Slovenija

Sindikati o novem predlogu pokojninske reforme: Minister nam ponuja premalo

Ljubljana, 14. 11. 2012 16.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Novi kompromisni predlog pokojninske reforme, ki ga je predstavila vladna stran, po ocenah sindikatov ponuja premalo. Nezadovoljni so tudi s prepočasnim ''tempom'' pogajanj. Na drugi strani pa so delodajalci prepričani, da gre novi predlog v pravo smer.

Novi kompromisni predlog pokojninske reforme, ki ga je vladna stran predstavila danes, ponuja premalo, so po današnjih pogajanjih ocenili v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS).

"Vladna stran izgublja verodostojnost," je dejala Lučka Böhm. "Višine odmere pokojnin niso spremenili, le metodološke spremembe so," je pojasnila. Pri odmeri pokojnine in usklajevanju pokojnin ni pravega napredka, je še dejala. "Minister nam ponuja premalo. Obljubljene pokojnine bodo prenizke, večina upokojencev pa bo blizu praga revščine," je opozorila.

Poleg tega so sindikati nezadovoljni s ''tempom'' pogajanj, ki je po njihovem mnenju prepočasen. Danes se je zaostrilo, so povedali. Kot je povedala Böhmova, je od vladne strani zahtevala, da do pogajanj v ponedeljek pripravi dopolnila k reformi. "V ponedeljek smo že 19. novembra! Do konca novembra moramo imeti stvari razčiščene," je dejala.

sprehod
sprehod FOTO: Thinkstock

Po drugi strani pa delodajalci menijo, da je novi kompromisni predlog "korak v pravo smer". "Približuje nas rešitvi, manjkajo pa še izračuni, na katere smo danes opozorili tako delodajalci kot sindikati," je povedal Jože Smole iz Združenja delodajalcev Slovenije.

DZ je v torek končal splošno razpravo o reformi, vlada pa želi, da bi začela veljati 1. januarja 2013.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dr.dare
14. 11. 2012 17.39
Kako pa kaj protest danes v mb? Jih je za en tarok?
Raubšic
14. 11. 2012 17.29
Kar naj nam zmanjšujejo penzije. Za lačne Semoličeve otroke znamu še bolj potrpeti.
VOŠINEK R.
14. 11. 2012 16.57
+6
dejstvo je da ta samooklicana vlada ne sme sprejemati nobenih zakonov
Raubšic
14. 11. 2012 17.22
-2
Saj jih ne, sprejema jih Državni zbor. Kje pa ti živiš, človek božji?
Raubšic
14. 11. 2012 17.23
+4
Dejstvo je tudi, da bi morali marsikaterega komentatorja namakati v Ljubljanico, da bi se zbrihtal.