Slovenija

Sindikati in vlada še kar na različnih bregovih, policisti in cariniki še stavkajo

Ljubljana, 24. 01. 2013 07.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po stavki, ki je bila v večini delov javnega sektorja enodnevna, cariniki in del policistov stavkajo dalje. Oboji imajo še specifične zahteve. Kljub stavki pa sindikati in vlada ostajajo na različnih bregovih. Vlada namreč vztraja, da se o obsegu znižanja mase za plače ni mogoče pogajati.

Po sredini stavki, ki je bila v večini delov javnega sektorja enodnevna, cariniki in del policistov stavkajo dalje. Oboji imajo ob stavkovnih zahtevah, ki so skupne vsem sindikatom, še nekaj specifičnih. Če jim vladna stran ne bo prisluhnila, pa napovedujejo, da bodo stavkovne aktivnosti še okrepili.

V sredini splošni stavki javnega sektorja je po ocenah sindikalistov sodelovalo okrog 100.000 zaposlenih, več kot 20.000 pa se jih je zbralo tudi na protestnih shodih, ki so potekali v 14 krajih po državi.

Po ocenah sindikalistov se je na splošni stavki zbralo okrog 100.000 zaposlenih.
Po ocenah sindikalistov se je na splošni stavki zbralo okrog 100.000 zaposlenih. FOTO: Miro Majcen

Vlada in sindikati ostajajo na različnih bregovih

A tudi po sredi ne kaže na umiritev zahtev, saj vlada in sindikati še naprej ostajajo na različnih bregovih. Vladna stran vztraja, da se o obsegu znižanja mase za plače javnih uslužbencev ni mogoče pogajati, kar pa za sindikate ni sprejemljivo.

Kot poudarjajo, njihove zahteve ostajajo enake, ne glede na to, kdo bo pogajalec na vladni strani. Sedanji vodja vladne pogajalske skupine Senko Pličanič je namreč v sredo zvečer odstopil kot minister za javno upravo in pravosodje.

V sindikatih so sicer že napovedali nadaljevanje ločenih aktivnosti po posameznih dejavnostih, nato pa naj bi skupaj spet nastopili spomladi ali v začetku poletja, če dogovora prej ne bo. Za zdaj s stavko nadaljujejo cariniki in del policistov.

"Potrebna bo tudi volja na strani vlade"

Policijski sindikat Slovenije je stavkovne aktivnost začel že 11. januarja. Za zaključek stavke pa bo potrebna tudi volja na strani vlade, pravi predsednik sindikata Radivoj Uroševič. Kot je pojasnil, se o svojih zahtevah sicer dokaj uspešno pogajajo z notranjim ministrom in generalnim direktorjem policije, nov krog usklajevanj z njima pa pričakujejo v ponedeljek.

"Absolutno ni res, da moramo pristati na znižanja in odpuščanja," je na protestu povedal Štrukelj in dodal, da ni problem v javnem sektorju, ampak v vladi, ki ni sposobna ustvarjati novih delovnih mest, po drugi strani pa politična elita skupaj z lastniki že leta in leta krade javni denar.
"Absolutno ni res, da moramo pristati na znižanja in odpuščanja," je na protestu povedal Štrukelj in dodal, da ni problem v javnem sektorju, ampak v vladi, ki ni sposobna ustvarjati novih delovnih mest, po drugi strani pa politična elita skupaj z lastniki že leta in leta krade javni denar. FOTO: Miro Majcen

Notranji minister Vinko Gorenak je sicer ob sredinem obisku notranjsko-kraške regije dejal, da del policistov želi zagotovilo, da bi delovno uspešnost in povečan obseg dela dobivali plačan še dve leti, a tega ne more zagotoviti.

Pogajanja se še niso začela

Nasprotno se pogajanja s cariniki še niso začela. Zaradi temeljitega dela carinikov so se v sredo podaljšale čakalne dobe na mejnih prehodih. Z današnjim dnem stavko nadaljujejo z manjšo intenzivnostjo, a če se vlada ne bo odzvala, bodo aktivnosti okrepili.

