Slovenija

Sindikati: Izplačevanje dodatkov ni bilo napaka, pač pa zavestna kršitev zakonodaje in bogatenje elit

Ljubljana, 20. 01. 2016 13.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Sindikati so neupravičeno izplačevanje dodatkov za pripravljenost označili za ravnanja fakultetnih elit z ministri na čelu, ki nima nikakršne zveze s stalno pripravljenostjo. Zato ocenjujejo, da izplačevanje dodatkov za stalno pripravljenost ni bilo napaka, pač pa zavestna kršitev zakonodaje.

Na neupravičeno izplačevanje dodatkov za pripravljenost, zaradi česar je minister Mramor ponudil odstop, premier Cerar pa ga ni sprejel, so se odzvali tudi na Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS). Predstavili so svoje stališče, v katerem želijo pokazati, komu in zakaj taki dodatki pripadajo, koliko znašajo in kako redko se izplačujejo. "Jasno je, da ravnanje fakultetnih elit z ministri na čelu nima nikakršne zveze s stalno pripravljenostjo. Sindikati ocenjujemo, da izplačevanje dodatkov za stalno pripravljenost ni bilo napaka, bilo je zavestna kršitev zakonodaje in bogatenje elit. Zato zahtevamo, da se neupravičeno izplačana sredstva v celoti in z obrestmi vrnejo, odgovorni pa naj odstopijo," sporočajo sindikati, ki so ogorčeni nad sprenevedanjem ministra, ministrice, dekanov, rektorja in predsednika vlade. Prav tako so zgroženi nad njihovo neverjetno nizko stopnjo moralne odgovornosti.

Finančni minister Dušan Mramor je zaradi izplačevanja spornega dodatka za stalno pripravljenost na fakulteti ponudil odstop.
Finančni minister Dušan Mramor je zaradi izplačevanja spornega dodatka za stalno pripravljenost na fakulteti ponudil odstop. FOTO: Damjan Žibert
Kar se nas tiče, gre za grobo zlorabo in minister Mramor ne more biti več naš partner v socialnem dialogu. Predsednik ZSSS Dušan Semolič

"Ob večletnem varčevanju na plečih javnih uslužbencev, je bil prav minister Mramor tisti, ki nas je skozi težka pogajanja prepričeval, da bi sprostitev vseh varčevalnih ukrepov pomenila nepopravljiv udarec za javne finance - takšne naj bi bile zahteve Evropske unije," pojasnjujejo na ZSSS in dodajajo: "Razkritje, kako so si akademske elite v času največje krize, brezsramno zvišale svoje plače, je v posmeh vsem javnim uslužbencem, še posebej gasilcem, policistom, vojakom, delavcem v zdravstvu in sociali, ki najbolje vedo, da dodatek za stalno pripravljenost na domu ni privilegij, je velika obveznost, ki močno poseže v življenje celotne družine," so še zapisali v sporočilu za javnost.

Predsednik ZSSS Dušan Semolič je ob tem dejal, da je Cerar s tem, ko ni sprejel odstopa ministra Mramorja, nase prevzel vso odgovornost in posledice, ki iz tega izhajajo. Opozarja, "da na eni strani varčujemo na račun najbolj ranljivih skupin, na drugi strani imamo privatizacijo v korist posameznih elit".

Švarc: Gasilci upravičeni do dodatka, pa ga sploh ne prejemajo

Vlada naj nemudoma sprejme Uredbo o metodologiji obračuna plač in drugih prejemkov, ki bo poenotila obračunavanje in izplačevanje plač po fakultetah. Sedaj ima namreč vsaka fakulteta svoj sistem, svoje računovodstvo in nadzor je praktično nemogoč. Drago Ščernjavič, sekretar Sindikata državnih organov Slovenije

David Švarc iz Sindikata poklicnega gasilstva Slovenije pa je dejal: "Ko poklicni gasilec zaključi z rednim delom na delovnem mestu, nastopi čas stalne pripravljenosti na domu. Nadaljnjih 12, 16, 24 ur mora biti pripravljen, da se v vsakem trenutku, podnevi ali ponoči, nemudoma odzove na klic iz enote in odpravi na intervencijo, reševati življenja in premoženje. Kljub temu v največjih gasilsko-reševalnih enotah (Ljubljana, Maribor, Koper), kjer bi bili do dodatka za stalno pripravljenost brez dvoma upravičeni, tega sploh ne prejemajo, čeprav se ob klicu na intervencijo, vedno 'prostovoljno' odzove zadostno število poklicnih gasilcev. Stalna pripravljenost na domu se izvaja praviloma le v manjših poklicnih enotah, in to izključno zaradi kadrovske podhranjenosti." Prav zato v sindikatu zahtevajo, da odgovorni na vodilnih položajih vrnejo vsa neupravičeno prejeta sredstva – z obrestmi vred in da odstopijo.

