Slovenija

Združena levica: 'Predlog mora biti le uvod v prizadevanje za višjo minimalno plačo'

Ljubljana, 14. 05. 2015 06.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Predstavniki sindikalnih central so v DZ podali predlog sprememb zakona o minimalni plači. Krivično se jim zdi, so da tisti, ki ne prejemajo minimalne plače, upravičeni do dodatkov za posebne pogoje dela, tisti, ki pa jo prejemajo, pa ne. Predlog podpira Združena levica, v SMC še niso odločeni.

Računi
Računi FOTO: Reuters

Predstavniki sedmih sindikalnih central so danes v DZ podali pobudo za vložitev predloga sprememb zakona o minimalni plači v parlamentarni postopek. S seboj so prinesli skoraj 30.000 neformalnih podpisov podpore. Po mnenju predsednika Zveze Svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) vložitev pobude predstavlja prvi korak, da bo DZ lahko sprejel predlog sprememb.

Predlog predvideva spremembo definicije minimalne plače.  Skladno z njim bi bili delodajalci dolžni dodatke za nočno, nedeljsko in praznično delo plačevati posebej. Predvideni izvzem dodatkov bo po Semoličevih besedah popravil "veliko krivico". "Krivica je v tem, da tisti, ki nimajo minimalne plače, pa delajo ponoči, med prazniki, ob nedeljah, imajo pravico do dodatka za posebne pogoje dela, medtem ko tisti, ki prejemajo minimalno plačo, te pravice nimajo," je ponovil.

60 dni za zbiranje podpisov

Predsednik DZ Milan Brglez bo moral zdaj najpozneje v sedmih dneh določiti 60-dnevni rok za zbiranje overovljenih podpisov. Sindikati bodo namreč za vložitev predloga zakona v parlamentarni postopek potrebovali najmanj 5000 overovljenih podpisov volivcev.

Kot kaže, to zanje ne bo težka naloga, saj so danes s seboj prinesli 29.654 neformalnih podpisov podpore. Ti so, tako Semolič, zelo pomembni, "saj sporočajo, da podpisniki podpirajo to akcijo".

Prvi mož ZSSS je pojasnil, da so pripravljeni na delo, ki jih čaka z zbiranjem overovljenih podpisov in prepričevanjem poslancev, da glasujejo za predlagane spremembe. "Mi se želimo pogovarjati z vsemi poslanskimi skupinami, ki nam želijo prisluhniti," je dejal v tej luči in potrdil, da so pogovori že stekli in bodo potekali še nekaj dni.

Stranka SMC se glede podpore še ni opredelila

Že danes so se v DZ dobili s poslanci SMC. V poslanski skupini največje parlamentarne stranke so po srečanju povedali, da so se seznanili s predlogom, a se glede morebitne podpore še niso opredelili, saj želijo slišati še mnenje drugih deležnikov - ministrstva za finance in predstavnikov gospodarstva. Menijo namreč, da je treba pri tovrstnih spremembah upoštevati stališča vseh socialnih partnerjev. "Ko bodo na mizi vsi predlogi socialnih partnerjev, verjamem, da bomo našli rešitev, s katero bomo lahko zadovoljili vse vpletene strani in delali naprej za boljše pogoje ter večje spodbude in izzive," je bila že pred sestankom optimistična prva poslanka SMC Simona Kustec Lipicer.

Spomnila je še, da so se koalicijske stranke v koalicijskem sporazumu zavzele za institut minimalne plače ter zatrdila, da je SMC pozorna na socialno noto in izenačevanje pogojev za vse delavce.

ZL: predlog bi moral biti še bolj odločen

Sindikati pa uživajo podporo Združene levice, kjer pravijo, da gre predlog sprememb zakona o minimalni plači v pravo smer, da pa bi moral biti še bolj odločen. Prepričani so, da je treba iz minimalne plače izvzeti vse dodatke, ne le treh. Trenutno je namreč "kapitalistom omogočeno, da delavce plačujejo manj in v lastne žepe pretočijo še več profita".

"Izločitev vseh dodatkov, s katero bi dobili pravično minimalno plačo, mora biti le uvod v prizadevanje za višjo minimalno plačo in več delavskih pravic, ki bodo omogočili boljše življenje večini ljudi," so zapisali v sporočilu za javnost, negativne odzive vlade in delodajalcev na predlagane spremembe pa označili za "skoraj katastrofične".

