bi lahko od vzetih skupnih 24 let obračunali tudi večje število skupnih let, če je za upokojenca to ugodneje. To pa zato, ker so plače, predvsem v gospodarstvu precej nihale zadnji 25 let.
odpisan2x
10. 10. 2012 15.15
+4
će je demokracija nobena vlada noben sindikat,samo referendum
odpisan2x
10. 10. 2012 19.48
+4
janša pober denar barabam,pa brez komentarjev
JanezNovakJohn
10. 10. 2012 14.43
+4
Čas žetve je nastopil. Namesto žita in OBLJUBLJENE rumene pšenice smo pridelali plevel. MNOGO PLEVELA Stane Kavčič
frfl3
10. 10. 2012 13.42
+3
nekako ni logično, da se višina pokojnin razlikuje, najbolje bi bilo če bi imeli enotno tarifo za pokojnine, ne pa neke maluse pa bonuse
Ost1234
10. 10. 2012 11.59
+23
Po mnenju aktualne vlade je mogoče cekinčke pobrati tam, kjer jih ni .... Nikakor ne more razumeti, da brezposelni in slabo plačani ne bodo zmogli še dodatnih obremenitev.Gospoda - denar se strga tam, kjer ga je obilo! Ta pa se množično seli v tujino. Kaj za vraga ste storili, da temu ne bi bilo tako? Kaj ste storili na področju plačilne discipline? Kaj z vsemi tistimi, ki so vsem na očeh pokradli miljarde? Kaj s tistimi, ki so to omogočili, podpirali? Kakšne sankije ste predvideli? Vse je bilo po črki zakona se pogosto sliši, toda le kdo je zakone spisal, predlagal in potrdil? Kako bodo odgovarjali tisti, ki še teh zakonov niso in ne spoštujejo? Korupcija v vseh vejah oblasti ... Ste jo sposobni preprečiti, procesuirati, sankcionirati? Samo pisanje zakonov ne bo uredilo stanja. Zadnji čas je za resno izvajanje določil Ustave in resno vladanje v imenu in v korist ljudi, ki so vam v gospodarjenje ( in ne v last!!! )zaupali svoj denar. Tega denarja pa ljudjem že močno, močno primanjkuje. Preprosto ga ni več! Požrešni kapital ga je s podporo politike spravil v svojo malho. Pa še ni dovolj! Še ga neusmiljeno terja! Gospodje v zakonodajni, izvršilni in sodni veji oblasti pričnite končno z delom, za katerega ste od ljudstva izvoljeni in nastavljeni - z delom v prid ljudstva in NJEGOVE DRŽAVE! končno spoznajte in priznajte, da je Država le skupnost vseh njenih prebivalcev, podjetje za zadovoljitev potreb in zaščito VSEH državljanov in NE za potrebe in zaščito pokvarjenih posameznikov in politične elite!
illy2
10. 10. 2012 17.50
+2
anja31a
10. 10. 2012 09.57
+2
Možnosti za referendum so minimalne....
61810
10. 10. 2012 11.23
+2
bingo 1
10. 10. 2012 09.29
+4
cirenij si napisal vsak posamezen delavec nima možnosti,zakaj,ko se začne od vsakega posameznika nekaj dobrega al pa požrešnega lošeg,kot primer pohlepni po tvoje imajo boljšo možnost do kraje in podobno kot priden delavec kateri traži resnico prek sodišča-----ps----forum je za vsakega, da vsako daje svoje mišljenje brez sovražnosti---zgleda resnica nektere boli------bingo x Ljubljana--------------
XenoSlo
10. 10. 2012 08.48
+15
Oni bi vzeli denar malim ljudem, povečavali davke, zviševali brezposelnost. So optimisti, če mislijo, da bo zaradi tega v državno blagajno prikapljalo več denarja. Obdavčit Cerkev in privatizirat DZ, če ne bo rezultatov pa vse skupaj razpustit.