Čakalne dobe na mejnih prehodih, kjer stavka poteka v sodelovanju s policisti, se tako utegnejo še podaljšati. Vodja stavkovnega odbora sindikata carinikov Dušan Miščevič je spomnil, da so ob stavki leta 2010 v nekem trenutku dosegle tudi 18 ur. Kot je dodal, pa si tega ne želijo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (35)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

muholovka
24. 01. 2013 23.08
+3
Kakšna žalost, JJ twitne, da ima Štrukelj 5000e in že mu je uspelo spet razdeliti ubogi narod. Saj, lačnega ni težko pretentati. Celo Jezek dobiva pluse. Ali kdo ve, koliko davkoplačevalskega denarja gre za medicinske sestre, policaje, gasilce..koliko pa za razne urade, agencije, občine, RKC in še in še.. Da ne bo pomote, delam v gospodarstvu. In, mimogrede, Štrukelj je svojo JU peljal na stavko, sindikati gospodarstva so tisti, ki molčijo. In vsi nakladajo o neki konkurenčnosti, potem pa ima direktor 10.000e, delavec pa 500. Joj joj
majorb
24. 01. 2013 20.16
-1
Zdaj se pa bodo morali navadni ljudje postavi pred parlament, da ga bodo branili pred stavkajočimi policaji.
karlek
24. 01. 2013 17.48
+2
ja kar nabijajte ni panike, a so cariniki krivi za propad toliko firm, zakaj pa belim haljam torej zdravnikom s Koštrunom na čelu ne znižajo plač, jim prepovejo opravljati dejavnsot zunaj službe in tako naprej. največje plače so pa ja pri zdravnikih, ne ta vlada reže pri tistih z najnižjimi plačami, zakaj pa ne režejo tudi pri poslancih, državnih sekretarjih in tako naprej cariniki držte se, pokažte jim kako se stavka, ne ne dan, dokler ne počepnejo
Leonardo09
24. 01. 2013 12.04
+2
šolniki in kulturniki ki so najbolj potratni se skrivajo za delavci v javn upravi
NicNeVem
24. 01. 2013 11.13
+8
Stavka včeraj je bila popolnoma brezveze, ni imela nobenega jasnega in KONKRETNEGA zahtevka, Štrukel se je drl kot da je Luter King! Če si ga poslušal na koncu nisi vedel natančno, kaj je povedal! Podpiram vse tiste delavce v JU, ki delajo za 600, 700€, policiste pa še bi se najdlo, na bruhanje mi pa gre, ko kao ščitijo potraten šolski sistem. Učitelji pa vzgojitelji pa zaenkrat nimajo razloga za ulico tako da je ta stavka bila ena sama ZBRKA. ...po drugi strani pa politična elita skupaj z lastniki že leta in leta krade javni denar... To pa je druga stvar, tu pa se z Štruklom celo strinjam, s tem da on ne ve, da spada zraven s tem, ko vsak mesec odtuji več kot 5000€ NAŠEGA denarja
tinbin
24. 01. 2013 17.03
Res je tako. Važno, da je Štrukelj pred kamerami. To je balzam za njegov ego.
aristotel
24. 01. 2013 10.48
+16
Bojim se da nekateri ne razumejo ali pa nočejo razumeti realnosti mi smo od osamosvojitve izgubili žal preko 100.000 delovnih mest v realnem sektorju,javni sektor pa se je med tem časom povečal, enostavno povedano ni več denarja in to je kruta realnost ne bomo mogli več vzdrževati javni sektor v takšnem obsegu kot do sedaj to ni možno že vrsto let in se je tudi zato zadolževalo v tujini-med drugim,sedaj nam ostane,ali Grški scenarij ali zmanjšanje javnega sektorja- prioriteta je ustvarjanje delovnih mest v proizvodnji in izvoz samo to nas lahko reši pred bankrotom žal takšna je kruta realnost v današnjem času...Velika škoda da se ni javni sektor tako oglasil ko se je privatiziralo-kradlo-uničevalo podjetja selilo proizvodnjo drugam, morali so vedeti da bo kot bumerang prišlo nazaj saj niso izolirani otok...ali pa so živeli v oblakih...