Ne gre za dvig minimalne plače

Na izjavo finančnega ministra Dušana Mramorja, da se minimalna plača ne sme zvišati niti za en evro, je Semolič odvrnil, da s predlogom sprememb zakona ne predvidevajo avtomatičnega zvišanja minimalne plače. "To, kar počenjamo, ne pomeni a priori dviga vseh minimalnih plač, temveč ga bo deležno izjemno majhno število, ki čuti velike krivice," je opozoril.

Po njihovih izračunih je v Sloveniji 40.000 prejemnikov minimalne plače, a vsi ne delajo ponoči, ob nedeljah in ob praznikih. V javnem sektorju naj bi tako spremembe proračun na letni ravni stale 60.000 evrov.

Osebno ga sicer "agresivnost" finančnega ministra ne preseneča. "Pričakovali bi več socialne občutljivosti - ne glede na to, da gre za finančnega ministra," je poudaril. "Še vedno upam, upanje pa je minimalno, da v tej državi nimamo samo ministra za finance, ker potem ne rabimo ne DZ ne strank, temveč samo enega človeka, ki bo od A do Ž diktiral, kako naj živimo. Tako pa ne more biti," je opozoril.

Na predlog so se že ostro odzvale delodajalske organizacije, ki trdijo, da so stroški dela že zdaj previsoki. Posledic se boji tudi minister za javno upravo Boris Koprivnikar, ki svari pred odlivom delovnih mest.

V zvezi s kritikami delodajalcev, ki svarijo pred morebitnim odpuščanjem, pa je dejal, da se sindikati s predlaganimi spremembami borijo za ljudi, "ki opravljajo najtežja, najgrša dela, za snažilke, medicinske sestre, bolničarke, varnostnike".