Jus: Izplačevali so si zneske, za katere bi moral delavec v sociali ali zdravstvu garati nekaj let

Jasen je bil tudi Aleksander Jus, predsednik Sindikata zdravstva in socialnega skrbstva Slovenije. "Na našem poklicnem področju je ogromno poklicev, ki si zaslužijo dodatek za stalno pripravljenost, pa tega dodatka vseeno ne prejemajo. Dodatek za stalno pripravljenost se izplačuje zgolj izjemoma, v primeru deficitarnih poklicev, kirurgov specialistov in še to v situacijah, ki so v naprej predvidene in ko je stalna pripravljenost v naprej razpisana. Dodatek se plačuje po urah in nikakor ne za cel dan ali mesec. Na fakultetah je šlo za plačevanje dodatkov za 24-urno pripravljenost in v zneskih, za katere bi moral delavec v sociali ali zdravstvu garati nekaj let, kar je absurd," je dejal Jus, ki se sprašuje, kje je tu kakšen nadzor.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (499)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

NA LEVO ni OK
21. 01. 2016 17.39
+2
Folk pa kaj jamraš, saj se je ubogi Mramor opravičil in karavana gre naprej. Tako se rešiš vseh bremen in na enkrat postaneš poštenjak. Več morale in odgovornosti ima vsak klošar kot tale naša faxerska mafija.
proletarec1
21. 01. 2016 08.18
+2
ADIJO PAMET;ČE SE NEBOMO UPRLI,BOMODOKONČNO POGORELI!!!!!! ŠE VEČ BO REVEŽEV V DRŽAVI.60%UPOKOJENCEV PA ŽE ŽIVI NA ROBU OBUPA.
korintos23
21. 01. 2016 08.45
-1
Pojdi na ulico in čakaj, enkrat pridemo! hahaha
cmer?ek5
21. 01. 2016 09.04
+2
Kotni-----ti bi šel,a nimaš za čaj,da bi se malo ogrel,,lol,,,,!!!
CHANEL MADEMOISELLE
20. 01. 2016 21.24
+8
Kdo bo nosil odgovornost v primeru napačnih odločitev pri prodaji državnih podjetij, včeraj Adrija. Prodaja se brez kakršne koli odgovornosti. G. Mramor šved je rekel da smrdi po korupciji
korintos23
21. 01. 2016 08.46
+0
Kaj pa še imamo za prodati, zapufane in zavožene podjetja? Naj jih le tujci prevzamejo da bodo delavci delo imeli.
jana46
20. 01. 2016 20.59
+10
NA PLEČIH JAVNIH USLUŽBENCEV........ pa kaj v tej državi DELAJO samo javni uslužbenci??? Kje so delavci v gospodarstvu????. Kje je gospodarstvo... GA NI VEČ???? Da, dragi politiki uničili ste gospodarstvo, uničili ste gradbeništvo... Merkeljca je rekla, da gradbeništvo ne sme nazadovati še manj propasti, ker z njim nazaduje 70% ostale industrije. Pri nas pa hočete uničiti še to malo kar je ostalo. Prodane duše ste. Prodali bi še svojo mamo za 1 euro. Sindikatom pa zamerim, da se borite za te javne uslužbence. Politika si z njimi kupuje le mir. Delavce pa izkoriščajo na vsakem koraku, Silijo jih delati noč in dan, vse dni v tednu, ko ni dela jih pošiljajo na prisilni dopust, da ljudje poleti nimajo več dopusta da, bi si lahko malo odpočili. Ko pridejo inšpektorji v firmo pa zmanjka elektrike. Med tem ko govorijo delavcem, da ni denarja za plače in jim dajejo plače na obroke po 100 ali 200 evrov, kupujejo stanovanja v Ljubljani, na obali, na hrvaškem in jih oddajajo, gradijo hostle, imajo vikende in še in še in še....Imajo po več podjetij, pa delavce selijo iz enega v drugo, se losajo delavcev tistih 25 mesecev pred penzijo, odpravnin ni oz. so mizerne, ker so v zadnji firmi delali le nekaj mesecev. Vsi to vedo, pa nobeden nič. Naša fakultetna elita pa si tala pripravnost, če ne morejo drugače, si pa kaj dragega kupijo, kakšno dobro bundo ali pa čevlje za na teren, da si malo dvignejo standard, gospod premier jih pa še brani. Gospod Mramor vrni priznanje, ki si ga dobil, kaj te ni nič sram????? Klošarji imajo več časti, kot pa vi. Pa nehajte prosim s temi javnimi uslužbenci, ker jih imam poln kufer. Plačajte policaje, medicinske sestre in brate (ampak tiste ki res garajo po najbolj težkih oddelkih), gasilce, ker so več vredni kot vi vsi politiki skupaj. Čas bi bil, da si pogledate enkrat v obraz, srca tako nimate.