pgdpgd
24. 01. 2013 11.01
+14
Dobro se ve v katerih sektorjih je treba odpustit več kot polovico lubadarjev. In to niso tile,ki so včeraj stali pred parlamentom. Lubadarji so se včeraj poskrili.
antonino
24. 01. 2013 10.37
+11
Upam, da bo hrvaška čim prej tudi v šengenu, potem se boste pa lenuhi na mejah mogoče zbudili, ko boste iskali službe - bo mogoče kdo od vas potem postal šofer, pa ga bodo drugi cariniki zaj*bavali - vse se vrača, vse se plača.
antonino
24. 01. 2013 10.35
+14
SRAMOTA - in sedaj cariniki zopet zajebavajo šoferje, ki niso nič krivi, ki le s težavo služijo kruh - sram vas naj bo. Jaz bi enkrat enega od vas poslal z kamionom v anglijo ali rusijo, pa naj vas še neki lenuhi na mejah zajebavajo, potem pa vam bo počasi mogoče le kapnilo. POJDITE KRIČAT PRED VLADO, PUSTITE PA DELOVNE LJUDI, NAJ DELAJO, če se že vam ne ljubi
klin24
24. 01. 2013 10.44
-3
koliko jaz vem cariniki delajo ampak bolj temeljito. Ko pa so tovornjakari šterjkali pa se po avtocesti 60km/h vozli tudi mi navadni državljani nismo bili nič krivi. Prosim te če ne veš bodi raje tiho!!!!
pufic
24. 01. 2013 10.34
+9
še predobro vam gre.Saj bo kmalu konec zabave
eosss.slo
24. 01. 2013 10.24
+6
"Sindikati in vlada še kar na različnih bregovih" ... ja seveda, pa menda ja niso pričakovali, da se bo s tole stavko kaj spremenilo.... to mora biti vsakemu jasno, da s takim načinom stavkanja ne bo nobenega rezultata, so ja kot majhni otroci v peskovniku, vsak nekaj po svoje tuli, predlogov rešitev ni ne z ene, ne z druge strani (ali pa so nesmiselni), stavkajo pa tako, da posledice čutijo le ostali ljudje... ja pa normalno, da jih vladajoča elita ne jemlje resno, smejijo se jim, razdvajanje naroda je pa še dodaten plus, da lažje manipulirajo z nami...
MaVra55
24. 01. 2013 10.23
+4
Ko sem bil star 5 let (sedaj sem 55) so me starši poučili o bistvu revolucij: počela bo masa - zmagala bo kasa.
BAR1975
24. 01. 2013 10.20
+13
Če bi človek imel v rokah platno in škarje, kakor vladajoča banda, bi vse te zaposlene stavkajoče zamenjal z nezaposlenimi. Potem si pa naj belijo doma glavo, kako preživeti s 400 € čez mesec. Še boljša varianta pa, vse pometat iz javnih služb, obdržat le nekaj najpomembnejših ministrstev, in naj si vzamejo privat in delajo preko pogodb z javnimi službami, da bodo videli enkrat kaj je boj za obstanek med privat sektorjem. Tisti, ki se bojijo za službe so včeraj lepo delali.
klin24
24. 01. 2013 10.25
+0
in kaj bi ti nezaposledni delali v javnem sektorju zdravili, učili , gasili požare, obravnavali prometne nesreče, rope al kaj.
antonino
24. 01. 2013 10.31
+4