Delodajalcem, ki bi jih uničil en evro na uro, po njegovem mnenju ni pomoči. "Naj raje odreagirajo na druge stvari, na njihove odpravnine, denar, ki gre v banke, ki gre za plače v DUTB. V teh primerih so pa tiho. Je že prav, kar počnemo," je sklenil.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (117)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lenoritis86
15. 05. 2015 10.38
+2
evo mercator recimo:ko sem videl od kolega plačilno listo:dela nedelje praznike itd plača vedno ista a na plačilni listi piše dodatek za praznik na nedelje.ko je praznik zmanjšajo urno podstavko ko ni praznika jo povečajo men se kolega smili
miko11
15. 05. 2015 07.53
+4
haha kaki levaki,viola,a ona tvoja gluma "poslance na minimalca" pa ni več aktualna...
slayer2
15. 05. 2015 07.00
+2
Ne razumem zakaj bi sploh moral biti na minimalcu,če firma pozitivno posluje!!!
antiXfashizmXeuXgso
15. 05. 2015 07.23
+1
Zato, da gre čim več v žepe delodajalca.....
slayer2
15. 05. 2015 08.16
Ma to vem.Bom drugače uprašal,zakaj se na novo zakonodaja ne napiše!!!
M_teorija
15. 05. 2015 06.53
+0
UTD uvesti, pa bi večina problemov v državi izuhtelo!?
ferencz 1
15. 05. 2015 03.10
+3
V tej EU so nas naredili za druge Kitajce!
Netajkun
15. 05. 2015 12.55
+0
Slovenija ima v povprečju še enkrat višjo minimalno plačo od severovzhodnih držav Evrope . . . ima višjo tudi od Portugalske , Grčije , Malte , Španije . . . samo 7 držav v Eu ( kjer jo sploh imajo ) ima višjo .
buksil
14. 05. 2015 21.30
+12
Gospa VIOLETA je vpila da je treba dat poslance na minimalce sedaj ko je pa poslanka pa ni nič slišat več kaj takšnega od nje.Drugače pa tudi sindikati delajo bolj malo saj to bi že moralo biti urejeno s temi minimalnimi plačami.Sramota da so pa plače mizerne da človek ne more preživeti z poštenim delom je pa pravi absurd.
Thruma
15. 05. 2015 07.58
+1
Večjih kljukcev kot so v ZL pa ne vidiš vsak dan.
novak.novak
14. 05. 2015 21.28
+1
a imamo sam dve stranki v slo? a druge niso nič rekle, al jih niste nič vprašal?
LOPOVI V AREST
14. 05. 2015 20.21
+8
Čas bi bil da se malo pritisne na to nesposobno vlado Cerarja in Mramorja!
LOPOVI V AREST
14. 05. 2015 20.11
+11
ŠTRAJK!!! drugače ne bo šlo, naj cela Slovenija stoji ne samo 1 dan ampak več dni in minimalna plača bo takoj 1200 Eur bruto za vse, ki delajo. V Nemčiji se delavci znajo potegnit zase (Lufthanza je kar nekaj časa imela odpovedane lete ampak dosegli so svoje in podjetje ni propadlo, še zmeraj obratuje), čas je da se kaj naučimo od Nemcev.
LOPOVI V AREST
14. 05. 2015 20.13
+10
Najprej je v Sloveniji potrebno poštimat tarifne razrede, ki so od 1-9. Trenutno minimalna plača preseže komaj 5 razred, kar je TOTALNA SRAMOTA!!!! Minimalna plača mora bit 1. razred za pomožna dela, 2 razred mora bit plačan že nad minimalno plačo.
VSEZNALECno1
14. 05. 2015 19.58
+8
A pol bodo šli poslanci na minimalce al še ne
zagor:)
14. 05. 2015 19.34
+6
Mislim halo, pa kaj delajo nasi inspektorji, kako lahko nekdo ki dela v nedeljo in praznik dobi minimalno placo, to pomeni da mu delodajalec ni placal nedeljskih ter praznicnih ur. Minimalna placa bi morala biti za šiht od ponedeljka do petka, osem ur dopoldan, vse ostalo pa dodatno placilo. Kazen za ne spostovanje 10X placa vodilnega na osebo v firmi.
Roky1969
14. 05. 2015 19.06
+2
V SLO se vedno samo govori o minimalni plači, plači v javnem sektorju in o plačah zdravnikov. Kaj pa vsi ostali????? Sedaj še malo dvignejo minimalno plačo, pa nas bodo dohiteli - nas poklicne delavce z 4 al 5 stopnjo izobrazbe!! BRAVO!!!! Z vsem spoštovanjem do teh delavcev, ki itak zaslužijo premalo, je minimalna plača sploh plača dostojnega življenja!!?? NI g. SEMOLIČ in vsi drugi sindikalisti. Mariskdo napiše ŠTRAJK!!! Napiše to tisti, ki dela v državni službi, Omeni stavko v privat sektorju!! Odpoved iz poslovnih razlogov, draga gospoda!!! To je podoba današnjega delavca.
...U.D.B.A...
14. 05. 2015 19.13
+1
če delavca nebo tebi 5 ali 6 stopnja čisto nič nekoristi ker boš potem ti sam moral delati za minimalca...ti povem iz prva roke...
proletarec1
14. 05. 2015 18.47
+4
BANDA POKVARJENA!!!ZA TE NAŠE OBLASTNIKE NEMOREM VEČ NAJTI LEPŠIH IZRAZOV!!!
Maday
14. 05. 2015 18.21
+9
Da JAVNI SEKTOR ni v tej državi govori podatek da nihče od 300 000 FIKUSEV v javni upravi nima minimalno plačo...
slovenskidelavec
14. 05. 2015 18.49
+4
Vojna med javnim in zasebnim se nadaljuje.
Netajkun
14. 05. 2015 18.53
+3
ima jo pa več kot 7000 zaposlenih ( od 157.000 ) v JS . To je skoraj 5 % oz . ne dosti manj kot v gospodarstvu . Po drugi strani so si pa " prof. akademiki " v " tržni dejavnosti " izrednega študija . . . posladek izplačevali po AVTORSKIH pogodbah ?? . . . ob plačilu 22,5 % davščin ( kar lepo so se izognili plačilu prispevkov ) , istočasno so pa mladi učitelji in asistenti dobivali osnovno plačo med 900 in 1100 € .
