Slovenija

Sindikati nezadovoljni, Virant čaka njihov odgovor

Ljubljana, 22. 04. 2013 17.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Znižanje plačne mase še naprej razburja sindikate. Del policistov je že napovedal stavko, nezadovoljni so gasilci, šolniki pa funkcionarje spodbujajo, naj sebi znižajo plače, preden od javnih uslužbencev zahtevajo, naj spet nekaj dajo.

Sindikati javnega sektorja danes vladni pogajalski ekipi še ne bodo predstavili odgovora na predlog ukrepov za znižanje plačne mase, saj se bodo nekateri sindikati o tem odločali v prihodnjih dneh. Kar je slišati do zdaj, pa za vladno stran ni pretirano spodbudno, je dejal vodja koordinacije stavkovnih odborov Janez Posedi.

Usklajen protipredlog sindikatov je iluzija

Gregor Virant je glavni vladni pogajalec.
Gregor Virant je glavni vladni pogajalec. FOTO: Miro Majcen

Posedi je pred začetkom pogajanj tudi dejal, da uradnega odgovora koordinacije stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja verjetno sploh ne bo, saj je ločenih mnenj vsaj toliko, kolikor je sindikatov. Tako od sindikatov tudi ni pričakovati usklajenega protipredloga varčevalnih ukrepov. "To je iluzija," je povedal Posedi in dodal, da bo moral minister za notranje zadeve in javno upravo Gregor Virant, ki je glavni vladni pogajalec, pokazati "dovolj kreativnosti in spodbuditi sindikate k resnemu razmišljanju".

Virant je dejal, da vlada ne bo podala približevalnega predloga ukrepov, dokler sindikati uradno ne odgovorijo na prvotnega. Odgovor pričakuje najpozneje do četrtka.

Virant: "Zaradi vladne strani pogajanja ne bodo stala niti eno minuto"

Virant je dejal, da bodo upoštevali "očitno stališče sindikatov", da je vladni predlog v nekatere dejavnosti posegel bolj kot v druge, in ga po tej plati nekateri sindikati jemljejo kot nepravičnega.

Virant meni, da je škoda vsakega zamujenega dneva. Po njegovih besedah si vlada želi skleniti dogovor, v vsakem primeru pa da bo nekaj treba narediti. Če dogovora ne bo in bodo morali poseči po enostranskih ukrepih, kar bi lahko privedlo do zaostrovanja stavk in demonstracij, bo to po njegovih besedah slabo za vse. Zato Virant pričakuje, da se bodo na koncu vendarle dogovorili. "Vlada je pripravljena na kompromise, upajmo, da so sindikati tudi," je še dodal.

Sviz funkcionarje poziva, naj si znižajo plače

Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije ter glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) Branimir Štrukelj pa je ponovil, da bi bilo dobro, da vse tri veje oblasti pokažejo, da so same pripravljene na varčevanje in da bi si funkcionarji znižali plače, še preden zahtevajo od javnih uslužbencev, naj "spet nekaj dajo".

Sviz se bo o vladnem predlogu varčevanja opredeljeval v torek, odločitev pa po Štrukljevih besedah še ni bila tako predvidljiva, kot je zdaj. Signali, ki jih dobivajo s terena, so različni, izražajo pa zlasti izrazito nezadovoljstvo, ker ljudje "ne vedo več, zakaj in čemu naj bi se odrekali".

Ob tem poudarja, da se v Svizu zavedajo, da se bo treba nečemu odreči, a hkrati ne verjamejo več, da so oblasti sposobne racionalnega dogovora, ki bi bil pravičen. Spomnil je, da je Sviz še vedno v stavki in da je najprej nujen stavkovni sporazum. Če ne bodo našli rešitve, pa dopušča možnost novih stavkovnih aktivnosti.

Šolniki pozivajo funkcionarje, naj najprej režejo sebi, šele potem njim.
Šolniki pozivajo funkcionarje, naj najprej režejo sebi, šele potem njim. FOTO: Thinkstock

Za gasilce predlog nesprejemljiv, a o stavki ne razmišljajo

Da vladni predlog zanje ni sprejemljiv, pa je danes pojasnil predsednik sindikata poklicnih gasilcev Aleksander Ogrizek, ki je izrazil upanje, da bo vlada stopila "dva koraka nazaj". Kot je še dejal, gasilci v tem hipu ne razmišljajo o stavki, bo pa treba rešiti še nekatere odprte točke pri stavkovnih zahtevah.

PSS napovedal zaostritev stavke

Stavkovni odbor Policijskega sindikata Slovenije (PSS) je medtem že sklenil, da bo zaradi "popolnoma nesprejemljivih" predlaganih vladnih ukrepov od 26. aprila do 5. maja izvajal belo stavko. To pomeni dosledno izvajanje vseh nalog, ki jim jih določajo zakoni in predpisi. Med prazniki zato na meji lahko pričakujemo gnečo. 

Virant je sicer ocenil, da se plačna masa v policiji letos ne bo znižala, ampak se bo kvečjemu s prerazporeditvami iz materialnih stroškov zvišala. Kot je dejal v odgovoru na vprašanje poslanca SDS Vinka Gorenaka, bo razporeditev plačne mase med policiste "morda nekoliko drugačna". "Recimo, če se bo znižal dodatek za delovno dobo, se bo lahko ta del kanaliziral v plačilo nadpovprečnih obremenitev in nadur," je pojasnil Virant.

V šolstvu takšna rešitev ni mogoča

Ob tem je opozoril, da ima šolstvo glede tega drugačno situacijo: "Manevrskega prostora na materialnih stroških je zelo malo ali skoraj nič in ne morejo narediti tako kot policija." Minister je menil, da se zato v šolstvu kot dejansko edina možnost ponujajo spremembe na področju normativov in standardov. Spomnil pa je na stališče Sviza, ki takšni rešitvi nasprotuje.

Minister za šolstvo Jernej Pikalo je sicer ob posegu v normative in standarde omenil še eno možnost, kako prihraniti, in sicer spreminjanje mreže šol in vrtcev.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Obelixxx
23. 04. 2013 10.04
Volite za Pingvine in poštenjaka Vritanta kajti oni ne bodo varčevali. (Pri svojih privilegijih).
Terezinka
23. 04. 2013 09.35
+1
Sindikati razumljivo ne bodo skakali od zadovoljstva. Virant razmislite o nekem kriznem zakonu, ki bo vzdržal na sodiščih in z njim naredite nekaj poštenih rezov. Poštenih, ki bodo več vzeli pri velikih dohodkih in manj pri malih, ki bodo posegli na vse pore JU in državnih podjetij in ustanov. Ki bodo zajele tudi tiste v energetiki, zavarovalništvu in predvsem tudi v bankah. Ki bodo trajali toliko časa, da bo začela ponovna rast BDPja in v tem času naredite neko novo sistemizacijo skupaj s sindikati in ugotovite katero delo je delo ki ga ni potreba. Uredite, da ne bo eno ministrstvo prepisovalo od drugega in ustvarjalo delo za delo in napake, ki povzročajo državi velike stroške kot je bil zadnji primer DURSa
godhead
23. 04. 2013 08.07
+3
morda mu pa le uspe še enkrat prevarati ljudi