aviktora
20. 01. 2016 20.40
+4
Pis, ljubav, bok.
rde?kar
20. 01. 2016 20.28
+6
Temu k.. je treba dat tinte pit.
Uporabnik113089
20. 01. 2016 20.13
+8
Mama ti lahko pusti celotno stranko v trajno last, a tudi pet doktoratov ti ne more pomagati če si nesposoben izbrati prave ljudi... Miro. Si preveč naiven in preveč zaupaš kriminalcem.... Pojdi ven iz politike. Pravna tolmačenja in filozofiranja v pravni službi Državnega zbora so te dvignila med poštenjakarje, a kaj ko te je Mramor nategnil na celi črti.
Relin Quish
20. 01. 2016 20.38
+4
proletarec1
21. 01. 2016 08.39
+1
SEDAJ PA, ONADVA OBA , NATEGUJETA DRŽAVLJANE.
korintos23
21. 01. 2016 08.47
garfield99
20. 01. 2016 20.04
+8
Višje si, bolj si pripravljen delat svinjarije.
Profesormarck
20. 01. 2016 20.11
+6
če jim pa noben nič ne more,tudi ko jih dobiš pri kraji...
Relin Quish
20. 01. 2016 20.38
+1
xes
20. 01. 2016 19.59
+0
Sindikati so podpirali stranke koalicije med volilno kampanjo tako da naj bodo kar tiho, ker so sokrivi tega, kar je na oblasti.
zulj001
20. 01. 2016 19.58
+7
Kaj se pa Semolič oglaša saj sta iz istega gnezda.Semolič se obnaša kod da on svojo plačo zasluži !!!!
Relin Quish
20. 01. 2016 20.38
+3
Ko je bil Kangler gor, smo vsaj vedli kdo pije in kdo plača! :)
kokošnjak
20. 01. 2016 19.57
+8
Sem Slovenec ( ne ker me je sram, kaj dela naša elita -- Iščem rešitve da kako bi se znebili te vlade ki podpira nepravičnost in nepoštenost
kokošnjak
20. 01. 2016 19.55
+7
Takoj morajo odstopiti vsi ministri ki so prejemali dodatke. SEM SLOVENEC ( glede tega me je sram) IŠČEM REŠITVE ( da kako bi se znebili mramorja in cerarja ki ga podpira) Ne JAMRAM ( kako bom tiho če pa javno pred vsemi nami krad...jo)
ravtar
20. 01. 2016 19.51
+5
pa naj kradejo, takoj z bolj mirno vestjo delam nacrno
bossanoga
20. 01. 2016 19.47
+6
Zato pa, vsi delavci in skupno s sindikati: V GENERALNO BREZPOGOJNO STAVKO V CELOTNI SLOVENIJI!
krenžes5
20. 01. 2016 19.53
+1
Zakaj stavko. Nej jih zaprejo, pa dnar nej vrnejo, pa bo! Jest bi rd delu, nočm stavkat...
U4
20. 01. 2016 19.44
+8
Kdaj se bodo lotili direktoratov in raznih agencij za zgubljanje casa ? To je velika rak rana Slovenije.
kokošnjak
20. 01. 2016 19.58
+6
ne bodo se ker so vsi enaki in sami si pišejo zakone za svojo kožo
Finfer
20. 01. 2016 19.34
+6
Takih lopovskih birokratov je v ljubljani na stotisoče in se ne da izračunati koliko so nakradli denarja in potem hodijo v Trst nakupovat s tem naropanim denarjem!!!
nesre?ko
20. 01. 2016 19.20
+8
Jim je vendar kapnilo ,da jih je treba kazensko ovaditi.Tudi naš prvi minister je v prekšku ,ker ščiti kriminalca.
FAUSTOS1
20. 01. 2016 19.08
+6
ČE BI TO STORILI V NEMČIJI BI JIH MERKLOVA OPOLNOČI VRGLA IZ POSTELJE IN JIM PREPOVEDALA DA ZJUTRAJ PRIDEJO V SLUŽBO
Svobodni govorec
20. 01. 2016 19.08
+15
Ta svinjeraj je treba spravit v zapore !!!
aviktora
20. 01. 2016 19.05
+6
V osrednjem dnevniku na slo1 in na 24ur je tema o zadevi Mramor zaključena.