ahmadinedzad
14. 05. 2015 18.16
+12
Se strinjam. Dodatki ne smejo biti vkljuceni v minimalno placo. Bi pa ZL predlagal, naj odprejo oci in stopijo se nekaj korakov naprej. Dodatki za nocno delo, za praznicno delo, za nedeljsko delo, morajo biti zapisani v kolektivnih pogodbah in nikakor ne smejo biti obdavceni s strani drzave, ampak morajo v celoti biti izplacani v neto obliki. Zakaj bi drzava jemala polovico dodatka za moje nocno delo. Za solski primer si lahko vzamejo severno sosedo, republiko Avstrijo. In pa se enkrat za vse, ki so bolj pocasni. V Sloveniji je obremenjenost plac nevzdrzna. Prispevki in davki, predvsem na nizje in srednje visoke place, so previsoki. Dajmo delavcu vec neto ob istem brutu. Tako bomo zagnali domaco potrosnjo, povecali investicije, s tem dvignili gospodarstvo in ustvarili vec deset tisoc delovnih mest. Je pa res, da bi socasno bilo potrebno oklestiti izdatke drzave, ki se kazejo v zgresenih investicijah, v raznoraznih svetovalnih pogodbah, agencijah in inspektoratih, ki so sami sebi namen in pa v nedelujoci javni upravi, ki se se vedno nahaja, glede na organizacijo in vodenje zadev, nekje v letu 1967. Ampak zato ZL nima posluha, saj brani socialisticni kalifat. In ta stane. In prav zato se delavcu, kmetu pa tudi vecini zaposlenih v javnem sektorju, godi slabse, kot bi se lahko. Pa LP
slovenskidelavec
14. 05. 2015 18.48
+4
Če boš več dobil boš dobil nove in nove in nove in nove davke, saj ti nesme nič ostat za investicije in boljše življenje.
Sputnik
14. 05. 2015 18.10
+4
že to da se pogovarjamo o minimalni plači je podn. in zakaj se pogovarjamo o podnu? ker je večina ljudi na tem podnu in od svojega dela ne morejo preživet. ne vem zakaj me država sili da delam kot s.p. potem mi pa še nabije prispevke da delam več kot 200h na mesec za 600€. država me sili v to da sem socialni problem. in do konca poletja upam da bom zdržal potem pa se obesim na socialno in naj me država hrani. druge opcije nimam več. urno postavko mi pa noben ne bo dvignil btw dragi sindikat
User792410
14. 05. 2015 18.00
+5
Slovenija je edina država znotraj EU,kjer se nekaterim delodajalcem dopušča,da dodatke iz naslova plač,ki po kolektivnih pogodbah pripadajo posameznim delojemalcem,obračunavajo v minimalno plačo ! Vsled tega predlagam,da prizadeti delavci ustanovijo združenje,ki naj potem toži državo zaradi institucionalne diskriminacije ! Ta oblika diskriminacije izhaja iz zakonskih predpisov sistemske ureditve in politike državnih institucij. Ponavadi prizadane celo skupino ljudi, ki si deli določene osebne okoliščine. Glede na to,da država dopušča in tolerira različna tolmačenja instituta minimalne plače,je po tem takem tudi odgovorna,če so nekateri delojemalci iz tega naslova diskriminirani nasproti drugim delojemalcem ! Torej po domače,če se delojemalcem,ki prejemajo plače po kolektivnih pogodbah dodatki obračunavajo na njihovo osnovno plačo,oziroma se izplačujejo poleg osnovne plače,delojemalcem,ki so na minimalnih plačah pa se,po razlagi nekaterih delodajalcev,lahko dodatki obračunajo v minimalno plačo,so po tem takem delojemalci na minimalnih plačah v diskriminatornem položaju nasproti ostalim delojemalcem ! Naša ustava pa takšnega razlikovanja ne dopušča !!! Ampak,ker gre tu za sistematsko kršitev,država pa to zavestno tolerira,je na koncu za posledice,ki so nastale zaradi te dolgotrajne kršitve,odgovorna država !
User792410
14. 05. 2015 18.13
+4
Prav tako sem prepričan,glede na to,da delojemalci nimajo možnosti proste izbire,da bi država morala odgovarjati tudi za vse neplačane prispevke delodajalcev,ker jim je z nepopolno kontrolo,ki je nastala po ukinitvi Službe Državnega Knjigovodstva,to omogočila !!!
Brabus
14. 05. 2015 17.59
+1
Ma kakšna minimalna plača, zdej bo treba še unih 200,verjetno pa še več , preživet. Jim je Borat obljubil.
d_dejan
14. 05. 2015 17.05
+20
Žalostno je to, da morajo do minimalne plače plačati oz. dodati razliko. To je absurd, takšno firmo bi morali zapreti. Takšnih firm je ogromno pri nas v Sloveniji, največ je pa čistilnih servisov. Boge ženske katere čistijo za manj kot 500€. Res je žalostno.
Iluzionist
14. 05. 2015 17.49
+3
bogi tisti, kin sploh nimajo službe in bogi tisti, ki jim bodo obdavčili nepremičnine, še posebej tisti, ki nimajo službe in bodo morali plačevati, da bodo lahko v javnem sektorju boljše živeli
Phoe Nix
14. 05. 2015 16.58
+9
Nimam tolko denarja da bi si lahko privoščil delat v Sloveniji.