marsikaj, kar js ne zna, čeprav mislite, kako ste pametni - inteligenco pa ste pokazali z nasedanjem dvema kričačema -štruklju in posediju
Leonardo09
24. 01. 2013 10.14
+10
tudi sam imam pravico do stavke,pa ne morem
Moros
24. 01. 2013 10.08
+11
Šolniki so najbolj glasni, mdtem ko so najbolj priviligirani. Kot prvo spoloh nimajo 40 urnega delovnika, da negovorim koliko časa imajo med počitnicami, ko obiskujejo razne kvazi seminarje itd. že iz tega vidika ko so poleti dosti frej bi morali drgače delati vsaj po 9-10 ur dnevno da bi čezleto prišli z urami skoz, Poleg tega pa bi jim bilo potrebno prepovedati popravljanja kontrolk in podobbnih zadev doma ampak naj to delajo v času 8 ur vsakodnev v šolah v zbornicah in kabinetih, ne pa da se kao dogaja da zaključijo dan če v 12 ali 13h pol pa kao doma popravljao kontrolne in se pripravljano na naslednje ure, ko pa vemo da ko pridejo domu so vselej navrsti razna druga opravila in pride popravljanje kontrolk na zadnje oz v večernih urah tko kot priprava na naslednje ure, zato pa Solstvo, nazaduje. Vedno manj se nauči otroke, dijake, študente. in posledično vedno manj znajo!!!!
Leonardo09
24. 01. 2013 10.12
+8
imam znanca ki dela samo 8 osem ur tedensko ostalo kao priprave
NicNeVem
24. 01. 2013 11.21
+6
Tako je, vso vzgojo učitli prelagajo na starše, otroke začetnih razredov če sam doma ne delaš z njim in ga spodbujaš k branju ni nič iz njega. Moja hči je v 3 razredu, je med prvimi 3-4 učenci, ki znajo tekoče brat. Bere zato, ker smo z njo ogromno presedeli in jo spodbujali. Bogi so tisti otroci, kateri starši se ne zavzamejo za njih, nekateri pa to enostavno ne dohajajo. In te starše potem kličejo v šolo, da je z otroki nekaj narobe! Ja zakaj pa hodjo potem v šolo????
Moros
24. 01. 2013 10.07
+12
ja če ne pristanejo na znižanje plač pa sm zato da se v dobi razcveta informatike, pač vrnem o v leto 1992, kjer je bilo manj kot 100000 ljudi zaoslenih v javnem sektorju, manj kot 100 občin. Pa ni bilo nič manj otork v vrtcih, šolah, zdravstvo je tudi delovalo, itd. Tko da če čez noč odpustimo 60000 ljudi in jih pošljemo na borzo in pri predpostavki da so vsi ti delali za minimalno plačo 600€ ( kar seveda nedrži, saj bi bila povprečna plača med njimi najmanj 800 €) in sedaj na borzi recimo prejmejo po 200€ mesečno je tle razlika 400€ mesečno in osnovna matematika pove (400*60000)= 24Miljonov mesečno privrčevanega kar znese na letni ravni 290miljonov € manjših izdatkov oz privrčevanega denarja potem kar se tiče občin zmnajšati takoj na 100 občin iz 216. nakar pa v nadeljevanju uvesti pokrajine ( štajerska, primorska, ....) nato pa na vsako pokrajino uvesti zgolj po 3 upravne enote in z tem če recimo uvedemo 10 pokrajin dobimo zgolj 30 "upravnih enot" oz občin. Mislim komu pa je problem napraviti enkrat na mesec 20-30 Km v eno smer da bo si šel urediti papirje na upravno enoto, mislim sam če grem zgolj 1 do 2 naleto na upravno enoto, saj vbistu nimaš pokaj. itd. Potem je tu še vojska, kjer bi ohranil zgolj protekularno oz častno stražo oz vojsko, itak se plačje članarina za v nato int. če pa že pride do vojne pa itak z temi skavti nebomo nikoli nič dosegli. oz nas bilokateri sosed ali sososed povozi za šalo!
mufic
24. 01. 2013 09.36
+13
stavkajo redno zaposleni-Obup.
BAR1975
24. 01. 2013 10.15
+4
ker nezaposleni še za kruh nimajo, kaj šele za bencin, da bi se pripeljali na stavkovni SESTANEK
Juventino Slovenija
24. 01. 2013 09.18
+10
Štruklja imajo nekateri mediji zelo radi, pri tem , vsaj po mojem občutku, zelo prednjači predvsem državni radio. Predstavljajo ga kot mesijo in do nezavesti ponavljajo vse, kar reče in celo vse, kar ne reče. Predstavljajo ga, tako kot da se bori za najnižje sloje v Sloveniji. Nihče ne omenja njegovih dohodkov. Ampak dneve in dneve pred stavko "Diorjevk" najavljajo stavko in ponavljajo skorajda do neumnosti, kar Branimir Štrukelj pove. Branimir Štrukelj je seveda demagog svoja sporočila izusti v kratkem stavku, tako da ga razume in je nad njim navdušen tudi najbolj butast novinar.
Juventino Slovenija
24. 01. 2013 09.17
+17
Resnično je nevzdržno, da dvajset tisoč ljudi "afne gunca", Slovenija mora pa za njih v tujini najemati drage kredite, ker oni pač "garajo". V Sloveniji gara nekaj stotisoč ljudi, pa nimajo nič od tega. Ali so "Diorjevke" in njihov Štrukelj izvoljena kasta?
Kaj_je_res
24. 01. 2013 08.56
+15
o.k., kar stavkajte, mi se bomo za vse zadolževali - nas, otroke, prihodnje rodove, zato da pri 160.000 javnih uslužbencih ne bo odpuščanja. Ja, je treba braniti tako dobre kot slabe d+javne uslužbence do bridkega konca. Rezultat bo naslednji - prvič, ko bo vaša plača namesto 5. ali 10. v mesecu zamujala za 5 dni (v gospodarstvu nam 1, 2 3, mesece ali več, ali pa gremo v stečaj), bo prišla streznitev. Da je očiščenje javnega sektorja - na pravih koncih, jasno - nujno! Govorim o neskončnih dopustih nekaterih, o preplačanih zdravnikih, ko nekdo dobi plačanih več ur, kot jih ima sam mesec. Množica neverjetnih mest v javni administraciji, neki vmesni vodje, za katere se je po politični karieri našlo dobro plačano mesto za nedelo itd itd. Absolutno pa so nekateri poklici zanemarjeni, podplačani (policaji, medicinske sestre) na račun kast, ki so si izborile večji kolač....
NicNeVem
24. 01. 2013 07.56
+14
Stavka je bila popolnoma brezveze, ni imela nobenega jasnega in KONKRETNEGA zahtevka, Štrukel se je drl kot da je Luter King, Če si ga poslušal na koncu nisi vedelnatančno, kaj je povedal! Podpiram vse tiste delavce v JU, ki delajo za 600, 700€, policiste pa še bi se najdlo, na bruhanje mi pa gre, ko kao ščitijo potraten šolski sistem. Učitelji pa vzgojitelji pa zaenkrat nimajo razloga za ulico tako da je ta stavka bila ena sama ZBRKA. ...po drugi strani pa politična elita skupaj z lastniki že leta in leta krade javni denar... To pa je druga stvar, tu pa se z Štruklom celo strinjam, s tem da on ne ve, da spada zraven s tem, ko vsak mesec odtuji več kot 5000€ NAŠEGA denarja.
borisl1
24. 01. 2013 08.51
-2
600-700€? še nekaj manj! v srbiji mislim da je minimalna okrog 330€. pri nas pa stavkajo tam kjer skoraj nihče nima pod 800-1000€